Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 29/2020
Dobry wieczór :)
Sprawdźmy co działo się w ostatniej edycji RAWek :)
Ostatnią edycję wygrał paparapa, po raz wtóry! Gratulacje!
W edycji nr 28/2020 wzięło udział 16 rawkowiczów a zagłosowało 25 osób.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
46467
46466
Gdybym w jakiś sposób się pomylił, proszę o stosowną informację w wątku, na PM lub maila.
Startujemy zabawę nr 29
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok, 1200 - krótszy bok. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 26.12.2020 o godzinie 21:30 (sobota).
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: paparapa
Plik NEF (NIKON Z6) do pobrania: 46469
Plik DNG (NIKON Z6) do pobrania: 46470
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Brak
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
46468
Czas ..... start ! :)
.
Po pierwszym zerknięciu jest trochę do roboty.
Pytanie brzmi, co autor miał na myśli :)
paparapa
20-12-2020, 00:23
Po pierwszym zerknięciu jest trochę do roboty.
Pytanie brzmi, co autor miał na myśli :)
Autor miał na myśli światła, cienie i kolor w tych cieniach.... :).
Jestem ciekaw jak zostanie potraktowana ta fotka przez przyjmujących wyzwanie. Wydaje mi się, że jest wiele możliwości edycji. Zobaczymy już wkrótce. :)
Tak myślałem.
OK, Jedna praca na skrzynce - moja.
Co myślicie o pomyśle, że praca, która wygrywa, jest np. drukowana w jakimś większym formacie i przekazywana do jakiegoś szpitala czy ośrodka? Taka placówka miałaby ciekawą dekorację, a osoby głosujące faktycznie wybierałyby najlepsze prace pod każdym kątem. ...
Będzie tu spore wyzwanie. Jak to obrobić, aby zdjęcie było ciekawą dekoracją...
paparapa
20-12-2020, 10:38
Tak myślałem.
OK, Jedna praca na skrzynce - moja.
Expressmen... :)
Będzie tu spore wyzwanie. Jak to obrobić, aby zdjęcie było ciekawą dekoracją...
Zgadza się. dodam że zdjęcie do większego wydruku wypadałoby obrobić nieco inaczej niż do netu, więc nie jest to takie proste. :)
Ano, zgadzam się w stu procentach.
Zgadza się. dodam że zdjęcie do większego wydruku wypadałoby obrobić nieco inaczej niż do netu, więc nie jest to takie proste. :)
Nie wiem czy ktoś chciałby mieć to zdjęcie (niezależnie od obróbki) jako dekorację na ścianę, ale gusta są różne.
Expressmen... :)
Jak biorę udział, to nie mam za bardzo wyjścia, potem taki dupochron może mi się przydać, jak na przykład na zarzuty pypeszta - to tylko przykład.
Wyobrażasz sobie co by to było, gdybym wysłał ostatni? :D Sam fakt brania udziału wtedy mógłby zostać zbombardowany... :) Oczywiście przekolorowuję trochę :) Ale ja uwielbiam obrabiać zdjęcia :|
Bartolini82
20-12-2020, 11:04
Autor miał na myśli światła, cienie i kolor w tych cieniach.... :).
Jestem ciekaw jak zostanie potraktowana ta fotka przez przyjmujących wyzwanie. Wydaje mi się, że jest wiele możliwości edycji. Zobaczymy już wkrótce. :)
Zawsze zostaje opcja rezerwowa. B&W i pójście na łatwiznę :D
Przez chwilę sam się nad tym zastanawiałem. Potem chciałem zrobić jakąś kosmiczną wersję...
Jednak zmierzenie się z tym nie było szczególnie trudne, choć być może znowu o czymś zapomniałem :)
paparapa
20-12-2020, 11:53
Nie wiem czy ktoś chciałby mieć to zdjęcie (niezależnie od obróbki) jako dekorację na ścianę, ale gusta są różne.
Tu poruszyłeś kolejny temat. Czy zdjęcie do konkursu takiego jak rawki ma być piękne czy w jakimś sensie wymagające?
Jak biorę udział, to nie mam za bardzo wyjścia, potem taki dupochron może mi się przydać, jak na przykład na zarzuty pypeszta - to tylko przykład.
Wyobrażasz sobie co by to było, gdybym wysłał ostatni? :D Sam fakt brania udziału wtedy mógłby zostać zbombardowany... :) Oczywiście przekolorowuję trochę :) Ale ja uwielbiam obrabiać zdjęcia :|
Nie zazdroszczę ci Twojej roli w tym przedstawieniu. A takie transparentne postawienie sprawy jest bardzo pomocne dla innych "graczy".
Nie wydaje mi się aby B&W było pójściem na łatwiznę. Moje doświadczenia podpowiadają mi, że do B&W inaczej bym naświetlał zdjęcie i chyba unikał głębokich cieni. Oczywiście to sprawa indywidualna, kto jakie lubi fotki w tej technice.
Przez chwilę sam się nad tym zastanawiałem. Potem chciałem zrobić jakąś kosmiczną wersję...
Jednak zmierzenie się z tym nie było szczególnie trudne, choć być może znowu o czymś zapomniałem :)
Robiłem już w tym miejscu zdjęcia inną puszką w podobnych warunkach. I wydaje mi się że było trudniej. Te matryce są za dobre :).
Ad pierwszego akapitu posta poprzedniego....
To jest dokładnie to o czym pomyślałem... Zdjęcie dobre obróbkowo do RAWek nie koniecznie musi być dobre np. jako zdjęcie na ścianę, choć Bartoliniemu chodziło o głosowanie nad zdjęciami po cyklu, głosowaniu nad jednym z dziesięciu. Zakładam, że znalazło by się jedno dobre zdjęcie na cykl...choć mogę się mylić.
Pomysł mi się podoba, coś w tym jest, może dlatego, że od lat jeździłem po ciapkowach, zbierałem na zwierzaki, jakoś tak zawsze lubiłem pomoc, dlatego też wszelkie takie inicjatywy są wg mnie bardzo dobre co do zasady, lubię cele charytatywne.
Natomiast najpewniej problemem będzie kasa, nikt nie będzie chciał trupowi wrzucać kasy do trumny ;) To nie Meksyk ;).
Tu poruszyłeś kolejny temat. Czy zdjęcie do konkursu takiego jak rawki ma być piękne czy w jakimś sensie wymagające?
Znasz moje zdanie w tym temacie. Najlepiej jakby było jedno i drugie:)
Jak jest tylko i wyłącznie wymagające, a docelowym przeznaczeniem zdjęcia jest kosz, to za bardzo nie chce się w nim "dłubać".
paparapa
20-12-2020, 13:07
Znasz moje zdanie w tym temacie. Najlepiej jakby było jedno i drugie:)
Jak jest tylko i wyłącznie wymagające, a docelowym przeznaczeniem zdjęcia jest kosz, to za bardzo nie chce się w nim "dłubać".
Tiaaaaa..... Piękna nastolatka z trzydziestoletnim doświadczeniem.:wink:
Tylko jak życie pokazuje, ładne finalnie zdjęcia były zazwyczaj poprawnie naświetlone, nie dając osobie je edytującej za dużo szans na zmasakrowanie go. Z kolei zdjęcia z deficytami, mimo pracy w nie włożonej, nie wyglądają fajnie i raczej na ścianach nie lądują. Raczej gdzie indziej. :)
Ja na początek zawsze biorę się za największe gnioty sesji, aby zobaczyć co się da z tego szajsu wyciągnąć. :) A skoro komuś nie chce się w nich dłubać i nie ma z tego radochy, to są jeszcze kręgle :)
Dobry wieczór :)
Dzisiaj u nas zimno jak pierun :)
Nie pamiętam już ile lat temu tak wiało, żeby mi mróz prawie wydłubał oczy :P
Nie przeszkadza to jednak niektórym pięknie marznąć pozując do zdjęć :P
46489
Na skrzynce nadal 1.
Zazdro warunków Krecie.
U mnie mgła (+), zmieszana ze smogiem i do tego ciężkie powietrze (- jak stąd do W-wy). Ech, ech i raz jeszcze ech.
:/Nie możecie z kotliny zrobić jakiego pagórka?
Warunki przypadkowe, wziąłem rodzinkę na Hel i nie spodziewałem się że wyjdzie słońce....
Ale piździawa niesamowita, co widać po skokach, niby było +2/4 ale z wiatrem na moje to z -10 :P
Tak ze dwie atomówki i zrobione.
Czujka najbliżej mnie, choć trochę oddalona:
https://i.imgur.com/c0jh1xq.png
¯\_(ツ)_/¯
Ta. A jakby czujka bliżej była, podejrzewam że kolor byłby pom-czerwony...
Jak już pisałem, domy nie podpięte do linii CO. Pytanie tylko czym palą...
Ta. A jakby czujka bliżej była, podejrzewam że kolor byłby pom-czerwony...
Jak już pisałem, domy nie podpięte do linii CO. Pytanie tylko czym palą...
Czym się da, przeca to oczywiste :D
Cześć!
Uprzejmie donoszę, że na skrzynce mamy dwie prace.
Zapraszam do udziału w zabawie :)
Podbijemy wątka Glebogryzarkowi :D
Drodzy RAWkowicze, wybyłem do Leszna na kilka dni, wracam 26 wieczorkiem, więc głosowanie rozpocznie się bliżej 23.00
Aktualnie na skrzynce 6 prac.
Bartolini82
23-12-2020, 19:45
Drodzy RAWkowicze, wybyłem do Leszna na kilka dni, wracam 26 wieczorkiem
No i pewnie limit osób na Wigilię przekroczony ;)
46545
To Krecik. Zrobi podkop i spieprzy. ¯\_(ツ)_/¯
PS. Ta czacha Punishera na hełmie wygląda kozacko. :D
Bartolini82
23-12-2020, 19:52
OjTam, bo to zła taktyka. Po co od razu tylu facetów uzbrojonych po zęby wysyłać.
Wystarczy taka 1 policjantka i od razu każdy (no, prawie każdy biorąc poprawkę na dzisiejsze czasy ;) ) jej się od razu da obezwładnić :D
46546
Łamie prawo, proszę panią polcyjantke o interwencję!
Krecie, uważaj na wałek żony. :roll:
W tunelu jest ciemno, cichaj.
Na słuch pójdzie i tak trafi. Albo świetlówkę od Darth Dex;a skołuje. ;)
I piszesz to nie dlatego, że przed chwilą prawie oberwałeś, nie? :mrgreen:
Na wszelki pisze, ale i tak wałek się kroi... [emoji23]
Mam coś lepszego :D
https://steamuserimages-a.akamaihd.net/ugc/158029750987736310/44E8BEC8C9A100AFF5AD65793E44697BD49429E2/
A co powiesz na wałek kame hame ha?
Mam antywałka :D
https://bestanimations.com/media/taz/367391280funny-taz-animated-gif-3.gif
Bartolini82
24-12-2020, 14:17
W tunelu jest ciemno, cichaj.
Zawsze jest jakieś "światełko w tunelu" ;)
+18 światełko w tunelu (https://www.sadistic.pl/swiatelko-w-tunelu-vt530848.htm?highlight=latarka)
Zawsze jest jakieś "światełko w tunelu" ;)
+18 światełko w tunelu (https://www.sadistic.pl/swiatelko-w-tunelu-vt530848.htm?highlight=latarka)
O fck. :lol:
PS. Światełko w tunelu to prawie zawsze jest. Tylko czasem okazuje się, że to pociąg. ¯\_(ツ)_/¯
To chyba dla systemu automatycznego naprowadzania ....
Bartolini82
24-12-2020, 14:33
PS. Światełko w tunelu to prawie zawsze jest. Tylko czasem okazuje się, że to pociąg. ¯\_(ツ)_/¯
Albo lawina "błotna" :D:D
46555
krulewik
24-12-2020, 23:27
Najlepsze życzenia Bożenarodzeniowe dla RAWkowiczów i nie tylko. :-)
46557
Również przesyłam życzenia zdrowych i pogodnych świąt [emoji846]
Adam Okuń
26-12-2020, 15:40
Poleciało
https://media0.giphy.com/media/3E4g26uDjjqKUMs73y/giphy.gif
W chwili obecnej mamy 13 prac.
paparapa
26-12-2020, 16:40
W chwili obecnej mamy 13 prac.
Już wróciłeś z wojaży?
Ależ tłok :)....
Do ostatniej chwili nie wiedziałem jak to będzie, właśnie wsiadam w auto i jade do domu, więc niestety głosowanie rozpocznie się dość późno, coś koło 23.00...
Ja pass. Nie mam pomysłu.
Paparapa też wymyślił. 6048x3400. Dlapoczemu tak, się pytam. :lol:
paparapa
26-12-2020, 19:53
Ach drogi OjTamku... posługiwanie się "schematami" skłania do rutyny. A myślę że tego nie chcemy :).
Pomyślałem też, że oszczędzę wam obcinania nudnego, nic nie wnoszącego do tematu nieba i pozbywania się ewentualnych nieładnych syfków...
A dla mnie to odwyk od MFT z jego fantastycznym formatem obrazu, którego mam już serdecznie dość :mrgreen:
I chyba nie trzeba tu pomysłu ... :)
To mogłeś już w ogóle 16:9 pacnąć. Po co się ograniczać? :mrgreen:
paparapa
26-12-2020, 20:16
To mogłeś już w ogóle 16:9 pacnąć. Po co się ograniczać? :mrgreen:
No właśnie w Z6 to jest 16x9.... No chyba że coś pochrzaniłem :).
Hy, fakt. :mrgreen:
To nie wiem, 21:9, czy jakiś inny format. Co tam Zki obsługują. ;)
Choć najbardziej i tak mnie to zaskoczyło:
https://i.imgur.com/w04wLbH.png
Cóż... Idzie nowe. ¯\_(ツ)_/¯
Panie Miodożerowniku Ty też już Zetkowcem jesteś? :roll:
Skąd. To z rawka paparapy.
paparapa
26-12-2020, 21:16
Hy, fakt. :mrgreen:
To nie wiem, 21:9, czy jakiś inny format. Co tam Zki obsługują. ;)
Choć najbardziej i tak mnie to zaskoczyło:
https://i.imgur.com/w04wLbH.png
Cóż... Idzie nowe. ¯\_(ツ)_/¯
46588
Idzie nowe, ale w moim odczuciu nie do końca jest to dobre....
W C1 mogę wylączyć tą korekcję, ale ponoć w Lr nie. Jestem zniesmaczony efektami Z14-30s. Narożniki zawsze ciemne. Może w Lr wyglądałoby to lepiej, ale nie używam go.
46589
Próba rozjaśniania kończy się nieładnymi zafarbami.
Zdjęcie z T17-35 dało się wyprowadzić bez większych problemów. Nie umiem używać nowej optyki N :).
Albo coś nie do końca jest dopracowane w C1.
O, 1:1 mogłeś dać. :lol:
Korekty się chyba w ACR nie da wyłączyć. Bez znaczenia, czy kwadracik zaznaczony czy nie. Zdjęcie tak samo wygląda. ¯\_(ツ)_/¯
paparapa
26-12-2020, 21:45
Nie chcę tu śmiecić. Mogę podesłać do zabawy :).
Jestem w domu, zraz się zabiorę za waszą radosną tf00rczość ;)
Już? Godzinę za wcześniej, oszukista.
Kurde, Dex, dobrze, że się zmyć zdążyliśmy. :mrgreen:
Heh, byłem już ponad godzinę temu, ale obowiązki najpierw, przyjemność później :)
Dwie godziny wcześniej? Podwójny oszukista. ;)
Już? Godzinę za wcześniej, oszukista.
Kurde, Dex, dobrze, że się zmyć zdążyliśmy. :mrgreen:
Wiadomo, Tematyczni :mrgreen:
https://media1.giphy.com/media/3o7budIekIGyo81qDK/giphy.gif
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305269-Zabawa-w-RAWki-29-2020-GŁOSOWANIE) :D