Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 29/2020 GŁOSOWANIE
Dobry wieczór! :)
W głosowaniu 29 edycji zabawy mamy 17 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace jakie Wam się spodobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: paparapa
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - wtorek (29.12.2020)
paparapa - przypominam o wyróżnieniu jednego ze zdjęć przed zakończeniem głosowania na PW, maila...
Przypominam również, że następna edycja to NO-LIMIT :)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
Oryginał
46591
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1gx3mT7SZKnqnXRl_QP1eu0Sl7cAFSXGz/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
46601
2
46600
3
46599
4
46598
5
46597
6
46596
7
46595
8
46594
9
46593
10
46592
11
46605
12
46604
13
46603
14
46602
15
46608
16
46607
17
46606
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
marcin255
27-12-2020, 00:16
No teraz to wiem które moje , różnie , różniście i fajnie .
Chciałem jakąś Godzillę czy miodożera wkleić, ale Krecik by się pruł i strzępił, więc... ¯\_(ツ)_/¯
Będę musiał poćwiczyć ukrywanie. ;)
Godzilla rozszarpująca Krecika a Miodożer grillujący mięcho :mrgreen:
https://i.ytimg.com/vi/YHE4CNx0ctA/hqdefault.jpg
Raczej odwrotnie: miodożer ma pazury, Godzilla ma swój płomień. Ultra-fast-food. :D
To na popiół go zjara :roll:
Przecież nie musi bezpośrednio. :roll:
To zróbmy pół na pół i zobaczymy które lepsze wyjdzie :D
Zgłodniałem
https://giffiles.alphacoders.com/872/87278.gif
Sam widzisz. Godzilla gotuje. ¯\_(ツ)_/¯
https://64.media.tumblr.com/d348a140cfc84581cee43147ab19b701/tumblr_p93lhgsawB1twzku7o5_r1_500.gifv
https://media0.giphy.com/media/3o752ajT5uU6r4IHm0/giphy.gif
https://i.pinimg.com/originals/d6/33/73/d6337331ac0fc35c3a9014af7bf42c25.gif
https://i.gifer.com/Bbda.gif
https://i.gifer.com/78mf.gif
Kurde, widziałem to, mogłem wrzucić. ¯\_(ツ)_/¯
A tak się pewnie wszystko zaczeło
https://media2.giphy.com/media/61XRgiopTwXYda9sTX/giphy.gif
Pięciu głosujących pozostawiło po sobie ślad.
Marniutko.
Głosować, bo Godzilla użyje tajnych ciosów.
https://cdn.head-fi.org/a/9971347.gif
Wygląda na to, że głosujący wzięli sobie do serca złote rady ekspertów :)
Mam urlopik do końca roku. "Może jakaś miejska sesja" ? Dex Ty w pracy?
11 osób zagłosowało, tym samym czas na przeciek.
Pierwsze miejsce - 1 praca i głos przewagi.
Drugie miejsce - 1 praca.
Trzecie miejsce - 2 prace po głosie straty.
3 prace bez głosu.
Adam Okuń
28-12-2020, 14:15
...ech... ja to jednak potrafię... :?
Wygląda na to, że głosujący wzięli sobie do serca złote rady ekspertów :)
Mam urlopik do końca roku. "Może jakaś miejska sesja" ? Dex Ty w pracy?
O. Ućkło mnie to.
Teoretycznie wolne, praktycznie... ;) A co knujesz? :roll:
O. Ućkło mnie to.
Siakieś łażenie bez celu... albo w ciagu dnia, albo jakoś tak inaczej.
Można by zrobić ekspedycję po Gdańsku, Gdyni, czy tam jakiejś wiosce.... Może półwysep?
O. Ućkło mnie to.
Można by zrobić ekspedycję po Gdańsku, Gdyni, czy tam jakiejś wiosce.... Może półwysep?
Mam sugestię: macie dostęp do kamizelek z napisem policja i/lub logiem sanepidu? ;)
Mogę mieć, te pierwsze, ew. mundury marynarki :P :P
Nie nie. Policja i Sanepid, w obecnych czasach. :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Ten... crusiek, skrzynka. :roll:
No weź nie żartuj[emoji23]
I dlatego mam wyłączone zapisywanie wysłanych. ¯\_(ツ)_/¯
I dlatego mam wyłączone zapisywanie wysłanych. ¯\_(ツ)_/¯
¯\_(ツ)_/¯
Środa zapowiada się ładna i ze słoneczkiem ;) Tylko całodniowa eskapada u mnie odpada, na kilka h sie mogę wybrać ;)
Mam sugestię: macie dostęp do kamizelek z napisem policja i/lub logiem sanepidu? ;)
Ani to ani to :(
https://i.makeagif.com/media/11-26-2015/YpiR8w.gif
Głosować głosować
Czym kto chce :D A to bylo nawiązanie do tego czy coś zepsułem moimi głosami ;)
Absolutnie i kompletnie nic nie zepsułeś.
Był już drugi przeciek, czy coś przeoczyłem?:)
Nie zostało zbyt wiele czasu, ale co mi tam :)
1 miejsce - jedna praca i spoooooora przewaga. 5 punktów.
2 miejsce - trzy prace!....
3 miejsce - jedna praca z głosem straty do mierjsca drugiego.
Bez głosu dwie prace.
Oraz jako ciekawosta, jeden babol kierownika....
Kretem jesteś. Przegapić pierdołki nie jest niczym dziwnym. ¯\_(ツ)_/¯
Na pocieszenie, w TMT też się machnąłem. Chyba nikt się nie zorientował, albo zachował komentarz dla siebie.
Dziękuję za pocieszenie, na CIebie zawsze można liczyć :)
Przyznam jestem ciekawy tej pracy z 5 punktami przewagi.
Ja miałem bardzo duży dylemat podczas głosowania i wyróżniłem tylko 2 prace...:-(
I tak miało być :D
Za to ja jestem tak zdumiony jak Bartolini82 w ostatnim rozdaniu :D
Aż mnie nosi. Więc pójdę sobie pobiegać, nowy zegarek przetestuję. :)
Dziękuję za pocieszenie, na CIebie zawsze można liczyć :)
:mrgreen:
Biegający Krecik... Hmm, nie. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. xD
:mrgreen:
Biegający Krecik... Hmm, nie. Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. xD
Kiedyś przebiegłem 10 km! Tak z 7 lat temu!
A może 7km 10 lat temu? ;)
Zresztą, mnie o coś innego chodzi. Łapki masz krótkie, jak możesz biegać? Na rękach? xD
A może 7km 10 lat temu? ;)
Zresztą, mnie o coś innego chodzi. Łapki masz krótkie, jak możesz biegać? Na rękach? xD
Zmusiłeś mnie do sprawdzenia, jak to w rzeczywistości było .....
2.99, 7.5 roku temu. Miałem jednak zbyt dobre mniemanie o sobie, niezależnie od długości nóżek :D
https://prnt.sc/wcgc6l
Bartolini82
29-12-2020, 21:23
https://prnt.sc/wcgc6l
19 minut biegania i spalona równowartość 1/2 pączka. To samo można otrzymać śpiąc przez bodajże 4h :) Ja wybieram bramkę nr 2 :D
19 minut biegania i spalona równowartość 1/2 pączka. To samo można otrzymać śpiąc przez bodajże 4h :) Ja wybieram bramkę nr 2 :D
Wygląda na to, że ja tą bramkę też wybrałem 7.5 roku temu :D
Dziękuję za głosy na mnie :) Gratulacje dla pudełkowców i podziękowania dla wszystkich co mieli ochotę się pobawić :)
Podsumowanie :)
1 miejsce na podium zajął And.N
2 miejsce zajął Bartolini82
3 miejsce zajęli paparapa Bartek i crusiek
Nie otrzymałem wyróżnienia.
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 And.N
46744
#2 Bartolini82
46746
#3 paparapa
46745
#3 Bartek
46747
#3 crusiek
46748
...
@Adam Okuń - Co prawda bez głosu, ale w nagrodę złotego konia w galopie, abyś szybko zapomniał o niepowodzeniu.
46750
Natomiast druga nagroda, to krecia osa z obiektywu, za podpisanie się na pracy ;)
46749
And.N Bartolini82 paparapa Bartek - Proszę o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy. Najbliższa edycja to NO LIMIT! :)
Przyjemnego wieczoru życzę :)
krulewik
30-12-2020, 00:40
Gratulacje przede wszystkim dla zwycięzców i wyrazy uznania dla pozostałych. :)
Moje materiały pomocne przy głosowaniu, umieszczone w kolejności zajętych miejsc.
Miejsce 1 - zdjęcie nr 8.
46751
Miejsce 2 - zdjęcie nr 4.
46752
Miejsce 3 - zdjęcie nr 3.
46753
Miejsce 3 - zdjęcie nr 5.
46754
Miejsce 3 - zdjęcie nr 17.
46755
Miejsce 4 - zdjęcie nr 9.
46756
Miejsce 4 - zdjęcie nr 11.
46757
Miejsce 5 - zdjęcie nr 6.
46758
Miejsce 5 - zdjęcie nr 16.
46759
Miejsce 6 - zdjęcie nr 1.
46760
Miejsce 6 - zdjęcie nr 2.
46761
Miejsce 6 - zdjęcie nr 10.
46762
Miejsce 6 - zdjęcie nr 12.
46763
Miejsce 6 - zdjęcie nr 15.
46764
Miejsce 7 - zdjęcie nr 7.
46765
Miejsce 7 - zdjęcie nr 14.
46766
Miejsce 8 - zdjęcie nr 13.
46767
Głosowałem na prace 1, 4, 5 oraz 8. Z czego ósemka mi najbardziej odpowiadała. Potem piątka, a następnie jedynka. Na końcu czwórka.
Czwórka dlatego, że na moim monitorze zbyt przygaszone światło, nie widać tego światła, które po exifie powinno mocniej "walić" po oczach moim zdaniem :)
Zdecydowałem się wywalić żółtą reklamę i zostawić jak najwięcej z kadru oraz nie zwiększać ciepłoty zdjęcia mając na uwadze dość dobre - rzekomo - oddawanie balansu bieli Z6.
Tu też nikt z zieleni nie zagłosował...
krulewik
30-12-2020, 00:59
Moim faworytem była praca nr 17. Wydaje mi się, że to praca bez jakichkolwiek wad w obróbce z dobrze oddaną kolorystyką.
Widzę, że pozostałe swoje głosy, też nieźle ulokowałem. Okazuje się, że wszystkie moje typy zmieściły się na podium. :)
Tu też nikt z zieleni nie zagłosował...
Gałgany, rzekłem.
Co to za awatar? Styl minimalistyczny wybierasz? :D
Gałgany, rzekłem.
Co to za awatar? Styl minimalistyczny wybierasz? :D
Neeee, to tylko chwilowy. Czcionka zacna. Za kilka dni wleci inny ;)
paparapa
30-12-2020, 01:14
Głosowałem na prace 1, 4, 5 oraz 8. Z czego ósemka mi najbardziej odpowiadała. Potem piątka, a następnie jedynka. Na końcu czwórka.
Czwórka dlatego, że na moim monitorze zbyt przygaszone światło, nie widać tego światła, które po exifie powinno mocniej "walić" po oczach moim zdaniem :)
Zdecydowałem się wywalić żółtą reklamę i zostawić jak najwięcej z kadru oraz nie zwiększać ciepłoty zdjęcia mając na uwadze dość dobre - rzekomo - oddawanie balansu bieli Z6.
A nie przeszkadzają Ci w pracy 8 zażółcone cienie i żółty zafarb?
Moim faworytem była praca nr 17. Wydaje mi się, że to praca bez jakichkolwiek wad w obróbce z dobrze oddaną kolorystyką.
Popieram. Bo ja też tylko na 17.
O ile monitor mi dobrze pokazuje.
Crusiek -sorry...;-)
Owszem trochę przeszkadzało, ale w ogólnym rozrachunku tak to sobie w głowie poukładałem :)
Najwięcej bawiłem się z cieniem, nierówność, niebieski zafarb, żółty zafarb, odbicia świateł od auta, szyby lampy, kurcze było co rzeźbić, na prawdę, paparapa, to bardzo dobry RAWek był do ćwiczeń!
paparapa
30-12-2020, 10:05
Owszem trochę przeszkadzało, ale w ogólnym rozrachunku tak to sobie w głowie poukładałem :)
Najwięcej bawiłem się z cieniem, nierówność, niebieski zafarb, żółty zafarb, odbicia świateł od auta, szyby lampy, kurcze było co rzeźbić, na prawdę, paparapa, to bardzo dobry RAWek był do ćwiczeń!
Zgadza się, właściwie w każdym miejscu foty można było coś znaleźć do poprawienia. Cienie świetnie się ułożyły i było pole do popisu, aby starać się je dobrze ułożyć. Widziałem scenę w oryginale i nie za bardzo potrafiłem oderwać się od tego obrazu. Uciekłem tylko od czerwonawej poświaty "niskiego" jesienno zimowego słońca.
Mi zdjęcie Andrzeja podobało się, ale ta.... "żółtaczka" ala nikon :).
krulewik
30-12-2020, 10:36
Miałem głosować tylko na numery 3 i 17. Pozostałe prace posiadają mniejsze lub większe uchybienia.
Chcąc wykorzystać wszystkie głosy, dobrałem do tych dwóch, jeszcze prace nr 4 i 8. Według mnie, to one mieszczą się w najlepszej czwórce.
Bartolini82
30-12-2020, 10:58
Dziękuję wszystkim za głosy.
Czwórka dlatego, że na moim monitorze zbyt przygaszone światło, nie widać tego światła, które po exifie powinno mocniej "walić" po oczach moim zdaniem
Możesz rozwinąć swoją myśl, że "po exifie światło powinno walić"?
Mi zależało żeby zrobić klimat zachodu słońca i wyeliminować wszystkie niebieskie przebarwienia w cieniach. Jednocześnie wyciągając detale w krzakach, przy samochodzie, na kostce czy na elewacjach, które są zacienione. Troszkę poprawiłem też kolorystykę budynku na wprost, aby bardziej pasował do ogólnej kolorystyki, bo też były tam niebieskie elementy.
Fakt, później żałowałem, że troszkę nie poprawiłem jeszcze kontrastu i nie wyostrzyłem bardziej. Jednak u mnie te zdjęcia na kompie troszkę inaczej wyglądają w stosunku do tego co jest tutaj później. Może dlatego, że LR ma szare tło, jak już to ktoś pisał w poprzedniej edycji i jest troszkę inny odbiór niż później gdy to wszystko jest na czarnym.
Poza tym, jak się zrobi podgląd finalnej pracy, w stosunku do tego co było w oryginale, to zawsze się wydaje, że jest już fajnie :)
And.N Bartolini82 paparapa Bartek - Proszę o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy. Najbliższa edycja to NO LIMIT! :)
Każdy z nas ma podesłać RAWka?
Rozumiem, że ma być coś w stylu tego jak ten? Żeby było co przy nim robić? Nawet mam jednego takiego z przedostatniego wypadu do lasu :P Miałem go skasować od razu, ale tak mnie tknęło, że może się kiedyś przydać do zabawy ;)
Co oznacza NO LIMIT? Żadnych zasad w obróbce? Włącznie z jakimiś wklejkami i żartami jak kiedyś z bałwanami?
paparapa
30-12-2020, 11:47
O ile monitor mi dobrze pokazuje.
A dlaczego ma Ci dobrze pokazywać Ligo?. Bo miałeś szczęście trafić dobrą sztukę? :mrgreen:
Bartolini82 - Odsyłam do przykładowej edycji RAWek - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287436-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT) i GŁOSOWANIA - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287620-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT-GŁOSOWANIE) :)
Każdy z nas ma podesłać RAWka?
Tak, można obrobić pojedyncze zdjęcie, można zrobić sklejkę z wszystkich, częśći itp. Pełna dowolność.
Dziękuję wszystkim za głosy.
Możesz rozwinąć swoją myśl, że "po exifie światło powinno walić"?
Mi zależało żeby zrobić klimat zachodu słońca
Są ciut zbyt mocno przygaszone światła, przez co wyszło tak jakby trochę matte a trochę jak przez rajstopę. Nie to, żeby było tragicznie, w końcu oceniamy interpretację. Jak widać wielu osobom to podpasowało, w tym mnie też.
Zdjęcie było robione w południe z kompensacją ekpozycji -2ev.
Bartolini82
30-12-2020, 13:29
Są ciut zbyt mocno przygaszone światła, przez co wyszło tak jakby trochę matte a trochę jak przez rajstopę.
Zdjęcie było robione w południe z kompensacją ekpozycji -2ev.
Na to nawet nie patrzyłem :)
Wystarczyła mi edycja z ptakiem, gdzie nawet szukałem co to za gatunek, jak wygląda aby go jak naturalniej odwzorować itp.
Więc teraz tym bardziej nie sugerowałem się porą dnia kiedy zrobiono fotkę ;)
Dziękuję za gratulacje i oddane głosy na moją pracę.
Zupełnie nie spodziewałem się wygranej. Co do:
... w pracy 8 zażółcone cienie i żółty zafarb?
Powiem tak, RAWa potraktowałem w zasadzie tylko "automatami" w LR i kilka filtrów w Nik Collection. Między innymi był Skylight Filter powodujący ten "zafarb".
Przyznaję obróbka bardzo na szybko i trochę pod "publiczkę", choć efekt finalny mi odpowiadał (inaczej bym nie wysłał). Cieplejsze prace (bez przesady oczywiście) zazwyczaj mają lepszy odbiór.
Miejscowo zdjąłem ten zafarb z nieba (tam go chyba nie ma?) i wyprostowałem trochę linie cegieł na budynku w lewym górnym rogu.
Postaram się dziś poszperać na dysku i coś wysłać do następnej edycji, tej którą tak "lubię":grin:
Grunt aby się nam udało wystartować do jutra wieczorem.
Bo potem to ja nie wiem, czy będę w stanie :)
Obiecuję, że najdalej jutro do południa coś wyślę.
W zwykłej edycji pewnie bym się zrzekł tego przywileju, ale do takiej edycji No Lmit gdzie "mieszamy" kilka zdjęć to w sumie obojętnie co się wyśle:grin:.
Jakbym znał już te ewentualnie wysłane zdjęcia to może spróbowałbym coś "dopasować", ale zabawa chyba polega na tym aby skleić coś co się nie da na pierwszy rzut oka :)
Tak ewentualnie na przyszłość może warto by przed taką edycją, aby prowadzący pokazywał miniatury zdjęć jaskie napływają, następny mógłby ewentualnie coś próbować "dopasować".
To taka luźna sugestia do ewentualnego przedyskutowania.
Na pewno jedno zdjęcie to będą buty, taka mała podpowiedź [emoji846]
Jakieś zdjęcia kota mam, ale nie wiem czy te buty by mu pasowały:grin:
Także kota raczej nie dam:smile: (musiałby być raczej w odpowiedniej pozie, a nie przykładowo śpiący), ale podpowiedź jest jak najbardziej OK.
Bartolini82
30-12-2020, 20:10
crusiek, na jaki adres wysłać plik? Wysłałem na pojedynki... ale dostałem zwrotkę, że nie dotarło, bo masz za mały limit na skrzynce :/ Plik ma raptem 37MB
And.N kot będzie fajny. Skomponuje się ze zdjęciem, które je wysyłam :P
Ja nie mam limitu, ta wiadomość oznacza, że do maila nie może załączyć, jak z Gmaila puszczasz to automatycznie załącza do dysku Google.
Możesz wrzucić na jakąś chmurę i dać link na standardowy mail zabawowy.
Muszę przejrzeć swoje zasoby. Dużo takich zdjęć nie mam i zazwyczaj zrobione przy sztucznym świetle.
paparapa
30-12-2020, 20:29
crusiek, na jaki adres wysłać plik? Wysłałem na pojedynki... ale dostałem zwrotkę, że nie dotarło, bo masz za mały limit na skrzynce :/ Plik ma raptem 37MB
Ale nie musi się skomponować z pozostałymi.... :)
Bartolini82
30-12-2020, 20:32
Ja nie mam limitu, ta wiadomość oznacza, że do maila nie może załączyć, jak z Gmaila puszczasz to automatycznie załącza do dysku Google.
Możesz wrzucić na jakąś chmurę i dać link na standardowy mail zabawowy.
Poszło z linkiem z wetransfer.
Moim zdaniem masz limit na skrzynce. Do tej pory dziwnym trafem takie problemy spotykają mnie tylko jak wysyłam coś większego na skrzynki gmail. Ty masz taką, moja siorka również i też czasami jak coś większego do niej wysyłam to jest ten sam problem. Ja z kolei wysyłam z onetu.
Poza tym zobacz treść zwrotnej wiadomości
"<
[email protected]>: host
gmail-smtp-in.l.google.com[173.194.73.27] said: 552-5.2.3 Your message
exceeded Google's message size limits. Please visit 552-5.2.3"
Tak, myślałem że z Gmaila wysyłasz, Google ma chyba 25 mb a potem linkuje do dysku Googla...
No to już jesteśmy blisko. [emoji846]
https://youtu.be/s36eQwgPNSE
Bartolini82
30-12-2020, 20:59
No to już jesteśmy blisko. [emoji846]
https://youtu.be/s36eQwgPNSE
Jak się bawić to na całego :D
https://www.youtube.com/watch?v=qbdSX8LQDMM
Jaaaaa, mam, używam, ale z Dex jeszcze nie użyłem, hmmmm trzeba to będzie naprawić. Choć może jak będzie mały ruch [emoji23]
Oooo.... Jakbym miał bliżej, wbiłbym na trzeciego. xD
Oooo.... Jakbym miał bliżej, wbiłbym na trzeciego. xD
Ano, Panoćku, Ano... xD
Ale nie musi się skomponować z pozostałymi.... :)
Słusznie, najwyżej będzie trudniej:smile:
RAW wysłany, taki sobie widoczek.
No, to czekam tylko na paparapa.
paparapa
31-12-2020, 10:58
No, to czekam tylko na paparapa.
crusiek Wysłałem wczoraj o 11 01 na skrzynkę konkursową.
Bartolini82
31-12-2020, 11:03
paparapa, to zobacz czy nie dostałeś zwrotki o niedoręczeniu. Może być w SPAM. Ja dostałem, bo crusiek ma limit skrzynki 25MB. Więc pewnie i Tobie odbiło z powrotem.
paparapa
31-12-2020, 11:24
Faktycznie dostałem zwrot.... :(
Bartolini82
31-12-2020, 11:47
Skorzystaj z jakiegoś darmowego hostingu. Zapodaj, wetransfer czy coś w tym stylu.
paparapa
31-12-2020, 12:01
Skorzystaj z jakiegoś darmowego hostingu. Zapodaj, wetransfer czy coś w tym stylu.
No niestety ograniczenia wielkości plików do ca. 10 MB
Bartolini82
31-12-2020, 12:03
To wrzuć na wetransfer. Tam jest chyba 1GB :) Bardzo fajna ta stronka.
Coś tam się pozmieniało w googlach ...
RAWek przyszedł dzisiaj.
OK. Mam komplet, jak tylko ogarnę się w mieszkaniu wstawię zabawę :)
Zapraszam do NOWEJ ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305325-Zabawa-w-RAWki-30-2020-NOLIMIT)
ŻYCZĘ SYLWESTRA BEZ MANDATU :D