PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc w obróbce przez CS5

Mario11
16-12-2020, 01:42
Witam,

Programu dopiero się uczę i stąd moje pytanie na forum. Mam w kilku folderach dużą ilość zdjęć jpg, używam co jest dla mnie wystarczające 3 opcji: auto- kolor i auto - tony i zapisz jako. Obecnie robię to w następujący sposób: otwieram 30 zdjęć i każde po kolei raz używam funkcji auto - tony, drugi raz auto- kolor i trzeci zapisz jako (podmieniając zdjęcie). Nie ukrywam jest to męczące. Czy jest możliwość aby program te 3 funkcje po zaznaczeniu plików czy folderu wykonał te 3 polecenia automatycznie?

ksh
16-12-2020, 11:00
Obrabiasz jedno zdjęcie, zaznaczasz resztę z katalogu i dajesz SYNCHRO.

Kojocisko
16-12-2020, 12:30
koesh - W PS? Bo o tym kolega pisze.

zdyboo
16-12-2020, 12:34
Trzeba nagrać akcję czy jak to tam się nazywa w nowych PSach. Polecam poszukać filmu instruktażowego na YT. Będzie najłatwiej i najszybciej.

ksh
16-12-2020, 18:39
Jeśli Photoshop to nie wiem, skrypty dawniej robiłem do innych celów, teraz nie znam się.

TOP67
16-12-2020, 20:04
Najwygodniej zrobić droplet. Wtedy nie trzeba nawet uruchamiać PS. Wystarczy przeciągnąć zdjęcie lub folder na ikonkę na pulpicie i pójść na kawę.
Jeśli PS5 jeszcze tego nie miał, to ma na pewno sekwencję wsadową i procesor obrazów. W obu można zrobić to samo.
We wszystkich trzech rozwiązaniach trzeba najpierw nagrać akcję.

mgl
17-12-2020, 08:31
Można też użyć Adobe Bridge, automatyzuje tak samo - z użyciem nagranej akcji z PSa, jest wygodniej, bo jest podgląd i możliwość wyboru dowolnych zdjęć. W menu Bridge: Narzędzia > Photoshop > Sekwencja wsadowa. Tam wybierz nagraną w PSie akcję z zaaplikowanymi korektami i wciśnij OK! Uwaga na ustawienia w sekcji "Miejsce docelowe" - wygodnie jest ustawić "Zapisz i zamknij", ale wówczas program nadpisze ci istniejące zdjęcia tymi skorygowanymi - trzeba mieć pewność, że tego się chce i/lub zrobić kopię zdjęć sprzed obróbki!