PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Suwalszczyzna

LightHunterNorth
15-12-2020, 01:04
Spotkanie ze światłem.

46292

arkorp76
15-12-2020, 04:06
Wszystko super kadr,swiatlo...no wlasnie swiatlo . Wyglada na luminara i ciut go za duzo na moj gust. Do poprawy lewy gorny rog. Ogolnie bardzo fajne zdjecie.
Pozdrawiam

Bartolini82
15-12-2020, 10:59
Fajne, lepsze zdecydowanie niż to 1sze, które wrzuciłeś. Również moim zdaniem ciut mniej światła by się przydało, zwłaszcza między 2 a 3 drzewem od lewej jest to zauważalne.

Obrazek2000
15-12-2020, 11:25
Wręcz strasznie przepalone...

crusiek
15-12-2020, 12:41
To mocne światło dodaje blasku na zdjęciu, nie zawsze należy się trzymać kurczowo zasad.
Bardzo fajnie to wyszło!

moshica
15-12-2020, 13:05
Gdzie masz przepalone ? Weź pickera i sprawdź.
Ilość światła własnie prawidłowa.
Bardzo dobry klimat i uchwycone światło.

Bartolini82
15-12-2020, 14:18
Mi to się trochę kojarzy z jednym z pierwszych odcinków x-files i lądowaniem ufo :) W sensie ilości światła ;)

JK
15-12-2020, 17:26
Gdzie masz przepalone ? .....
Tu:

http://www.jks.com.pl/foto/hhh.jpg

LightHunterNorth
15-12-2020, 18:27
Tu:

http://www.jks.com.pl/foto/hhh.jpg

Że też są jeszcze ludzie którzy latają po zdjęciach z "pickerem" :-) Myślałem że to już przeszło. Gdybyś umiał odczytać wyniki tego pomiaru to byś tego nie publikował :-)

Jeśli znasz się nieco na odczytach pomiarowych to zamieszczam tutaj analizę obrazu z której wynika że nie osiągnąłem wartosci maksymalnych w żadnym kanale. Odczyt w postaci cyfrowej z trzech pomiarów jest w panelu w górnym prawym rogu.
46305

- - - - kolejny post - - - - - -

To mocne światło dodaje blasku na zdjęciu, nie zawsze należy się trzymać kurczowo zasad.
Bardzo fajnie to wyszło!

Bardzo rozsądna odpowiedź. Widać że masz już za sobą "przedszkole" fotograficzne.

Obrazek2000
15-12-2020, 19:15
Ale mi się takie zdjęcia nie podobają. Można uważać się za mistrza i tupac nóżkami, ale to mojej opini nie zmieni.

Na temat "przedszkola" to się już nie będę wypowiadał, bo widzę, że sam "Jedyny na swiecie" fotograf uraczył nas swoją obecnością... Żenada.

black70
15-12-2020, 20:02
Wy tak na serio tutaj z tymi przepaleniami? Nie wierzę. Nawet jeśli, to co? - Nic! Absolutnie nic. Nie ma to tutaj żadnego znaczenia. Została pokazana ciekawa praca z fajnym klimatem, wieloplanowością, ciekawą kolorystyką oraz dobrą kompozycją. Oczywiście nie każdemu może się takie cuś podobać. Rozumiem. Ale bez wątpienia efekt wow na portalach społecznościowych gwarantowany. Mi się podoba. Może dlatego, że tematem jest las, który bardzo lubię na zdjęciach.

jurkarol
15-12-2020, 23:37
Nie ma tu przepałów a oddanie intensywności światła, w którego smudze nie widać dobrze szczegółów, tutaj nawet nie zginęły. To co innego niż techniczne przepalenie.

LightHunterNorth
16-12-2020, 00:18
Ale mi się takie zdjęcia nie podobają. Można uważać się za mistrza i tupac nóżkami, ale to mojej opini nie zmieni.

Na temat "przedszkola" to się już nie będę wypowiadał, bo widzę, że sam "Jedyny na swiecie" fotograf uraczył nas swoją obecnością... Żenada.

Ale ja nie przekonywałem Cię żeby się spodobały tylko wyraziłem opinię o bieganiu po zdjęciu z pipetką co nie uwiarygodniło zastrzeżeń co do rzekomych "przepałów" Nie rozmawiamy przecież o kadrze, motywie, rozpiętości tonalnej, kompozycji perspektywicznej i takich tam pierdołach. Dyskutowaliśmy o przepałach i pipetkach bo to właśnie jest sens fotografii przecież. Cyferki, histogramy, i inne wykresy. Po to właśnie robi się zdjęcia.

Wy tak na serio tutaj z tymi przepaleniami? Nie wierzę. Nawet jeśli, to co? - Nic! Absolutnie nic. Nie ma to tutaj żadnego znaczenia. Została pokazana ciekawa praca z fajnym klimatem, wieloplanowością, ciekawą kolorystyką oraz dobrą kompozycją. Oczywiście nie każdemu może się takie cuś podobać. Rozumiem. Ale bez wątpienia efekt wow na portalach społecznościowych gwarantowany. Mi się podoba. Może dlatego, że tematem jest las, który bardzo lubię na zdjęciach.

A widzisz, należysz do tych nielicznych którzy w fotografii widzą coś innego. Jej treść i emocje jakie wywołuje. Dla większości liczą się tylko cyferki opisujące zdjęcie, czym zrobione i inne bardzo ważne rzeczy. Na zdjęciu może być "nic". Zdjęcia wykonuję głównie na potrzeby wydawnictw promujących region, urzędów i firm lokalnych które chętnie kupują zdjęcia na kalendarze. Mam też zamówienia prywatne na zdjęcia które zdobią mieszkania. Jeśli zrobię "gniota" nikt tego nie kupi. Zdjęcie musi się podobać, jak wszystko na co przeznaczamy pieniądze. :-)

Nie ma tu przepałów a oddanie intensywności światła, w którego smudze nie widać dobrze szczegółów, tutaj nawet nie zginęły. To co innego niż techniczne przepalenie.

Właściwa interpretacja. Ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Być może z powodu kiepskiego monitora który nie radzi sobie z wyświetlaniem świateł.