PDA

Zobacz pełną wersję : D750 Czechy czy Polska?

Śprotek
25-12-2020, 22:24
Gdzie wysłać d750 na gwarancji na czyszczenie matrycy i kalibrację AF? Czechy czy polska?

Krzysztofh
25-12-2020, 23:28
Matrycę możesz wyczyścić sam bez utraty gwarancji. Zajmie Ci to 10 minut ze sprawdzenie skuteczności czyszczenia. Co do kalibracji, to czy jest konieczna?

ksh
25-12-2020, 23:50
Ale jak to chcesz tak na własną rękę wysłać ?
Skontaktuj się z serwisem, zrobią ci numer zgłoszenia i albo wyślą kuriera sami albo ty to robisz bo nie wiem czy jakieś gwarancyjne zgłoszenie czy o tak.

lukasz_kk
26-12-2020, 15:13
Jak wysłałem swojego D750 na akcję serwisową do Warszawy, to i tak trafił do Czech. Samo czyszczenie zrobiliby pewnie w Warszawie, ale jeśli chcesz jeszcze kalibrację AF, to nie wiem gdzie to zrobią. Mi regulowali AF w ramach akcji po wymianie migawki i komory lustra w Czechach, zrobili to tak, że miałem front focus na poziomie aparatu, musiałem do każdego obiektywu wprowadzać korektę +15. Finalnie wysłałem do Studio5s na kalibrację (czyszczenie komory lustra i matrycy robią w cenie kalibracji) i mam spokój. Jeśli swój chcesz wyczyścić i wyregulować poza gwarancją, to polecam jednak ww. serwis niezależny. Koszt to ok. 220 zł z wysyłką zwrotną.

Śprotek
26-12-2020, 20:23
W sumie w sierpniu minie dwa lata od zakupu więc przydałby się czyszczenie i regulacja jeśli to jest możliwe bezpłatnie na gwarancji :-)

Śprotek
26-12-2020, 20:26
Jak wysłałem swojego D750 na akcję serwisową do Warszawy, to i tak trafił do Czech. Samo czyszczenie zrobiliby pewnie w Warszawie, ale jeśli chcesz jeszcze kalibrację AF, to nie wiem gdzie to zrobią. Mi regulowali AF w ramach akcji po wymianie migawki i komory lustra w Czechach, zrobili to tak, że miałem front focus na poziomie aparatu, musiałem do każdego obiektywu wprowadzać korektę +15. Finalnie wysłałem do Studio5s na kalibrację (czyszczenie komory lustra i matrycy robią w cenie kalibracji) i mam spokój. Jeśli swój chcesz wyczyścić i wyregulować poza gwarancją, to polecam jednak ww. serwis niezależny. Koszt to ok. 220 zł z wysyłką zwrotną.Ouuuć, to faktycznie może lepiej nie wysyłać jak nie ma aż takiej potrzeby.... Myślałem, żeby po prostu skorzystać z prawa do bezpłatnej usługi, matryca już trochę brudna a AF wiadomo, przez te 2 lata pewnie się trochę rozkalibrował

ksh
26-12-2020, 22:00
Ale widzisz że się rozkalibrował czy wydaje ci się ? :)
Czyszczenie przecież sam zrobisz, banalnie proste.

jo44
26-12-2020, 23:20
Za darmo czyścili kiedyś matrycę w D600, czy w D750 także?