PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Wireless Transfer Utility i Z6 na Win10

souacz
06-01-2021, 21:32
Witam, mam problem z Wireless Transmitter Utility
Pacjenci: Z6, PC z win10 podłączony do routera Funbox 3.

Z siecią aparat się paruje bez problemu natomiast Wireless Transmitter Utility "nie widzi" aparatu. Po uruchomieniu WTU mam okno "krok 1", potem okno wyboru rodzaju sieci (zaznaczam wifi wbudowane), potem krok 3/16 czyli wybranie folderu do którego mają być wysyłane fotki, później od razu krok 15 i dalej tylko opcja zamknięcia.

Kiedy ponownie uruchamiam WUT - w kółko to samo. Połączenie bezpośrednie wifi z siecią stworzoną przez aparat nic nie daje - to samo.

Dodam, że nie jest to kwestia routera ani aparatu: na Mac połączyłem się bez problemu zarówno za pomocą sieci lokalnej jak i bezpośrednio z aparatem. Na Win10 dodałem pliki exe z folderu WTU do wyjątków i nic...

Co robię źle?

47076
47077
47078
47079
47080
47081

ksh
06-01-2021, 21:50
Dlaczego chcesz łączyć się wifi direct do sieci utworzonej przez Z6 zamiast do sieci lokalnej jaką daje ci funbox ?
Wybierz tą sieć, do której masz wpięty komputer/laptop/fon, a w aparacie zrób też parowanie z wifi sieci lokalnej.

souacz
06-01-2021, 22:05
Robię i tak i tak. Nic to nie daje.

ksh
06-01-2021, 22:12
Ja mam sieć opartą na funbox ale to nie ma znaczenia jaki router itd, masz mieć wszystko wpięte do jednej sieci lan i tu obojętne czy wifi czy kabel.
W kroku 2/16 wybierasz opcje pierwszą jeśli laptop po wifi, opcje drugą jeśli desktop po kablu.

Aparat parujesz z wifi routera.

Potem zaznaczasz w menu np żeby zaznaczało wszytskie zdjecia do wysłania.
Jak dasz z menu ( np szybkie menu pod "i" ) połącz z komputerem to łączy się, świeci się żółta dioda na aparacie, po zakończeniu gaśnie.

Jeśli masz problem z windows, który ci blokuje ci WTU to dla testu zrób tak że po włączeniu i zalogowaniu się do windows zrób szybko wysłanie z aparatu materiału, jeśli działa, a np po 10 minutach juz nie to :
- wiersz polecen w trybie admninistratora
- wpisz komendy, pierwsza:

net stop NkPtpEnumWT3
druga

net start NkPtpEnumWT3

souacz
06-01-2021, 22:35
niestety, nadal nie widzi aparatu tzn. przy opcji 1 i 2 każe mi łączyć się kablem USB, wtedy znikają ustawienia sieci w aparacie, są nieaktywne. Na Macu zrobiłem tak: połączyłem aparat z siecią lokalną przez wifi, otworzyłem WTU, pokazało się okno wyboru aparatu, potem wybrałem "sieć wbudowana aparatu", folder i działa po każdym podłączeniu. A na Win10 nic.

EDIT: po kilku restartach usługi połączył się i transferuje, dzięki wieeelkie

ksh
06-01-2021, 22:47
Ale to że podczas ustawiania wszystkiego masz mieć podpięty kabel USB jest jak byk w instrukcjach wszystkiego :)
To jest szybsze ale można bez kabla.

souacz
06-01-2021, 23:15
Dziękuję Ci bardzo, od wczoraj walczę z tym. Najpierw szukałem na Maca dobrej apki do tetheringu po wifi i w końcu znalazłem (qDslrDashboard), teraz to. Chodziło mi to żeby fotki zgrywały się w czasie sesji do katalogu zsynchronizowanego z LR tak, żebym od razu miał podgląd czy ok na stacji roboczej. A cały sekret tkwił w nie wiadomo dlaczego przestającej działać usłudze w Win.

Na D750 jakoś nie korzystałem z wifi ani tetheringu, potem na Olympusach już tak (tam sprawa była banalna: klik i gotowe) i teraz na Z6 chciałem to kontynuować.

haszz
23-12-2023, 00:52
Witajcie po latach, wątek z 2021 a ja dziś mam ten sam problem co kolega Souacz. Komputer na win10 łączy się bez problemu z siecią aparatu, odpalam WTU gdzie wg aparatu mam wybrać go z listy a on na kompie pokazuje dokładnie te same kroki co kolega na screenach powyżej. Nie ma okna wyboru aparatu. Co macie na myśli że wszystko jak się ustawia to musi być podpięty kabel USB? U mnie po podpięciu kabla wifi aparatu jest wyłączone a kroki WTU są takie same jak powyżej.
Z tego co widzę na stronie https://nikonimglib.com/wt4su/onlinehelp/pl/02_pairing_01.html jeśli komputer jest podłączony do sieci aparatu (i jest) to wybór aparatu z listy powinien być w kroku drugim WTU, zaraz po oknie powitania a jak mam w drugim kroku to co kolega powyżej a to powinno być dopiero po wyborze aparatu :(

TOP67
25-12-2023, 21:20
WTU uruchamia się tylko jeden raz w "życiu" komputera. Potem trzeba restartować serwis NkPtpEnumWT3

Nikodemo
25-12-2023, 22:45
NASA potrafi się skontaktować z satelitą Voyager 1 który jest odległy o 23,3 miliarda kilometrów a my mamy problem z podłączeniem aparatu do komputera. Chyba ktoś tu lekko wali w kulki.

fader_audio
01-05-2024, 11:09
Witam,

odkopię wątek, zainstalowałem w końcu win 10 i również walczę ze ściąganiem zdjęć przez wifi, nie mam pojęcia czemu, ale nawet nie mogę skonfigurować aparatu z sięcią. Poprzednim razem udało się za pierwszym razem, teraz jest problem.
może błedem było to że na poczatku konfigurowałem z podłączonym kablem usb. Podczas robienia profilu z siecią wifi w momencie uzyskiwania adresu IP i wybraniu pobierz automatycznie nie mam już opcji potwiwerdź, tylko cefnij lub anuluj. Dziwne że przed reinstalacją systemu wszystko udało się za pierwszym razem, ale też bez sukcesu. wieczorem postaram się siąść do tego jeszcze raz i krok po kroku od poczatku. chyba, że ktoś jeszcze bardziej łopatologicznie potrafi podpowiedzieć jak to zrobić.

fader_audio
02-05-2024, 12:33
udało mi się, własnie zgrywa fotki po wifi, tzn mam taką nadzieję. Mój poprzedni post w takim razie jest nieważny

TOP67
02-05-2024, 19:04
To super