Zobacz pełną wersję : D200 - martwe/zablokowane/gorące piksele
Czy ktoś podejmował się mapowania na D200? Jeżeli tak, jaki jest tego koszt? Jeden aparat już odesłałam, ponieważ miał zablokowane (chyba) piksele, kolorowe kropy na środku obrazu. Teraz oglądam zdjęcia z drugiego, którego chciałabym kupić i znów widzę całe niebo usłane gwiazdami, choć tutaj (wydaje mi się) bardziej są to gorące piksele. Czy istnieje w ogóle sens zamawiać ten aparat, czy wygląda to w ten sposób na każdym? Na moim D300 również widzę trochę zepsutych pikseli, ale skala jest nieporównywalna. :(
Urok tej matrycy. Miałem d80, dead pixels nigdy nie stwierdziłem, ale hot pixels w słabym świetle to było... oj było:oops:
Do zabawy i uroku CCD kupuj i nie zwracaj na to uwagi, do poważniejszych zastosowań wolałbym nowszą matrycę 24 Mpix. Do nocnych zdjęć niezła jest 16 Mpix, 24 nie wszystkie są dobre, ale to i tak bez porównania z CCD.
andystar
03-01-2021, 20:47
Mam dwa D200 z przebiegami 8945 i 14500 (do sprzedania). Po sfotografowaniu ciemnoszarej gładkiej żaluzji ma jednej matrycy widać jeden czerwony piksel i kilka białych, a na drugiej dwa czerwone i kilka białych.
Wg mnie matryca w D200 jest O.K.
stachmuszel
04-01-2021, 12:45
Mam dwa D200 z przebiegami 8945 i 14500 (do sprzedania). Po sfotografowaniu ciemnoszarej gładkiej żaluzji ma jednej matrycy widać jeden czerwony piksel i kilka białych, a na drugiej dwa czerwone i kilka białych.
Wg mnie matryca w D200 jest O.K.
Jakie ceny za D200?
andystar
04-01-2021, 16:01
Wystawiłem dzisiaj na allegro po 600. Jak będzie za drogo to będą tanieć.