PDA

Zobacz pełną wersję : OLX - przesyłki

bogdi64
29-12-2020, 13:22
czy ktoś już w ten sposób sprzedawał ?, doświadczenia ?
Moje pytanie bo -
wystawiłem obiektyw, po ok 2 godzinach od wystawienia otrzymałem info z OLX, że ktoś chce kupić z przesyłką, na stronie z kłódką olx.pl/mojolx/dostawy, wyświetliło mi informację o możliwości potwierdzenia sprzedaży, opcja wybrana "Płatności online" obok imię i nr tel kupującego, imię się nie "podświetliło" więc nie mogę wysłać informacji przez OLX, na nr tel wysłałem SMS z prośbą o potwierdzenie transakcji najchętniej przez PW OLX, na razie cisza, mam 24 godziny na potwierdzenie i dodatkowe pytanko, czy czekać na ewentualne info od potencjalnego nabywcy, czy nawet bez takiego potwierdzenia zawierzyć informacji z OLX i potwierdzić sprzedaż ?

fafniak
29-12-2020, 14:16
hmmm napisze ci "od strony kupującego" jak to wyglądało tak ze 20 dni temu
Kliknąłem kup z przesyłką (czy cos podobnie brzmiąco)
po czym po powiedzmy godzinie czy dwóch dostałem informację od OLX że sprzedajacy zaakceptował taki zakup

eMGie
29-12-2020, 14:25
Sprzedawałem 2 razy, po prostu potwierdziłem sprzedaż i wtedy mogłem już wydrukować etykietę na przesyłkę.
Wydaje mi się, że kupujący już zapłacił i jak nie potwierdzisz, to pieniądze wrócą do kupującego

Bartolini82
29-12-2020, 14:47
A gdzie tam wprowadzasz swoje dane do przelewu??? Mnie też to teraz ciekawi. Jednak np. z wysyłką Inpostem może być problem. W razie uszkodzenia, oni odrzucają wszystkie reklamacje, tłumacząc się tym, że np. przedmiot był zbyt delikatny i wymagał szczególnego traktowania, a to jest niby wyłączone w ich regulaminie, bodajże par.4 Niedawno uszkodzili mi paczkę w transporcie. Protokół szkody został spisany przez oddział Inpost bo paczka nie nadawała się nawet do doręczenia adresatowi. Protokół ładnie spisany, z opisem zabezpieczeń w postaci kartoników, bąbelków itp. a te debile w odpowiedzi na reklamację odrzucili mi ją, pisząc, że paczka nienależycie zapakowana i nie było m.in. bąbelków. W dalszej części właśnie tekst o tym, że niby przedmiot zbyt delikatny. Inpost to pod tym względem niestety syf. Jak doręczą całą paczkę to ok, ale jak uszkodzą, to nigdy nie są ich zdaniem winni i można zapomnieć o odszkodowaniu.

eMGie
29-12-2020, 14:51
Dane o przelewu (jako sprzedawca) wprowadzałem, jak uruchamiałem opcję wysyłki.
To działa tak, że kupujący wpłaca do OLX, a jak odbierze przesyłkę to OLX przelewa sprzedającemu.

Bartolini82
29-12-2020, 14:58
Ciekawe co będzie jak nie odbierze paczki. Pewnie olx mu zwróci wpłatę....
Ja tam wolę tradycyjną formę. Odbiór osobisty, albo kasa do mnie na konto.

eMGie
29-12-2020, 15:02
Nie wiem, ale to kupujący opłaca przesyłkę, więc pewnie zwrócą mu za sam towar.
Też wolę z ręki do ręki, ale wiele osób kupuje spoza mojego miasta, a płacić w ciemno nie chcą,
czemu się nie dziwię zresztą :-)

fafniak
29-12-2020, 15:02
A gdzie tam wprowadzasz swoje dane do przelewu??? Mnie też to teraz ciekawi. Jednak np. z wysyłką Inpostem może być problem. W razie uszkodzenia, oni odrzucają wszystkie reklamacje, tłumacząc się tym, że np. przedmiot był zbyt delikatny i wymagał szczególnego traktowania, a to jest niby wyłączone w ich regulaminie, bodajże par.4 Niedawno uszkodzili mi paczkę w transporcie. Protokół szkody został spisany przez oddział Inpost bo paczka nie nadawała się nawet do doręczenia adresatowi. Protokół ładnie spisany, z opisem zabezpieczeń w postaci kartoników, bąbelków itp. a te debile w odpowiedzi na reklamację odrzucili mi ją, pisząc, że paczka nienależycie zapakowana i nie było m.in. bąbelków. W dalszej części właśnie tekst o tym, że niby przedmiot zbyt delikatny. Inpost to pod tym względem niestety syf. Jak doręczą całą paczkę to ok, ale jak uszkodzą, to nigdy nie są ich zdaniem winni i można zapomnieć o odszkodowaniu.

oj... słabo... ale potwierdzasz niestety doniesienia kolejnych sprzedawców :(

Bartolini82
29-12-2020, 15:05
Ja od pewnego czasu nawet rozważam wystąpienie z nimi na drogę sądową. Jeszcze mam jedną reklamację teraz do zgłoszenia. Też zmiażdżyli przesyłkę, gdzie produkt był w METALOWEJ tubie. Ciekawe co mi odpiszą. Jak znów to samo, to nie ma bata, ale idę do sądu. Tym bardziej, że kiedyś też mi zrobili dopłaty wbrew umowie i już wtedy ich straszyłem prokuraturą, ale nie miałem na to czasu. Teraz w końcu trzeba będzie dopiąć sprawę bo są naprawdę bezczelni.

bogdi64
29-12-2020, 17:27
no i poszło, kupujący się odezwał, kliknąłem sprzedaję, przekierowało mnie do podania nr konta, po tym do wydruku etykiety, na razie OK - ponoć OLX ubezpiecza przesyłki ? nie wiem jak wygląda sytuacja nie odebrania, na razie musiał wpłacić kwotę + przesyłka na zablokowane konto, po odbiorze ponoć z automatu idzie to do mojego banku, zobaczymy - dziś wysyłam

Bartolini82
29-12-2020, 17:48
ponoć OLX ubezpiecza przesyłki ?
Nie sądzę. Na Tobie jako nadawcy spoczywa odpowiedzialność za przesyłkę. Poza tym, zobacz, że olx ma odnośnik do regulaminów, np. Inpost, który kieruje na stronę Inpost, a nie jakiś wewnętrzny olxa. Pewnie jest jak z Allegro. W teorii oni niby odpowiadają, ale i tak to nadawca/sprzedawca reklamuje paczki np. w Inpost. Musi wówczas pobrać ze strony Allegro upoważnienie. Nawet, jeśli klient korzystał z opcji SMART. Więc tutaj pewnie jest podobnie. Tym bardziej, że OLX należy do grupy Allegro :P

matbe
29-12-2020, 18:43
Akceptujesz, wypełniasz, ściągasz etykietę, pakujesz do paczkomatu, czekasz na hajs, około tygodnia.

spiritus
29-12-2020, 22:51
czy ktoś już w ten sposób sprzedawał ?, doświadczenia ?
Moje pytanie bo -
wystawiłem obiektyw, po ok 2 godzinach od wystawienia otrzymałem info z OLX, że ktoś chce kupić z przesyłką, na stronie z kłódką olx.pl/mojolx/dostawy, wyświetliło mi informację o możliwości potwierdzenia sprzedaży, opcja wybrana "Płatności online" obok imię i nr tel kupującego, imię się nie "podświetliło" więc nie mogę wysłać informacji przez OLX, na nr tel wysłałem SMS z prośbą o potwierdzenie transakcji najchętniej przez PW OLX, na razie cisza, mam 24 godziny na potwierdzenie i dodatkowe pytanko, czy czekać na ewentualne info od potencjalnego nabywcy, czy nawet bez takiego potwierdzenia zawierzyć informacji z OLX i potwierdzić sprzedaż ?

Mam nadzieję, że nie piszesz o rzekomej informacji chęci zakupu, którą dostałeś na Whatsupa? Ja po wystawieniu obiektywu dostałem parę wiadomości wraz z linkiem gdzie rzekomo dokonałbym transakcji. To ruscy próbują wyłudzać kasę i dlatego jakoś tak sceptycznie podchodzę do tego zakupu z olxa :)

bogdi64
29-12-2020, 23:15
Whatsupa - a co to za ciort, nie używam :), wszystko przez OLX

spiritus
29-12-2020, 23:18
Whatsupa - a co to za ciort, nie używam :), wszystko przez OLX

No i gitara :D

ksh
29-12-2020, 23:22
Chyba nie ma co powtarzać że olx jest pełne oszustów i mają tak ciekawe pomysły że momentami zaskakuje jak bardzo sie starają.

Z ciekawszych bardzo popularnych sposób jest oczekiwanie od kupującego że będzie podejrzliwy i oszust tylko czeka aż potencjalna ofiara zapyta o to żeby wystawić na allegro, wtedy często mamy kontakt od oszusta telefoniczny, podsyła nam link allegro do lewej strony gdzie ma spreparowane też logowanie do banków, wtedy nas zagaduje żeby nie zauważyć drobnych detali jakie są na niedorobione na stronach, czeka na wpisanie logina i hasła, loguje się sam do konta ofiary, ty czekasz na sms ale to oszust robi przelew i ty dostajesz sms, nie zwracasz na kwotę i gdzie kasa leci, wpisujesz kod z sms, oszust go ma od ciebie i wpisuje sam.

O jakiś oszustach co chcą dopłacać dużo więcej ale potem nie mają na pokrycie kosztów wysyłki itp nie wspominam bo to chyba nikt się nie nabierze na to.

jarekf34
30-12-2020, 08:56
Mam nadzieję, że nie piszesz o rzekomej informacji chęci zakupu, którą dostałeś na Whatsupa? Ja po wystawieniu obiektywu dostałem parę wiadomości wraz z linkiem gdzie rzekomo dokonałbym transakcji. To ruscy próbują wyłudzać kasę i dlatego jakoś tak sceptycznie podchodzę do tego zakupu z olxa :)

Właśnie wczoraj otrzymałem taką wiadomość na Whatsup z linkiem, w którym mam niby podać nr.karty i kod CVC .... Miałem niby wypełnić wszystko i kliknąć aby należność wpłynęła na konto.... Ciekawe tylko komu ? :grin::-P

eMGie
30-12-2020, 09:39
Dostałem to już 2x :-)

spiritus
30-12-2020, 15:51
Właśnie wczoraj otrzymałem taką wiadomość na Whatsup z linkiem, w którym mam niby podać nr.karty i kod CVC .... Miałem niby wypełnić wszystko i kliknąć aby należność wpłynęła na konto.... Ciekawe tylko komu ? :grin::-P

No jak to komu... potencjalnemu "kupującemu" :

bogdi64
31-12-2020, 11:22
otrzymałem info o dostarczeniu, teraz ciekawe ile będę czekał na przelew :)

eMGie
31-12-2020, 11:31
Ja dostałem dość szybko, po 1-2 dniach.

bogdi64
31-12-2020, 17:16
przelew doszedł, czyli system zadziałał szybko :)

cybulski
04-01-2021, 09:56
Chyba nie ma co powtarzać że olx jest pełne oszustów i mają tak ciekawe pomysły że momentami zaskakuje jak bardzo sie starają.

Z ciekawszych bardzo popularnych sposób jest oczekiwanie od kupującego że będzie podejrzliwy i oszust tylko czeka aż potencjalna ofiara zapyta o to żeby wystawić na allegro, wtedy często mamy kontakt od oszusta telefoniczny, podsyła nam link allegro do lewej strony gdzie ma spreparowane też logowanie do banków, wtedy nas zagaduje żeby nie zauważyć drobnych detali jakie są na niedorobione na stronach, czeka na wpisanie logina i hasła, loguje się sam do konta ofiary, ty czekasz na sms ale to oszust robi przelew i ty dostajesz sms, nie zwracasz na kwotę i gdzie kasa leci, wpisujesz kod z sms, oszust go ma od ciebie i wpisuje sam.

O jakiś oszustach co chcą dopłacać dużo więcej ale potem nie mają na pokrycie kosztów wysyłki itp nie wspominam bo to chyba nikt się nie nabierze na to.

Jest też druga strona medalu, zadaję pytanie komuś poprzez wiadomości olx a tam nikt się nie odzywa. Widać żę jest online ale nic, zero odzewu. To mi się zdarzyło wiele razy ostatnio.
Nie rozumiem takiego zachowania, skoro ktoś jest aż tak podejrzliwy i nie potrafi rozróżniać normalego kupującego od oszusta to może w ogole nie powienien korzystać z takiej platformy. Czy z tego wniosek, że to może sprzedający jest tutaj oszustem ?

ksh
04-01-2021, 10:49
Mi udało się gościa namierzyć co chciał mnie zrobić na lewe strony mBank podsyłając lewe linki do allegro, nie byłem ofiarą oszusta tylko potem świadkiem, gość ma teraz kuratora i spłaca długi poszkodowanym, a na liście było ponad 400 osób z kwotami od 30zł do ponad 10 tysięcy, co ciekawe połowa poszkodowanych ( pewnie tych na małe kwoty ) nie chciała nawet być świadkami dobrowolnie.
A samo namierzenie było dość łatwe ponieważ gość nie stosował żadnych vpn itd, łatwo znalazło się jego lokalizacje, laptopa, gdzie go kupił, numery IP od dostawcy razem z miejscem zamieszkania i nawet numery kluczy windows zarejestrowane na jego firmę, policja ma dość sprawnie działający oddział oszustw internetowych.

matbe
04-01-2021, 11:58
policja ma dość sprawnie działający oddział oszustw internetowych.

Moja ulubiona historia, związana z przesyłka olx zresztą. Gość namierzył skradziony mu rower, kupił z opcją przesyłki, zgłosil policji. Było konto, adres, telefon. Po miesiącu umorzyli z niewykrycia sprawcy xD Rower odzyskany, ale wyszło że zapłacił okup.

PS swiadkowania oznacza wieloletnie czasem, babranie się ze sprawą. Brat rodzony dwa lata stawiał się w Krakowie czy tam Wrocławiu na sprawy.