Zobacz pełną wersję : CLS w nikon D90
Witajcie,
Otóż mam aparat znajomego, który ma problem z wyzwalaniem radiowym lamp.
Body to nikon D90, wszystkie ustawienia na lampie prawidłowe. Lampy sb600 oraz sb700 bez problemów wyzwalają się z moich body D7000 oraz D7200.
Jednak przy próbie wyzwolenia którejkolwiek z nich pojawia się naprzemienny dzwięk niski oraz wysoki oraz dioda mruga kilka razy i lampa przestaje reagować.
Przekopałem wzdłuż i wszerz instrukcje lamp oraz body i nic, body d90 zresetowałem do ustawień fabrycznych i również nic. Gdy zakładam lampę na stopkę lampa działa prawidłowo.
Czy to możliwe, że coś w body d90 nie działa prawidłowo? np nie jest w stanie prawidłowo zmierzyć światła czy coś podobnego?
A jaki radiowyzwalacz jest w użyciu?
Wbudowany system nikona CLS.
Grupy i kanały skonfigurowane, obie lampy reagują tak samo.
hmm... z tego co kojarzę to CLS działa tylko za pomocą lampy wbudowanej, nie ma radiowego sterowania lamp.
Chodzi o komunikację bezprzewodową CLS.
A sprawdzałeś jedną SB jako master? Może kukułka w D90 szwankuje?
krzysztofz24
04-01-2021, 16:27
CLS to jest alternatywa dla wyzwalania radiowego. Więc nie mieszajmy tu z radioodbiornikami.
Podam na przykładzie lamp niesystemowych, bo mam Voking.
Zapinam lampę na sanki na D90 i działa w pełni CLS. Ofc w instrukcji trąbią że obsługuje CLS.
Ale obsługuje go tylko jak jest zapięta na sankach!
Jeśli ja zamocuje na statywie i wyzwalam wbudowaną to jest to zwykły slave działający w manualu i wyzwalany błyskiem.
Są droższe modele Voking z funkcją sterowania master, grupa lamp. One będą miały CLS jak będą "poza" aparatem.
Prawdopodobnie SB600 i 700. (To nie są najwyższe modele) mają CLS także tylko na sankach aparatu.
Ustaw slave i już. Tylko że to kombinowanie z manualnymi ustawieniami błysku będzie;-).
A sprawdzałeś jedną SB jako master? Może kukułka w D90 szwankuje?
Dzięki za podpowiedź, założyłem SB700 na sanki i udało mi się wyzwolić SB600.
Przepraszam, za głupie pytanie, co to jest kukułka? czy chodzi o lampę wbudowaną?
Przepraszam, za głupie pytanie, co to jest kukułka? czy chodzi o lampę wbudowaną?
Dokładnie. Bo po otwarciu wyskakuje jak kukułka z zegara. ;)
drosik Kukułka błyska? CLS d90 to sterowanie przedbłyskami z lampy wbudowanej, muszą być widoczne. Jak błyska to grzebać w menu, sprawdzać kanały, itd.
CLS to zbyt ogólne okreslenie bo mamy w tym tylko optyczne sterowanie ale i radiowe, jednak nie zmienia to faktu że D90 i D7000 mają tak samo działające CLS, wiec jak coś nie działa to kwestia ustawienia lub może coś uwalone ?
drosik Kukułka błyska? CLS to sterowanie przedbłyskami z lampy wbudowanej, muszą być widoczne. Jak błyska to grzebać w menu, sprawdzać kanały, itd.
Tak "kukułka" błyska, kanały ustawione prawidłowo.
Jednak D90 nie wpiera w/w lamp https://nikonsupport.eu/europe/images/6312/6312en.pdf chyba że nie ujęto ich w tabelce zgodności.
SB-600 jest w instrukcji D90 wspomniana. ¯\_(ツ)_/¯
Zresztą, skoro komunikacja to tylko błyski i to w jedną stronę... Co za różnica?
Takie mam ustawienia aktualnie, oczywiście przełączałem na ttl
https://photos.app.goo.gl/L4by8KWG6yjb5gaY9
47015
Wątpię, żeby to było to, ale...
Zobacz, co się stanie, jak:
1. SB-700 dasz w manual (suwak na TTL jest)
2. Dasz je na różne grupy.
3. Zmniejsz komp. na mniejszą.
Takie strzelanie w ciemno, szczerze mówiąc.
Próbowałem SB700 na innej grupie i w trybie manual też - brak reakcji :(
A masz jakieś lampy na grupie A? Może problem polega na tym, że obie lampy są na grupie B, a sterowanie z aparatu jest na grupy A i B? Wyłącz grupę A w aparacie i zobacz co się stanie...
A masz jakieś lampy na grupie A? Może problem polega na tym, że obie lampy są na grupie B, a sterowanie z aparatu jest na grupy A i B? Wyłącz grupę A w aparacie i zobacz co się stanie...
Nadal nic, jedyne objawy to czasami tylko lampy błysną i piszczą modulowanym dzwiękiem jak przełączam z trybu M na TTL w aparacie, robią to tylko raz i oczywiście nie widać tego błysku na zdjęciu - zaraz po tym piszczeniu sprawdziłem czy lampy reagują na inne body (D7200) i oczywiście działają.
Ręce mi już opadają.
Jednak D90 nie wpiera w/w lamp https://nikonsupport.eu/europe/images/6312/6312en.pdf chyba że nie ujęto ich w tabelce zgodności.
Wspiera te lampy: https://www.nikonimgsupport.com/eu/BV_article?articleNo=000041909&lang=en_GB#1. Ta tabelka nie uwzględnia starszych modeli.
Weź zajrzyj do manuala od tej SB-700 na stronę D-27, tam są opisane kody świetlne i dźwiękowe lampy w trybie REMOTE. Posłuchaj, popatrz i może coś Ci przypasuje i problem sam się rozwiąże. A jeśli to nie pomoże, to nie wiem, serwis body?
Weź zajrzyj do manuala od tej SB-700 na stronę D-27, tam są opisane kody świetlne i dźwiękowe lampy w trybie REMOTE. Posłuchaj, popatrz i może coś Ci przypasuje i problem sam się rozwiąże. A jeśli to nie pomoże, to nie wiem, serwis body?
Skoro problem występuje na obu lampach to chyba coś jest nie tak z body.
Jestem niemalże na 100% pewny, że jak miałem D90 to dało się wyzwolić lampę zdalnie.
47028
Banderas
06-01-2021, 00:24
Tak się składa że mam d90 oraz Sb600. Ustawiłem aparat i lampę dokładnie tak samo jak na twoich zdjęciach i wszystko prawidłowo chodzi. Tak więc coś masz zepsute. Nie mam Sb700 to nie spróbuję.
Tak się składa że mam d90 oraz Sb600. Ustawiłem aparat i lampę dokładnie tak samo jak na twoich zdjęciach i wszystko prawidłowo chodzi. Tak więc coś masz zepsute. Nie mam Sb700 to nie spróbuję.
Dzięki za odpowiedź, tak przekaże właścicielowi D90-tki.