Zobacz pełną wersję : Zeiss Vario Sonnar F/4 80/200 i ostrość w bezlusterkowcach.
Michał M
29-12-2020, 19:30
Czy z tytułowym obiektywem da się ustawić ostrość w bezlusterkowcach? Np Sony A7, A7n? Gdzieś czytałem, ze zomy na m42 kiepsko działają na m42, ze względu na wydłużoną przez adapter odległość od sensora.
Czy mógłbyś napisać tak trochę jaśniej?
Co to jest dokładnie za obiektyw? Na pewno jest tam mocowanie na gwint m42?
Michał M
29-12-2020, 20:10
ZEISS Vario-Sonnar 4/80-200mm MC
Jest mocowanie na m42. Wiem, że ostrzy w całym zakresie z canonami EOS (przez cienki adapter). Nie wiem jak z bezlusterkowcami. Mają one przecież różne "flange distance". Da się jakoś to obliczyć?
To miało znaczenie przy lustrzankach, natomiast przy bezlusterkowcach nic nie trzeba obliczać. Zakładasz adapter, powiedzmy M42/Sony E i tyle. Po prostu adapter daje potrzebny dystans.
Pamiętaj, że tam nie ma komory lustra i nie ma żadnego problemu z dopasowaniem długości adaptera do szkła lustrzankowego, czy to M42, czy nawet krótkiego dystansu z bagnetu Exakty. Tak więc kupujesz przelotkę z M42 na Sony i będzie normalnie ostrzyć.
Michał M
29-12-2020, 21:08
Ok, wszystko jasne, dzięki.