Zobacz pełną wersję : 70-300 VR - pytanie do posaiadających to szkiełko
Mam prośbę..
wrzucam poniżej fotkę z 70-300 vr..nie chodzi o ocenę bo to fotka poglądowa..
1/160 s
F 6.3
300 mm
VR on
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/4687ff15db713.jpg)
Fotka nieostra podobnie jak wiele innych fotek jakie przy podobnych parametrach zrobiłem
Ogólnie nie widzę różnicy między VR on i VR off
Zatem pytanko bo wielu z Was ma to szkiełko i piękne foty robi
Czyżbym miał uszkodzone VR, czy może za dużo od niego wymagam..
Proszę o info
Pozdrawiam
Hej
Dla mnie to ostrość jest na to uschnięte coś w lewym dolnym rogu a nie na kwiacie w centrum, który jest poza GO.
Pozdrawiam
I jeszcze jedna..też nieostra
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/46880a6de9be2.jpg)
1/320
f 6,3
300mm
I tu też spodziewałbym się "żylety" a jest?..no sami oceńcie..chyba lipa?
Faktycznie, na 1 ostrość na dole z lewej. To pełna klatka czy crop ? Jaki poziom wyostrzenia z puszki ? Z swojego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że w zakresie 70-200 jest świetnie, dla 300 gorzej, ale nadal dobrze. Po przeskalowaniu w dół jednak trzeba troszkę wyostrzyć.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/sr-2.jpg
źródło (http://anto.neostrada.pl/sr.jpg)
Tak to wygląda u mnie. 300mm/ f5.6, 1/100s, VR on. Wyostrzanie z puszki na normal. PS, UM 30/0,7/0
Pełna klatka, wyostrzanie z puszki też na normal..nic w PS nie ruszałem - plik jest oryginalny..
Myślisz/cie że to może być coś nie tak z VR
BugsBunny
01-07-2007, 23:43
może za szybko wciskasz spust
VR do dobrego zadziałania potrzebuje chwilę czasu - patrząc w wizjer ze spustem wciśniętym do połowy zaczekaj aż obraz przestanie drgać i jakby się "zamrozi", i dopiero wtedy naciśnij do końca
hmmm, trudno coś doradzić. Zrób sobie test BF,FF. Wrzuć fotę jakiegoś bardziej kontrastowego obiektu wzorem wavman`a.
Zdjęcie nie wygląda na poruszone, więc ciężko winić tu VR. Jak napisał wld przyczyną może być BF,FF.
Zdjęcie nie wygląda na poruszone, więc ciężko winić tu VR. Jak napisał wld przyczyną może być BF,FF.
No właśnie też się tego obawiam...jeśli to BF/FF to co radzicie
może za szybko wciskasz spust
VR do dobrego zadziałania potrzebuje chwilę czasu - patrząc w wizjer ze spustem wciśniętym do połowy zaczekaj aż obraz przestanie drgać i jakby się "zamrozi", i dopiero wtedy naciśnij do końca
No właśnie nie bardzo jest tak jak piszesz..nie zauważam żeby obraz drgał a potem przestawał..nie wiem może jestem przewrażliwiony ale mam wrażenie że VR w moim szkle po prostu nie działa...byłoby to możliwe?..bo z tego co mi pisał WLD w puszce nic ustawiać nie trzeba
Sorry że zanudzam tym tematem ale dręczy mnie to i szkiełko co tu mówić bardzo rozczarowuje...
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie w tym temacie
z góry dziękuje
Jacek Wrzesińsk
02-07-2007, 18:39
No właśnie nie bardzo jest tak jak piszesz..nie zauważam żeby obraz drgał a potem przestawał..nie wiem może jestem przewrażliwiony ale mam wrażenie że VR w moim szkle po prostu nie działa...byłoby to możliwe?..bo z tego co mi pisał WLD w puszce nic ustawiać nie trzeba
Sorry że zanudzam tym tematem ale dręczy mnie to i szkiełko co tu mówić bardzo rozczarowuje...
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie w tym temacie
z góry dziękuje
A czy jak masz włączony vr to czujesz jakąś różnicę?Ustaw 300mm nakieruj na coś i ustaw ostrość i patrz w wizjer, przy włączonym vr obraz powinien być stabilniejszy.Chociaż faktycznie może to być BF/FF.
A ja mam inne pytanie dot. tego szkła.
Czy normalna jest wyczuwalna ciągla wibracja VR(przenosząca się na body) w czasie trzymania spustu do połowy?
I czy jeśli nie może obiektyw złapać ostrości , to potrafi przelecieć cały zakres w dośc zamulony sposób?
Witam,
wg mnie sprawdź najpierw FF/BF przy wyłączonym VR. A tak wlaściwie, to po cholerę wlączasz VR przy czasach rzędu 1/320 s jak w drugiej fotce ??
Spróbój zrobić jakieś fotki testowe z wyłączonym VR przy czasach rzędu 1/500 s i krótszych, najlepiej ze statywu. Dopiero gdy te będą ostre, będzie czas aby martwić się VR-em.
Pozdrawiam, QuadMan
sikor - sproboj zrobic to samo (podchodzac blizej aby zachowc proporcje w kadrze) na 200mm
bo z charakterystyki tego szkla wynika ze powyzej 200mm miodnosc obiektywu zlatuje - zreszta jak w kazdym zoom dlugi koniec jest czesto do d...
kupujac to szklo trzeba miec na uwadze ze o ile daje swietne rezultaty to 300mm daje jedynie akceptowalne
szczegolnie ze nie przymykasz duzo - daj f7.1 albo f8 dopiero wtedy mozna cos mowic -f6.3 to ledwie pelna dziura :)
sikor - sproboj zrobic to samo (podchodzac blizej aby zachowc proporcje w kadrze) na 200mm
bo z charakterystyki tego szkla wynika ze powyzej 200mm miodnosc obiektywu zlatuje - zreszta jak w kazdym zoom dlugi koniec jest czesto do d...
kupujac to szklo trzeba miec na uwadze ze o ile daje swietne rezultaty to 300mm daje jedynie akceptowalne
szczegolnie ze nie przymykasz duzo - daj f7.1 albo f8 dopiero wtedy mozna cos mowic -f6.3 to ledwie pelna dziura :)
nie podzielam tej opinii. Prawie wszystkie zdjęcia robię na 300 mm i uważam, że ostrość jest na wyższym, niż akceptowalnym poziomie. Pewnie, że high live to nie jest ale jak na amatorski obiektyw jest o.k.
Przy włączonym VR na 300 mm obiekt w obiektywie porusza się jakby z pewną zwłoką, bezwładnością. To tak, jakbyś miał uczucie, że przesuwając delikatnie (góra, dół) aparat, obraz przesuwa się z opóźnieniem.
A ja mam inne pytanie dot. tego szkła.
Czy normalna jest wyczuwalna ciągla wibracja VR(przenosząca się na body) w czasie trzymania spustu do połowy?
w D70s tego nie czuję natomiast w kompletnej ciszy słychać delikatne "buczenie" podobne to pracy transformatorka małej mocy
I czy jeśli nie może obiektyw złapać ostrości , to potrafi przelecieć cały zakres w dośc zamulony sposób?
czasami zdarza się, że AF przeleci cały zakres ale robi to w miarę szybko, cicho i na szczęście bardzo rzadko. Mam niemiłe doświadczenia w tej materii z obiektywem Sigma 70-300 APO DG, który dość często głośno i ślamazarnie przelatywał cały zakres ;)
Test na VR najlepiej zrobić na długiej ogniskowej i długim czasie np 1/10, 1/20. Przy uszkodzonym VR będzie to wyraźnie widoczne. Test na FF/BF warto zrobić.
Dzięki wielkie wszystkim za porady..skorzystałem posprawdzałem, wreszcie znajomego ze sklepu foto zapytałem i on też sprawdzał go, no i popróbowałem inną 70-300 VR..
wniosek - mój VR po prostu nie działa..pech i tyle..zdarza się to raz na milion ale właśnie mi..no cóż komuś musi
Dziś już poszedł do serwisu na gwarancji..
Jak myślicie za ile mogę sie go spodziewać..w miesiąc się wyrobią?
pozdrawiam
ale masz pecha!! Mam nadzieję, że szybko się uporają w serwisie.
ale masz pecha!! Mam nadzieję, że szybko się uporają w serwisie.
Mam nadzieję że się uda...lipca mi nie szkoda bo raczej na typowo ornitologiczne wypady się wybieram - zajmuję się aktywnie kraską a to idealny czas na monitorowanie populacji zatem raczej bez aparatu będę chodził..ale sierpień bez vr to już byłby ból..zobaczymy
pozdrawiam
kraska, powiadasz? Zazdroszczę możliwości obserwowania tego gatunku. Zatem powodzenia w wyprawie :)
Coś wspaniałego ten błękitny klejnocik...monitorujemy ją od kilku lat...mam 6 pewnych stanowisk a najbliższe od Zamościa- 87 km zatem spory kawałeczek..chłopaki na Podkarpaciu maja ponad 16 stanowisk..
Kraski właśnie karmią młode...czekam na lepszą pogodę i od poniedziałku znów w plener..
Zapraszam na stronę
www.kraska.eco.pl
pozdrawiam
Odkurzam temat..
Właśnie dostałem wczoraj z serwisu Nikona naprawioną VR-kę...
Okazało się że uszkodzony był przełącznik VR ON/VR OFF...fakt że trwało to 7 tygodni ale najważniejsze że już jest ok..
Pozdrawiam wszystkim piszących w tym temacie
No to przyjemności !
Z focenia też :)
koniecznie wrzuc jakies fotki kraski jak tylko cos ustrzelisz, powodzenia!
maciey75
25-08-2007, 19:16
Odkurzam temat..
Właśnie dostałem wczoraj z serwisu Nikona naprawioną VR-kę...
Okazało się że uszkodzony był przełącznik VR ON/VR OFF...fakt że trwało to 7 tygodni ale najważniejsze że już jest ok..
Pozdrawiam wszystkim piszących w tym temacie
7 TYGODNI?!?!?! przecież to jakaś kpina, to jest serwis firmy nikon czy jakis blaszak z ... no wlasnie nie wiem w czym.... ale sie zirytowalem jak to przeczytalem :shock: gee coby tylko mi (i innym) nic nie padlo.....
Jeżeli się nie mylę to VR Nikon Polska wysyła do Niemiec, więc naprawa trochę trwa - ale w naszym polskim serwisie podobno wcale nie jest lepiej:-? .
Ja już to Panowie przełknąłem...cierpliwość to niestety konieczność w takich sprawach..
Diagnoza była taka..jeśli obiektyw może być naprawiony w kraju to na 15.08 będzie jeśli za granicą to nie wiadomo kiedy..czyli myślę że ta druga opcja miała miejsce...
30.08 jadę na tydzień nad Biebrzę i cały czas się martwiłem że nie dadzą rady się wyrobić..dało radę i to mnie cieszy..
Ale faktem jest że 7 tygodni na wymianę przełącznika to zgroza
pozdrawiam
mialem u nich lampe ,chcialem sprawdzic czy jest ok,(zaniebieszczala mi z D70s) po trzech tygodniach bez kontaktu z serwisem (nie odpowiadaja na maile) napisalem do wsparcia technicznego Nikon Europe ,po trzech dniach lampa znalazla sie w sklepie przez ktory wysylalem do serwisu -i mase sprzetu z naprawy na ktory czekal sklep,trzeba interweniowac i nie dawac sie ,bo chyba w Unii nie ma gorszego serwisu