PDA

Zobacz pełną wersję : D750 i Sigma 70-200 - ostrość

pablo88
31-12-2020, 16:21
Hej,

Chciałbym zapytać posiadaczy Sigmy 70-200 Sport czy przy ciemniejszych i mniej kontrastowych scenach (mgła) zauważacie lekki brak ostrości przy używaniu auto focusa?
Staram się ostrzyż na najbardziej kontrastowe punkty w kadrze, ale czasem po przestawieniu obiektywu na manual focus jestem w stanie kadr jeszcze wyostrzyć używając pierścienia focusa.
Na początku wydaje mi się była to moja wina, bo w ciemniejszych warunkach ostrzyłem na przysłonie f16. Teraz otwieram ją bardziej, ostrzę i dopiero przymykam.
A dziś we mgle nawet przy otwartej przysłonie ostrość nie była w punkt.

lukasz_kk
31-12-2020, 16:34
Mam ten zestaw oraz Dock, ale nie miałem czasu przysiąść żeby dokładnie sprawdzić czy dobrze trafia, ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Aczkolwiek w warunkach jakie opisujesz jeszcze nie miałem okazji fotografować. Natomiast jeśli ostrzysz przez wizjer, to odbywa się to przy maksymalnie otwartej przysłonie, domykana jest dopiero przy robieniu zdjęcia. Gdybyś ustawiał ostrość w Live View, to wówczas już w momencie ostrzenia byłoby f16.

TOP67
31-12-2020, 16:55
Na f16 nie ma mowy o wybitnej ostrości ale raczej nie wystąpi też BF/FF. Po co używać takich wartości i to gdy jest ciemno?

pablo88
01-01-2021, 11:26
Na f16 nie ma mowy o wybitnej ostrości
Zgadza się, używam takiej przysłony bo chcę mieć pewność, że wszystko do pierwszego do ostatniego planu będzie ostre.
W każdym razie pomijając już kwestię przysłony, chodzi mi o to, że po wyostrzeniu autofocusem, mogę jeszcze troszkę wyostrzyć obraz pierścieniem ostrości.
Dla mnie oznacza to tyle, że autofocus nie ustawił ostrości tak dokładnie jakby mógł. Wspomnę, że obiektyw jest po kalibracji w Sigma.
W "normalnych" warunkach oświetleniowych jest żyleta.

JK
02-01-2021, 12:22
Przecież już sama nazwa tego szkiełka wskazuje, że to obiektyw projektowany do sportu. Zdjęcia sportowe robi się zazwyczaj na pełnej dziurze, no czasem przymyka się o jedna działkę, ale nie więcej. Wszyscy tam walczą o odpowiednio krótkie czasy i możliwie niskie ISO, a to nijak nie współgra z mocnym przymykaniem. Jestem pewien, że podczas projektowania tego obiektywu nikt sobie specjalnie głowy nie zaprzątał przysłoną f/16. Ustaw f/2.8, albo f/4 to będzie ostro.