Zobacz pełną wersję : Nikon Z 7II w praktyce forumowiczów
Cześć, wzorem poprzednich pozwolę sobie założyć nowy temat.
Po wielu dniach rozważań, czy zostać w lustrach i zakupić D850 zdecydowałem się na Z 7II + MB-N11 + FTZ, ostatnie lata pracowałem na D750. To moje pierwsze bezlustro.
Z pierwszych bardzo pozytywnych, a nieoczekiwanych zalet - działają na tych samych akumulatorach (chociaż nie można ładować tych z D750 przez USB w MB-N11).
Ponieważ mam kilka szkieł na F w zestawie zakupiłem FTZ i tutaj, póki co przy pracy z 85 1.4G AF-S jestem więcej niż zadowolony z rejestrowanych zdjęć, może zasługa nowości, ale mam nieodparte wrażenie rejestrowania wielu więcej informacji, przejść tonalnych, cieni, no bajka ;)
Bałem się tej zmiany, ale z dnia na dzień przekonuje się bardziej do nowego sprzętu, który wygląda i działa naprawdę pro :)
Ps. Wracam po bardzo długiej przerwie od forum, fajnie tutaj być znowu po latach.
Pozdrawiam, Mateusz.
Ja planuję, że "Siódemka" - za jakiś czas - zastąpi moje 810, które, nawiasem mówiąc. bardzo lubię.
Mam nadzieje, ze tym razem to wlasciwy watek: pisza w internetach, ze z7 ii ma frontfokus (czasami) i ze ta wada po upgradzie nie zniknela- jakie wy macie w tej materii obserwacje?
Sufenta - nie miałem i nie mam FF/BF.
Zaczynam się wkurzać. Nie udaje mi się osiągnąć 10 fps. Jakie warunki muszą być spełnione by osiągnąć maksymalna liczbę fps?
Warunków koniecznych jest więcej niż w lustrzankach, może coś mi unika?
Nie chce mi się sprawdzać wszystkich kombinacji, zadam pytania pomocnicze :)
Uwaga, edytowałem ten post, boldem zaznaczyłem prawdopodobnie wymagane ustawienia
1. Zakładam, że czas krótszy niż 1/250s (mylę się, może 1/200, bo teraz jest takie synchro?). (czas krótki to na pewno, ale nie znam czasu granicznego)
2. Migawka pierwsza kurtyna elektroniczna (max 1/2000 niestety) czy w pełni mechaniczna migawka szczelinowa? (czy każda z nich?), czy bezgłośne fotografowanie?
3. Zapis do RAW 12 bit (a RAW + jpg L, Fine?) wymagana kompresja (stratna, bezstratna?) lub jej brak?, (RAW 14 bit ogranicza do 9 fps). Zdaje się, że RAW 12 bit bezstratny.
4. Szkło wyłącznie natywne, Nikkor S? Czy dopuszcza się Nikkory AF-S przez FTZ? (czy wtedy zwalnia?)
5. Czy ważna jest użyta przysłona?
6. Jakie tryby AF mogą być używane by osiągnąć te 10 fps? AF-S, AF-C, pin, pojedynczy punkt czy grupa czy wszystkie? (można AF-C, wszystkie pola, z wykrywaniem oka?).
Zdaje się, że tryb M, tryb AF-S bez znaczenia ile pól AF (???), AF-C tylko z pojedynczym polem.
7. Czy automatyka ekspozycji działa dla każdej z klatek z 10 fps? (zdaje się, że tak, a w mk I nie, brało ekspozycje pierwszej klatki)
8. Czy musi być wyłączony podgląd na żywo? (w MK1 tak, musi, w mk II chyba może być podgląd)
9. Czy ważne jest odszumianie przy wysokich ISO?
10. Czy ważne są jakieś inne funkcje? (np redukcja drgań matrycy, AD-L itp) (podobno wyłączone VR, ale to nie potwierdzone).
11. Zdaje się, że odpada stosowanie lampy błyskowej.
Całkiem możliwe, że nikt nie zna wszystkich ograniczeń, proszę pisać to co się wie, to może sporządzimy pełną listę :)
cz4rnuch
12-07-2021, 22:33
Nie mam więc nie wiem czy to jest, ale w lustrzankach było jeszcze coś takiego jak priorytet ostrości/spustu albo jakoś tak. Myślę, że jeśli w bezlustrach macie to samo to może to wpływać na fpsy.
Było, w trybie AF-C domyślnie był (jest :) ) priorytet migawki i tylko tak idzie osiągać max fps. Domyślnie w AF-S był priorytet ostrości i jak aparat nie złapał ostrości to nie wyzwalał migawki, czyli nie mógł mieć wtedy szybkiej serii. Co jest priorytetem w danym trybie szło zmieniać w menu. W lustrzance AF-S z priorytetem ostrości po prostu fizycznie nie może zapewniać max fps.
Zakładam, że musi być tryb AF-C, w pierwszej wersji Z7 dla max fps trzeba było mieć punktowy AF i wyłączony podgląd na żywo. To ostatnie poprawiono w Z7 II. Ale czy trzeba mieć punkt czy można mieć eyefocus?
W Canonach ważne jest jaki stary obiektyw sie podepnie, bo spadają fpsy. Czy w Nikonie tak jest, nie wiem, nie mogę sie doczytać. Czy fps spadną przy ARTach przez FTZ?
Tabelkę ile się osiąga fps dołączono do Z7, ale w Z7II juz tego nie dali w instrukcji. Zresztą ta tabelka sie zajmuje tylko tym czy to NEF 12 czy 14 bit, czy jpg. A o innych ograniczeniach piszą (albo i nie piszą) w innych miejscach instrukcji.
Za czasów lustrzanek te informacje były dostępne dosyć łatwo. Niestety przy bezlustrach i to profesjonalnych modelach piszą niewiele. Na stronie Nikon USA wymieniają dziesiątki opcji filmowania, dziesiątki systemów Wi-Fi jakie obsługuje Z7 II, ale o fps to napisali tyle, że max 10 fps. No cóż, informacje istotne dla fotografa nie są widać ważne, ważniejsze są opcje filmowania. :(
Canon publikuje białe księgi w których opisują każde niuanse, ograniczenia, np w lustrzankach podawano czułość każdego z punktów AF oddzielnie. Brak mi takich ksiąg u Nikona.
Ze strony N:
Maks. 10 kl./s., zdjęcia seryjne wolne: około 1–5 kl./s, zdjęcia seryjne szybkie: około 5,5 kl./s (14-bitowy NEF/RAW: około 5 kl./s), zdjęcia szybkie seryjne (wydłużone): około 10 kl./s (14-bitowy NEF/RAW: około 9 kl./s)
Tyle to ja wiem. Ale jakie sa ograniczenia? Bo tych 10 fps sie nie osiaga przy każdym z ustawień aparatu. Zresztą w lustrzankach też tak było.
Takie info w ang zestawieniu znalazłem:
AF -> MF/AF-S/AF-C single point AF
IQ -> jpg/NEF 12 bit
cicha migawka na off.
Wtedy powinno te max 10fps w H rozszerzony wyciągnąć.
https://download.nikonimglib.com/archive4/nrNrL00G1lTP04Y7KpC75svNJ119/Z7IIZ6II_TG_Setting_En(Pl)01.pdf
strony 34 i 35.
cz4rnuch
12-07-2021, 23:22
...informacje istotne dla fotografa nie są widać ważne, ważniejsze są opcje filmowania. :(Przydatne info dla filmującego jest tak samo dobrze poukrywane, albo jeszcze lepiej. Gwiazdek, ograniczeń itd. jest tu jeszcze więcej a z instrukcji się tego nie dowiesz więc zostają tylko, fora, fejsiki, yutubki, ludzie dobrej woli.
Co do szybkości serii to czytałem jakiś czas temu że 12bit, bez kompresji, elektroniczna migawka i było też coś o czasie wyliczane ponieważ czas zrzucenia informacji z sensora żeby był gotowy na kolejną ekspozycje plus sama ekspozycja wymaga łącznie więcej czasu, nie pamiętam czy było coś o 1/50s czy 1/100s jako graniczne.
Pozostaje jeszcze kwestia AF i tu nie mam pojęcia co jak wpływa na parametry.
Takie info w ang zestawieniu znalazłem:
AF -> MF/AF-S/AF-C single point AF
Hm, pojedynczy punkt w trybie AF-C.
W MF to wiadomo, skoro nie ma AF to nic nie spowalnia. Dziwi AF-S, bo z tego wynika, że osiąga max bez różnicy jaka jest wybrana opcja ilości pól? W lustrzankach AF-S mógł bardzo ograniczać fps. A tu nic?
Z tego wynika, że nie ma 10 fps dla eyefocus :(
ale .. tam piszą, że w pozostałych przypadkach jest okolo 9 fps, a mi to też się nie zgadza z praktyką, z eyefocus nie miałem 9 fps. Coś tam musi jeszcze ograniczać prędkość.
Czy gdzieś napisano czy RAW 12 bit ma być skompresowany czy nie (czy to obojętne?)
- - - - kolejny post - - - - - -
Edit - teraz koesh napisał o nieskompresowanych.
Elektroniczna migawka? Cicha? Nie. Przednia kurtyna? ( :( tylko do 1/2000) czy mechaniczna?
https://download.nikonimglib.com/archive4/nrNrL00G1lTP04Y7KpC75svNJ119/Z7IIZ6II_TG_Setting_En(Pl)01.pdf
No i dlaczego tego nie ma w j. polskim???
krzysztofz24
13-07-2021, 03:21
Tyle to ja wiem. Ale jakie sa ograniczenia? Bo tych 10 fps sie nie osiaga przy każdym z ustawień aparatu. Zresztą w lustrzankach też tak było.
Ale Jacek, ty sobie sam teraz odpowiedziałeś. Nie osiąga się max osiągów przy każdym z ustawień aparatu.
Przeciez jak włączysz RAW+JPG, wysokie ISO i odszumianie i do tego AF-C w jakimś zaawansowanym trybie. No to sry każdy aparat musi zwolnić. I wątpię żeby jakiś producent w instrukcji to podał. Że np jak włączymy RAW+JPG z odszumianie to jakiś ułamek sekundy więcej, zajmie body przetrawienie tego. A te ułamki wpływają na maks osiągi.
Krótki czas, najniższe ISO, mały JPG, AF-S lub brak AF i będzie maks osiągów.
A potem zaczynasz normalnie używać aparat i sam się zorientujesz ile poszczególne "funkcjonalności" zabierają od maks osiągów.
Napisałem tak ogólnie. Ale to się tyczy każdego aparatu praktycznie. Co zresztą sam zapewne wiesz.
lukasz_kk
13-07-2021, 07:32
Jacek_Z może podpytaj Optycznych o ustawienia?
Im się udało osiągnąć 10 fps dla JPG (taka prędkość możliwa jest też dla 12-bit RAW) i 9 fps dla 14-bit RAW z ISO 1600 i migawką mechaniczną 1/1000, ale więcej szczegółów nie podali.
https://www.optyczne.pl/462.3-Test_aparatu-Nikon_Z7_II_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
Jacku,
potraktuj to jako plotki i niesprawdzone informacje (aparat moja żona ma od wczoraj), ale dla 10 fps spróbuj przestawić D12 - na wyłączone i RAWy 12- bitowe.
No i to jest bardzo dobra ta wiadomość: we wrześniu zostaną udostępnione aktualizacje oprogramowania Nikon Z6II i Z7II z nowym śledzeniem w czasie rzeczywistym (Real-time Tracking and Real-time Eye AF Tracking) https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://nikonrumors.com/&prev=search&pto=aue
aktualizacje mają pojawić się we wrześniu i wprowadzą nowe śledzenie w czasie rzeczywistym – będzie to prostsza wersja systemu śledzenia w czasie rzeczywistym, który zostanie zaimplementowany w Nikonie Z9 . śledzenie w czasie rzeczywistym Nikona powinno być podobne (ale lepsze) do śledzenia 3D dostępnego w wysokiej klasy lustrzankach cyfrowych. O ile mi wiadomo, Sony jest obecnie jedyną firmą, która oferuje śledzenie w czasie rzeczywistym w niektórych swoich modelach, takich jak a9.
https://www.youtube.com/watch?v=63HkXb3xC5U&ab_channel=SonySupport
A na razie wydano nowe aktualizacje oprogramowania dla aparatów Nikon Z7 II, Z6 II i Z5 https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://nikonrumors.com/&prev=search&pto=aue
Być może niektórzy przestaną w końcu męczyć bułę, że musieli zmienić system oraz Nikona Z6 na Canona R5 (gdzie jedynym najbliższym konkurentem Z6 był i jest Canon R również z 2018 r).
Inne ograniczenia dla max fps:
- czas nie dłuższy niż 1/1250
- VR wyłączony
- migawka mechaniczna
- AFC tylko z pojedynczym punktem
- Flicker reduction ( nie wiem jak to jest w polskim menu) - wyłączona
W centrum pobierania Nikona jest "Setting Guide (For Still Photography)".
Na stronach 32-35 są podane wymagania dla max fps.
Potwierdza się wpływ ustawień wyświetlacza na szybkostrzelność.
Ale Jacek, ty sobie sam teraz odpowiedziałeś. Nie osiąga się max osiągów przy każdym z ustawień aparatu.
Że np jak włączymy RAW+JPG z odszumianie to jakiś ułamek sekundy więcej, zajmie body przetrawienie tego. A te ułamki wpływają na maks osiągi.
Napisałem tak ogólnie. Ale to się tyczy każdego aparatu praktycznie. Co zresztą sam zapewne wiesz.
1. Ja sobie nie odpowiedziałem. Za zapytałem kiedy się osiąga max osiągów w konkretnym aparacie, Nikon Z7 II. W tym modelu, nie ogólnie.
2. Mozna się zdziwić z tym uogólnianiem, szczególnie przekładając na bezlustra wszystko to co pamiętamy z lustrzanek.
Juz nawet w lustrzankach odszumianie w pewnych modelach miało wpływ na fps, ale w nowszych już nie miało wpływu.
Inne ograniczenia dla max fps:
- czas nie dłuższy niż 1/1250
- VR wyłączony
- migawka mechaniczna
- AFC tylko z pojedynczym punktem
- Flicker reduction ( nie wiem jak to jest w polskim menu) - wyłączona
VR wyłączony? Gdzie to napisano?
No i co do wyświetlania mam sprzeczne info.
W centrum pobierania Nikona jest "Setting Guide (For Still Photography)".
Na stronach 32-35 są podane wymagania dla max fps.
Potwierdza się wpływ ustawień wyświetlacza na szybkostrzelność.
W pewnym artykule (juz nie kojarze gdzie) napisano o wpływie wyświetlania na fps w modelach Z6 i Z7, ale tam też napisano, że właśnie w Z6 II i Z7 II właśnie to wyeliminowano.
Te Setting Guide to masz inne czy to co OjTam?
W tym co napisano w Guide linkowanym przez OjTam napisano, że przy H extended (czyli max fps) jest lag w wizjerze, a nie że przez to nie jest osiągane max fps. Wyświetlanie a fotografowanie to nie to samo.
W tym co napisano w Guide linkowanym przez OjTam napisano, że przy H extended (czyli max fps) jest lag w wizjerze, a nie że przez to nie jest osiągane max fps. Wyświetlanie a fotografowanie to nie to samo.
Masz rację.
Nikon’s frame rate specifications are made with the camera
set to manual exposure, manual focus, and a shutter speed
of 1/250 second or faster, and without VR being active. If
you’re using automatic exposure modes, slower shutter
speeds, using VR, or light is too dim for optimal autofocus,
you may experience frame rates lower than Nikon specifies.
Chyba pozostaje sprawdzić w praktyce jak poszczególne zmiany wpływają na fps.
Jest aktualizacja softu do Z7 II - 1.31.
https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/435.html
Poprawia AF punktowy w słabym świetle.
Mam problem z ostrością na Z7II przy świetle błyskowym gdy obiektyw skierowany jest w dół.
Problem polega na tym, że mniej więcej co szóste, co ósme zdjęcie jest nieostre lub bardzo nieostre mimo przysłony 8.
Odległość od obiektu około 1,5 metra. Z kalkulatora DOF wynika, że mam ponad 15 cm zapasu przed i ponad 20 cm za punktem ostrzenia.
Pozostałe zdjęcia są super ostre.
Wszelkie kombinacje z AFC, AFS, wykrywanie oka, zawężone pole wykrywania oka, wyłączone wykrywanie, nawet punktowy nic nie poprawia statystyki.
Dodatkową zagadką dla mnie jest to, że zawsze widzę potwierdzenie w formie zielonego kwadracika.
Zarówno w AFC jak i AFS mam ustawiony priorytet ostrości, czyli aparat nie powinien wyzwolić migawki bez ustawienia ostrości a wyzwala.
Światła zastanego jest na tyle dużo, że nie powinien mieć problemów z ustawieniem. Wcześniej D810 nie miał żadnego problemu z analogicznym setupie.
Dodam, że poza tą sytuacją nie mam żadnych problemów i nawet na przysłonach F1,2 przy średnio dynamicznych scenach w 90% trafia w punkt.
I dodatkowa zagwozdka, na białym tle nietrafień jest więcej na czarnym mniej i gdy aparat jest w pozycji pionowej w stosunku do podłogi tego problemu nie ma
a wszystkie komponenty te same.
Jakieś pomysły?
Żadnych.
Jaki to obiektyw? Czy na wszystkich tak masz?
krzysztofz24
15-02-2026, 19:19
Mam problem z ostrością na Z7II przy świetle błyskowym gdy obiektyw skierowany jest w dół.
Problem polega na tym, że mniej więcej co szóste, co ósme zdjęcie jest nieostre lub bardzo nieostre mimo przysłony 8.
Odległość od obiektu około 1,5 metra. Z kalkulatora DOF wynika, że mam ponad 15 cm zapasu przed i ponad 20 cm za punktem ostrzenia.
Pozostałe zdjęcia są super ostre.
Wszelkie kombinacje z AFC, AFS, wykrywanie oka, zawężone pole wykrywania oka, wyłączone wykrywanie, nawet punktowy nic nie poprawia statystyki.
Dodatkową zagadką dla mnie jest to, że zawsze widzę potwierdzenie w formie zielonego kwadracika.
Zarówno w AFC jak i AFS mam ustawiony priorytet ostrości, czyli aparat nie powinien wyzwolić migawki bez ustawienia ostrości a wyzwala.
Światła zastanego jest na tyle dużo, że nie powinien mieć problemów z ustawieniem. Wcześniej D810 nie miał żadnego problemu z analogicznym setupie.
Dodam, że poza tą sytuacją nie mam żadnych problemów i nawet na przysłonach F1,2 przy średnio dynamicznych scenach w 90% trafia w punkt.
I dodatkowa zagwozdka, na białym tle nietrafień jest więcej na czarnym mniej i gdy aparat jest w pozycji pionowej w stosunku do podłogi tego problemu nie ma
a wszystkie komponenty te same.
Jakieś pomysły?
Pewnym tropem moze byc wlasnei swiatlo blyskowe. Znaczy lampa lub lampy.
Napisz jakie to swiatlo, lamap reporterska zapieta na body? Nikonowska czy zamiennik jakiejs firmy? Czy zestaw swiatla studyjnego?
Jesli to lampy reporterskie to masz wlaczone ustawianei wspomaganai ostrosci? (wiesz te czerwone zygzaki co sie wyswietlaja).
Ja np kiedys z D90 i Fujis5pro mialem taka dziwna jazde z jedna z lamp reporterskich. Normalnei nagle kazdy obiektyw po zapiciue do body wykazywal 15-20% niecelnych strzalow. Lampa jakis chniczyk ze wspomaganiem ostrosci, ktorego nie dalo sie wylaczyc. Chyba YN czy jakos tak.
I to byla ewidentna wina tej lampy (moze wlasnei jej wspomagania ostrosci). Bo po zapieciu innego chinczyka (Voking) czy systemowej SB bylo zero problemow.
Takze moze ten trop...
Wspomganie ostrosci przy lampach reporterskich, te czerwone wzorki. A jesli to studyjne to nie maja aby jakichs dziwnych przedblyskow wspomagajacych ustawianei ostrosci? Wylaczyc te wspomagacze jesli sie da.
Z 24-70 2.8S. Próbowałem na manualnej ostrości, ale w tym przypadku muszę mieć zooma a ten nie jest parafokalny i AF musi być w automacie.
Wcześniej robiłem to z małej drabiny, obecnie aparat na boomie i podgląd na monitor.
Z manualną ostrością też był czasem problem.
Lampa 600Ws na 3/4 mocy, a czasem kończyny dziecka na rogu kadru jakby poruszone, mało prawdopodobne aby lampa nie mroziła ruchu.
Aparat w normalnej pozycji i wszystko ostre nic nie poruszone a ustawienia te same a nawet czasem gorsze bo lampa trochę dalej i moc zwiększona.
Wcześniej robiłem na D810 z 24-70 2.8 bez VR i 100% trafień i wystarczające mrożenie ruchu.
Większość zdjęć wychodzi super, problem dotyczy jak pisałem co 6-8 zdjęcie.
Może to jest kwestia VR? Jeśli masz włączony VR w aparacie i obiektywie, to sprawa nie jest prosta. Kiedyś czytałem, że za jedne płaszczyzny odpowiada VR w obiektywie, za inne w body. Może to się różnić w zależności od modelu i zestawu, ale spróbowałbym od wyłączenia VR w body.
krzysztofz24
15-02-2026, 20:35
Ja mam doswiadczenie z lampami reporterskimi (uzywanymi takze jak ozdjete z aparatu do foto produktowej), takie ktore maj czest wspomaganie ustawianie ostrosci, ten czerwony ztgzak zwany "efektem predator';-). I w jednym chinczyku jak nie dal osie go wylaczyc to ewidentnei pwodowla problemy z celnoscia AF. Bo inny chinczyk jka mu wylaczylem wspomaganie AF to chodzil jak ta lala.
Ty masz lampy studyjne. Nie ma tam przypadkiem jakichs "dziwnych opcji" wspomaganai AF, jakies przedblyski czy cos?
Ja bym to zdecydowanei wylaczyl.
Zreszta pytanie czym wyzwalasz lampy. Radiowo, po kablu, na blysk?
Jakies porzadne firmy czy "chniczyki"?
Bo mz tu jest trop do rozkminy.
Jesli bierzesz ten aparat i ten obiektyw i w swietle zastanym z reki AF dziala pewnei i przewidywalnie a dopiero przy zabawach z lampami cos nie halo.
No to dla mnei tu jest przyczyna.
Albo jakeis wspomaganie AF zbytnio wspomaga;-), albo cos sie gryzie na liniach komunikacyjnych, lampy, "nadajnik", aparat. I aparat tu nie ma wady.
Ja bardziej moge sie wypwiadac o lampach reporterskich niz studyjnych, z doswiadczenia.
Dam ci przyklad. Lampy SB obsluguja CLS. Tylko w lampach "nieorginalnych" ten CLS i fuunkcja master sa czesto w okrojonej wersji bieda edyszyn nie dziala to idealnie jak na lampach systemowych. Choc producent obiecuej cuda na kiju.
Tak samo jak zapnei sie lampe na body i odegnie pani kdo giry zeby strzelac swiatlem odbitym. To np Voking sobie z tym radzil i "wiedzial" ze jest odgiety i naswietlone bylo spoko. Ale juz YN musialem dawac korekte chyba +0,7EV na lampie zeby byl dobry efekt.
Tak samo wspomaganie AF dawalo powazne zaklocenia przy ustawianiu ostrosci (nie dalo sie go wylaczyc).
Te wszyskie CLS iTTL itak dalej wspomagacze sceny, kreacj iblysku itp;-). Potrafia sie czasami ze soba "pogryzc", tym bardzie jjesli mamy roznych producentow.
Na twoim iejsciu bym probowal jak najbardziej manualnych ustawien, np tryb slave i wyzwolenie jakas prosta lampa blyskiem. Szkoda ze Z7 nie ma wbudowanej.
Mz cos nie gra z komunikacja w zestawie aparat, nadajnik, lampy.
Cos tu sie gryzie. Moze jakies wspomaganei AF moze jakies inne kreatywne systemy;-).
Mozesz podpiac jakas prosta lampe reporterska i po prostu wyzwolic ta studyjna blyskeim, jako slave?
Albo po prostu kablem.
Bez nadajnikow, bez wspomagan itp.
Probowalbmy na poczatek jak najbardziej "prosto" imanualnie jak tylko sie da.
Może to jest kwestia VR? Jeśli masz włączony VR w aparacie i obiektywie, to sprawa nie jest prosta. Kiedyś czytałem, że za jedne płaszczyzny odpowiada VR w obiektywie, za inne w body. Może to się różnić w zależności od modelu i zestawu, ale spróbowałbym od wyłączenia VR w body.
Jakos nie przyjmuje do wiadomosci, ze ktos by wpadl na pomysl uzywanai VR i swiatla blyskowego:-). Przeciez blysk zamraza ruch...
Nawet jesl iktos by focil studyjnie z reki zamiast statywu, to VR tak nei bardzo widze sens;-)
Jesli to lampy reporterskie to masz wlaczone ustawianei wspomaganai ostrosci? (wiesz te czerwone zygzaki co sie wyswietlaja). krzysztofz24 w lampach reporterskich na bezlustrach nie da się uruchomić siatki, przynajmniej w Nikonie, nawet jak by się udało to AF czerwonych linii nie zobaczy.
Początkowo obwiniałem sposób pomiaru w stosunku do przysłony.
W lustrzankach jak domykam do 8 to pomiar ostrości i tak jest na pełnym otwarciu, w bezlustrach po domknięci na 8 mamy pomiar jest na 5,6.
W tym przypadku światła zastanego dochodzi do czujnika 4x mniej, no ale w pozycji pionowej ten problem nie występuje więc to nie to.
poste obiektyw 24-70/2.8S nie ma VR. W aparacie nie wyłączałem ale spróbuję w najbliższym czasie.
Moim zdaniem to problem zawieszenia matrycy, która nie daje rady trzymać jej zawsze prawidłowo, głupieje w pozycji poziomej.
Musi następować przemieszczenie między potwierdzeniem ostrości a wyzwoleniem migawki.
Lampa 600Ws na 3/4 mocy, a czasem kończyny dziecka na rogu kadru jakby poruszone, mało prawdopodobne aby lampa nie mroziła ruchu.
To cały kadr nie jest ostry , czyli ewidentnie AF poleciał na nieskończoność, czy jakaś część kadru tylko? Jaki czas ustawiasz?
Dla testu bym wyłączył IBIS. Obiektyw jest idealnie skierowany prostopadle w dół, czy ma jakiś mały kąt?
Jesli to lampy reporterskie to masz wlaczone ustawianei wspomaganai ostrosci? (wiesz te czerwone zygzaki co sie wyswietlaja).
Na Zetki predator nie działa ;)
24-70/2.8S nie ma VR.
//edit
Widzę, że za długo pisałem :)
[...]Mam problem z ostrością na Z7II przy świetle błyskowym gdy obiektyw skierowany jest w dół.[...]
[...]Aparat w normalnej pozycji i wszystko ostre nic nie poruszone a ustawienia te same a nawet czasem gorsze bo lampa trochę dalej i moc zwiększona.[...]
[MENTION=27206][...]w pozycji pionowej ten problem nie występuje więc to nie to. [...] głupieje w pozycji poziomej.[...]
Rozumiem, że w ostatnim wpisie powinno być odwrotnie.
MstrG z reguły jak nie trafia to cały kadr jest przestrzelony, czasem bardzo, mimo potwierdzenia ostrości i priorytetu ostrości.
Obiektyw w dół ale jak to z ręki na drabinie nie idealnie, ale przy f8 i około 1,5m odległości zapas głębi ostrości powinien być w nadmiarze.
Czas 1/160
W ostatnim wpisie wg. mnie jest poprawnie, matryca pionowo czyli równolegle do ściany zero problemów, matryca poziomo równolegle do podłogi czyli obiektyw do dołu - problem.
MstrG z reguły jak nie trafia to cały kadr jest przestrzelony, czasem bardzo, mimo potwierdzenia ostrości i priorytetu ostrości.
Obiektyw w dół ale jak to z ręki na drabinie nie idealnie, ale przy f8 i około 1,5m odległości zapas głębi ostrości powinien być w nadmiarze.
Czas 1/160
W ostatnim wpisie wg. mnie jest poprawnie, matryca pionowo czyli równolegle do ściany zero problemów, matryca poziomo równolegle do podłogi czyli obiektyw do dołu - problem.
To dziwne, dla AF powinno być wszystko jedno czy jest matryca poziomo czy pionowo.
obiektyw 24-70/2.8S nie ma VR. W aparacie nie wyłączałem ale spróbuję w najbliższym czasie
Skoro nie wyłączałeś VR w body to koniecznie sprawdź ten IBIS.
Matryca w Z7II jest ruchoma i przy skierowaniu aparatu w dół stabilizacja pracuje w innej osi względem grawitacji. Przy krótkim czasie i błysku nawet minimalne mikroprzesunięcie sensora może dać wrażenie nietrafionej ostrości, szczególnie na 45 MP.
Wyłącz VR i zrób serię testową. Jeśli statystyka się poprawi, to masz winowajcę.
Od czasów (ogólnie mówiąc) ostatnich obiektywów lustrzankowych, stabilizacja w obiektywie nie przeszkadza w pracy na statywie. Dlatego napisałem o VR w body, który potrafi płatać figle, np. przy filmowaniu ze statywu. Być może odkryłeś inną sytuację, kiedy stabilizacja matrycy nie daje rady/głupieje. Ciekaw jestem efektu po wyłączeniu IBIS.
Dzięki tak zrobię. Tylko nie rozumiem jednego.
Jak Model był mniejszy to, żeby nie błyskać przez dwie pierwsze sesje użwyałem światła ciągłego w identycznej konfiguracji.
Wyższe ISO 5,6 1/200 i nie zauważyłem takiej anomalii mimo włączonego VR.
Na 100 zdjęć jakieś 15 jest nieostrych z czego powiedzmy 12 występuje na białym tle a 3 na czarnym.
Reszta miód malna.
93691
To może odpowiedź jest banalna, ten AF tak już ma jak jest mało światła.
Absolutnie nie. W pionie nie miałem z tym problemu, mimo błyskania.
Czasem robię zdjęcia w miejscach gdzie ledwo co widać i nigdy nie miałem powodów do narzekania.
W porównaniu do 810 to noktowizor.
Z ciekawości wrzuciłem Twoje pytania do ChatGPT :)
Najciekawszy fragment:
Dlaczego w pionie problem znika?
To bardzo ważny trop.
Jeśli:
obrót aparatu zmienia zachowanie,
a komponenty te same,
to niemal na pewno chodzi o mechanikę pracującą względem grawitacji.
A jedynym ruchomym elementem w body jest:
moduł stabilizacji matrycy.
������ Co bym zrobił na Twoim miejscu
IBIS OFF
1/200 s
seria 30 zdjęć w dół
potem seria w poziomie
porównać trafienia
Jeśli z IBIS OFF masz 100% trafień → temat zamknięty.
Jeśli mimo IBIS OFF problem zostanie
Wtedy podejrzane są:
mikro luz w module AF obiektywu,
delikatne przemieszczenie grupy soczewek przy pozycji w dół,
ewentualnie kwestia kalibracji body.
Ale statystycznie:
80% że to IBIS.
Oczywiście o niczym ta odpowiedź nie przesądza, AI lubi zmyślać lub przepisywać głupoty, ale czasem... :)
Teraz sądzę, że to faktycznie kwestia stabilizacji matrycy. Wyłączyć. Podobno w Nikonach matryca jest parkowana, czyli to powinno pomóc. Ciekawe że w innych systemach, gdzie tego parkowania nie ma to nie narzekają. W każdym razie ja na takie wpisy nie trafiłem.
Co do mrożenia ruchu błyskiem. I tu mozna pisać doktorat :) W dużym skrócie - lampa reporterska prawie zawsze tak, zamrozi. Lampa studyjna niestety już nie zawsze. Pełna energia błysku ( i ustawienia blisko tej opcji) to potrafią być całkiem długie czasy, rzędu 1/400s. Na 45 Mpx matrycy widać przesunięcie przy ruchu ręki o parę mm a głowa ostra :) Schodzenie z energią na 1/64, 1/128 poprawia sprawę.
Jeżeli się ma lepsze lampy w rodzaju Godox QT600 to można wyjść z trybu stabilnej temperatury barwowej, przejść na tryb szybkiego błysku. Jest zauważalny zysk, ale WB zaczyna lecieć w kosmos. Obowiązuje ta sama zasada - czym mniejsza energia błysku tym krótszy czas. Na minimach za to temperatura barwowa może być w okolicach 10.000 K.
..... Ciekawe że w innych systemach, gdzie tego parkowania nie ma to nie narzekają. W każdym razie ja na takie wpisy nie trafiłem.
W sumie to ja nigdy nie słyszałem, żeby ktoś coś takiego zauważył nawet w Nikonie.
Co do mrożenia, to mam stare lampy Profoto Compact 600 z 2009 roku. One mają na pełnej mocy wg. producenta 1/850s.
Jakoś wcześniej nie patrzyłem na podziałkę pokrętła. Zawsze ustawiałem to na czuja a potem kompensowałem do potrzeb.
Do tej cyklicznej sesji pokrętło jest prawie na połowie, a teraz widzę, że połowa to 1/4 mocy.
Nie znam charakterystyki tej krzywej ale podejrzewam, że to poniżej 1/1500 sekundy a to już są dość krótkie czasy.
Rozrzut temperatury u mnie jest inny, czym mniejsza moc tym cieplej, na 1/1 jest 5600 na 1/16 jest 5350*K a oryginalne dyfuzory ocieplają a nie oziębiają jak u chińczyka.
Sprawdzę to jeszcze raz przy pomocy colorchackera z pipetą, spektrometr podaje takie wartości.
Sprawdzę w najbliższym czasie z wyłączoną stabilizacją i zdam relację. Wcześniej nigdy jej nie wyłączałem, bo nie widzałem uzasadnienia.
To jeszcze jedno pytanie, mam na stałe włączony automatyczny dobór migawki, wiadomo że przy eletronicznej migawce w modelach z migawką, impuls na stopkę nie jest przekazywany czyli nie da się jej użyć.
Czy przy błyskowym świetle studyjnym z jakiegoś powodu lepiej wymusić migawkę w pełni mechaniczną?
Czy przy błyskowym świetle studyjnym z jakiegoś powodu lepiej wymusić migawkę w pełni mechaniczną?
Kelwinami lampy się nie przejmuj. Po ustawieniu energii błysku (Po bo zmiana energii to zmiana K, mała ale zawsze, jak jesteś perfekcjonistą) szara karta i balans PRE.
Ja używam wyłącznie mechanicznej. Elektroniczna coś tam zmienia, lata temu czytałem. Bokeh??? DR?
Mechaniczna robi przy jednym zdjęciu dwa przebiegi więc trochę się zastanawiam czy nie zacząć oszczędzać sprzętu.
Kelwinami lampy się nie przejmuj. Po ustawieniu energii błysku (Po bo zmiana energii to zmiana K, mała ale zawsze, jak jesteś perfekcjonistą) szara karta i balans PRE.
Ja używam wyłącznie mechanicznej. Elektroniczna coś tam zmienia, lata temu czytałem. Bokeh??? DR?
Mechaniczna robi przy jednym zdjęciu dwa przebiegi więc trochę się zastanawiam czy nie zacząć oszczędzać sprzętu.
ooo właśnie o to kilkukrotnie chciałem dopytać, a wiecznie zapominam. Przeczytałem w jakiejś dyskusji, że elektroniczna pierwsza kurtyna migawki (EFCS) przy krótkich czasach naświetlania (rzędu 1/500 i mniej) oraz jasnym obiektie, powoduje zniekształcenia w bokeh (trochę jakby obiektyw był domknięty). Jeśli dobrze pamiętam, wynikało to z różnej płaszczyzny przebiegu migawki. Zresztą, dlaczego to się dzieje jest mało istotne, można doczytać, ważne, że się dzieje.
Brnąć do brzegu, moje pytanie brzmi: czy ustawienie "auto" w trybie wyboru migawki sprawia, że aparat przy krótkich czasach używa migawki mechanicznej? Początkowo myślałem, że ten tryb sprawi, że czasem aparat będzie się przestawiać na migawkę w pełni elektroniczną (choć przy czasie odczytu danych w Z5, to by było ryzykowne), ale w praktyce nigdy nie "usłyszałem" zmiany trybu pracy migawki. Stąd zacząłem się zastanawiać, czy może w trybie automatycznym nie jest rozwiązywany opisany przeze mnie problem?
Doszukałem się wpisu w historii przeglądania, jeśli ktoś jest zainteresowany:
https://photo.stackexchange.com/questions/116682/why-does-electronic-first-curtain-shutter-affect-rendering-of-blurred-background
moje pytanie brzmi: czy ustawienie "auto" w trybie wyboru migawki sprawia, że aparat przy krótkich czasach używa migawki mechanicznej?
W Z7II w instrukcji jest napisane, że pierwsza kurtyna działa tylko do 1/2000, domyślam się, że to jest granica po której przełącza się na mechaniczną,
przy tak krótkich czasach trudno usłyszeć czy to jedna lamelka czy dwie,
ale jest też napisane, że migawka mechaniczna nie jest dostępna przy niektórych obiektywach, jakich nie podano.
Edyta:
Znalazłem.
https://www.zsystemuser.com/z-mount-lenses/nikkor-lenses/lenses-with-shutter-restric.html
Dziwi mnie fakt, że jest na tej liście 85 1.2 S a nie ma 35, 50 S.
Tylko jedno przeczy drugiemu, skoro jest ograniczenie do 1/2000 na pierwszej kurtynie, a 85 1.2 nie działa na mechanicznej to jakim cudem jestem w stanie używać go na 1/8000?
Czyżby przechodził na elektroniczną?
Jestem po kolejnej sesji. Wyłączyłem stabilizację, wymusiłem mechaniczną migawkę i jest żle.
Wcześniej miałem 4-6 dobrych i jedno przestrzelone. Teraz większość bez ostrości drugiego planu.
AFC, wykrywanie oczu, F8 i niby oczy ostre ale....
to jest ostrość na tylnym zakresie głębi ostrości, znaczy oczy niby ostre a drugi plan 15cm za nieostry.
Większość zdjęć na ogniskowej 40mm, z kalkulatora DOF wynika, że głębia powinna wynosić 17cm przed i 24cm za, czyli 41cm.
Oczy są na tym czterdziestym centymetrze. Pozostaje ostrzenie manualne i aparat na fix.
Nie rozumiem, czemu przy identycznym setupie z obiektywem w poziomie nie miałem nigdy takich problemów.
Pierwszy wycinek to 24-70 na 40mm f8 drugi stałka 35mm z prawilną ostrością ustawioną na 2 i domknięty do f8.
93823
93824
cybulski
23-02-2026, 11:49
Chyba winny zum?
brzezior
23-02-2026, 12:08
Też mi się wydaje, że skierowanie aparatu w dół, powoduje delikatną zmianę ogniskowej na "+", co skutkuje przesunięciem ostrości.
Zmianę ogniskowej wykluczam, obiektyw cały czas skierowany jest w dół. To miało by rację bytu gdybym ustawiał ostrość w poziomie a potem kierował obiektyw do dołu.
Zoom chodzi ciasno, lepiej niż lustrzankowy, ale sprawdzę na starym czy jest podobnie.
Winą obarczam raczej sposób ustawiania ostrości.
Skoro aparat ustawia ją przy f5,6 to znaczy, że ma jakieś 30cm głębi przy tej odległości i czujnik fazowy zatrzymuje się w pierwszej fazie czyli na tylną odległość po wyłapaniu kontrastu.
NIestety w Z7II nie da się wymusić pełnego otwarcia przysłony tak jak w Z8 a w nim z jakiegoś powodu ją wprowadzono.
Dziwi mnie, że przy wyłączeniu stabilizacji i wymuszeniu migawki mechanicznej ostrość zachowuje się zupełnie inaczej i że mimo priorytetu ostrości wyzwala migawkę kiedy nie powinien.
andystar
23-02-2026, 14:07
A skąd wiesz, że aparat zatrzymuje ustawianie ostrości na skraju głębi ostrości a nie w jego maksimum?
Dla algorytmu aparatu to proste obliczyć gdzie jest to maksimum znając przysłonę i odległość (nawet mniej więcej).
Canon ma teleobiektywy z przysłoną F11 i jakoś robią ostre zdjęcia.
Widzę po zdjęciach, gdyby teoria pokrywała się z praktyką to tło z powyższego zdęcia byłoby ostre.
Wcześniej większość zdjęć była ostra a część nie.
Dla mnie to , że obiektyw f11 widzi nie dziwi, bo robi to gdy ma dużą ilość światła zastanego.
Przy błyskaniu poziom światła pilotującego dla tych parametrów jest nie wystarczający, praktycznie nic się nie rejestruje.
Zrób testy na jakimś wydruku do testowania AF np. https://bobatkins.com/photography/technical/focus%20testing.html Połóż na podłodze i rób pod różnymi kątami. Dowiesz się wtedy czy to wina mechaniki czy oprogramowania które nie trafia w oczy.
W jakim dokładnie trybie AFC robisz? Spróbuj Wide-L z wykrywaniem oczu. U mnie to zawsze rozwiązuje wszystkie problemy z AF w Z6 II. Wydaje mi się że tryb na pełnej klatce ze względu na ograniczenia procesora działa mniej dokładnie. Może kiedy model leży na podłodze to oświetlenie jest na tyle gorsze, że soft głupieje?
Michaelius
30-03-2026, 10:36
Pytanie jakiej jakości obiektywy są potrzebne do Z 7 II (i generalnie do innych o takim upakowaniu matrycy). Muszą być S-ki w miarę ostre amatorskie 24-200 styka ? Czy są jakieś dodatkowe problemy z FTZ ?
W sumie całkiem tani się ten Z7 II robi
Zobacz tu:
https://www.dpreview.com/sample-galleries/9376083326/nikon-z-24-200mm-f4-6-3-vr-sample-gallery
Wyfiltruj po aparacie i będziesz miał same Z7. Według mnie 24-200 jest jak najbardziej użyteczny w pełnej rozdzielczości.
Matryca w Z7 i Z7II to matryca z Nikona D850, więc nie ograniczaj się w rekonesansie tylko do Z7.
Z 24-120/4, Z 24-70/2.8 i Z 70-200/2.8 na pewno spełniają warunki używania na matrycy Z7 II. Z Z24-200 już tak dobrze nie będzie, to jest szkło typowe dla matrycy 24 MP, ale używać na Z7 II chyba można. Tutaj test na Z5: https://photographylife.com/reviews/nikon-z-24-200mm-f4-6-3-vr
Pytanie jakiej jakości obiektywy są potrzebne do Z 7 II (i generalnie do innych o takim upakowaniu matrycy). Muszą być S-ki w miarę ostre amatorskie 24-200 styka ? Czy są jakieś dodatkowe problemy z FTZ ?
Wszystko zależy od Twojego progu akceptowalności tego co zobaczysz na monitorze w powiększeniu 100%. Jedni się nie przejmują wiedząc, że wydruk będzie OK, inni szukają ostrzejszych szkieł.
Nie widzę problemów z FTZ, większość moich szkieł jest z bagnetem F (Nikkory i Sigmy ART).
czesiek85
17-05-2026, 23:18
Hej,
interesuje się zakupem Nikona z7/z7II do fotografii makro ze wzg na możliwości kadrowania. Posiadam Tamrona macro 1:1 90 mm 2.8 Sp Di wersja z 2008 roku - chce go dać przez pierścienie. Jednak obawiam się ze z racji już wiekowego obiektywu - nie będe zadowolony z rozdzielczości jaką da mi to szkło. Czy ktoś zajmuje się Was fotami makro i próbowaliście takiego połączenia ?