Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na zielonej łące
Dolomity, Włochy okolice St. Magdalena
Nikon Z7 + Nikon 24-70mmF2.8s
46318
zapraszam :)
david555
16-12-2020, 13:04
Ładne, ale kolory okrutnie cukierkowe.
Ładne, ale kolory okrutnie cukierkowe.
od dawna powtarzam ze krajobraz nie jest fotografią dokumentalną , to sposób widzenia swiata przez autora. Warto popatrzec co sie dzieje na swiecie w tym temacie, jak uznani i najwieksi swiatowi fotografowie patrza na - dziedzine fotografii KRAJOBRAZ , pozdrawiam
david555
16-12-2020, 13:49
od dawna powtarzam ze krajobraz nie jest fotografią dokumentalną , to sposób widzenia swiata przez autora. Warto popatrzec co sie dzieje na swiecie w tym temacie, jak uznani i najwieksi swiatowi fotografowie patrza na - dziedzine fotografii KRAJOBRAZ , pozdrawiam
W sumie trochę Ci zazdroszczę, bo mój świat nie jest aż tak kolorowy. :-)
A nawet ostatnimi czasy skłaniam się ku monochromatyzmowi i robię sobie powroty do przeszłości.
Kojocisko
16-12-2020, 13:53
Harb dał teraz konsekwentną w kolorystyce i stylu serię pejzaży.
Czy jest cukierkowa? Może. Wpatruję się w kolejne zdjęcie i nie mogę rozszyfrować na czym polega ich niezwykłość.
Poza intensywnymi zieleniami, resztkami jesiennych kolorów i grą światła na pagórkach widzę w tym jakiś efekt miniatury. Ale nadal nie umiem rozszyfrować....
Jest w tym dla mnie jakaś bajkowy, odrealniony klimat. Chyba wynika z tego, że bardzo mi się podoba? Bo że zazdroszczę umiejętności, to oczywiste :-).
Obrazek2000
16-12-2020, 14:06
Ale co nas obchodzi jak inni na to patrzą? ;-) Każdy patrzy po swojemu.
Bajkowe. Bardzo mi się podoba, tak jak jest.
Ja to widze tak, sielski wiejski krajobraz Alp, ktore sa zawsze piekne czy we Wloszech czy w Szwajcarii, pasące sie owieczki, super ukształtowanie terenu, w moim odbiorze uprawnia mnie to do pokazania swiata kolorystycznie cieplejszego , własnie lekko bajkowego , nie bojmy sie grac kolorem tam gdzie jest to uzasadnione. Przestanmy sie sztywno trzymac kanonow w Krajobrazie ale i nie tylko , widze jak ewoluuje Portret tam dopiero sie dzieje
Biore udział w wielu konkursach fotograficznych na bardzo wysokim poziomie , w niektorych udało mi sie zajac wysokie miejsca , widze tam jakie zdjecia sa publikowane jak bardzo zmienia sie fotografia , czesto zaczyna byc sztuką . Wazne zeby nie przesadzac i zachowac całosciową kompozycję zdjecia, szczegolnie w zakresie tonacji .
Pozdrawiam Serdecznie :)
Mithrandir
16-12-2020, 17:55
No kolorystyka bardzo słodka, ale jeśli autor widzi i odczuwa daną scenę w określony sposób, to ma do tego prawo, i nie ma co marudzić (co najwyżej na to, czy udało mu się to odczuwanie dobrze wyrazić). Nie każdemu jednak taki sposób widzenia musi odpowiadać, i do tego widz również ma prawo. Mnie osobiście się nie podoba, ale skoro harb tak to czuje, to w porządku. Natomiast autorami aktualnie modnymi i jury lepiej się nie sugerować, bo to akurat z ideą rozwijania własnego sposobu widzenia rozmija się tak bardzo, jak tylko można...
Co do samego zdjęcia - moje odczucie jest takie, że brak jest równowagi między ciemną zielenią (lasu) na górze a jasną zielenią (łąki) na dole; zdjęcie jakby leciało do tyłu, a ja osobiście na nie patrząc mam odruch przykucnięcia (celem obniżenia perspektywy) albo podniesienia obiektywu do góry. Tak czy siak, w efekcie powstaje wrażenie niepokoju, kłócące się z nastrojem bajkowości, jaki miał być tu wyrażony.