Zobacz pełną wersję : W oczekiwaniu na tramwaj
spiritus
12-12-2020, 21:11
46205
z6+t24-70/2.8 g2
merkator
12-12-2020, 21:15
Lubię taką perspektywę, fajne ;) Aczkolwiek obrazek byłby mocniejszy w wyrazie, gdyby któraś z linii prowadzących wychodziła prosto z rogu obrazka. Mam na myśli dół, bo góra jest OK, ale to tylko szczegół obróbki końcowej.
spiritus
12-12-2020, 21:42
Dzięki! :)
No to trochę inny kadr, w kolorze i starałem się dostosować do Twojej cennej uwagi ;)
46206
merkator
12-12-2020, 22:08
Też ciekawe... obrazek ma potencjał na eksperymenty obróbkowe ;)
spiritus
12-12-2020, 22:38
Też ciekawe... obrazek ma potencjał na eksperymenty obróbkowe ;)
To prawda. Jednak na ekranie laptopa wychodzi mi jakaś kiszka po wrzuceniu na forum :D
Zdjęcia tramwajowego mostu gdańskiego nie są łatwe i piękne. Łatwe, bo może rozjechać tramwaj, piękne, bo wszyscy mają już takie zdjęcia w swojej kolekcji :-D
Moim zdaniem brakuje tym zdjęciom symetrii. Nie sprawdzałem, ale optycznie troszkę lecą w prawo(pewnie światło i cienie mają na to wpływ)
No i ten szum. Z6 chyba znacznie lepiej sobie z tym radzi?
spiritus
12-12-2020, 23:43
Szum mi wygenerowało w obróbce już i dopiero teraz to zauważyłem. Przysiądę kiedyś jeszcze raz do tego :)
Zdjęcia tramwajowego mostu gdańskiego nie są łatwe i piękne. Łatwe, bo może rozjechać tramwaj, piękne, bo wszyscy mają już takie zdjęcia w swojej kolekcji :-D
Ojj ile w tym prawdy :D
W dodatku jak wielu miejsc w Warszawie. Człowiek coś sobie upatrzy, zrobi zdjęcie... i później widzi podobne kadry wykonane dużo lepiej w sieci :D
merkator
14-12-2020, 22:18
..... Człowiek coś sobie upatrzy, zrobi zdjęcie... i później widzi podobne kadry wykonane dużo lepiej w sieci :D
No i co z tego ;) Ważna jest twoja satysfakcja i przyjemność jaką Ci sprawiło focenie oraz obróbka.
Jakieś 8 lat temu, gdy sprawiłem sobie mój pierwszy aparat z w miarę dużą matrycą i wymienną optyką (po odstawieniu analoga), chciałem zrobić najprostsze zdjęcie jakie się da. I chyba mi się udało, w okolicach Wrocławia znalazłem pole zboża po horyzont, a nad nimi chmury.
Oczywiście spiepszyłem naświetlanie, obrobiłem jak umiałem, i wrzuciłem mój pierwszy obrazek na 500px. Nie oczekiwałem sukcesu. Po jakimś czasie jakiś gość skomentował to "excelent", co mnie ciut zaskoczyło bo podobnie ja Ty podchodziłem do mych wypocin. Facet nazywał się Neil Kremer, kojarzysz kto to ?
https://www.fotopolis.pl/inspiracje/galerie/34210-na-kwarantannie-z-matka-i-byla-zona-neil-kramer-i-jego-humorystyczna-seria-zdjec
https://www.kremerjohnson.com/
Tak więc kwestia "lepiej - gorzej" jest względna, nie przejmuj się tym. Ma być FUN ;)