PDA

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 28/2020 - GŁOSOWANIE

crusiek
14-12-2020, 23:01
Witam wszystkich serdecznie! :)

16 prac zawitało do nas w tej dwudziestej ósmej edycji zabawy :)

Głosujemy na maksymalnie 4 (słownie: CZTERY!!!) prace jakie Wam się spodobają.

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: paparapa, którego uprzejmie proszę o przesłanie propozycji wyróżnienia przed zakończeniem głosowania.
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (17.12.2020)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

Oryginał

46273

Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1BZ71Mw_pcXbCitpyuH9n8yOb3D7lbdYV/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

46283

2

46282

3

46281

4

46280

5

46279

6

46278

7

46277

8

46276

9

46275

10

46274

11

46287

12

46286

13

46285

14

46284

15

46289

16

46288

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Zapraszam :-)

.

Bartolini82
14-12-2020, 23:07
To sypnęło pracami w ostatnim momencie :)

crusiek
14-12-2020, 23:09
Taaaak, taka tradycja już chyba :D

Jacek_Z
14-12-2020, 23:18
Zagłosowałem jako drugi. A wy co?
Jest belka.

crusiek
14-12-2020, 23:29
A my musimy się tutaj poważnie zastanowić ;) Ściągnąć paczuszkę, policzyć piksele, pomierzyć ekierką, no Panie, tak nie można o... na hurra! ;) :D

Jacek_Z
15-12-2020, 00:21
Piksele mają rozmiar? ;)

OjTam
15-12-2020, 00:31
Kretowi z tą ekierką pewnie chodziło o mierzenie kątów, czy wyprostowane. :lol:
Piksele chciał liczyć.

crusiek
15-12-2020, 00:57
Tak, taki skrót myślowy ale kierownik zaraz wyłapał :D

No i niestety chyba jednak nie mam ekierki tutaj nigdzie pod ręką... :)

OjTam
15-12-2020, 01:03
Użyj tej superduper szlifiereczki i wystrugaj sobie. Na oko, oczywiście. :mrgreen:

crusiek
15-12-2020, 01:04
Najpierw Kardynał :D czyli może gdzieś za rok? Dwa? :D

OjTam
15-12-2020, 01:08
Neee. Wcześniej go mole zeżrą. :D

crusiek
15-12-2020, 01:09
Rozmontowałem szkielet, będę poprawiać wręgi :D tak więc jest jakiś postęp :P

OjTam
15-12-2020, 01:13
Krok w przód, 3 wstecz.
A jutro się okaże, że Kretowa wzięła wręgi za śmieci i poszły w kosz. Już po tym, jak śmieciarki opróżniły kubły. I kicha. xD

crusiek
15-12-2020, 01:18
Krok w przód, 3 wstecz.
A jutro się okaże, że Kretowa wzięła wręgi za śmieci i poszły w kosz. Już po tym, jak śmieciarki opróżniły kubły. I kicha. xD

Tfu, Tfu, weź to wypluj, dobra ide chować części.... D:

OjTam
15-12-2020, 01:20
Znam to z autopsji (no, prawie. Śmieci nie zdążyły z kosza wyjść) więc wiesz, rozumiesz. :D

crusiek
15-12-2020, 01:26
Pierwszy raz jak go kleiłem babcia mi wywaliła resztki części, myśląc, że śmieci, dlatego pierwszy Kardynał nie miał lekkich działek...

OjTam
15-12-2020, 01:29
Heheheh. A więc... ?

Dex
15-12-2020, 09:24
Zagłosowałem jako drugi. A wy co?
Jest belka.

Czekamy aby coś później zepsuć https://media.tenor.com/images/14692bf2286fa7bf3324304de2c13e00/tenor.gif

https://i.pinimg.com/originals/ed/1c/1e/ed1c1e0c6bdf0937b4c689914a9d4e42.gif

OjTam
15-12-2020, 17:29
Cisza, spokój, Krety nie ciekną. :D

Bartolini82
15-12-2020, 18:23
Cisza, spokój, Krety nie ciekną. :D

Kozi aromat go uśpił ;)

OjTam
15-12-2020, 18:50
No tak... Kret niedowidzi, nos wrażliwy. Sztachnął się i wystarczyło. :lol:

crusiek
15-12-2020, 18:58
Szybki przeciek taktyczny:

Po jednej pracy na podium, różnica po głosie.
Dwie sztuki zaliczają 0.

OjTam
16-12-2020, 23:19
Krecie, ciekaj.

crusiek
16-12-2020, 23:22
W sumie to niewiele się zmieniło.
No w pewnym sensie.

Pierwsze miejsce to jedna praca i 2 głosy przewagi.
Drugie miejsce to jedna praca.
Trzecie miejsce to trzy prace każda po 3 głosy straty do miejsca drugiego.

Nadal dwie sztuki to te, co ryby i dzieci ... :)

OjTam
16-12-2020, 23:22
Hm, hm, hm...

Bartolini82
16-12-2020, 23:42
Ja mam cichą nadzieję, że może tym razem uda się wygrać i dogonić czołówkę mimo straconej 1szej kolejki i wtopy z butelką ;)

Dex
17-12-2020, 10:11
Nadal dwie sztuki to te, co ryby i dzieci ... :)

https://i.pinimg.com/originals/1f/86/7f/1f867fe4ee8ad91da3fcbca141ca3efe.gif

Dex
17-12-2020, 13:14
Głosujemy głosujemy, byle nie na mnie. Trzeba trzymać fason :mrgreen:

https://media4.giphy.com/media/I2kUA6oHPVUl2/giphy.gif

crusiek
17-12-2020, 13:16
Głosujemy głosujemy, byle nie na mnie. Trzeba trzymać fason :mrgreen:

Mówisz, że nie chcesz się zniżać do naszego poziomu? ;)

Dex
17-12-2020, 13:26
Byś jakąś nagrode w końcu przyznał za zero głosów :-P

crusiek
17-12-2020, 17:59
Nie mogę się zdecydować, mam tyle fajnych pomysłów....

tbogdanowicz
17-12-2020, 18:26
Rosjanie po upadku ZSRR miali wprowadzić nową walutę Wpierwyj Eksperymentalnyj Dolar - w skrócie WPI-ER-DOL. Wpłać mu tak ze 100 WPI-ER-DOL'i :mrgreen:.

crusiek
17-12-2020, 18:52
Przyznaję, że nie słyszałem o tym, jest to jakaś myśl, choć mogłaby zostać opacznie zrozumiana :D

- - - - kolejny post - - - - - -

Drodzy, szanowni poRAWkowani współzabawkowicze...
Zostało niewiele czasu, zapraszam do oddaawania głosów. :)

Dex
17-12-2020, 20:14
Zepsułem coś?

crusiek
17-12-2020, 20:26
Ciężko stwierdzić, zagłosowały jeszcze 2 inne osoby.
Myślę, że napsułeś bardzo dużo tak czy inaczej, nawet jak nie napsułeś.

Dex
17-12-2020, 20:31
https://media1.tenor.com/images/f1d311f131676e0de8d34af84eebc6fe/tenor.gif

Bartolini82
17-12-2020, 23:07
Zrobiłem jeden błąd. Za mało rozjaśniłem fotkę ;) Ktoś tu już kiedyś pisał, że wygrywają jasne zdjęcia.
Po co ja te gówna i słomę stemplowałem :P

paparapa
17-12-2020, 23:21
Zrobiłem jeden błąd. Za mało rozjaśniłem fotkę ;) Ktoś tu już kiedyś pisał, że wygrywają jasne zdjęcia.
Po co ja te gówna i słomę stemplowałem :P

Nie do końca... na smartfonie lepiej wyglądają te ciemniejsze. :)

crusiek
17-12-2020, 23:39
Walka była bardzo wyrównana.
Jeszcze 4 głosujących temu na trzecim miejscu były 4 prace o ile mnie pamięć nie myli :)

Podsumowanie :)

1 miejsce na podium zajął paparapa - czy będzie hat trick?
2 miejsce zajął marcin255 - wyrabia się :)
3 miejsce zajął Adam Okuń

Autor nie zdecydował się na wyróżnienie pracy.

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 paparapa

46364

#2 marcin255

46365

#3 Adam Okuń

46366

...

paparapa - Proszę o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy :)

Przyjemnego wieczoru życzę :)

OjTam
17-12-2020, 23:42
Dex ?:mrgreen:

Bartolini82
17-12-2020, 23:43
Nie do końca... na smartfonie lepiej wyglądają te ciemniejsze. :)

Nie wiem, ale ja jestem załamany jak widzę wyniki głosowania tej edycji. Serio... Nie będę już rzucał numerkami, ale na niektórych albo ciemnica i cała masa detali ukryta w cieniach (co zresztą pokaże nasz kolega w podsumowaniu), albo kolory jakieś z kosmosu, albo syf na tej plandece, nawet od przodu. Nie wspominając o tym cudownym "ufo" nad budynkiem ;) Nie wiem czy naprawdę osoby głosujące chciałyby np. takie obrazki na ścianach ;)

Dex ������:mrgreen:

Ty się tutaj nie szczerz, bo jak patrzyłem to jesteś spiritus movens w wielu takich przypadkach :D

crusiek
17-12-2020, 23:48

Wy to się chyba dogadujecie z tymi punktami! ;)

And.N
17-12-2020, 23:51
Gratulacje dla zwycięzcy, choć przez te przesycone kolory na zwierzakach się zastanawiałem nad głosem:)
Może w następnej edycji trzeba iść w tą stronę i przekolorować:-D:wink:

krulewik
17-12-2020, 23:53
Gratulacje dla zwycięzców i wyrazy uznania dla startujących. :)

Moje materiały pomocne przy głosowaniu uszeregowane w kolejności zajętych miejsc.

Miejsce 1 - zdjęcie nr 4.
46367

Miejsce 2 - zdjęcie nr 6.
46368

Miejsce 3 - zdjęcie nr 16.
46369

Miejsce 4 - zdjęcie nr 10.
46370

Miejsce 4 - zdjęcie nr 14.
46371

Miejsce 5 - zdjęcie nr 1.
46372

Miejsce 5 - zdjęcie nr 8.
46373

Miejsce 6 - zdjęcie nr 11.
46374

Miejsce 6 - zdjęcie nr 12.
46375

Miejsce 7 - zdjęcie nr 2.
46376

Miejsce 7 - zdjęcie nr 5.
46377

Miejsce 7 - zdjęcie nr 9.
46378

Miejsce 7 - zdjęcie nr 15.
46379

Miejsce 8 - zdjęcie nr 7.
46380

Miejsce 9 - zdjęcie nr 3.
46381

Miejsce 9 - zdjęcie nr 13.
46382

Bartolini82
17-12-2020, 23:55
krulewik, idealnie pokazałeś to o czym wspomniałem. Nic więcej nie trzeba dodawać ;)

OjTam
18-12-2020, 00:02
Ty się tutaj nie szczerz, bo jak patrzyłem to jesteś spiritus movens w wielu takich przypadkach :D

Wy to się chyba dogadujecie z tymi punktami! ;)

Co się dzieje po ciemnej stronie mocy, zostaje po ciemnej stronie mocy. :twisted:

paparapa
18-12-2020, 00:12
Gratulacje dla zwycięzcy, choć przez te przesycone kolory na zwierzakach się zastanawiałem nad głosem:)
Może w następnej edycji trzeba iść w tą stronę i przekolorować:-D:wink:

Dzięki :)
Jak widać, w tym starciu było dużo odmiennych wariantów. Od kolorowych po żałobne niemal. :).
Obrabiam zdjęcia na jasnym szarym tle i tak też je oglądam w ViewNX2. Nie sprawdziłem w FF, bo byłem trochę zapracowany. I po raz pierwszy zobaczyłem moją pracę na czarnym tle tutaj :). Faktycznie kolory nabrały mocy :).

Bartolini82
18-12-2020, 00:17
Teraz wpadłem na pomysł, który może by uleczył system głosowania, a jednocześnie zwiększył zainteresowanie wśród forumowiczów i poprawił frekwencję w oddawaniu głosów. Tylko kluczowa kwestia. Sponsor. Mianowicie. Co myślicie o pomyśle, że praca, która wygrywa, jest np. drukowana w jakimś większym formacie i przekazywana do jakiegoś szpitala czy ośrodka? Taka placówka miałaby ciekawą dekorację, a osoby głosujące faktycznie wybierałyby najlepsze prace pod każdym kątem. Jednocześnie gdyby taki był cel, myślę, że poprawiłaby się frekwencja wśród głosujących a pewnie i ilości nadsyłanych prac. Można by nawet całą edycję RAWek robić dla jakiejś konkretnej placówki i albo przekazać wszystkie najlepsze prace, albo np. na koniec edycji, robilibyśmy głosowanie wśród zwycięskich prac każdej rundy i wybierali np. 3 prace czy ileś tam, do przekazania.

And.N
18-12-2020, 00:19
Nie wiem, ale ja jestem załamany jak widzę wyniki głosowania tej edycji. Serio...
Bartolini82, to zapytam, oprócz Twojej pracy żadna nie zasługiwała na głos ? Nie widzę abyś brał udział w głosowaniu.
Każdy by chciał dużo głosów, ale samemu te głosy przyznać jakby ciężej:)

krulewik
18-12-2020, 00:20
paparapa, tak z ciekawości, czy ta koza rzeczywiście miała takie czerwone futro, czy tylko tak wyszło?
Tylko przez ten intensywnie czerwono-rudy kolor nie zagłosowałem na twoje zdjęcie, bo obróbka jak zwykle perfekt. :)

fantazja
18-12-2020, 00:26
Teraz wpadłem na pomysł, który może by uleczył system głosowania, a jednocześnie zwiększył zainteresowanie wśród forumowiczów i poprawił frekwencję w oddawaniu głosów. Tylko kluczowa kwestia. Sponsor. Mianowicie. Co myślicie o pomyśle, że praca, która wygrywa, jest np. drukowana w jakimś większym formacie i przekazywana do jakiegoś szpitala czy ośrodka? Taka placówka miałaby ciekawą dekorację, a osoby głosujące faktycznie wybierałyby najlepsze prace pod każdym kątem. Jednocześnie gdyby taki był cel, myślę, że poprawiłaby się frekwencja wśród głosujących a pewnie i ilości nadsyłanych prac. Można by nawet całą edycję RAWek robić dla jakiejś konkretnej placówki i albo przekazać wszystkie najlepsze prace, albo np. na koniec edycji, robilibyśmy głosowanie wśród zwycięskich prac każdej rundy i wybierali np. 3 prace czy ileś tam, do przekazania.
@Bartolini82 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=83015)..Zacznij głosować, to poprawisz frekwencję i może zmienisz wyniki głosowania ;)

Gratuluję zwycięzcy :-D

crusiek
18-12-2020, 00:30
Pomysł jest fajny, jako tam jakaś końcówka cyklu - nie pojedynczej edycji i mógłby być nobilitujący ale... która praca z 10 edycji by wtedy miała lądować? Coś by trzeba wymyśleć...
Bo robienie tego co 10 dni.... nie sądzę aby znalazł się taki sponsor i do tego dochodzą kwestie praw autorskich, jak pogodzić pracę wygraną z pracą autora? Nie każdy by się zgadzał, ludzie są różni.
Przychodzi mi jeszcze na myśl kilka rzeczy na nie.... czysto organizacyjnych.
Nie zrozum mnie źle, sam się często kieruje dewizą, że chętny szuka sposobu, niechętny - powodu, ale widzę tutaj więcej kłód pod nogami.
Gdyby rozwiązać kwestie zwycięstwa cyklu, to tutaj już można by się bardziej zastanawiać nad sposobem.

Natomiast, nie mam nawet kubków i naklejek do rozdania na koniec cyklu więc... ciężka sprawa.
Chyba, że zrobię Wam niespodziankę :P

Bartolini82
18-12-2020, 00:49
Bartolini82, to zapytam, oprócz Twojej pracy żadna nie zasługiwała na głos ? Nie widzę abyś brał udział w głosowaniu.
Każdy by chciał dużo głosów, ale samemu te głosy przyznać jakby ciężej:)

Ja nie mówię, że tylko moja zasługiwała. Choć podejrzewałem, że niektórzy tak odbiorą moją krytykę. Po prostu już jakiś czas temu zauważyłem pewne rzeczy. Uważam, że niektóre prace nie zasługiwały na głosy, a te oddane, powinny się rozłożyć na inne, które były na pewno lepsze.
Ja w żadnej edycji nie głosowałem. Pisałem o tym już dawno i podałem powody. Skoro jednak nie czytałeś, to napiszę, że wychodzę z założenia, że bez sensu głosować w konkursie, w którym samemu się bierze udział. Bo jak widać nawet po oddawanych głosach, nie ma w tym często obiektywizmu, a jedynie stwarzanie pozorów.
Tak, wiem, że gdyby każdy miał takie podejście jak ja, to by prawie nikt nie głosował. Jednak może lepiej zastanowić się nad tym co zrobić aby zachęcić niezależne osoby do głosowania niż nadal praktykować obecny system?

Wyjątek z głosowaniem zrobiłem ostatnio w dogrywce. Nie brałem tam bowiem udziału i rzeczywiście z czystym sumieniem i chęcią, oddałem głos na pracę, która moim zdaniem była lepsza.

crusiek, dlatego napisałem w tym swoim pomyśle, że skoro np. edycja ma 10 rund, to można zrobić na koniec zbiorcze głosowanie. 10 zwycięskich prac z każdej rundy i np. 2-3 (akurat podium), które z tej 10tki wygrają, idą do druku.
Kwestia praw autorskich jest bezproblemowa. Każdy kto wstawi RAW do obróbki wyrazi zgodę.
Mało tego. Aby zdjęcia były naprawdę godne druku, można by poprosić speców z naszego forum z różnych działów, aby coś tam nam podrzucali do obróbki. Tym sposobem, każdy miałby jakiś wkład w taki finalny efekt. Mamy świetnych fotografów przyrody, krajobrazu czy innych dziedzin. Byłoby w czym wybierać.
No i zachęcilibyśmy większe grono do tego aby ta zabawa się rozwijała.
Kurczę, to forum miałoby taki problem aby znaleźć sponsora? Tylu userów to ono nie zarabia na siebie? Na jakichś reklamach czy czymś innym? Ktoś to przecież przejął (czytałem jakiś czas temu jakiś archiwalny wątek).
Poza tym, można zawsze robić jaką zrzutkę. Do tego może ktoś z forumowiczów ma jakiś zakład, który po kosztach by to drukował.

Gdyby to wypaliło to mielibyśmy wszystkie problemy rozwiązane. Zbożny cel. Szerszy zasięg zabawy na forum. Powagę w głosowaniu. Ja tu widzę same plusy ;)

@Bartolini82 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=83015)..Zacznij głosować, to poprawisz frekwencję i może zmienisz wyniki głosowania ;)
Na razie nie zmienię zdania bo uważam, że to nie ma sensu w obecnej formule.
Sorry za szczerość. Mało to popularne tak bezpośrednio iść pod prąd, ale tak niestety mam ;)

And.N
18-12-2020, 00:54
Bartolini82, mnie nie przekonałeś. Krytykujesz wyniki wyborów sam nie biorąc w nich udziału i jeszcze doszukujesz się teorii spiskowych: " jak widać nawet po oddawanych głosach, nie ma w tym często obiektywizmu, a jedynie stwarzanie pozorów.". Każdy ma inny gust i czym innym kieruje się przy wyborze. Możliwe nawet, że jakbym miał głosować ponownie za jakiś czas, to niekoniecznie byłyby te same prace. Drogą eliminacji na ten moment wybrałem akurat takie.

paparapa
18-12-2020, 01:08
paparapa, tak z ciekawości, czy ta koza rzeczywiście miała takie czerwone futro, czy tylko tak wyszło?
Tylko przez ten intensywnie czerwono-rudy kolor nie zagłosowałem na twoje zdjęcie, bo obróbka jak zwykle perfekt. :)

Sprawa jest całkowicie prozaiczna. Nie wyciągałbym z plecaka aparatu aby uwiecznić te kozy, gdyby nie było w nich czegoś co mnie zaskoczyło czy zdziwiło. Jedna rzecz to to, że robiły na tym daszku szopy istny teatr, a druga to właśnie niesamowity ognisty kolor sierści. Takiego nie widziałem jeszcze. Zdjęcie zrobione niestety chwilę za późno, bo zdążyło niestety zajść słońce.
Wtedy to byłaby czerwień :). W RAWie na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale mój "nikoś" dodaje od siebie w gratisie żółty kolor, i gdy ściągnąłem trochę bonusowej żółci wyszedł właśnie ten kolorek.

@[U][URL="https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=83015"]

Gratuluję zwycięzcy :-D

Dziękuję bardzo :).

Natomiast, nie mam nawet kubków i naklejek do rozdania na koniec cyklu więc... ciężka sprawa.
Chyba, że zrobię Wam niespodziankę :P

Aby to nie był apel poranny o 4 00 i ceremonialne wręczenie chińskich maseczek z nadrukiem "Nikoniarze" :mrgreen:

krulewik
18-12-2020, 02:00
Sprawa jest całkowicie prozaiczna. Nie wyciągałbym z plecaka aparatu aby uwiecznić te kozy, gdyby nie było w nich czegoś co mnie zaskoczyło czy zdziwiło. Jedna rzecz to to, że robiły na tym daszku szopy istny teatr, a druga to właśnie niesamowity ognisty kolor sierści. Takiego nie widziałem jeszcze. Zdjęcie zrobione niestety chwilę za późno, bo zdążyło niestety zajść słońce.
Wtedy to byłaby czerwień :). W RAWie na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale mój "nikoś" dodaje od siebie w gratisie żółty kolor, i gdy ściągnąłem trochę bonusowej żółci wyszedł właśnie ten kolorek.

Kolor wydał mi się wręcz nieprawdopodobny i stąd taka a nie inna decyzja przy głosowaniu. W sumie szkoda, gdybym wiedział miałbyś głos więcej. :-)

Co do dyskusji, która się wywiązała.
Uważam że "Zabawa w RAWki", jak sama nazwa wskazuje, to tylko zabawa a nie jakiś poważny konkurs, potwierdzający perfekcyjną znajomość obróbki.
Przynajmniej ja tak do tego podchodzę i tak to traktuję. Gdyby było inaczej to nie wiem, czy chciałbym brać udział w czymś tak poważnym i profesjonalnym.
Ja traktuję to bardziej jako zabawę i przy takim podejściu mam raczej same plusy. I niech tak zostanie. :)
Żeby nie być gołosłownym. Kupiłem dobry monitor, poprawiłem technikę, coraz lepiej rozumiem zależności między tym, co jest na ekranie a histogramem.
Dla mnie, to przede wszystkim możliwość potrenowania różnych aspektów obróbki.
Analizując przesłane prace, uzyskuję wiedzę co mogłem zrobić lepiej, ale również jak nie należy obrabiać.
Ważniejsze dla mnie niż zajęte miejsce jest to, żebym po konfrontacji z innymi pracami, nie miał "pretensji" do swojej obróbki. :)
Dlatego na pewno nie będę przesycał kolorów tylko dlatego, żeby obrobione przeze mnie zdjęcie, zajęło wyższe miejsce.
Chyba że będę coś sprawdzał lub coś tam trenował w tym zakresie. ;)

crusiek
18-12-2020, 02:31
Otóż to, Nie da się z resztą nigdy dogodzić wszystkim, dlatego nad poważnymi konkursami pochyla się komisja a nie przykładowo "przypadkowe" osoby.
My tutaj się bawimy, dyskutujemy, czasami dywagujemy, wyciągamy wnioski lub nie i idziemy dalej albo stoimy w miejscu ;), każdy może coś wynieść dla siebie.
Przy okazji mamy możliwość obróbki zdjęć z różnych puszek, otrzymania feedbacku, który nas może boleć albo łechtać.
Nie jestem w stanie powiedzieć ile razy dostałem 0 punktów, bądź coś koło tego, nie wiem, czy chciałoby mi się liczyć, też wielokrotnie nie mogłem zrozumieć decyzji głosujących.
Ale to nie jest tak, że to są osoby, które nie wiedzą na co głosują. Tak się nam wydaje.
Popatrzcie na Bartka, niekwestionowany mistrz, gdyby nie fakt, że zrobił sobie urlop od wysokich miejsc, najpewniej znowu byłby daleko przed czołówką :) Sam siebie nie wygłosował, dziesiątki, setki razy.
WIęc moi drodzy, więcej luzu, zrozumienia, więcej autoanalizy i refleksji :)

Przy okazji niedługo odpalę ankietę w związku z formalną prośbą o zniesienie dogrywek. Ciekawe jakie będą wyniki.

Dex
18-12-2020, 09:04

Żółwik :mrgreen:

A widziałeś jak głosowaliśmy? ;) TWA, TEWUA, IHAHA :mrgreen:

Bartolini82
18-12-2020, 10:42
Ale to nie jest tak, że to są osoby, które nie wiedzą na co głosują. Tak się nam wydaje.
Nie wiem. Ja to akurat odbieram trochę inaczej, patrząc ile głosów mają prace mające wiele niedociągnięć. To zdjęcie dość mocno to pokazało, bo albo były przepalenia, albo masa detali niewyciągniętych, albo zostawiony syf i bałagan w kadrach. Dlatego po wrzutce pisałem, że faktycznie był to dobry materiał do obróbki bo było kilka aspektów, na których można się było skupić.
No to sorry, albo ja mam faktycznie wypaczony gust, albo już nie wiem co...
Ja na zdjęcia patrzę zawsze pod kątem czy chciałbym coś mieć np. zawieszone na ścianie. Co prawda o gustach się nie dyskutuje, ale najdelikatniej mówiąc, jestem w szoku po tej edycji. No i tyle. Tu nie chodzi o jakieś moje miejsce czy coś, bo jak pisałeś, to zabawa, w dodatku bez nagród. Więc naprawdę, nie ma co kruszyć kopi. Dla mnie to akurat poligon doświadczalny :) Po prostu nie mogę zrozumieć rozłożenia głosów, bo jak pisałem, na pewno były prace, które zasługiwały na to, aby to na nie te głosy się rozeszły. Dysproporcje w jakości tych zdjęć były duże, a jednak jak się spojrzy na głosy to jest dość ciasno.
Więcej już mi się nie chce pisać bo zaraz znów się zrobi na mnie nagonka.
Aczkolwiek szanuję jednak, że ktoś tam sobie na coś zagłosował mimo wszystko (o ile faktycznie stwierdził, że praca, na którą zagłosował mu się podoba ;) ). Więc i Wy uszanujcie, że ja mam akurat takie, a nie inne zdanie i w przeciwieństwie do wielu osób, nie boję się nigdy mówić czy pisać, tego co myślę.

krulewik
18-12-2020, 11:50
Wracając do obróbki, bo o tym też warto podyskutować. Zwłaszcza, że prowadzący o to prosi za każdym razem ogłaszając wyniki.

Ja nie sprzątałem "UFO" nad budynkiem, bo dla mnie był to istotny element zdjęcia. ;)
Nie ruszałem tego, bo przy zdjęciu robionym z ręki, przy tej przysłonie i braku stabilizacji w obiektywie, tak wyglądają obiekty na dalekim planie.
A błyszczący wiatrak (wiatromierza czy małej elektrowni domowej???), był dla mnie niczym niczym blik, ożywiający zdjęcie.
Poza tym łatwo go było przepalić, czyli był też pewnym wyzwaniem, a od jakiegoś czasu postanowiłem mierzyć się z wyzwaniami przy obróbce, a nie się ich pozbywać. :)
Za "wadę" uznałem natomiast pasek w kolorze magenty na załamaniu tej gumowej plandeki.
Specjalnie tego nie widać na oryginalnym zdjęciu, choć jest tego ślad, ale po obróbce wychodzi z całą mocą.
Żeby to zilustrować, posłużę się zdjęciem nie obrabianym przeze mnie, bo na swoim to przebarwienie zdjąłem.

46392

Pytanie do autora zdjęcia. Czy w tym przypadku równie trafiłem, jak z futrem kozy?
W rzeczywistości było takie przebarwienie w tym miejscu, czy to "zasługa" np. obiektywu, czy jeszcze czegoś innego?
No i prośba do wszystkich o podzielenie się wiedzą. Waszym zdaniem, płaski histogram mówi o braku głębi w obrobionym zdjęciu, czy może o czymś zupełnie innym...?

crusiek
18-12-2020, 12:03
Bartolini82
Tam zaraz nagonka, ja się cieszę że jest dyskusja, w końcu można porozmawiać! powymieniać poglądy! Może nawet się poprztykać troszeczkę ;) :D

Zachęcam przede wszystkim do głosowania, bo to jest też jakaś podstawa do dalszej dyskusji pomiędzy uczestnikami oraz również nauka.

Tu nie chodzi mz o wypaczone gusta, w ogóle nie rozumiem takiego stwierdzenia jak wypaczone gusta :) Coś co dla Ciebie jest niedociągnięciem od strony technicznej dla kogoś innego może być kompletnie bez znaczenia :) Nie widzę powodu do irytacji natomiast widzę duże pole do konstruktywnej dyskusji.

Ja wiem, to jest wątek o obróbce i dobrze, że technicznie są wytykane błędy i dobrze że są wątpliwości i czasem gromy z jasnego nieba :) Warto złoić czasem komuś skórę i zapytać czemu tak coś zrobił :) Nie dajmy się też jednak zwariować i zachowajmy umiar, interpretacja zdjęcia pod innymi aspektami, niż tylko techniczne też ma wartość, być może większy priorytet, często taka kreatywna praca może wygrać, jeśli tylko jest z głową i pomysłem zrobiona (nie mówię, że akurat w tej edycji :) ) :) Głosujący chętnie oddają swoje głosy na coś innego, w pozytywnym sensie tego słowa :)

Podchodził bym z większym dystansem, bo mam wrażenie, że strasznie się przy tym irytujesz, co dość dosadnie widać w przekazie :)

Ludzie sobie różne rzeczy wieszają na ścianie. Ty powiesisz być może na ten przykład Ansela Adamsa a ktoś inny Millie Brown. Wiedząc to nie potrafię się wkurzać na wyniki. Można natomiast spróbować to przedyskutować i spróbować poznać opinię osób, które te prace głosowały, gdyby tylko chciały w takiej dyskusji uczestniczyć :) Nie mniej jednak nie wymagamy tego, jedynie zachęcamy.

Inna sprawa o której pisałem to ilość głosów, które można oddać, oraz ilość samych głosujących. Chociaż kolega prowadzący na forum obok And.N wykonał takie testy i okazało się, że mniejsza liczba głosów do oddania wcale nie zmienia znacząco wyniku...
Najistotniejszym elementem jest duża liczba głosujących bo wtedy można mieć bardziej precyzyjne wyniki, przy małej liczbie głosujących, kończymy niejako w połowie. Nie twierdzę, że te wyniki są złe, nie mniej jednak nie są tak miarodajne, bo jest mała próbka.
Jest mało aktywnych osób na forum moim zdaniem... i tego nie da się prosto poprawić, chyba, żeby bombę pod serwerowniami FB zdetonować ;)
Zauważ, miesięczne głosowanie w foto miesiąca, jak mało ma głosów patrząc na rozciągliwość głosowania. Na tak długie głosowanie ilość jest katastrofalna. A tam nie ma słabych zdjęć.

Bartolini82
18-12-2020, 12:15
Bartolini82
Tu nie chodzi mz o wypaczone gusta, w ogóle nie rozumiem takiego stwierdzenia jak wypaczone gusta :)
Podchodził bym z większym dystansem, bo mam wrażenie, że strasznie się przy tym irytujesz, co dość dosadnie widać w przekazie :)

Ok, może trochę się źle wyraziłem. Po prostu odnoszę wrażenie o braku konsekwencji. Może tak będzie lepiej i chyba bardziej trafnie. Miałem bowiem wrażenie, że w niektórych rundach zdjęcia nie miały właśnie kompletnie szans z uwagi na pewne niedociągnięcia (delikatnie mówiąc), a np. tutaj, te same rzeczy przechodzą i to jeszcze z niezłym wynikiem.
Pisałem też już kiedyś. Ja jestem zero-jedynkowy. Nie uznaję półśrodków. Jestem też emocjonalny i wybuchowy. Dlatego to naprawdę bombowa mieszanka u mnie, dokładając jeszcze to, że gram w otwarte karty i mówię i piszę co myślę. Często coś szybciej "wypalę" niż przemyślę :P Więc, czasami po prostu wybaczcie, ale bierzcie na to poprawkę w moim przypadku :D

Odnośnie słabej aktywności userów, to może niech admini czy moderatorzy coś podziałają? Może jakiś specjalny wątek gdzie ludzie by napisali o co chodzi, że tego typu zabawy ich nie interesują? A może te linki na górze są za mało widoczne (niby są, ale one cały czas wyglądają tak samo; może część osób już nawet nie zwraca na nie uwagi). No, kurczę, od czegoś admini są, prawda? Te rangi zobowiązują nie tylko do usuwania postów i moderowania.
Nie wiem, może problemem jest nieśmiałość wielu osób? Może boją się np. komentować zdjęcia aby nie zostać skrytykowanymi, że się nie znają albo coś? A jak ktoś taki wystraszony siedzi i tu zagląda, to może i na różne głosowania nie ma ochoty. A gdy się poczuje częścią tej forumowej wspólnoty to i ochota na więcej rzeczy przyjdzie. Tak mi się wydaje. Rzucam więc kolejny pomysł ;)
Na rozwinięcie zabawy w RAWki podałem też wczoraj (czy dziś w nocy). Gdyby tak to zorganizować, mogłoby wyjść coś naprawdę fajnego. Pytanie, czy rękawica zostanie podjęta i chociaż spróbujemy coś zmienić aby to rozwinąć.

crusiek
18-12-2020, 12:44
Pochylić się można nad każdym pomysłem, tutaj by się musiał wypowiedzieć supermoderator Jacek, bo to się wiąże z jakimiś tam wydatkami i trzeba by się zastanowić, czy to w ogóle zmieniłoby cokolwiek w ramach aktualnych statystyk strony. Młodsi pójdą na fejsbucza i nic tego nie zmieni :) Tutaj same dinozaury i ludzie w miarę ogarnięci siedzą.

Przykładowo, teraz jest 30 osób zalogowanych, 450 użytkowników online. Nie wiadomo, co robią ci niezalogowani. Przynajmniej z naszej perspektywy. Z tego jest jakieś 200 - 250 botów, crawlerów, usług, automatów.
Większość zalogowanych siedzi w tematach technicznych.
Więc ruch jak na zarejestrowanych jest absurdalnie niski. Nie mniej jednak i tak chyba najwyższy z kompletu for "Olympus.Canon.Nikon."

Bartolini82
18-12-2020, 12:55
Właśnie. Tutaj trochę pracy powinni mieć funkcyjni z forum. Oni mają dostęp do różnych statystyk i spokojnie na tej podstawie, jak napisałeś, mogą jakieś tam wnioski wyciągać. W końcu widzą np. ile razy jakiś wątek jest wyświetlany itp. To już jakoś tam rzutuje. Bo jeśli np. coś jest otwierane i na 100 wyświetleń przypada raptem z 1 post,no to coś nie tak. Widać, że trzeba się wówczas dowiedzieć, w czym problem, że jednak kogoś wstępnie coś zainteresowało, a jednak po zapoznaniu z treścią, trzasnął drzwiami :)
Może jakoś wspólna burza mózgów przyniesie jakieś efekty :)

Pypeszt
18-12-2020, 13:02
Nie wiem. Ja to akurat odbieram trochę inaczej, patrząc ile głosów mają prace mające wiele niedociągnięć. To zdjęcie dość mocno to pokazało, bo albo były przepalenia, albo masa detali niewyciągniętych, albo zostawiony syf i bałagan w kadrach. Dlatego po wrzutce pisałem, że faktycznie był to dobry materiał do obróbki bo było kilka aspektów, na których można się było skupić.
No to sorry, albo ja mam faktycznie wypaczony gust, albo już nie wiem co...
Ja na zdjęcia patrzę zawsze pod kątem czy chciałbym coś mieć np. zawieszone na ścianie. Co prawda o gustach się nie dyskutuje, ale najdelikatniej mówiąc, jestem w szoku po tej edycji. No i tyle. Tu nie chodzi o jakieś moje miejsce czy coś, bo jak pisałeś, to zabawa, w dodatku bez nagród. Więc naprawdę, nie ma co kruszyć kopi. Dla mnie to akurat poligon doświadczalny :) Po prostu nie mogę zrozumieć rozłożenia głosów, bo jak pisałem, na pewno były prace, które zasługiwały na to, aby to na nie te głosy się rozeszły. Dysproporcje w jakości tych zdjęć były duże, a jednak jak się spojrzy na głosy to jest dość ciasno.
Więcej już mi się nie chce pisać bo zaraz znów się zrobi na mnie nagonka.
Aczkolwiek szanuję jednak, że ktoś tam sobie na coś zagłosował mimo wszystko (o ile faktycznie stwierdził, że praca, na którą zagłosował mu się podoba ;) ). Więc i Wy uszanujcie, że ja mam akurat takie, a nie inne zdanie i w przeciwieństwie do wielu osób, nie boję się nigdy mówić czy pisać, tego co myślę.

Nie wiesz, że wygrywa ten kto liczy?

Bartolini82
18-12-2020, 13:09
Nie no, tutaj akurat ten argument jest nietrafiony. Wszystko się zlicza automatycznie.

crusiek
18-12-2020, 14:08
No i prośba do wszystkich o podzielenie się wiedzą. Waszym zdaniem, płaski histogram mówi o braku głębi w obrobionym zdjęciu, czy może o czymś zupełnie innym...?

Płaski i niski na ten przykład histogram oznacza ni mniej, ni więcej, że w całym zakresie tonalnym jest niska ilość detalu.

Nie no, tutaj akurat ten argument jest nietrafiony. Wszystko się zlicza automatycznie.

Mało tego.
Klikając na liczbę głosów, po prawej stronie, po zamknięciu ankiety, możemy zobaczyć kto jak oddawał głosy.
Ankieta jest zawsze publiczna.
46393
Natomiast, jeśli ktoś nie pamięta na co głosował, to po lewej tekst/liczba napisane kursywą.

Pypeszt
18-12-2020, 14:19
Obstawiam że moderator może zmieniać te dane. Ale to jest nieistotne.
Mówisz że powinno być więcej chętnych do zabawy ? Ta i druga gra jest opanowana przez garstkę osób. Zresztą jak lubisz statystyki zobacz ile naprawdę jest aktywnych forumowiczów. Ilu napisało na przykład 1000 postów ;-)
Wiesz kiedy był najlepszy czas dla for internetowych? Skończył się.
A że to forum się jako tako trzyma to na pewno nie zasługa żadnego moderatora. Raczej nie licz że zwiększa popularność tego wątku. Chyba że przyjdą zbanować kogoś.
Śmieszne musicie zachęcić innych albo zaakceptować fakt, że for niestety nie odratuje się już. Moje ulubione forum z innej dziedziny. Nie byłem w stanie przeczytać wszystkich postów pojawiających się w ciągu dnia. Dzisiaj? W jeden dzień przeczytasz wszystko z całego miesiąca. Niestety.

crusiek
18-12-2020, 14:47
Moderator wątku (w tym wypadku ja bo mam uprawnienia do edycji w tym i tylko tym miejscu na forum, nie widziałem też nigdy aby jakiś inny moderator forum tutaj działał równocześnie ze mną.) może zmienić liczbę odpowiadającą za ilość głosów w ankiecie.
W praktyce się tego nie robi. Poza dwoma przypadkami opisanymi w regulaminie:
1. Gdy ktoś zagłosuje na siebie, odejmuje się jeden punkt przy ankiecie na danym polu.
2. Gdy ktoś zagłosuje na więcej niż wskazana liczba głosów, odejmuje się wszystkie głosy głosującego.

Nawet po takim zabiegu, nie zmienia się opis i ilość osób, które oryginalnie głosowały na dane zdjęcie, a więc jeśli byłoby 4 głosujących, a ja odjąłbym jeden punkt, to nadal widziałbym, że było 4 głosujących pomimo, że słupek pokazuje cyrfę 3.
Praktycznie zawsze taką sytuację opisuję z wyjaśnieniem, poza przypadkami, gdy zorientowałem się po podsumowaniu zabawy np dzień lub dwa, że ktoś namieszał.

Można iść dalej i stwierdzić, że można zmienić w bazie danych wedle uznania, tyle, że tutaj nie ma chyba osoby, która by miała taki dostęp poza administratorem.

W poprzednich 2 zabawach taki ruch wykonałem na jednym użytkowniku, który zagłosował na siebie, można to zobaczyć, bardzo dobrze to widać po rozwinięciu głosów, nie ma tu żadnej tajemnicy, a tym bardziej spisku :D

Bartolini82
No to gdzie są ci ludzie? Na FB? Ja tam nawet nie mam konta i żyję. Wolę tradycyjne fora, a nie jakąś gonitwę za "lajkami" ;)
Bo jeśli nie ma ich ani na forach ani FB to znaczy, że może atmosfera na tyle się wszędzie zepsuła, że niewiele osób ma ochotę na takie miejsca. Zostają więc garstki, które jakoś tam się dotarły i miło spędzają czas w swoim gronie.

kipcior
Za "wadę" uznałem natomiast pasek w kolorze magenty na załamaniu tej gumowej plandeki.

Przez Ciebie zaczęło mi to przeszkadzać, chociaż wcześniej w ogóle tego nie widziałem na żadnej pracy.

W regulaminie nie ma przecież kryteriów jak głosować i zresztą trudno żeby były, więc każdy ma swoje. To co dla jednych jest ok, dla innych już niekoniecznie. Do tego samo zdjęcie też można obrabiać na różne sposoby i nie ma jedynie słusznej wersji, nawet jeśli histogram pokazuje samo zło :)
Na co dzień obrabiamy tylko swoje zdjęcia więc one zawsze są naj. A dla mnie najciekawsze jest zobaczenie co inni są w stanie wyciągnąć z tego samego rawka, bo może coś da się zrobić lepiej. Samo głosowanie to już rzecz drugorzędna.

crusiek
18-12-2020, 14:59
No to gdzie są ci ludzie? Na FB? Ja tam nawet nie mam konta i żyję. Wolę tradycyjne fora, a nie jakąś gonitwę za "lajkami" ;)
Bo jeśli nie ma ich ani na forach ani FB to znaczy, że może atmosfera na tyle się wszędzie zepsuła, że niewiele osób ma ochotę na takie miejsca. Zostają więc garstki, które jakoś tam się dotarły i miło spędzają czas w swoim gronie.

Nie śledzę za bardzo, chociaż tam też nie ma jakiegoś dużego ruchu, na pewno jest znacznie więcej zdjęć, łatwość w umieszczaniu multimediów robi swoje.

Bartolini82
18-12-2020, 15:08
Kurcze, ale to forum akurat nie jest jakieś problematyczne z umieszczaniem zdjęć. Bez problemu można przecież je wgrywać. Wszystko jest jasne i czytelne. Jeśli o to chodzi to na pewno jest wiele for, które pod tym względem są daleko w tyle.

Pypeszt
18-12-2020, 15:51
Moderator wątku (w tym wypadku ja bo mam uprawnienia do edycji w tym i tylko tym miejscu na forum, nie widziałem też nigdy aby jakiś inny moderator forum tutaj działał równocześnie ze mną.) może zmienić liczbę odpowiadającą za ilość głosów w ankiecie.
W praktyce się tego nie robi. Poza dwoma przypadkami opisanymi w regulaminie:
1. Gdy ktoś zagłosuje na siebie, odejmuje się jeden punkt przy ankiecie na danym polu.
2. Gdy ktoś zagłosuje na więcej niż wskazana liczba głosów, odejmuje się wszystkie głosy głosującego.

Nawet po takim zabiegu, nie zmienia się opis i ilość osób, które oryginalnie głosowały na dane zdjęcie, a więc jeśli byłoby 4 głosujących, a ja odjąłbym jeden punkt, to nadal widziałbym, że było 4 głosujących pomimo, że słupek pokazuje cyrfę 3.
Praktycznie zawsze taką sytuację opisuję z wyjaśnieniem, poza przypadkami, gdy zorientowałem się po podsumowaniu zabawy np dzień lub dwa, że ktoś namieszał.

Można iść dalej i stwierdzić, że można zmienić w bazie danych wedle uznania, tyle, że tutaj nie ma chyba osoby, która by miała taki dostęp poza administratorem.

W poprzednich 2 zabawach taki ruch wykonałem na jednym użytkowniku, który zagłosował na siebie, można to zobaczyć, bardzo dobrze to widać po rozwinięciu głosów, nie ma tu żadnej tajemnicy, a tym bardziej spisku :D

Nie chce mi się już ciągnąć tego tematu żeby nie wyszło, że się czepiam.
Teoretycznie możesz więc sprawić że któraś praca wygra dopisując 20 głosów więcej?

Odpowiem za ciebie: Możesz.
Oczywiście tego nie robisz, nikt ci nie zarzuca tego, ale po co pisać, że nie można jak można.

Ludzie lubią jak polubisz ich zdjęcie od razu, a nie skrytykujesz kolory. ;-)

And.N
18-12-2020, 15:56
Teoretycznie możesz więc sprawić że któraś praca wygra dopisując 20 głosów więcej?

Pypeszt, dopisać (zmienić) można tylko cyferkę z liczbą głosów. Nie można dopisać nicków głosujących (pojawiają się gdy klikniesz na którąkolwiek cyferkę z liczba głosów w Ankiecie - kliknij i sprawdź).
Wiec byłoby to od razu widoczne. Wiem o czym piszę bo prowadziłem podobny konkurs na forum olympusclub.
PS.
Nawet jakby można dopisać nicki również, to nie wiem jak sobie to wyobrażasz aby przeprowadzić (które nicki wybrać ?):smile:

Bartolini82
18-12-2020, 15:56
Pypeszt, po pierwszym Twoim poście myślałem, że trochę żartujesz, ale widzę, że to tak na poważnie.
Ankieta jest publiczna. Skoro widać ilość głosów i w dodatku nicki głosujących, to jak miałby dodać np. 20 pustych głosów dodatkowych? Gdyby nie było na koniec możliwości podejrzenia kto głosował, to wtedy ok. No, ale nie w obecnej sytuacji.

crusiek
18-12-2020, 16:12

Odpowiem za ciebie: Możesz.
Oczywiście tego nie robisz, nikt ci nie zarzuca tego, ale po co pisać, że nie można jak można.

Ludzie lubią jak polubisz ich zdjęcie od razu, a nie skrytykujesz kolory. ;-)Nigdzie nie pisałem, że nie można.

Pypeszt
18-12-2020, 16:36
Koledzy z wątku przeczytali odpowiedz moda? To zakończmy temat ;-)

crusiek
18-12-2020, 16:47
Koledzy z wątku przeczytali odpowiedz moda? To zakończmy temat ;-)

Korzystając z okazji, chciałbym Tobie życzyć miłego weekendu i zapraszam do wspólnej zabawy :)

marcin255
18-12-2020, 19:26
"Zabawa " robi się poważna ;-)

crusiek
18-12-2020, 19:29
No nie? :D

Zbyszek
18-12-2020, 20:36
A ja tym razem celowo wykonałem mocno "odjechaną" obróbkę tak aby sprawdzić pewną teorię. Po tych kilku edycjach konkursu widzę pewną zależność czyli brak zależności od czegokolwiek. Wyniki głosowań są czysto stochastyczne. W tej sytuacji nie wiadomo co trzeba zrobić żeby uzyskać dobry wynik. Generalnie w takiej zabawie mi wystarczy sama satysfakcja z osiągnięcia dobrego wyniku. I nie znaczy to że muszę wygrać, wystarczy pierwsza piątka a podium to już jest rewelacja. Oczywiście nie oczekuję że zawsze będzie dobry wynik bo nie jak inni wykonają lepszą robotę to będą wyżej. Jednak teraz to nawet nie wiadomo co zrobić. Raz wygra obróbka najlepiej zbliżona do naturalnej a innym razem całkiem bzdurna, raz za ciemna innym razem za jasna. Do tego autor RAWa może wprowadzić ograniczenia ale to i tak nic nie znaczy bo są one naginane.

Generalnie dociągnę do końca edycji a potem zastanowię się czy sobie nie odpuścić.

paparapa
18-12-2020, 20:41
krulewik A toś mnie "zastrzelił" z kolorem tego paska :). Nie było to na mojej liście priorytetów i nie zastanawiałem się nad tym. To rzecz marginalna w tym zdjęciu.
To zdjęcie znalazło się tutaj, bo chciałem zobaczyć jak poradzicie sobie z ustawieniem kolorów nieba i zielska, oraz separacją zwierzaków od tła. Właśnie z tym pierwszym miałem problem próbując kiedyś edytować to zdjęcie i sobie odpuściłem dalszą zabawę.
Separacja wydaje się prosta, ale z połączeniem z ewentualnym usuwaniem tego czegoś sprzed pyska kozy już nie koniecznie. No i ważne, aby przy tym zabiegu nie zmasakrować nieostrości w tle.

A ja tym razem celowo wykonałem mocno "odjechaną" obróbkę tak aby sprawdzić pewną teorię. Po tych kilku edycjach konkursu widzę pewną zależność czyli brak zależności od czegokolwiek. Wyniki głosowań są czysto stochastyczne. W tej sytuacji nie wiadomo co trzeba zrobić żeby uzyskać dobry wynik. Generalnie w takiej zabawie mi wystarczy sama satysfakcja z osiągnięcia dobrego wyniku. I nie znaczy to że muszę wygrać, wystarczy pierwsza piątka a podium to już jest rewelacja. Oczywiście nie oczekuję że zawsze będzie dobry wynik bo nie jak inni wykonają lepszą robotę to będą wyżej. Jednak teraz to nawet nie wiadomo co zrobić. Raz wygra obróbka najlepiej zbliżona do naturalnej a innym razem całkiem bzdurna, raz za ciemna innym razem za jasna. Do tego autor RAWa może wprowadzić ograniczenia ale to i tak nic nie znaczy bo są one naginane.

Generalnie dociągnę do końca edycji a potem zastanowię się czy sobie nie odpuścić.

Zaczynam się zastanawiać, czy aby prawdziwych realnych ludzi jest tu kilku, a reszta to boty i głosują jak to napisałeś "statystycznie" :mrgreen:

Zbyszek
18-12-2020, 20:42
krulewikTo zdjęcie znalazło się tutaj, bo chciałem zobaczyć jak poradzicie sobie z ...
Też swojego RAWa w stawiałem w tym celu ale to nic nie dało bo większość uczestników nawet nie starało się poradzić ze zdjęciem.

crusiek
18-12-2020, 20:46
Zrobiłeś Zbyszek kiepską pracę i dostałeś dwa głosy na pociechę, ciesz się tym faktem :) ;) Dex docenił tf00rczość.
W grach, boty często są lepsze od ludzi paparapa :D Często :D

paparapa
18-12-2020, 20:56
Zrobiłeś Zbyszek kiepską pracę i dostałeś dwa głosy na pociechę, ciesz się tym faktem :) ;) Dex docenił tf00rczość.
W grach, boty często są lepsze od ludzi paparapa :D Często :D

Wiem. pamiętam jak dostawałem baty od botów w Counter Strike. :)

Zbyszek
18-12-2020, 21:19
Zrobiłeś Zbyszek kiepską pracę i dostałeś dwa głosy na pociechę, ciesz się tym faktem :) ;) Dex docenił tf00rczość.Moja praca była celowo tak zrobiona. Chciałem sprawdzić pewną teorię. :p Z tego konkursu jak i z poprzednich wywnioskowałem że nie da się ustalić co zrobić żeby zajęło wysokie miejsce. Nawet dzieci jak się bawią to zazwyczaj ta ich zabawa ma jakieś reguły a jak ktoś je nagina lub łamie to zabawa się kończy. :roll:

crusiek
18-12-2020, 21:20
Bo tej teorii nie da się sprawdzić na różnych pracach. Jest zbyt wiele zmiennych.
Poza tym
Nie wiem, czy da się fotografie zamknąć w jednych i tych samych regułach, osoby zamknięte w ich ramach będą niezadowolone zawsze.
Gdyby nie łamano reguł, nie wprowadzano zmian nadal byśmy ciągnęli nasze damy za "kudły" do jaskini.
[emoji6]

kipcior
18-12-2020, 21:42
A ja tym razem celowo wykonałem mocno "odjechaną" obróbkę tak aby sprawdzić pewną teorię.
Odjechane to mnie się zdarzało robić i nawet bywałem z tym na podium, np 7/2020 :)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/302313-Zabawa-w-RAWki-7-2020-G%C5%81OSOWANIE

paparapa
18-12-2020, 22:42
Moja praca była celowo tak zrobiona. Chciałem sprawdzić pewną teorię. :p Z tego konkursu jak i z poprzednich wywnioskowałem że nie da się ustalić co zrobić żeby zajęło wysokie miejsce. Nawet dzieci jak się bawią to zazwyczaj ta ich zabawa ma jakieś reguły a jak ktoś je nagina lub łamie to zabawa się kończy. :roll:

Jak kierownik pisał, zbyt dużo zmiennych. Tu nie ma prostego klucza. Chociażby z tego powodu, że w zależności od tematyki zdjęcia "włącza" się inny zestaw priorytetów do jego oceny. Nie wspomnę o czynniku pogody, dnia tygodnia, stanu majątkowego i cywilnego, itd itd ..... :mrgreen:
A już nawet nie wnikam na czym oglądane.... i jakiej porze dnia.

Odjechane to mnie się zdarzało robić i nawet bywałem z tym na podium, np 7/2020 :)
https://forum.nikoniarze.pl/threads/302313-Zabawa-w-RAWki-7-2020-G%C5%81OSOWANIE

O Ty paskudniku .... to było przebiegłe zagranie :mrgreen:. Nie mogło się nie udać. :)

crusiek
18-12-2020, 22:43
Oj, stan cywilny to dopiero potrafi namieszać .... :roll:

paparapa
18-12-2020, 23:32
Oj, stan cywilny to dopiero potrafi namieszać .... :roll:

A nie? :) Jak się ogląda foty i głosuje na szybciocha w kibelku.... to potem takie efekty .... :D

Zbyszek
19-12-2020, 07:39
Odjechane to mnie się zdarzało robić i nawet bywałem z tym na podium,Widziałem takie sytuacje i chciałem sprawdzić czy to zawsze działa. Ale niestety nie. Tutaj to nawet z teorią chaosu nie ma co podchodzić. :lol:

And.N
19-12-2020, 08:16
Widziałem takie sytuacje i chciałem sprawdzić czy to zawsze działa. Ale niestety nie. Tutaj to nawet z teorią chaosu nie ma co podchodzić. :lol:

Może była za mało odjechana, tu przykładowo zadziałało : klik (https://forum.nikoniarze.pl/threads/288346-Zabawa-w-RAWki-163-G%C5%81OSOWANIE), albo coś się zmieniło i takie prace już nie są tak popularne jak kiedyś:-)

paparapa
19-12-2020, 10:25
Widziałem takie sytuacje i chciałem sprawdzić czy to zawsze działa. Ale niestety nie. Tutaj to nawet z teorią chaosu nie ma co podchodzić. :lol:

Ale Twoja praca nie była odjechana. Wydaje mi się że trzeba mocno , bardzo mocno w dzisiejszych pojechać, aby wywołać na pysku pod maseczką uśmiech...
Coś wisi w powietrzu, jak to mawiali "starzy Polacy" i być może to ma wpływ na zachowania ludzi.

crusiek
19-12-2020, 11:12
Czasy się zmieniają. Ludzie się zmieniają.
Odjechane się zmienia...
:D
:D

46437

OjTam
19-12-2020, 14:35
Może była za mało odjechana, tu przykładowo zadziałało : klik (https://forum.nikoniarze.pl/threads/288346-Zabawa-w-RAWki-163-G%C5%81OSOWANIE), albo coś się zmieniło i takie prace już nie są tak popularne jak kiedyś:-)

BlackmetalOffca z barankowym tatuażem... O, to były czasy. :lol:

tbogdanowicz
19-12-2020, 20:55
Aż zatęskniłem za Offieczką...

And.N
19-12-2020, 20:59
Że tak zapytam, następna edycja w tym roku, czy jakaś przerwa ?

OjTam
19-12-2020, 21:29
Podobno jeszcze dziś ma być. Kret się pewnie nową zabawką bawi, więc mu schodzi. ;)

Dex
19-12-2020, 21:46
Co zajumał mikołajowi z sań? :mrgreen:

OjTam
19-12-2020, 21:48
Nie wiem. Bałem pytać. :mrgreen:

Dex
19-12-2020, 21:50
Poważna sprawa :mrgreen:

paparapa
19-12-2020, 21:54
Wysłałem niedawno rawa, ale kierownik musiał pilnie wyjść. Jak się wyrobi to wystartuje jeszcze dziś "next game".

Dex
19-12-2020, 22:05
Pilnie...

https://giffiles.alphacoders.com/106/106460.gif

:mrgreen:

And.N
19-12-2020, 22:08
Wysłałem niedawno rawa, ale kierownik musiał pilnie wyjść. Jak się wyrobi to wystartuje jeszcze dziś "next game".
Nie musi być dziś. Tak tylko zapytałem, bo myślałem, że może coś mi umknęło:smile:

crusiek
19-12-2020, 22:12
Planuje dzisiaj, bo chciałem wystartować no limit przed końcem roku, będzie wypadać 30, 31 grudnia tak na oko... tym samym zmieszczę się ze startem kompletu zabaw przed końcem roku.

Rawek wpadł, ja wypadłem, matce muszę przy hydraulice pomoc bo cieknie [emoji2957], może przy okazji się zatrzymam na jakieś szybkie zdjęcie w BKT, myślałem o stadionie, bo mam 10 minut piechotą a jest mocno rozświetlony z powodu dogrzewania murawy.

Tak to wygląda z telefonu spod domu....

46465

tbogdanowicz
19-12-2020, 22:50
jest mocno rozświetlony z powodu dogrzewania murawy.

Tak to wygląda z telefonu spod domu....

46461

Zdjęcia nie widać, ale od razu pomyślałem: "ja pierd..."

OjTam
19-12-2020, 22:53

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=46461

paparapa
19-12-2020, 23:02

Jak ma być widać, skoro zrobione spod domu. :)
Pewnie gdyby było zrobione sprzed.... to kto wie.....

crusiek
19-12-2020, 23:26
Dziadowski TapaTalk :)
Już poprawiłem :)
No dobra, idę zobaczyć co tam paparapa wymodził :)

paparapa
19-12-2020, 23:27
Dziadowski TapaTalk :)
Już poprawiłem :)
No dobra, idę zobaczyć co tam paparapa wymodził :)

Aż się boję.... :)

OjTam
19-12-2020, 23:31
A tak zapytam. W moim poście (#109) widać?

Dex
19-12-2020, 23:33
Widać widać.

crusiek
19-12-2020, 23:40
Ja nie widzę, poza pustką...
Generalnie stało się coś takiego.
TT dodał zdjęcie i wstawił je jako ATTACH zamiast ATTACH CONFIG.
Po godzinie zdjęcie zniknęło z załączników, bo forum stwierdziło, że nie zostało dodane do żadnego posta.

Dex
19-12-2020, 23:40
U kretów to chyba normalne :roll: :D

crusiek
19-12-2020, 23:41
U kretów to chyba normalne :roll: :D

Masz Dexiu rację :/
Słuchaj, jest mgła.
Rano może być szadź.
Może jakiś poranny spacerek po mieście lub puszczy? :D

OjTam
19-12-2020, 23:44
https://i.imgur.com/ftfYsnz.png
¯\_(ツ)_/¯
Cóż, niezbadane są wyroki hostu nikoniarzy.

Słuchaj, jest mgła.
Rano może być szadź.

U mnie lekko na -. Mgła miała być.

crusiek
19-12-2020, 23:50
Zapraszam do NOWEJ ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305218-Zabawa-w-RAWki-29-2020) :)

Dex
20-12-2020, 18:35
Słuchaj, jest mgła.
Rano może być szadź.

Nie było żadnego szadzia rano ;) A ja po spacerze z kudłatym wróciłem spać :D

crusiek
20-12-2020, 18:41
Nie było żadnego szadzia rano ;) A ja po spacerze z kudłatym wróciłem spać :D

No nie było, całe szczęście, a jakby był, to bym Ciebie zjadł i przetrawił wraz z glebą. :D

Dex
20-12-2020, 18:47
Od teraz zamiast Kreciownik będzie Glebogryzarka :mrgreen:

Kup śmieg w szpreju, machnij trawe i masz szadzia jak malowanego :D i nie trzeba za daleko od domu łazić i marznąć by miec super sweet fociaszki :D

crusiek
20-12-2020, 18:52
Ale jak to ? :O

Dex
20-12-2020, 18:59
Wersja mikro dla sąsiadów, no wiesz, dżdżownice, żuczki i inne dziabągi :D Przeciez lasu nie pokryjesz tym ustrojstwem :D

crusiek
20-12-2020, 19:05
W sumie, szadziodżdżownica jest dobra do dżdżownicówki glebówki.

paparapa
20-12-2020, 19:34
W sumie, szadziodżdżownica jest dobra do dżdżownicówki glebówki.

Pożyczcie armatkę śnieżną od jakiegoś właściciela stoku narciarskiego, Będziecie mieli szadź w samo południe i jeszcze zarobicie biletach :).

Adam Okuń
22-12-2020, 15:59
O miałem napisać, że się cieszę z pudła ale potem się dowiedziałem, że nie słusznie i w zasadzie to kupiłem pewnie głosy u jakiegoś sponsora z FB to sobie odpuszczę :mrgreen:

Dex
22-12-2020, 16:56
Byłaby Afera Zakupowa 2.0 :mrgreen:

crusiek
22-12-2020, 18:22
O miałem napisać, że się cieszę z pudła ale potem się dowiedziałem, że nie słusznie i w zasadzie to kupiłem pewnie głosy u jakiegoś sponsora z FB to sobie odpuszczę :mrgreen:

E tam, nie znajdziesz miejsca w sieci, gdzie będą wszyscy zadowoleni, nie ma co tego odbierać osobiście, bo by można osiwieć :)
A teraz przyznaj się, kto Ci płaci ;);) albo komu płacisz Ty :D:D:D ;)

Adam Okuń
22-12-2020, 19:05
A teraz przyznaj się, kto Ci płaci ;);) albo komu płacisz Ty :D:D:D ;)

Moją aktywnośc w Sieci opłaca Soros oczywiście :wink: