Zobacz pełną wersję : Oświetlenie do fotografii kulinarnej
lordark666
20-12-2020, 17:12
Witam
Mam problem z wyborem oświetlenia do fotografii kulinarnej w domu. Ma dylemat czy lampy błyskowe czy lampy światła stałego będą lepsze. I teraz zastanawiam się nad zestawem: http://www.quadralite.pl/studio-zestawy/385-move-x-400-kit i do tego http://www.quadralite.pl/navigator-x/348-quadralite-navigator-x2 lub jakieś panele LED.
Chyba że ktoś już jest bardziej w temacie oświetlenia do takiej fotografii i jest wstanie mi pomóc.
Z góry dziękuje.
Witaj, z jakim typem oświetlenia masz doświadczenie, czy potrafisz panować nad światłem błyskowym czy jednak wolisz pracować przy kompozycji przy świetle stałym, moim zdaniem światło stałe lepsze, błyskowe jeśli siedzisz w temacie dość zaawansowanie, co do automatyki to raczej nie potrzeba, a wyzwalacze nawet tanie chińskie za grosze będą działały tak samo jak te za kupę kasy.
cybulski
20-12-2020, 20:14
Witam
Mam problem z wyborem oświetlenia do fotografii kulinarnej w domu. Ma dylemat czy lampy błyskowe czy lampy światła stałego będą lepsze. I teraz zastanawiam się nad zestawem: http://www.quadralite.pl/studio-zestawy/385-move-x-400-kit i do tego http://www.quadralite.pl/navigator-x/348-quadralite-navigator-x2 lub jakieś panele LED.
Chyba że ktoś już jest bardziej w temacie oświetlenia do takiej fotografii i jest wstanie mi pomóc.
Z góry dziękuje.
Zwróć uwagę, że tańsze lampy maja regulacje 1-1/32 mocy, serie droższe będą miały regulacje w zakresie 1-1/128.
Do takiej prostej fotografii kulinarnej fajnie sprawdza się jedna lampa+ softbox + folia translum lub jakiś panel dyfuzyjny + coś co odbije światło i wypełni cienie.
Ten zestaw będzie łatwiejszy na początek i będzie kosztować znacznie mniej.
Lampa, którą wskazałeś jest całkiem ok, 400Ws to całkiem sporo.
Co do softboxa, to proponowałbym większy. Doskonale będzie naśladować światło z okna. Dyfuzor możesz oddalić lub przybliżyć - w zależności jaki efekt chcesz uzyskać.
W brew pozorom, fotografia produktowa jedzenia nie jest łatwa przy błyskach. Sam bym wolał naturalne światło ;)
kacperek
27-05-2021, 21:13
Jaki proponujecie rozmiar softboxa?
W brew pozorom, fotografia produktowa jedzenia nie jest łatwa przy błyskach. Sam bym wolał naturalne światło ;)
jest latwa, jesli tylko ma sie pojecie o swietle blyskowym a o to ostatnimi czasy coraz trudniej, co prowadzi do naturalnego wniosku o braku umiejetnosci myslenia o swietle. Kiedys tego uczono, teraz kazdy ma iso milion, telefon i seryjne foty
- - - - kolejny post - - - - - -
temat rzeka. oswietlenie i akcesoria do foto kulinarnego zbiera sie latami.
co chcesz fotografowac? - inaczej fotografuje sie plyny a inaczej ciasta. jakie masz zaplecze? jak duzo miejsca? planujesz kadry jasne i sloneczne czy bedziesz szedl w ciemne tonacje?
jest latwa, jesli tylko ma sie pojecie o swietle blyskowym a o to ostatnimi czasy coraz trudniej, co prowadzi do naturalnego wniosku o braku umiejetnosci myslenia o swietle. Kiedys tego uczono, teraz kazdy ma iso milion, telefon i seryjne foty
Sam sobie odpowiedziałeś :) jak się wie, to wszystko jest łatwe :D Ja bym jeszcze dodał, że ludzie wolą zabawę w PS niż się skupić na dobrym oświetleniu. Ciągle słyszę "to się obrobi" XD
W porównaniu do zwykłej (taniej) fotografii produktowej, to jedzenie przy błyskach jest znacznie trudniejsze, a dla początkującego (tak mamy w tym przypadku) może być arcytrudne ;)
Kiedyś tego uczono, dziś nie uczą, bo można nauczyć się z YT ;) a tam kupa szmelcu i trzeba uważać, żeby nie naciąć się na kiepskie tutoriale, poprzez które będzie się powielać błędy myśląc, że jest ok ;)
Wracając do tematu, to żeby być gotowym na wszystko trzeba mieć dość dobre zaplecze sprzętowe, a nie tylko jeden uniwersalny SB i lampą. Często jedna lampa nie wystarczy - nie każdy klient będzie chciał zdjęcia na jedno kopyto.
Druga sprawa, to kwestia przygotowania i przede wszystkim dobrego retuszu. Jak ze wszystkim - im lepiej się przygotuje fotografowany obiekt i oświetlenie tym mniej rzeźby w PS. Osobiście uważam, że jak mam poświęcić więcej niż 5 min na retusz packshota, to raczej na tym tracę :/
tę wypowiedź to trzeba by gdzieś przypiąć na pierwszym miejscu i pokazywać niektórym ;)
Jak ze wszystkim - im lepiej się przygotuje fotografowany obiekt i oświetlenie tym mniej rzeźby w PS. Osobiście uważam, że jak mam poświęcić więcej niż 5 min na retusz packshota, to raczej na tym tracę :/
I tak i nie :)
Bo oczywiscie przygotowanie i praca ze swiatlem to podstawa ale jesli obrobisz mi reklamowe zdjecie np bizuterii w 5 min to zapisuje sie do Ciebie na kurs :)
Ja mam podobne zdanie co do czasu obrobki dlatego zdjecia obrabia moja lepsza polowa :D bo niestety ale bardzo czesto 5min nie wystarcza :)