Zobacz pełną wersję : Przechowywanie obiektywów
Witam czy są jakieś zasady przechowywania obiektywów chodzi mi o pojemnik szafkę itp? Mam torbę fotograficzną kupioną z aparatem i tam do tej pory wszystko trzymałem łącznie z aparatem, osłonami przeciwsłonecznymi i filtrami i to było ciasno a teraz doszedł mi jeszcze jeden obiektyw. Oczywiście nie mama futerałów do żadnego z nich. Zacząłem czytać szukać w necie i okazuje się że są do tego skrzynki jakieś hermetyczne pojemniki a może zwykły plecak foto lub większa torba, pomyślałem że zapytam jak to jest u Was z tymi rzeczami?
Zwykła torba, teraz plecak. Przy torbie część leżała na półce w szafie. Nie ma tu żadnej filozofii wielkiej. Jak już ktoś się bardzo martwi, to ewentualnie jakiś pochłaniacz wilgoci można ustawić gdzieś blisko.
adalbert7
30-12-2020, 11:28
U mnie w torbę TENBA Messenger DNA 15 wchodzi body D500 z S 18-35/1,8, ponadto S 10-20/3.5 + T 35-150/2.8-4 + N AF-p 70-300/4.5-5.6 + SB700, oraz baterie, filtry, itp.
W drugiej mniejszej torbie (jakaś niefirmowa) D7000 z S 17-50/2.8 + SB700, i jest jeszcze miejsce na duży obiektyw.
I tak przechowuję, a nie w żadnych szafkach, no chyba, że te torby stoją w szafie.
czupacabra
30-12-2020, 15:45
[emoji1787] jak bardzo chcesz to looknij na portal leica international , tam obiektywy trzymają w specjalnych szafkach z wentylacją i/lub klimatyzowanych. Coś ala sejf tylko , że z szybą z przodu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
adalbert7
30-12-2020, 16:10
[emoji1787] jak bardzo chcesz to looknij na portal leica international , tam obiektywy trzymają w specjalnych szafkach z wentylacją i/lub klimatyzowanych. Coś ala sejf tylko , że z szybą z przodu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Fajnie, tylko jak się ma takie sterylne przechowywanie sprzętu w domu, jeśli jak chcesz focić to i tak musisz cały sprzęt zabrać w teren w różne warunki klimatyczne i tam na dodatek muszą pracować beż osłon, a również czasem trzeba przepiąć obiektyw i warunki klimatyczne mają dostęp do wnętrza aparatu i obiektywów. Więc nie widzę sensu sterylnych warunków dla sprzętu w spoczynku.
Czyli nie ma co wnikać , plecak dodatkowy wystarczy plus woreczki pochłaniające wlgoć która w starych kamienicach nigdy nie znika;)
adalbert7
31-12-2020, 14:32
Wg mnie przechowywanie w torbie (plecaku) jest ok. Nie bawię się też w żadne pochłaniacze wilgoci, ale ja mieszkam w bloku (nie kamienicy) i nie mam w mieszkaniu problemów z wilgocią.
Hmmm... Czytam wątek i zastanawiam się czy ze mną jest coś nie tak. To serio jest aż taki problem? Ja z reguły rzeczy trzymam w szafce na półce i tak też traktuję sprzęt foto. - jak rzeczy. Mieszkam w kamienicy 100 letniej ale woda po ścianach mi nie spływa.
Wracam ze sprzętem do domu, odkładam na półkę i leżą tam do następnego razu. A jeśli już mielibyśmy stopniować zalety takiego czy innego sposobu przechowywania to sucha i czysta szafka jest moim zdaniem ciut lepszym pomysłem niż rzadko wolne od kurzu torba, plecak.
A gdy będę miał kiedyś chwilę na poszukanie pomysłu to sprawię sobie drewnianą skrzynię :-) z okuciami. Ale to już taka fanaberia.
Zamówiłem plecak zwykły za 60 zł z przegródkami , do tej pory nie wnikałem w takie rzeczy bo aparat nie raz stał na biurku kilka dni. Ale jak doszedł mi nowy obiektyw lampa itp to chciałem to jakoś sensownie trzymać w jednym miejscu. Ktoś ze sprzedawców gdy kupowałem szkło napomknął że w optyce może pojawić się grzyb itp. to zacząłem się zastanawiać i szukać po forach na temat przechowywania. Gdybym nie szukał na innych stronkach to posta by nie było ;) Temat do zamknięcia a tak przy okazji to min tutaj te info o tych śmiesznych pojemnikach i gablotkach https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00160168 http://klubkm.pl/forum/archive/index.php?t-37521.html ale temat do zamknięcia
Jak używasz to gdziekolwiek byleby się nie kurzyło - może być w torbie. Jak leży długo nieużywany (w dzisiejszych czasach to rzadkość) to możesz owinąć przeźroczystą folią spożywczą żeby nie było dostępu powietrza. I tyle.
cybulski
03-01-2021, 12:44
Trzymam w insertach tenby, powrzucane pochłaniacze wilgoci. Najbardziej aktualnie używany zestaw w domu leży luzem na półce.
Myszowor
04-01-2021, 08:43
Ja mam powiązane pytanie odnośnie starych manualnych Nikkorów, czasami są obiektywy z zaoliwioną przysłoną, czy może mieć na to wpływ przechowywanie obiektywu skierowanego bagnetem w dół?
Jeśli komuś nie odpowiada torba i zwykła szafka to zawsze może kupić takie coś: https://www.dom-wnetrze.com/knox-luksusowy-domowy-sejf/ ;)
maciej.bujnik86
04-01-2021, 13:43
Też się ostatnio zastanawiałem nad kwestią przechowywania. Ja trzymam w plecaku lowepro w szafce. Ciekawi mnie, czy pomimo przegródek nacisk, jaki jest wywierany na obiektyw znajdujący się na samym dole plecaka nie ma na tenże obiektyw jakiegoś negatywnego wpływu.
Szydlarz
12-01-2021, 16:07
W moim przypadku lustrzanka wraz z podpiętym obiektywem spoczywa w plecaku. Późną jesienią i zimą jedynie po powrocie do domu z wyprawy kiedy wiem, że plecak oberwał od deszczu czy śniegu a na sprzęcie osadza się wewnatrz plecaka wilgoć to po kilku godzinach kiedy temperatura wewnątrz ureguluje się do tem. wnętrza, wyjmuję body i obiektyw a plecak zostawiam otwarty przy grzejniku żeby pozbyć się wilgoci. Dobrze jest też odkurzyć co jakić czas wnętrze torby, plecaka.