PDA

Zobacz pełną wersję : 18-140 - spadający pierścień

<| MICHAŁ |>
12-01-2021, 22:06
hej,

szkło jak w tytule.
pierścień, który jak mniemam uszczelnia tubus dość ciężko chodzi, przez co spada z mocowania.
W zasadzie nie bardzo jest jak go przymocować - pewnie pozostaje klejenie.
Wygląda to tak jak na zdjęciach.

47303 47304

Wydaje mi się, że do serwisu nie ma co nieść, bo raczej nic odkrywczego nie zrobią, albo spróbują wymienić połowę obiektywu.
Natomiast pytanie jest takie - jaki klejem delikatni podkleić ten pierścień, aby przestał się zsuwać. Chodzi o to, aby nie zniszczyć obiektywu.

Z góry dziękuje!

Teu
12-01-2021, 23:56
Ten pierścień ma raczej funkcję czysto dekoracyjną - nic nie uszczelnia. Możesz podklejać śmiało moim zdaniem.

andystar
13-01-2021, 00:34
Jeśli będziesz używał cyjanoakrylu (super glue) to zakryj soczewki. Parując osadza się na szkle i matowi je, nie do usunięcia.

<| MICHAŁ |>
13-01-2021, 06:07
Jeśli będziesz używał cyjanoakrylu (super glue) to zakryj soczewki. Parując osadza się na szkle i matowi je, nie do usunięcia.
dzięki za odpowiedzi :)
no właśnie chodziło mi o to - jaki klej użyć, żeby było w mirrę bezpiecznie dla obiektywu.
Może macie jakiś sprawdzony klej....

Dziękuję!

eMGie
13-01-2021, 09:37
Ja bym użył jakiegoś 2 składniowego epoksydu, wszystkie cyjanoakryle, nie dość, że lubią zostawić biały nalot wokoło, to jeszcze łatwiej o przypadkowe wcieknięcie w niepożądane miejsce, co w przypadku obiektywu, może być zabójcze.

TOP67
13-01-2021, 16:43
Klej uniwersalny w małej ilości. Kleje do tworzyw często rozpuszczają lekko plastik i mogą popsuć wygląd. Polecam Pattex Total Repair. Da się go usunąć.

<| MICHAŁ |>
13-01-2021, 17:56
bardzo Wam dziękuję!
wszystko jasne.