PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer - czas na zmiane

piotereks
12-12-2020, 13:59
Witajcie.
Pamietam jak go kupowałem hm... zleciało 10 lat. czas na nowego laptopa.
Zawsze się doradzałem na Naszym Forum - bo są ludzie , którzy po pierwsze się an tym znaja , po drugie nie naciągną jak sprzedwca, a po trzecie słuzą radą i .... nigdy się nie zawidłem na tym co później kupiłem po otzrymaniu porady z naszego Forum.
Ale do rzeczy , prosiłbym o ocene porównania które ja wybrałem . Może trochę za mocny jak do użytku domowego dla hm... 50 latka. trochę gier, musi być jakiś dysk twrdy, ma działac szybko i sprawnie.
oto moje porównanie . Będą wdzięczny za kazdą porade. piotrek
46191

sokolnik
12-12-2020, 14:39
Witajcie.
Pamietam jak go kupowałem hm... zleciało 10 lat. czas na nowego laptopa.
Zawsze się doradzałem na Naszym Forum - bo są ludzie , którzy po pierwsze się an tym znaja , po drugie nie naciągną jak sprzedwca, a po trzecie słuzą radą i .... nigdy się nie zawidłem na tym co później kupiłem po otzrymaniu porady z naszego Forum.
Ale do rzeczy , prosiłbym o ocene porównania które ja wybrałem . Może trochę za mocny jak do użytku domowego dla hm... 50 latka. trochę gier, musi być jakiś dysk twrdy, ma działac szybko i sprawnie.
oto moje porównanie . Będą wdzięczny za kazdą porade. piotrek
46191Daj linki do tych 3 laptopów.

A to musi być laptop koniecznie?

W tym budżecie 4,5-5 tys można złożyć bardzo fajny komputerek... O ile w sklepie będą mieli podzespoły :D

piotereks
12-12-2020, 15:46
Tak laptop.
jeden z tych trzech. Najlepiej je znalesc i porownac w porownywarce

https://www.komputronik.pl/product/701077/lenovo-legion-5-15arh-82b500a6pb-256gb-m-2-pcie-1tb-hdd-16gb.html
https://www.komputronik.pl/product/701081/lenovo-legion-5-15arh-82b500a6pb-500gb-m-2-pcie-1tb-hdd-16gb.html
https://www.komputronik.pl/product/703851/dell-inspiron-15-3593-7098-.html

- - - - kolejny post - - - - - -

jeszce jedno, najlepiej jednego z tych trzceh i ze strony tego sklepu. po prostu ocena fachowac pod kontem np, firma , niezawodność , typ procesoru/ bo tu są chyba zasadnicze różniece - AMd kontra IN i7/.

Myszowor
12-12-2020, 16:19
Specyfikacja ok, ale ja Lenovo nie polecam, 2 razy wymieniałem obudowę w Y580 bo zawiasy wyłamywały spód, od 4 lat mam Asusa i jestem zadowolony.

andystar
12-12-2020, 16:49
Popatrz na "jabłuszka" z procesorem M1.
Przy niedużej cenie (jak na jabłko) zaczynającej się poniżej 5000 są lepsze od najdroższych jabłek z procesorami Intela nawet od i9.

sokolnik
12-12-2020, 18:15
może zainteresuje Cie :
od 5 min 20 sek:

https://youtu.be/sbHTMxlF2dA?t=321

piotereks
12-12-2020, 21:56
taaaak. Asus. mam go 10 lat i odpukac nigdy nic sie nie stało, chyba masz racje poszukam Asusa, ale czy coś znajdę z SSD HDd i 16 opracyjnej w kwocie ok 4-4,5 k?

rwpb
12-12-2020, 23:07
Ja ostatnio kupiłem takie coś (https://allegro.pl/oferta/msi-gl75-10scsr-i7-10th-17-144hz-16g-512pci-1650t-9851400597?snapshot=MjAyMC0xMS0wNFQxNjo0NzozMS45ND JaO2J1eWVyO2I1YzcxZTM4YWFkNWM5OTM0M2E3OTdiOWIzN2Ex ZGIxN2RkZmIxMWFlODU1NTI5YjhiZTVjMTg2ZGVkNTM3MmM%3D )i sobie chwalę. Warto poszukać/zapolować

piotereks
12-12-2020, 23:34
powiem elegancki.
powiedzcie mi czemu teraz tak ciężko coś znaleźć z dyskiem HDD?? Naprawdę jest ich bardzo, bardzo mało. Z dwoma SSD np. po 500 MBsą batrdzo drogie. Napradę ludzie już nic nie trzymaja na dyskach ? wszystko tylko w chmurach?

Kojocisko
12-12-2020, 23:47
Trzymanie czegoś "na dłużej" na małym dysku (2,5") w laptopie chyba nie mam sensu. 500GB SSD już kosztuję niewiele i to jest sporo miejsca. A archiwum gdzieś na zewnętrznym dysku.
Jak jest w takim MSI z aktualizacjami sterowników i BIOS? Bo stałe aktualizacje, dobra jakość mechaniczna, serwis i wydajność, to wszystko co mnie trzyma od lat przy profesjonalnych seriach Della.

rwpb
13-12-2020, 00:35
MSI ma apkę, która aktualizuje wszystko na bieżąco. Druga apka jest do ustawień gierek i podkręcania. Ten jest moim drugim MSI. Zastrzeżeń nie mam, no, może przydała by się większa bateria. W gierki akurat nie gram, to nie wiem. Przy Fiusionie i ZW3D obciążenie czasem dochodzi do 40% procesora i 25% karty. Nie mówię tu o renderingu scen, bo akurat tego nie robię, tylko o normalnej pracy. Photoshop też jest szybszy od moich myśli. Oczywiście do firmowego z xeonem i dyskami w raidzie nie mam szans, ale w sumie też nie mam się czego wstydzić. Dołożyłem tylko drugi dysk jako magazyn.

piotereks
13-12-2020, 12:36
Trzymanie czegoś "na dłużej" na małym dysku (2,5") w laptopie chyba nie mam sensu. 500GB SSD już kosztuję niewiele i to jest sporo miejsca. A archiwum gdzieś na zewnętrznym dysku.
Jak jest w takim MSI z aktualizacjami sterowników i BIOS? Bo stałe aktualizacje, dobra jakość mechaniczna, serwis i wydajność, to wszystko co mnie trzyma od lat przy profesjonalnych seriach Della.

czemu nie ma sensu? - zdjęcia mam od lat, instalki od lat , zawsze pod ręką anie gdzięś po dyskach. a jak dysk zewnetrzny zawiedzie? .
ale dzieli za wskazówki - też raczej wybrałbym della niz MSI . a co sądzisz o dellu z tego mojego zestawu?
Ja tak myślę, że najlepiej byłoby mieć dwa dyski SSD np po 500GB.

Kojocisko
13-12-2020, 13:34
Ja oczywiście mogę nie mieć racji, ale mam niepokojąco sporo znajomych, co stracili zdjęcia zbierane na dysku 2,5" laptopa odkupionego z pracy. W domową macierz też wsadzam dyski 3,5" a nie 2,5".
De facto, odkąd jest W10 to już nie wiem co to reinstalacja. Co 3 lata zmieniam laptopa, instaluję co moje i działa.
O inspironach nic nie wiem, używam wyłącznie Precisionów i Latitude. I prywatnie kupuję sprzęt z dellowskiego outletu.
Ale ten którego zalinkowałeś: Fajnie, że najnowsza generacja i7. Widzisz, że jest to wersja niskonapięciowa, o mniejszej wydajności?
Sam teraz pracuję na niskonapięciowym i7 siódmej generacji i nie narzekam jak by co. Dla mnie wadą jest konsumencka gwarancja, jednak 3 lata NBD przyzwyczaja do dobrego.
Generalnie dla mnie wygląda OK (dla moich wymagań). Choć sam bym pewnie kupował coś tego typu: (z zastrzeżeniem, że ja na takim laptopie codziennie pracuję, przepinam go z domowej do biurowej stacji dokującej, itp, czyli dla mnie także mechanika jest bardzo ważna).
https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-15-5510-i7-10610u-16gb-256-fhd-3nbd-9941461583 - i7 niskonapięciowy
https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-15-5501-i7-9850h-16gb-512-mx150-3nbd-10008826287 - wydajny, wysokonapięciowy i7

piotereks
13-12-2020, 19:59
Ja oczywiście mogę nie mieć racji, ale mam niepokojąco sporo znajomych, co stracili zdjęcia zbierane na dysku 2,5" laptopa odkupionego z pracy. W domową macierz też wsadzam dyski 3,5" a nie 2,5".
De facto, odkąd jest W10 to już nie wiem co to reinstalacja. Co 3 lata zmieniam laptopa, instaluję co moje i działa.
O inspironach nic nie wiem, używam wyłącznie Precisionów i Latitude. I prywatnie kupuję sprzęt z dellowskiego outletu.
Ale ten którego zalinkowałeś: Fajnie, że najnowsza generacja i7. Widzisz, że jest to wersja niskonapięciowa, o mniejszej wydajności?
Sam teraz pracuję na niskonapięciowym i7 siódmej generacji i nie narzekam jak by co. Dla mnie wadą jest konsumencka gwarancja, jednak 3 lata NBD przyzwyczaja do dobrego.
Generalnie dla mnie wygląda OK (dla moich wymagań). Choć sam bym pewnie kupował coś tego typu: (z zastrzeżeniem, że ja na takim laptopie codziennie pracuję, przepinam go z domowej do biurowej stacji dokującej, itp, czyli dla mnie także mechanika jest bardzo ważna).
https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-15-5510-i7-10610u-16gb-256-fhd-3nbd-9941461583 - i7 niskonapięciowy
https://allegro.pl/oferta/dell-latitude-15-5501-i7-9850h-16gb-512-mx150-3nbd-10008826287 - wydajny, wysokonapięciowy i7

Dzieki za odpowiedz. no zasadniczo się różnimy. Ja potzrebuję raczej lapka do użytku domowego, chciałem cos max 4 - 4,8k zł, szybkiego i z dwoma SSd albo Ssd + Hdd. Przychodze włączam i ciesze się szybkościa i niezawodnością i tyle...
widzszi mój na upartego nadal mi służy a ma 10 lat, tak że wymiana co 3 lata niw wchodzi w rachubę.

rwpb
13-12-2020, 20:28
Mój Acer Aspire V3-731G z 2012 roku po prostu się skończył i dlatego kupiłem MSI. Nie dlatego, że MSI, ale dlatego, że przez kolejne 10 lat nie chcę nic zmieniać. Tyczy się to zarówno sprzętu, jak i oprogramowania.
Nie jestem zwolennikiem firmy Acer ani MSi, równie dobrze mógłby być to Asus. Moim wyborem było to, abym przez najbliższe 8-10 lat nie musiał zmieniać (kupować) nowego sprzętu i aby były dwa dyski i ekran 17cali.
Kupno co dwa-trzy lata nowego sprzętu nie wchodzi w rachubę. Po prostu mnie na to nie stać.

Kojocisko
13-12-2020, 20:38
Nasze laptopy żyją dłużej, dostają je na początek juniorzy w firmie.
Nas nie stać na utrzymywanie "w linii" laptopów bez gwarancji naprawy następnego dnia, a praktyka bycia w ruchu jest ciężkim sprawdzianem dla laptopów. Stąd np. produktów Acera (po jakiś doświadczeniach) nie dotykamy nawet kijem.
A mamy zaskakująco dobre doświadczenia z MSI.

rwpb
13-12-2020, 20:56
Możesz sprecyzować słowo "juniorzy"? Ja mam 64 lata i za rok na emeryturę. Czyli powinienem dostać staroć (chodzi o sprzęt)?
Pracuję w firmie reklamowej od Danii poprzez Niemcy do Turcji. Wspomniany laptop Acer przemierzył za mną tysiące kilometrów samochodem, pociągiem i samolotami. W październiku się skończył, bo został uderzony i naprawa jest nieopłacalna. Tylko dlatego kupiłem nowy.

Kojocisko
13-12-2020, 21:11
Juniorzy, w naszym przypadku, to młode osoby, które zaczynają pracę i głównie się uczą zawodu przez pierwsze miesiące. Nie dostają na pierwsze 3-9 miesięcy pracy nowej, super wydajnej stacji roboczej za 12 tysięcy złotych, tylko komputer mający 3-4 lata, który nie jest już w "pierwszej linii". Do nauki zawodu nie jest potrzebna super wydajność i biznesowa gwarancja NBD.
Niemniej, niezależnie od wieku, polecam Delle z serii profesjonalnej. Dostępne na Allegro sprzęty z outletu są naprawdę fajną ofertą. Moja córka (uczennica) piąty rok katuje taki komputer (a laptop u nastolatki nie ma lekkiego życia) i jestem nadal przyjemnie zaskoczony w jak dobrym stanie i jak ciągle wydajny jest to sprzęt.

poste
13-12-2020, 21:37
Potwierdzam jakość i przyjemność używania Latitude. Nie zmieniam co 2-3 lata, zresztą nie widziałbym potrzeby w swoich zastosowaniach, bo wygląda jak nowy a specyfikacja jest ciągle ok. Jak zerkam na ceny, to w te 2 lata strasznie poszybowały :(

rwpb
13-12-2020, 21:59
No właśnie. Juniorzy też potrafią i to nie mało.
Taki przekrój wieku w mojej firmie: zarząd: ja 64 + 32 + 54(chyba). Do tego teraz nazwijmy pracownicy 28 + 33 + 63.
Większość spraw załatwiają juniorzy, ale nie pod względem wieku, tylko stażu pracy. Mam im ograniczyć sprzęt? Mają pracować no sprzęcie gorszym, czy mniej wydajnym skoro generują stosunkowo największy przychód dla firmy? Bzdura. Właśnie oni mają najlepszy/najwydajniejszy sprzęt. Oni mają najlepsze pomysły i to trzeba zauważyć. Owszem, czasem nie zgadzam się z "młodymi", ale coraz częściej łapię się na tym, że to właśnie im przyznaję rację. Jeszcze raz mówię, że nie chodzi o wiek, tylko o staż pracy.

Kojocisko
13-12-2020, 22:33
Czy ty przeczytałeś co ja napisałem? " to młode osoby, które zaczynają pracę i głównie się uczą zawodu przez pierwsze miesiące. Nie dostają na pierwsze 3-9 miesięcy pracy nowej, super wydajnej stacji roboczej". Zapewniam cię, że w software house te osoby nie generują głównych dochodów przez pierwsze 6-12 miesięcy, a raczej są deficytowe. Junior jest branżowym określeniem pozycji zawodowej wynikającej z kwalifikacji. I konieczności pracy pod nadzorem.
Gratuluję ci tego poczucia, że tylko ty się znasz na swojej pracy :-)
BTW - u nas 100% seniorów (oprócz kadry zdecydowanie badawczej, z naukowym backgroundem) to ludzie zaczynający z pozycji juniora w naszej firmie. Rekrutujemy młodziaków w okolicach 3 roku studiów, szkolimy, wspieramy w studiach II stopnia, czasem namawiamy na doktorat (w zależności od obszaru pracy). W międzyczasie junior staje się seniorem. Projektuje systemy, umie zaplanować eksperymenty z obszaru ML, nadzoruje zespoły, negocjuje z klientami. Fajnie, że u ciebie umieją to ludzie 22 -24 lata.

BTW - jak ktoś umie projektować eksperymenty z obszaru ML, to dostaje dostęp do serwerów z GPU za grubo ponad 100kpln:-). Niezależnie od wieku.

A żeby było a'propos wątku. Rzuć okiem na Dell Latitude serii 74xx (7480-7490). Jeśli podróżujesz, to taki czternastocalowy laptop jest jak dla mnie idealnym połączeniem wydajności i wygody. Przerzuciłem się ze stacji roboczych typu Precision i to był super wybór. Oczywiście, jak stacjonarnie pracuje się z zewnętrznymi monitorami. U mnie działa na tym LR (rawy z D850), PS, a w pracy nawet zupełnie duże maszyny wirtualne z bazami Oracla.

rwpb
14-12-2020, 00:20
Nie mamy pracowników 22-24 lata.
Z całym szacunkiem, ale. W branży reklamowej dzieje się to wszystko troszkę inaczej. Nie ma baz danych, nie ma programowania, nie ma bardzo wielu rzeczy typowo komputerowych. Głównie liczy się pomysł i wykonanie.
Ja to nawet nie nazywam reklamą, tylko pomysłem na realizacje reklam.

Wyszukiwanie ofert - robią to wszyscy bez względy na staż i wiek. Dyskusje dotyczące pomysłu są naprawdę ostre (czasem nawet zbyt).
Po pomysłach na realizacje trzeba jeszcze przekonać zamawiających do naszych racji. I tu jest najtrudniej. Ostatnio właśnie dzięki pomysłowi na realizację, najmłodszemu stażem w firmie, ale mającym 63 lata, otrzymaliśmy spory kontrakt w Turcji. Będziemy go realizować w marcu. Piszę "będziemy go realizować", bo będziemy to robić wspólnie. Razem. Nie ma podziału na starszych i młodszych. Jesteśmy jedną firmą.
I teraz: mam zabrać (ograniczyć dostęp) dobry sprzęt dla najmłodszych, skoro właśnie oni najlepiej (i najszybciej) rysują? Mam im dać byle co, żeby się męczyli? Coś jest chyba nie tak.

Bardzo możliwe, że taka sytuacja występuje tylko w mojej branży. W Twojej może być całkiem inna sytuacja.

Jeszcze co do sprzętu. NIGDY nie patrzyłem na laptopy z ekranem 14-15". Uważam, że to jest do grafiki po prostu za mało. Idąc do klienta muszę się liczyć z tym, że nie będzie miał projektora i wszystko będzie pokazane na moim ekranie. Oczywiście w domu, w firmie jest możliwość podłączenia monitora 27,5 - 28", ale nie są to monitory przenośne. Kupowanie dodatkowych komputerów tylko do prezentacji moim zdaniem mija się z celem.

czupacabra
14-12-2020, 02:19
Wszystkie „konsumenckie” serie notebooków są generalnie robione z tańszych podzespołów i dotyczy to wszystkich producentów. Dlatego też są one stosunkowo tanie w porównaniu z seriami biznesowymi. Inspiriony w dellu to konsumencki sprzęt. Latitudy i precisiony to sprzęt biznesowy. Konsumencki sprzęt szybko się „starzeje” a jak trafisz na złą serię to i będziesz miał sporo awarii.

Wysłane za pomocą Tapatalk

crusiek
14-12-2020, 09:35
Łezka mi się w oku zakręciła, 2 latitudy, jeden kupiony lata temu D531 :D drugi nieco nowszy, ale też ma dobre 5, 6 lat, oba działają wyśmienicie, jedyne co, to bateria poszła po wymiany. Tak więc mogę polecić, choć nowsze latitudy są faktycznie z nieco gorszych materiałów wykonane i po kilku latach wyglądają jak psu z gardła wyjęte, to działają ok :)
Stary D531 pozostał z windowsem XP, bo używam go w serwerowni do połączeń do zarządzalnych sprzętów przez RS232, ew. do jakiś tam zadań serwisowych przy starych kasach fiskalnych no i jeszcze 2 doki w zapasie do niego mam, stary sprzęt nie do zajechania, podobnie jak stare ibmy z grzybkiem 4/3" :D :)

piotereks
14-12-2020, 16:50
CHyba trochę odbiegliśmy od Watku. To zapytam jeszcze raz - patrz wątek nr 1 - który z tych 3 laptopów? polecicie?

Myszowor
15-12-2020, 08:41
Żaden ;)
Najpierw określ potrzeby, czy to ma być dla gracza, do zdjęć, czy bez karty graficznej.

piotereks
15-12-2020, 15:11
Żaden ;)
Najpierw określ potrzeby, czy to ma być dla gracza, do zdjęć, czy bez karty graficznej.

najgorsi tacy madrale - zamiast pisac bzdury pzreczytaj pierwszy watek, albo nie pisz nic . widziałeś kiedys komputer bez karty graficznej? masz osobnego kompa do grania i osobnego do zdjec? a moze masz jeszcze trzeciego tylko do Worda?

Kojocisko
15-12-2020, 15:21
Drogi zirytowany kolego,

Komputer do gier i zdjęć ma inną charakterystykę niż tylko do zdjęć i np. Worda.
Za brak karty graficznej uważa się kartę wbudowaną.
Ja do gier mam inny komputer niż do zdjęć i pracy. Nazywa się PS4.

W jednym z podanych komputerów jest procesor AMD - czy ktoś miał doświadczenia z AMD w laptopach? Bo ja żadnego.
W sprawie procesora w Lenovo nie dam rady skomentować, ze względu na zaufanie do marki - Dell wygląda ok. jednak pytanie czy niskonapięciowy procesor ci wystarczy? (mnie wystarcza, ale nie gram)

ksh
15-12-2020, 15:31
najgorsi tacy madrale - zamiast pisac bzdury pzreczytaj pierwszy watek, albo nie pisz nic . widziałeś kiedys komputer bez karty graficznej? masz osobnego kompa do grania i osobnego do zdjec? a moze masz jeszcze trzeciego tylko do Worda?

Bardzo dużo komputerów i laptopów jest bez karty graficznej, wielu ludzi używa mocne komputery do gier gdzie jest chłodzenie z prawdziwego zdążenia, a laptop do pracy, podobnie jest przy pracy z kolorem gdzie często laptop wymaga osobnego monitora i zamiast tego składa się zestaw, a laptop jako mobilny jest do innych rzeczy.
Zamiast pyskować rozwiń swoją myśl i pisz z dużej litery ( to takie przywalenie ekstra od kolejnego mądrali, tylko nie pisz potem że forum jest be i nie popłacz się podczas opuszczania forum, drzwiami nawet nie trzaśnie bo admini je ściągnęli ).

Myszowor
15-12-2020, 18:05
Trochę nie rozumiem, napaliłeś się na jeden z tych 3 laptopów za grubą kasę a nie określiłeś do czego ten laptop, podlinkowane Lenovo są z dedykowaną kartą graficzną, Dell nie ma karty i na nim gry nie pójdą, dlatego z mojego punktu widzenia - żaden ;). Więc jeśli chcesz pomocy określ swoje potrzeby...

david555
15-12-2020, 18:26
CHyba trochę odbiegliśmy od Watku. To zapytam jeszcze raz - patrz wątek nr 1 - który z tych 3 laptopów? polecicie?

Luknij w x-kom na gamingowe laptopy firmy MSI, można wyrwać maszyny w bardzo dobrej konfiguracji, z ceną ok. 5k złotych.

piotereks
15-12-2020, 19:35
Luknij w x-kom na gamingowe laptopy firmy MSI, można wyrwać maszyny w bardzo dobrej konfiguracji, z ceną ok. 5k złotych.

ok. dzieki

david555
15-12-2020, 19:42
ok. dzieki

Zerknij też tu: https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-laptopy-notebooki-ultrabooki.html?f[67][133057]=1&f[174][103139]=1&f[58][from]=16&f[58][to]=64&f[67][from]=4096

Musisz skopiować cały link, bo skrypty forum mają czkawkę. :-)

piotereks
15-12-2020, 19:43
Więc jeśli chcesz pomocy określ swoje potrzeby...
tak jak napisałem w poscie 1 - troche gier/nie wymagajacych Bog wie czego. Ma miec HDD, tak mysle 16Gm, a moze 8 wystarczy/ nie wiem dlatego prosze o rade/.
generalnie tak jak napisalem do uzytku domowego, z HDD, niezawdny. moze zamiast pamieci 16, nie wiem 12 wystarczy/ nie wiem prosze o rade/.
Sporo rad juz jest - np. wadliwe zawiasy, itp, cos sie zaczyna kroic. nie napaliłem sie na zaden z tych przedstawionych, wybrałem w/g moich potrzeb te które były .

david555
15-12-2020, 19:53
tak jak napisałem w poscie 1 - troche gier/nie wymagajacych Bog wie czego. Ma miec HDD, tak mysle 16Gm, a moze 8 wystarczy/ nie wiem dlatego prosze o rade/.
...

RAMu nigdy za dużo, dlatego warto od razu brać 32 GB, bo wymiana już jest bólem (starych modułów nikt nie chce a za nowe trzeba zapłacić).
Wydajny GPU z 6 do 8 GB pamięci własnej i CPU 6, albo 8 rdzeniowy.

sokolnik
15-12-2020, 20:10
RAMu nigdy za dużo, dlatego warto od razu brać 32 GB, bo wymiana już jest bólem (starych modułów nikt nie chce a za nowe trzeba zapłacić).
Wydajny GPU z 6 do 8 GB pamięci własnej i CPU 6, albo 8 rdzeniowy.Jakto nikt nie chce?
Trzeba tylko dać dobra cenę no i produkt nie może być jakimś komputerowym syfem :)

piotereks
15-12-2020, 20:12
dzięki za posta. będę się nim kierował przy wyborze
co sądzisz o - https://www.x-kom.pl/p/588291-notebook-laptop-15-6-asus-tuf-gaming-fx505gt-i5-9300h-16gb-512-1tb-w10-144hz.html

david555
15-12-2020, 20:43
dzięki za posta. będę się nim kierował przy wyborze
co sądzisz o - https://www.x-kom.pl/p/588291-notebook-laptop-15-6-asus-tuf-gaming-fx505gt-i5-9300h-16gb-512-1tb-w10-144hz.html

Dla mnie plan minimum, to sześciordzeniowy i7 np. 9750H i GTX 1660ti (6 GB pamięci własnej).

mgl
15-12-2020, 20:55
Te TUFy są hitem ale z Ryzenem 7 - cena będzie podobna, choć osobiście zawsze byłem wierny Intelowi:) Konfigurowałem niedawno takiego TUFa (z Ryzenem 7) znajomemu, niestety nie pod "fotografię" tylko do renderingu, więc nie wypowiem się jakie to jest wydajne w sofcie od Adobe... Natomiast zraziło mnie wykonanie - bo jeśli laptop leżąc na plaskim blacie, opiera się tylko trzema z czterech narożników, to już chyba zbyt dużo tego wytaniania na materiałach :/ hmm

piotereks
15-12-2020, 21:33
Te TUFy są hitem ale z Ryzenem 7 - cena będzie podobna, choć osobiście zawsze byłem wierny Intelowi:) Konfigurowałem niedawno takiego TUFa (z Ryzenem 7) znajomemu, niestety nie pod "fotografię" tylko do renderingu, więc nie wypowiem się jakie to jest wydajne w sofcie od Adobe... Natomiast zraziło mnie wykonanie - bo jeśli laptop leżąc na plaskim blacie, opiera się tylko trzema z czterech narożników, to już chyba zbyt dużo tego wytaniania na materiałach :/ hmm

dzieki za sugestie. no tak to i po TUFie . znając moje szczęsie. będzie po zakupie opierał się na dwóch i bedę mega nizadowlony. dzięki jeszcze raz.
K..... kiedys brałeś 3k w kieszeń i szłeś byle gdzie MM, RTV, MM czy Komp.Tron. i kupowałeś w miarę dobry komputer, a teraz kupujesz niby kompa ale....... musisz dokupić Ramu , musisz dokupiśc HDD , nie wspomne jkuz o DVD , bo to przeciesz w/g dzisiejszych czasów to archaizm. i tak sobie dobierasz, dobierasz i masz 5k minimum.
p.s ale powiem ten x-kom ciekawy sklep, fajne konfiguracje. mozna od nich bezpiecznie kupować z wysyłką do domu, czy lepiej udać się do salonu?

david555
15-12-2020, 23:10
...
p.s ale powiem ten x-kom ciekawy sklep, fajne konfiguracje. mozna od nich bezpiecznie kupować z wysyłką do domu, czy lepiej udać się do salonu?

Można im zaufać.

Jest jeszcze jedna ważna kwestia, a mianowicie obudowa, jako że obecnie większość laptopów ma obudowy trudno otwieralne, np. MSI (kilkanaście śrubek, i rozrywanie zaczepów pokrywy od reszty obudowy kartą kredytową).
W MSI, nawet bateria jest wewnątrz obudowy (na szczęście jeszcze jej nie lutują do płyty głównej, jak w Apple).
Warto to rozważyć, bo rozbudowa, zmiana dysku nie będzie w takim sprzęcie tak banalna jak Dellach Latitude.

david555
16-12-2020, 02:48
https://www.x-kom.pl/p/583204-notebook-laptop-156-msi-gl65-i7-10750h-32gb-512-gtx1660ti-144hz.html

mgl
16-12-2020, 09:45
Fajna oferta, ale nie rozumiem dlaczego linkujesz laptopy bez systemu? Te kilka stówek i tak trzeba doliczyć za W10. Poza tym uważam, że akurat laptop powinien mieć ten system fabrycznie wgrany. To nie stacjonarny składak, na którym goły W10 sobie wszystko poinstaluje. Laptop, to jednak sporo dodatkowego oprogramowania danej firmy - touchpad, FnKeys jakieś firmowe overclockingi itp. Po prostu wygodnie, gdyby to wszystko było na starcie, a także w przypadku preinstalacji - to wszystko wgra się ze świeżą kopią W10 z partycji systemowej.

david555
16-12-2020, 10:27
Dlatego, że w10 home, to nie jest oferta dla każdego, zresztą każdy ma wówczas instalacyjny wybór (choć MSI właściwie zmusza do w10).
Partycja ze sterownikami jest obecna na SSD, więc ich instalacja jest dosyć intuicyjna, a jak ktoś chce metodą tradycyjną, to można pobrać ze strony MSI komplet świeżutkich sterowników.

Dodam jeszcze, że sklepy nie zawsze instalują windozę w trybie UEFI, a częściej w trybie LEGACY, co też ma swoje reperkusje.

piotereks
16-12-2020, 18:22
Bardzo dużo komputerów i laptopów jest bez karty graficznej, wielu ludzi używa mocne komputery do gier gdzie jest chłodzenie z prawdziwego zdążenia, a laptop do pracy, podobnie jest przy pracy z kolorem gdzie często laptop wymaga osobnego monitora i zamiast tego składa się zestaw, a laptop jako mobilny jest do innych rzeczy.
Zamiast pyskować rozwiń swoją myśl i pisz z dużej litery ( to takie przywalenie ekstra od kolejnego mądrali, tylko nie pisz potem że forum jest be i nie popłacz się podczas opuszczania forum, drzwiami nawet nie trzaśnie bo admini je ściągnęli ).
Jakieś 8 lat jestem dłużej od Ciebie kolego na forum, więc bądź spokojny. jakieś porady?

https://www.x-kom.pl/p/583204-notebook-laptop-156-msi-gl65-i7-10750h-32gb-512-gtx1660ti-144hz.html

fajny - ale tak.... bez systemu . no i cena hm zaporowa jak dla mnie. ale dzięki.

Bartolini82
16-12-2020, 18:54
Piotreks a czy Ty w ogóle potrzebujesz lapka? Czy jednak komp stacjonarny? Jak dla mnie sens laptopa to jest tylko gdy ktoś go potrzebuje faktycznie do jakiejś mobilnej pracy. W przeciwnym wypadku, tylko stacjonarka. Za te same pieniądze (zwłaszcza przy obecnych CHORYCH cenach na lapki) złożysz stacjonarnego kompa, który w tej samej cenie będzie z 50% wydajniejszy i na pewno na dłużej wystarczy. Jak dla mnie jedyną zaletą laptopów jest mobilność i od bieda mniej miejsca jakie zajmuje jeśli ktoś ma jakieś maleńkie pomieszczenie. Reszta to same wady w stosunku do kompa stacjonarnego.

piotereks
16-12-2020, 19:23
Piotreks a czy Ty w ogóle potrzebujesz lapka? Czy jednak komp stacjonarny? Jak dla mnie sens laptopa to jest tylko gdy ktoś go potrzebuje faktycznie do jakiejś mobilnej pracy. W przeciwnym wypadku, tylko stacjonarka. Za te same pieniądze (zwłaszcza przy obecnych CHORYCH cenach na lapki) złożysz stacjonarnego kompa, który w tej samej cenie będzie z 50% wydajniejszy i na pewno na dłużej wystarczy. Jak dla mnie jedyną zaletą laptopów jest mobilność i od bieda mniej miejsca jakie zajmuje jeśli ktoś ma jakieś maleńkie pomieszczenie. Reszta to same wady w stosunku do kompa stacjonarnego.

w sumie tez racja./juz nie pamietam kiedy odłaczam go od prądu - o... raz w wakacyjne wyjazdy, zakładałem , że jak jest podobna cena to lepszy laptop , ale widzse, że mówisz inaczej. Tylko przy zakupują monitor do stacjonarnego - budżet zmniejsza mi się gdzieś do 3,5k, wiec chyba...

a słuchaj coś bys polecił ze stacjonarnych ?

Bartolini82
16-12-2020, 19:30
Spokojnie. Szkoda, że na BF się nie nastawiałeś. Były procki w niezłych promocjach i w ogóle podzespoły. Spokojnie ze wszystkich sklepów można było sobie złożyć niezły komputer, kupując coś w jednym, drugim czy trzecim sklepie. Ja miałem składać najpierw na i3-10100F, ale finalnie z uwagi właśnie na promocje i patrząc przyszłościowo, złożyłem (to znaczy kupiłem części, bo jeszcze mi wszystko w kartonach leży i może w piątek w końcu to złożę) na Ryzenie 7 3700x. Całość bez monitora wyszła mi ponad 4000zł, ale sprzęt na dobrych kilka lat. Pod każdym względem. Specyfikację wrzucałem nawet w jakimś temacie, wraz z cenami. Ze stacjonarnego kompa będziesz miał więcej frajdy. Większy ekran, lepsze nagłośnienie, wydajność. Generalnie, zdecydowanie bardziej uniwersalna "zabawka". Ja też miałem jako trzeci sprzęt teraz kupować lapka, ale jak zobaczyłem ceny i konfiguracje to stwierdziłem, ze to się mija z celem i lepiej składać drugą stacjonarkę.

a słuchaj coś bys polecił ze stacjonarnych ?

Raczej na pewno żadnego "gotowca", które oferują sklepy. Na ogół zawsze mają bowiem jakieś słabe punkty. Albo procek za słaby, albo dyski do bani, albo grafikę. Lepiej sobie złożyć samemu zestaw. Określ na 100% budżet jaki chcesz wydać. Taki naprawdę maksymalny. Napisz na czym Ci przede wszystkim zależy. Na czym ew. chcesz trochę przyoszczędzić i wówczas coś tam podobieramy i doradzimy. Bo np. na obudowę możesz wydać kilkadziesiąt złotych, ale możesz i 300 czy więcej. Choć sam już widzę, że warto dopłacić do lepszej obudowy. Kiedyś kupowałem zawsze coś taniego. Teraz w promce trafiłem fajną obudowę i jakość wykonania i wygląd to przepaść w stosunku do tych najtańszych. Jednak spokojnie jak budżet wąski to lepiej różnicę dać np. na lepszy procesor. Więcej pożytku z tego. Napisz czy chcesz jakiś napęd optyczny czy nie, bo coraz rzadziej to się stosuje. Ja np. w obudowie nawet nie mam na niego kieszeni. Więc zostaje np. coś zewnętrznego na usb.
Napisz jaki monitor (ile cali, czy wolisz większy, bardziej pod gry, czy pracę ze zdjęciami czy filmy). Jakie ew. głośniki, czy 5.1 czy tylko 2.

No i jeszcze 1 ważna rzecz. Komputer stacjonarny jest łatwiej modernizować :) Tutaj masz prościej aby dołożyć jakiś dysk czy RAM lub wymienić procka czy nawet całą płytę główną. Więc można nawet już na etapie składania teraz, kupić niektóre elementy lepsze (obudowa, zasilacz), z myślą, że np. za 2 lata sobie coś tam wymienisz czy dokupisz, ale ta część już na pewno zostanie. Możliwości są różne.

piotereks
17-12-2020, 17:01
Bartolini 82 - dzięki za pięknego posta. tylko kto mi to złoży?

Bartolini82
17-12-2020, 17:03
Jeśli brałbyś wszystko w 1 sklepie to możesz zapłacić aby Ci to zmontowali. Koszty są różne, od kilkudziesięciu do ok.150zł.

piotereks
18-12-2020, 15:56
Jeśli brałbyś wszystko w 1 sklepie to możesz zapłacić aby Ci to zmontowali. Koszty są różne, od kilkudziesięciu do ok.150zł.

Pewnie ze wziałbym w jednym sklepie i zapłacił za złożenie - tylko gdzie?

Bartolini82
18-12-2020, 15:58
Ja preferuję 3 sklepy: x-kom, morele.net oraz proline. Niektórzy jeszcze komputronik, ew. sferis. Jednak mam wrażenie, że w tych 2 ostatnich jest drożej.

Kojocisko
18-12-2020, 16:06
Skoro porzuciłeś koncepcję laptopa (chyba w tym przypadku rozsądnie), to kolega koesh dosyć regularnie publikuje zalecane konfiguracje komputerów stacjonarnych, zgodnie z różnymi założeniami. Chyba m.in w wątku "Komputer do obróbki zdjęć". Rzuć na nie okiem - wszystkie referują do jednego sklepu, gdzie ten komputer mogą ci złożyć. Wydaje mi się, że te rekomendacje są bardzo rzetelne i racjonalne.
Oczywiście, o ile się nie śpieszysz, to chyba warto poczekać, aż w sklepach znów będzie pełny asortyment części, bo teraz raczej jest słabo.
Swoją drogą jestem ciekawy w jak małą obudowę da się wsadzić jakąś konfigurację nie wymagającą silnego chodzenia?

piotereks
18-12-2020, 16:57
Skoro porzuciłeś koncepcję laptopa (chyba w tym przypadku rozsądnie), to kolega koesh dosyć regularnie publikuje zalecane konfiguracje komputerów stacjonarnych, zgodnie z różnymi założeniami. Chyba m.in w wątku "Komputer do obróbki zdjęć". Rzuć na nie okiem - wszystkie referują do jednego sklepu, gdzie ten komputer mogą ci złożyć. Wydaje mi się, że te rekomendacje są bardzo rzetelne i racjonalne.
Oczywiście, o ile się nie śpieszysz, to chyba warto poczekać, aż w sklepach znów będzie pełny asortyment części, bo teraz raczej jest słabo.
Swoją drogą jestem ciekawy w jak małą obudowę da się wsadzić jakąś konfigurację nie wymagającą silnego chodzenia?

dzięki, dzięki.

ksh
18-12-2020, 17:05
Zestaw tańszy https://www.x-kom.pl/lista/6ydak2947 ( cpu można brać lepiej 5500x ale gdzie jest dostępny ? )
Zestaw droższy https://www.x-kom.pl/lista/vl38jwmen ( cpu można brać lepiej 5700x ale gdzie jest dostępny ? )

Buda według gustu, silentiumPC ma ok tanie nawet do 200zł, droższe fanaberie pytaj innych.
Chłodzenie, jeśli boxowe będzie przeszkadzać to SilentiumPC do 100zł wystarcza żeby mieć ciszę.
Drugi dysk na magazyn jakiś tani SSD 2TB za 800zł lub HDD Toshiba dużo dużo tańsze.

Karta graficzna jeśli się nie gra brac coś taniego żeby tylko mieć wsparcie w programach graficznych i normalne wyjście np na dwa monitory itp czyli coś taniego 1050ti albo 1650, jeśli ma być do grania na 1080p można brać coś jak 1660 lub Ti lub Super jeśli cena sensowna, a jeśli ma być na wyższych rozdzielczościach to studnia bez dna w wydatkach.

piotereks
19-12-2020, 13:49
Zestaw tańszy https://www.x-kom.pl/lista/6ydak2947 ( cpu można brać lepiej 5500x ale gdzie jest dostępny ? )
Zestaw droższy https://www.x-kom.pl/lista/vl38jwmen ( cpu można brać lepiej 5700x ale gdzie jest dostępny ? )

Buda według gustu, silentiumPC ma ok tanie nawet do 200zł, droższe fanaberie pytaj innych.
Chłodzenie, jeśli boxowe będzie przeszkadzać to SilentiumPC do 100zł wystarcza żeby mieć ciszę.
Drugi dysk na magazyn jakiś tani SSD 2TB za 800zł lub HDD Toshiba dużo dużo tańsze.

Karta graficzna jeśli się nie gra brac coś taniego żeby tylko mieć wsparcie w programach graficznych i normalne wyjście np na dwa monitory itp czyli coś taniego 1050ti albo 1650, jeśli ma być do grania na 1080p można brać coś jak 1660 lub Ti lub Super jeśli cena sensowna, a jeśli ma być na wyższych rozdzielczościach to studnia bez dna w wydatkach.

wielkie dzięki koesh, wielkie.
jak to miło jak ktoś kto się zna i pomoze, wręcz poda na tacy. dla mnie czarna magia. zestaw nr 1 w zupełności mi wystarczy.
tak zapytam
1. dobieram jeszcze obudowę/polećcie coś fajnego do zestawu nr 1/ i HDD/ czy lepiej SSD/ jako "twardy" dysk i konec , czy coś jeszcze ?
2. podana przez koesha liste podac do sklepu telefonicznie? czy po pro
stu zalogować się i włożyc do koszyka i sami złożą.
hm..... jednak mozna zbudować kompa na odległość -HUra.
3. rozumiem ze jeszce musze dokupic Windowsa?

ksh
19-12-2020, 14:13
Te są fajne, zerknij tylko czy umiejscowienie przycisków itd jest odpowiednie do miejsca gdzie będzie stał komputer, można tez isć w mniejsze obudowy, nawet mikro ale to wymaga dostosowania się z płytą główną itd.
https://www.x-kom.pl/p/608410-obudowa-do-komputera-silentiumpc-ventum-vt2.html
https://www.x-kom.pl/p/560481-obudowa-do-komputera-silentiumpc-armis-ar6.html

Zrobić zamówienie przez koszyk, dodaje się usługę składania ale najlepiej byłoby iść do salonu ( odstać swoje obecnie ) i załatwić wszystko na miejscu bo teraz w okresie świątecznym to będzie masakra.
Jak chcesz przyrezerwowac sprzęt to wrzuć w koszyk, daj odbiór w salonie, płatność w salonie, wtedy dzwoń i niech sami dodadzą opcje składania i określą termin odbioru.

Co do dysk na magazyn, jeśli masz na system i cały soft 1TB to magazyn nie zawsze będzie potrzebny ale polowałbym na okazje 1TB lub 2TB SSD SATA ale i talerzowy HDD tanio można kupić ale wkurza że to hałasuje.

piotereks
19-12-2020, 15:00
Te są fajne, zerknij tylko czy umiejscowienie przycisków itd jest odpowiednie do miejsca gdzie będzie stał komputer, można tez isć w mniejsze obudowy, nawet mikro ale to wymaga dostosowania się z płytą główną itd.
https://www.x-kom.pl/p/608410-obudowa-do-komputera-silentiumpc-ventum-vt2.html
https://www.x-kom.pl/p/560481-obudowa-do-komputera-silentiumpc-armis-ar6.html

Zrobić zamówienie przez koszyk, dodaje się usługę składania ale najlepiej byłoby iść do salonu ( odstać swoje obecnie ) i załatwić wszystko na miejscu bo teraz w okresie świątecznym to będzie masakra.
Jak chcesz przyrezerwowac sprzęt to wrzuć w koszyk, daj odbiór w salonie, płatność w salonie, wtedy dzwoń i niech sami dodadzą opcje składania i określą termin odbioru.

Co do dysk na magazyn, jeśli masz na system i cały soft 1TB to magazyn nie zawsze będzie potrzebny ale polowałbym na okazje 1TB lub 2TB SSD SATA ale i talerzowy HDD tanio można kupić ale wkurza że to hałasuje.

o.... elelganckie oby dwie wejda bez problemu. czemu tylko 2 wejscia usb? i troche mało co?
pyta 3.... windowsa10 u nich tez dokupie? bo chyba musze dokupic?

ksh
19-12-2020, 15:38
Też bym pytał bezpośrednio czy maja jakieś OEM win10 czy trzeba kupić pudełko, kwestia ceny oczywiście.

USB na budzie ma pewne ograniczenia, zazwyczaj stosuje się dwa USB 3.1 plus 2/4 zwykłe USB 2.0 bo tyle pociągnie płyta główna, dlatego tak dużo masz USB na samej płycie bo te nie mają ograniczenia w postaci długości kabla, a ten nawet 30cm powoduje że USB 3 potrafi nie działać poprawnie.
Zerknij na inne budy, ogólnie SilentiumPC jak na swoją cenę są bardzo solidnie zrobione i brałbym coś ich.

sokolnik
19-12-2020, 16:43
ja tylko powiem coś od siebie w kwestii obudowy:
obudowa jak monitor czy zasilacz... zostaje z Nami na lata... bo za jakiś czas człowiekowi zachce się zmienić bebechy na lepsze, wydajniejsze i naprawdę WARTO mieć dobrą obudowę. Mówię to teraz, taki mądry jestem po przejściu ze starego Zalmana na Dark Base 700 :)

Maluch vs Mercedes w kombi z klimą (wygoda, duży, i chłodny w środku, do tego wyciszany, no i ten wygląd :) )

Droższe obudowy wyróżniają się:
- jakością materiałów,
- dobrą wentylacją,
- ofiltrowaniem, co jest istotne w kwestii utrzymania w środku czystości elementów, elektronika nie lubi kurzy i syfu na bebechach,
- przestronne wnętrze a co za tym idzie łatwość w utrzymaniu porządku np. z okablowaniem, dyski HDD pochowane w piwnicy.

Warto dołożyć stówkę czy dwie i kupić dobry produkt, który i tak pewnie zostanie z Nami na wiele lat. A przy okazji cieszy oko.

46447

i np. kupić coś takiego:
be quiet! Pure Base 500 Window Black (https://www.x-kom.pl/p/514669-obudowa-do-komputera-be-quiet-pure-base-500-window-black.html) jest też opcja tradycyjna - bez szyby.

Przedni filtr. (https://www.bequiet.com/admin/[email protected]&omitPreview=true&.jpg)

46448

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=qEesZ5ahHH0

329 zł moim zdaniem cena jest EXTRA.

ksh
19-12-2020, 16:55
Fajna i z wyglądem bez obciachu https://www.x-kom.pl/p/548913-obudowa-do-komputera-silentiumpc-astrum-at6v-tg-pure-black.html
albo solidniej jeszcze wykonana od tych w/w https://www.x-kom.pl/p/381990-obudowa-do-komputera-silentiumpc-regnum-rg4-pure-black.html

david555
19-12-2020, 16:58
sokolnik

No nie wiem, czy blaszane pudło jarmarcznie podświetlone ledami może się podobać ?
Mnie w każdym razie niekoniecznie, więc obiecałem sobie, że nigdy więcej czegoś takiego swojemu domowi nie zrobię.
Owszem, mini PC dyskretnie stojący za monitorem, czy wydajny laptop w tym samym miejscu, to tak, ale blaszane "odkurzacze" pozostawiam bardzo młodym ludziom. :-)

ksh
19-12-2020, 17:03
Kryzys wieku średniego, jedni chodzą w czerwonych trampach inni wyrywają o połowę młodsze laski w czerwonych szpilkach lub jeżdżą czerwonymi kabrioletami, a jeszcze inni mają świecące na czerwono obudowy komputera ;)

sokolnik
19-12-2020, 18:56
ha :)

LED na obudowie mogę wyłączyć, chyba wszystko można wyłączyć... Kwestia ustawień.

Mam trochę ledów w PC, ostatnio doszły ramy z RGB nooo ale mojego komputera nie nazwałbym KOMPEM RGB ani siebie "bardzo młodym ludziem" :)

Moim zdaniem tak wygląda KOMP RGB :) co faktycznie jest przesadą... U mnie coś tam się świeci ale nie tak dużo jak w prawdziwych kompach RGB :)

46453

ksh
19-12-2020, 19:03
To co wkleiłeś to jest wersja LGBTQWERTY ;)

piotereks
19-12-2020, 19:56
sokolnik

No nie wiem, czy blaszane pudło jarmarcznie podświetlone ledami może się podobać ?
Mnie w każdym razie niekoniecznie, więc obiecałem sobie, że nigdy więcej czegoś takiego swojemu domowi nie zrobię.
Owszem, mini PC dyskretnie stojący za monitorem, czy wydajny laptop w tym samym miejscu, to tak, ale blaszane "odkurzacze" pozostawiam bardzo młodym ludziom. :-)

Jakieś przykłady mini PC? moze się skuszę?

sokolnik

zdecydowanie dwie pierwsze obudowy przypadły mi do gusty z tych co podał mi koesh. są elegancie i dla..... "50latka"

Też bym pytał bezpośrednio czy maja jakieś OEM win10 czy trzeba kupić pudełko, kwestia ceny oczywiście.

USB na budzie ma pewne ograniczenia, zazwyczaj stosuje się dwa USB 3.1 plus 2/4 zwykłe USB 2.0 bo tyle pociągnie płyta główna, dlatego tak dużo masz USB na samej płycie bo te nie mają ograniczenia w postaci długości kabla, a ten nawet 30cm powoduje że USB 3 potrafi nie działać poprawnie.
Zerknij na inne budy, ogólnie SilentiumPC jak na swoją cenę są bardzo solidnie zrobione i brałbym coś ich.

czyli dokładając obudowę/ bo w czyms to wszystko mis siedziec/ i dokładając W10 - już podchodze z 2,3 do 3,5k zl przy wersji drugiej do 4,8k. zł, czyli pomału do lapka dla graczy/mobilny, bez puchy pod biurkiem/.???

ksh
19-12-2020, 20:31
W takiej konfiguracji laptop to +50%.
Buda 200zł, system 500zł czyli masz 3000zł, do tego monitor klasy jak w laptopie to jakieś 400zł.

david555
19-12-2020, 21:01
Przejrzyj różne konfiguracje: https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/zbox-e-series/all

To tylko jeden producent.

sokolnik
19-12-2020, 21:36
Jakieś przykłady mini PC? moze się skuszę?

ostatnio dodany filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=rnZTvJS5ogc

Ogólnie polecam VBT, możesz śmiało złożyć u niego kompa.

piotereks
19-12-2020, 21:50
Przejrzyj różne konfiguracje: https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/zbox-e-series/all

Kurcze też ciekawe, nuszę też poprzeglądać - co Ty bys osobiście polecał na podb etego co składał kolega koesh. gdzie to w Polsce mozna kupic?

Kurcze też ciekawe, nuszę też poprzeglądać - co Ty bys osobiście polecał na podb etego co składał kolega koesh. gdzie to w Polsce mozna kupic?

ostatnio dodany filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=rnZTvJS5ogc

Ogólnie polecam VBT, możesz śmiało złożyć u niego kompa.

dzieki za filmik. VBT , strasznie daleko ode mnie

ksh
19-12-2020, 22:02
Zestaw MINI wyjdzie sporo drożej, trzeba się troszkę nakombinować żeby odpowiednie podzespoły wpakować i nie zrobić w budzie piekła.

sokolnik
19-12-2020, 22:07
dzieki za filmik. VBT , strasznie daleko ode mnie

takiego małego kompa, dobrze skręconego Ci wyślę bez problemu... zapakuje tak że nic mi się nie stanie :)

Wysyłają ludzie potwory z autorskim chłodzeniem cieczą i jakoś to działa a tu takie maleństwo... jak wolisz nie namawiam... :)

A w Grudziądzu nie ma sklepu komputerowego jakiegoś ogarniętego co by Ci taki komputer złożył? Przecież to jak LEGO :) sprawdzasz czy pasuje/czy kompatybilne i lecisz :) PC jak PC, więcej trzeba pomyśleć o kablach i podzespołach, ale do ogarnięcia... wszystko jest opisane w specyfikacji... jak duże można zamontować...

Ja sam nie wiem czy nie będę musiał kiedyś złożyć mini PC, taki do małego pokoju, do małego biurka ale jednocześnie max wydajny... trudne zadanie, wiem. A jeśli nie to, to po prostu będę miał mniej miejsca na NOGI :D Nie chce jak niektórzy, ustawiać kompa na ścianie/na półce...

Zestaw MINI wyjdzie sporo drożej, trzeba się troszkę nakombinować żeby odpowiednie podzespoły wpakować i nie zrobić w budzie piekła.

To są raczej komputerki do biura/do internetu/do oglądania filmu... niż do pracy, renderowania/projektowania, grania itd.

ksh
19-12-2020, 22:53
Zestaw budżetowy https://www.x-kom.pl/lista/lklxxhwwm
w miejsce tego cpu model 3400G i masz zestaw lepszy niż laptopy za dużo większa kasę, monitor dobierzesz sobie jakiś za 600-700zł i będzie dużo lepiej niż gnioty w laptopach.

david555
19-12-2020, 23:27
...
To są raczej komputerki do biura/do internetu/do oglądania filmu... niż do pracy, renderowania/projektowania, grania itd.

To uważasz, że komputer w tej konfiguracji nadaje się jedynie do youtube i pisania listów: https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/magnus-en072080s-barebone#spec. ?

Bartolini82
19-12-2020, 23:32
Jak oni sobie radzą z chłodzeniem w takich malutkich obudowach? Tam idą jakieś mniejsze odpowiedniki np. kart graficznych? Przecież to sprawia wrażenie jakby sama karta tam była schowana :P

david555
19-12-2020, 23:43
Jak oni sobie radzą z chłodzeniem w takich malutkich obudowach? Tam idą jakieś mniejsze odpowiedniki np. kart graficznych? Przecież to sprawia wrażenie jakby sama karta tam była schowana :P

Zotac buduje na płytach głównych laptopowych, ale fakt, że małe (20x21x6 cm).

sokolnik
20-12-2020, 01:19
To uważasz, że komputer w tej konfiguracji nadaje się jedynie do youtube i pisania listów: https://www.zotac.com/us/product/mini_pcs/magnus-en072080s-barebone#spec. ?Nie widzę sensu budowy mega wydajnego minikomputera który będzie piekarnikiem o napędzie odrzutowym... Bo wszystkie wentylatory będą pracować na max. Szkoda sprzętu i uszu.
Najlepiej wsadzić tam 3080 i grać wiele godzin... Da się Ale czy dlatego wymyślono małe ciasne obudowy? :)
Undervolting? Ok to po co wydajny sprzęt w środku by mu napięcia zmniejszać? By pracował mniej wydajniej niż był projektowany, tylko dlatego by pochwalić się że mamy wydajne podzespoły w mini obudowie przy okazji wydają kupę siana na MINIPC? :)

crusiek
20-12-2020, 01:27
W zeszłym roku zbudowałem kompa do grania, obróbki i renderowania video w małej obudowie, naszukałem się sporo, wyszło wtedy jakieś 1000 zł więcej, niż jakbym w normalniej budzie to robił.
Do dzisiaj nie ma problemu. Jest cicho i nic do tej pory nie padło :)

david555
20-12-2020, 01:58
sokolnik

Nie wiem jak chłodzi Zotac swoje mini PC, ale jeżeli stosują dwa wentylatory, jeden na CPU, drugi na GPU, to w ich przewiewnych obudowach, będzie na pewno niższa temperatura, niż w obudowach laptopowych, a tym samym mniejszy hałas, nie będzie zatem mowy o thermal throttlingu i spowalnianiu pracy komponentów.

david555
20-12-2020, 03:38
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d51bcbb3afb6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/d51bcbb3afb6.jpg.html)

Jednak są dwa wentylatory.

grizz
20-12-2020, 08:38
https://www.reddit.com/r/sffpc/ ;)

sokolnik
20-12-2020, 11:09
https://www.reddit.com/r/sffpc/ ;)

Te komputerki niektóre naprawdę są przemyślane/sensownie złożone a do tego cieszą oko (ogólnie sprzęt jest teraz naprawdę dobrze wizualnie projektowany, to nie wesołe lata 90-2000 w kwestii wyglądu podzespołów PC, nawet jeszcze 10 lat temu było słabo w tej kwestii). Jednak naprawdę trzeba się napocić przy projektowaniu by w środku nie było mikrofalówki do smażenia kotletów, serio :)
a do tego wygląd okablowania, no nawet ja w poprzednim sprzęcie starałem się ułożyć KABLE...

Jaki tu jest przewiew powietrza? Czyli ciepłym powietrzem z wnętrza kompa chłodzimy chłodnicę od CPU? AHAA fajnie :)

46479

Podpowiem, beznadziejnie słaby.

A wyobraźcie sobie taki MINIPC rozkładać by wyczyścić go z kurzu... odpinać te kable, wpinać... nie każdy ma małe dłonie... A jak widzę te obudowy niektóre mają wieeele otworów wentylacyjnych, oby miały dużo filtrów przeciwkurzowych.

Nie mówię że się nie da, da się, tylko trzeba dobrze projektować i nie wkładać do środka topowych konsumenckich procesorów pokroju 5900 x czy 10900K bo czym je schłodzimy? AIO z wentylatorem 120mm? Czy małym coolerem powietrznym? :)

Dla mnie praca to nie office, tylko właśnie:
nasze tematy - obróbka zdjęć/video/montaż/render,
- projektowanie wnętrz/projektanci,
- tworzenie animacji 3D itp.
- kompy wykorzystywane w przedsiębiorstwach przeznaczone do pracy 24/7 albo chociaż 12h dziennie które non stop coś tam liczą/przeliczają...

Mam 3900x i widziałem na różnych chłodzeniach:
- BOX
- Dark Rock 4 Pro
- obecne AiO 360m - Eisbaer

jakie temp potrafi osiągnąć w 30 sek od włączonego renderu. A ja tam bawiłem się obróbkę video na YT, a jak ktoś jest kamerzystą np. ślubnym? I tu znowu - nie mówię że się nie da, da się :)

Kiedyś na weselu rozmawiałem z kamerzystą, i udawałem że się nie znam obróbce video, i pytam się go, jak długo się obrabia taki film z wesela np. godzinny dla pary młodej... Mówi że różnie... ale na koniec dodał:
- czasami zostawiam laptopa na całą noc i rano jeszcze nie skończył renderować...

Pomyślałem o swoim 3900x i się zaśmiałem wewnątrz :D

Ale żeby nie było, że taki cwaniak jestem... pamiętam jak mojego 15-20min filmiki na YT renderowały się 2,5h :) jeszcze na Intelu i7 6700K 4 rdzenie, oraz BEZ normalnej karty graficznej. Po kupnie GPU render skrócił się ze 2 x. Do ok godziny. Zmieniłem proca i render znowu się skrócił, do 20 min :) MAGIA :)

Moim rodzicom mógłbym taki zestaw złożyć, byłby fajny projekcik, ale sobie? Nie koniecznie... Sobie mógłbym kombinować z takimi obudowami (nie całkowicie MINI)

https://www.x-kom.pl/p/448752-obudowa-do-komputera-phanteks-enthoo-evolv-itx-tg-rgb.html
https://www.x-kom.pl/p/515379-obudowa-do-komputera-cooler-master-masterbox-nr400-wo-odd.html
https://www.x-kom.pl/p/455788-obudowa-do-komputera-corsair-crystal-series-280x-czarna.html

po prostu szukać czegoś pod płyty microATX, Mini-ITX.

Da się, ale takie kompy to indywidualne potrzeby/zamówienia/budżety :)

lipek1969
20-12-2020, 12:33
Na portalu purepc.pl masz gotowe zestawy w odpowiednich kwotach, oczywiście można zmieniać, kombinować. To wszystko na bazie sklepów np. Morele. Do tego masz kod do złożenia za złotówkę.

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-kupic-zestawy-komputerowe-na-grudzien-2020

Kiedyś korzystałem, polecam.

ksh
20-12-2020, 13:33
purepc zawsze koszmarnie robiło te zestawy i widzę nadal tak samo, wybierają skrajnie szmelcowe podzespoły żeby się w jakiejś kwocie zmieścić, a w innym przypadku ładują coś co zawyża cenę, nie wiem czym się kierują.

Budżetowiec cały komplet https://www.x-kom.pl/lista/wknj2w4mt
co myślicie o nim ?
Tylko jedna zmiana bo brak dostępności to procesor 3400G, szkoda że nie ma jeszcze na rynku 5400G bo by było kozacko z wydajnością.

piotereks
20-12-2020, 14:24
purepc zawsze koszmarnie robiło te zestawy i widzę nadal tak samo, wybierają skrajnie szmelcowe podzespoły żeby się w jakiejś kwocie zmieścić, a w innym przypadku ładują coś co zawyża cenę, nie wiem czym się kierują.

co myślicie o nim ?
Tylko jedna zmiana bo brak dostępności to procesor 3400G, szkoda że nie ma jeszcze na rynku 5400G bo by było kozacko z wydajnością.

Huraaa ! to zestaw dla mnie . jakoś dobrnąłem do końca. ale.... zapytanie jak wgrać windowsa / acha ........... dokupić tem razem przenośną nagrywarke DVd, czy oni wgraj?/.

sokolnik
20-12-2020, 14:25

co myślicie o nim ?

jedyne co mi się podoba w tym koszyku to:
- ssd
- ram jeszcze spoko,
- no i WINDOWS :)

piotereks
20-12-2020, 14:29
jedyne co mi się podoba w tym koszyku to:
- ssd
- ram jeszcze spoko,
- no i WINDOWS :)

Podoba nie podoba - wszyscy się wypowiadal, ale jakoś nikt nie złożył od A do Z laikowi kompa - a koesh ..... złożył.

sokolnik
20-12-2020, 14:51
Podoba nie podoba - wszyscy się wypowiadal, ale jakoś nikt nie złożył od A do Z laikowi kompa - a koesh ..... złożył.

no tak bo wszystko na tacy trzeba podać :)

można też poczytać wątki obok i poszukać...
można też złożyć samemu 3 zestawy albo chociaż 1 i zapytać czy jest OK
można też ... nie marudzić :)

Proszę bardzo jaka wydajna jednostka w obudowie którą wyżej linkowałem, da się ale nie jest to już SuperMiniPC :

https://www.youtube.com/watch?v=8t-ibmQ5kfE

sokolnik
20-12-2020, 15:23
albo tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=4WxICnAxKIk

ksh
20-12-2020, 15:56
Huraaa ! to zestaw dla mnie . jakoś dobrnąłem do końca. ale.... zapytanie jak wgrać windowsa / acha ........... dokupić tem razem przenośną nagrywarke DVd, czy oni wgraj?/.

79zł składanie kompa, 99zł z instalacją systemu, a jak chcesz sam co zajmuje jakieś 20 minut to pobierz narzędzie (https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10) i przygotuj sobie pendrive.

david555
20-12-2020, 16:35
79zł składanie kompa, 99zł z instalacją systemu, a jak chcesz sam co zajmuje jakieś 20 minut to pobierz narzędzie (https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10) i przygotuj sobie pendrive.

Narzędziem, to jest Rufus http://rufus.ie/. a nie obraz systemu M$.

Warto też wiedzieć w jakim trybie chce się zainstalować OS, Legacy, czy UEFI, bo nośnik instalacyjny przygotowuje się w zupełnie inny sposób.

ksh
20-12-2020, 16:49
Domyślnie robimy instalacje na świeżym SSD, nie ma się co zagłębiać w szczegóły i mieszać ludziom w głowie, a narzędzie masz w moim linku, ściągasz to co daje microsoft i przygotowujesz pena zgodnie ze wskazówkami, potem albo klucz wpisujesz albo logujesz się do konta Microsoft, tyle.

david555
20-12-2020, 16:52
Domyślnie robimy instalacje na świeżym SSD, nie ma się co zagłębiać w szczegóły i mieszać ludziom w głowie, a narzędzie masz w moim linku, ściągasz to co daje microsoft i przygotowujesz pena zgodnie ze wskazówkami, potem albo klucz wpisujesz albo logujesz się do konta Microsoft, tyle.

No i nie doczytałeś, radzę nadrobić te luki. ;-)

ksh
20-12-2020, 16:53
Tak jak napisałem, nie róbmy ludziom niepotrzebnego zamieszania, wiem o co ci chodzi ale po co komplikować sobie życie ?

david555
20-12-2020, 17:06
Tak jak napisałem, nie róbmy ludziom niepotrzebnego zamieszania, wiem o co ci chodzi ale po co komplikować sobie życie ?

... ale to żadne komplikacje zaznaczyć w "BIOSie" UEFI i przygotować nośnik instalacyjny z systemem plików FAT32 i sformatować go w trybie GPT, zamiast stareńkiego MBR.

Reszta przebiega już bezobsługowo, tj. instalacja windozy, gdzie instalator sam już tworzy dwie dodatkowe partycje.

ksh
20-12-2020, 17:52
Ale zlituj się po co to robić jak ci podaje link to narzędzie microsoftu, które samo ci wszystko poprawnie przygotuje !?

david555
20-12-2020, 17:59
Ale zlituj się po co to robić jak ci podaje link to narzędzie microsoftu, które samo ci wszystko poprawnie przygotuje !?

... ale co przygotuje ?
Zlinkowałeś do strony M$, gdzie pobiera się jedynie obrazy OSów.

M$ pomaga tworzyć pendrivy instalacyjne do instalacji systemu w trybie UEFI ?
Jeżeli by nawet tak było, to i tak przed instalacją systemu trzeba zaingerować w BIOS, obojętnie czy jest tylko emulowany, czy jeszcze rzeczywisty.

ksh
20-12-2020, 18:05
46488

nic nie robisz, każdy bios ma ustawione rozpoznawanie tak przygotowanego pena, jest to dostępne od chyba sześciu lat.

david555
20-12-2020, 18:15
...

nic nie robisz, każdy bios ma ustawione rozpoznawanie tak przygotowanego pena, jest to dostępne od chyba sześciu lat.

Wybacz, ale mówisz głupstwa.

Trudno, ja zrobiłem co mogłem. :-)

piotereks
20-12-2020, 20:07

tak - cuda. jakie to trudna dla kogo kto zielony w takich tematach - dzięki

no tak bo wszystko na tacy trzeba podać :)

można też poczytać wątki obok i poszukać...
można też złożyć samemu 3 zestawy albo chociaż 1 i zapytać czy jest OK
można też ... nie marudzić :)

Proszę bardzo jaka wydajna jednostka w obudowie którą wyżej linkowałem, da się ale nie jest to już SuperMiniPC :

https://www.youtube.com/watch?v=8t-ibmQ5kfE
nie marudzę , poprostu na tym się nie znam i może potrzebuję na tacy - tak jak zacząłem w pierwszym wątku. te filmy nie mi nie mówią są dla ludzi którzy się wtym orientują, ja zadałem pytanie ipotzrebuję całego zestawu .zacząłem od lapka a kończymy na stacjonarnym. koniec.

nie sprzeczajcie się ja laik i tak tego nie zrobie wolę dać 99zł żeby ktoś kto się na tym zna mi po prostu to wgrał i koniec.

a jeszcze jedno jak macie takie stacjonarne juz komputery to jak łaczycie się z Wi Fi modem jest zainstalowany w środku, czy paluch na stałe w gnieździe USB?

OjTam
20-12-2020, 20:27
a jeszcze jedno jak macie takie stacjonarne juz komputery to jak łaczycie się z Wi Fi modem jest zainstalowany w środku, czy paluch na stałe w gnieździe USB?

Kablem. ;)
Jak instalowałem neta, serwisant zrobił testy, wyszło że na kablu pingi sporo mniejsze.
PS. Jak chcesz odpowiedzieć na parę postów na raz, koło Odpowiedz z cytatem masz taką małą chmurkę z plusem. Po kliknięciu na nią przy każdym poście, na który chcesz odpowiedzieć i dopiero wtedy klik na odp z cytatem, masz wszystkie cytaty w poście.

sokolnik
20-12-2020, 20:33

WIFI jest dobre do telefonu :) Sam wierciłem dziury w 2 ścianach by puścić kabel HDMI oraz od internetu :)

Ale jak chcesz mieć WIFI w komputerze stacjonarnym, to najlepiej szukać płyty głównej z WIFI, wtedy masz albo antenę na kablu, albo anteny wychodzące z tyłu kompa LINK (https://www.google.com/search?q=motherboard+wifi&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk03ETAENP29M14xqcwF91E3PfougBg:160848909 2165&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjVk9rnmN3tAhUNPuwKHQZRC2IQ_AUoAnoECA0QB A&biw=1920&bih=1058)

ksh
20-12-2020, 20:33

Tu nie chodzi co lepsze i że nie masz racji tylko wrzucasz info dla osoby pytającej tak skomplikowane że na 100% coś by wyszło po drodze nie tak, a narzędzie od ms jest na tyle proste zwłaszcza w przypadku świeżego zestawu że nie musisz nic tłumaczyć.

piotereks
20-12-2020, 21:16
Kablem. ;)
Jak instalowałem neta, serwisant zrobił testy, wyszło że na kablu pingi sporo mniejsze.
PS. Jak chcesz odpowiedzieć na parę postów na raz, koło Odpowiedz z cytatem masz taką małą chmurkę z plusem. Po kliknięciu na nią przy każdym poście, na który chcesz odpowiedzieć i dopiero wtedy klik na odp z cytatem, masz wszystkie cytaty w poście.

Po kablu - żart jakies ! nie mam zamiaru od routera ciągnac kablem przez cała chałupę.muz i byc wi Fi

WIFI jest dobre do telefonu :) Sam wierciłem dziury w 2 ścianach by puścić kabel HDMI oraz od internetu :)

Ale jak chcesz mieć WIFI w komputerze stacjonarnym, to najlepiej szukać płyty głównej z WIFI, wtedy masz albo antenę na kablu, albo anteny wychodzące z tyłu kompa LINK (https://www.google.com/search?q=motherboard+wifi&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk03ETAENP29M14xqcwF91E3PfougBg:160848909 2165&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjVk9rnmN3tAhUNPuwKHQZRC2IQ_AUoAnoECA0QB A&biw=1920&bih=1058)

czyli płyta która polecił koesh w zestawie budzetowym jest zła?
a moze rzeczywiscie wystarczy wpiać w usb na stałe modem paluszka?

cybulski
20-12-2020, 21:23

piotereks wifi też da radę o ile będzie zrobione jak powyżej tzn karta sieciowa do komputera dwuzakresowa 2.4 i 5 GHz z wykręcanymi antenami oraz kompatybilny ruter dwuzakresowy. Po kablu będzie pewniej i lepiej ale od biedy wifi też jest ok.

ksh
20-12-2020, 21:44
sokolnik nie najlepiej szukać płyty głównej z wifi zwłaszcza że karta wifi i to taka jaką chcesz kosztuje 50zł, a jak masz dość blisko router to nawet za 25zł może być.

cybulski
20-12-2020, 21:49
sokolnik nie najlepiej szukać płyty głównej z wifi zwłaszcza że karta wifi i to taka jaką chcesz kosztuje 50zł, a jak masz dość blisko router to nawet za 25zł może być.

Karta za 50zl będzie słaba. Minimum coś takiego tplink ac1200 https://www.tp-link.com/pl/home-networking/pci-adapter/archer-t4e/

Lepsze są rozwiązania asusa np ruter i kompatybilna karta sieciowa do tego https://www.asus.com/pl/Networking-IoT-Servers/WiFi-Routers/ASUS-Gaming-Routers/RT-AC88U/

sokolnik
20-12-2020, 21:56
Ja mam płytę z WiFi i nie używam WiFi w niej. Kable specjalnie pod kafelkami w przedpokoju układałem ładnie, WiFi jest dobre w hotelach i stacjach benzynowych. Będę kładł panele to do drugiego pokoju zrobię podobnie. Kabel od internetu i może displayport) :

cybulski
20-12-2020, 22:03
Kładąc kable warto kłaść minimum 6a lub 7 juz pod predkosci 10gbe, za dwa trzy lata switche na rj45 10gbe będą już tańsze.A dobre wifi już dziś potrafi śmigać 700Mbit/s (u mnie max jest 866 Mbit/s) na bliskich odległościach nawet między pokojami a teoretycznie mogą już być powyżej 1Gbit/s.

Zelber
20-12-2020, 22:10
Trochę archeologia, ale musiałem :D

masz osobnego kompa do grania i osobnego do zdjec?
Tak.

a moze masz jeszcze trzeciego tylko do Worda?
Tak :D

sokolnik
20-12-2020, 22:14
jasne, jakość kabli i ich standard jest super ważny...szczególnie jak kładzie się je pod płytkami 60 x 60 :D
WIFI jest wygodne... my gramy trochę na forum w BF4 i słabo by było na WIFI :)

ksh
20-12-2020, 22:17
Kładąc kable warto kłaść minimum 6a lub 7 juz pod predkosci 10gbe, za dwa trzy lata switche na rj45 10gbe będą już tańsze.A dobre wifi już dziś potrafi śmigać 700Mbit/s (u mnie max jest 866 Mbit/s) na bliskich odległościach nawet między pokojami a teoretycznie mogą już być powyżej 1Gbit/s.

Ja kładłem kable pod koniec lat 90-tych jak jeszcze nawet nie było u mnie nic lepszego jak wdzwaniany net 0202122 i wtedy standard 5e był normą, teraz na takim kablu lata 1Gb/s i póki co nie wiem co w przyszłości wymagałoby takich szybkości.
Teraz lepiej kłaść kable z ekranowaniem każdej pary czyli STP nie zwykłe UTP, no i kwestia długości kabli, producenta ponieważ często chińszczyzna cat6 jest faktycznie cat5.

Aha jeszcze jedno co jest istotne, jeśli wrzucimy kable cat6 to pilnujemy żeby router/switch itd tez były cat6 ponieważ średnica kabli cat6 jest ciut większa co ma swoje wymagania prądowe i mieszanie tego może spowodować że na cat6 będzie gorzej chodzić niż na cat5.

cybulski
21-12-2020, 00:42
Trzeba zawsze patrzeć czy jest to ekranowanie i jakie, to świadczy m.in o klasie kabla oraz grubość wiązek. Np tu widać co musi być w kablu pod 10gbe.https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-skretka-stp-s-ftp-kat-7-lsoh-molex-7959533464?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Czasem wiązki są tak cienkie, że nawet klasa 5 będzie wątpliwą :)

david555
21-12-2020, 10:41
Tu nie chodzi co lepsze i że nie masz racji tylko wrzucasz info dla osoby pytającej tak skomplikowane że na 100% coś by wyszło po drodze nie tak, a narzędzie od ms jest na tyle proste zwłaszcza w przypadku świeżego zestawu że nie musisz nic tłumaczyć.

Jak będziesz dysponować wolną chwilką, to rzuć okiem na ten tekst: https://m.softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zain stalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2

cybulski
21-12-2020, 10:49
Jak będziesz dysponować wolną chwilką, to rzuć okiem na ten tekst: https://m.softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zain stalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) @david555 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5652) podpytałem naszego informatyka sprzętowca jak on to robi, jak jest najwygodniej (oprócz serwerów linux, mamy duzo sprzętu użytkowników z windowsem) i on potwierdził, że najszybiej i najpewniej to ten rufus.
On często robi naprawy kilka komputerów miesiecznie ale przeważnie z klonowaniem 1:1 na ssd ale botowalne peny musi mieć z róźnymi narzędziami i do tego ten rufus wykorzystuje.

ksh
21-12-2020, 10:57
Ale on sobie może wykorzystywać tak jak powiedział ci "do naprawy" ale my tu dyskutujemy z osobą, która jest zielona w temacie i ma za zadanie narzędziem przygotować pena i wcisnąć go do slotu w nowym komputerze, potem nacisnąć zasilanie i postępować krok po kroku.

david555
21-12-2020, 11:05
@koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) @david555 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5652) podpytałem naszego informatyka sprzętowca jak on to robi, jak jest najwygodniej (mamy duzo sprzętu z windowsem) i on potwierdził, że najszybiej i najpewniej to ten rufus. L
On często robi naprawy kilka komputerów miesiecznie ale przeważnie z klonowaniem 1:1 na ssd ale botowalne peny musi mieć z róźnymi narzędziami i do tego ten rufus wykorzystuje.

Właśnie o to chodzi, że instalacja Windows w trybie Legacy i w trybie UEFI wymaga odpowiednio przygotowanego nośnika, zwykle pendriva.
W trybie Legacy system plików na pendrivie jest bez znaczenia kiedy jest sformatowany z sektorem rozruchowym MBR, natomiast w trybie UEFI, pendrive MUSI być sformatowany z systemem plików FAT32 i w trybie GPT.

Instalator windows po uruchomieniu z pendrive rozpoznaje GPT i bez dalszych pytań instaluje system w trybie UEFI, to znaczy dodaje dwie dodatkowe partycje na dysku.

Ale on sobie może wykorzystywać tak jak powiedział ci "do naprawy" ale my tu dyskutujemy z osobą, która jest zielona w temacie i ma za zadanie narzędziem przygotować pena i wcisnąć go do slotu w nowym komputerze, potem nacisnąć zasilanie i postępować krok po kroku.

Niestety nadal nic nie rozumiesz, a tekst z linka czeka na przeczytanie.

sokolnik
21-12-2020, 11:24
Rufus jest super :)

ksh
21-12-2020, 12:05
Tak jest super ale macie jakieś straszne ciągoty do utrudniania sobie i innym życia.
Nie rozumiem po co mam sie bawić z rufusem ( pies sąsiad miał takie imię ) jeśli narzędzie od ms postawi ci system automatycznie na nowym sprzęcie w UEFI i nawet rufus jakby żył to by sobie z tym poradził.

david555
21-12-2020, 12:10
koesh

Jesteś po prostu niereformowalny i to raczej nie jest komplement.

ksh
21-12-2020, 13:22
Ale nie skupiaj się na doradzaniu mi tylko pytającemu, ja mam pendrive przygotowany tak jak ty opisujesz, mam też oryginalny win10, mam też z dawnych czasów z Debianem do wszelkiego ratowania, sam sobie kompilacje robiłem, inna sprawa że od kiedy win10 jest na rynku nie potrzebowałem tego używać ale jak coś jest i nawet są narzędzia związane nie tylko z AHCI ale i NVMe.
My sobie możemy dyskutować i polecać różne rzeczy ale czy pytający o zestaw potrzebuje takich rad to wątpię.

Kojocisko
21-12-2020, 13:45
Na całe szczęście tu koesh jest niereformowalny, bo ma 100% racji w słuszności. Pracując w firmie IT coś tam wiem jak sobie systemy stawiają zawodowcy (20+ inżynierów).

Wind Mill
21-12-2020, 13:52
Mi jakiś czas temu padł dysk w laptoku (dokładnie to padł Windws 8.1, dane były nie ruszone).
Skoro tak, to pomyślałem że może jakieś SSD na system zapakować a HDD zamiast ODD na dane.

Oczywiście, nie miałem płyty instalacyjnej. Coś ściągałem ze strony Microsoftu (mimo iż system OEM Lenovo) by utworzyć dysk (pendrive) startowy.

Nie robiłem żadnych zaklęć nad penem, by byo Legacy czy UEFI, po prostu kliknij następny i następny...

GPT i UEFI w tej chwili jak najbardziej obecne.

sokolnik
21-12-2020, 13:53
100 postów o tym jak się Instaluje Windowsa :)

Bartolini82
21-12-2020, 13:58

To może niech sobie piotereks kupi po prostu do tego kompa zewnętrzny napęd optyczny? Nagrywarka kosztuje niecałe 100zł. W dodatku można ją nawet podpiać do TV. Ja sobie dzisiaj będę zamawiał taką Lite-On eBAU108. Wszystko przez to, że w nowej obudowie nie mam miejsca na napęd optyczny, a jednak sporo rzeczy jest na płytach. Więc jeśli on sobie kupi Windowsa w wersji pudełkowej, to pewnie będzie płyta w środku. Wrzuci sobie w napęd i od razu odpali instalkę. Bez kombinacji z tworzeniem startowego pena.

Mi jakiś czas temu padł dysk w laptoku (dokładnie to padł Windws 8.1, dane były nie ruszone)..
U mnie syn w sobotę "doprawił" lapka. Na 99,9% obstawiam dysk. Tam był zwykły hdd a ten gamoń grał w Fortnite i tak się wkurzył, że na parterze słyszałem jak walnął łapami w biurko. Więc pewnie dysk dostał wstrząsów i d..a. System już nie wstaje :/ Więc oprócz składania mojego kompa czeka mnie jeszcze podmiana dysku w lapku i stawianie systemu również tutaj.

Myszowor
21-12-2020, 14:10
W tym zestawie chyba nie było karty graficznej i połączenie po wifi, więc może lepiej laptop by się sprawdził z zainstalowanym systemem, bo mogą być schody dla laika...

ksh
21-12-2020, 14:19
To może niech sobie piotereks kupi po prostu do tego kompa zewnętrzny napęd optyczny? Nagrywarka kosztuje niecałe 100zł. W dodatku można ją nawet podpiać do TV. Ja sobie dzisiaj będę zamawiał taką Lite-On eBAU108. Wszystko przez to, że w nowej obudowie nie mam miejsca na napęd optyczny, a jednak sporo rzeczy jest na płytach. Więc jeśli on sobie kupi Windowsa w wersji pudełkowej, to pewnie będzie płyta w środku. Wrzuci sobie w napęd i od razu odpali instalkę. Bez kombinacji z tworzeniem startowego pena.
Za 20zł mu zainstalują, a wersje BOX mają od jakiś sześciu lat pendrive z pełnym automatem instalacji i tylko dla potrzebujących dają wersje z płytą.
Narzędzie microsoft tworzy automatycznie pena, który sam się uruchomi na nowym zestawie, nie trzeba nic kombinować i nie potrzeba żadnej wiedzy.

W tym zestawie chyba nie było karty graficznej i połączenie po wifi, więc może lepiej laptop by się sprawdził z zainstalowanym systemem, bo mogą być schody dla laika...

Pytający już napisał dawno temu że wybierze montaż kompa z instalacją systemu co kosztuje łącznie 99zł :)

crusiek
21-12-2020, 14:22
100 postów o tym jak się Instaluje Windowsa :)

Taaa...
Kurcze, popcorn mi się skończył :P
Coś czuje, że autor ma niezłą polewkę ;)

Bartolini82
21-12-2020, 14:50

Procek jaki był proponowany miał zintegrowaną grafę ;)
Laptop nigdy w graniu nie zastąpi stacjonarki.
Tak jak smartfon nie zastąpi aparatu. Niby tym i tym można coś tam robić, ale jednak lepiej kupić coś, co się do tego typowo nadaje.

piotereks
21-12-2020, 17:03
To może niech sobie piotereks kupi po prostu do tego kompa zewnętrzny napęd optyczny? Nagrywarka kosztuje niecałe 100zł. W dodatku można ją nawet podpiać do TV. Ja sobie dzisiaj będę zamawiał taką Lite-On eBAU108. Wszystko przez to, że w nowej obudowie nie mam miejsca na napęd optyczny, a jednak sporo rzeczy jest na płytach. Więc jeśli on sobie kupi Windowsa w wersji pudełkowej, to pewnie będzie płyta w środku. Wrzuci sobie w napęd i od razu odpali instalkę. Bez kombinacji z tworzeniem startowegeż tutaj.

Powiem tak - wszystko ładnie pięknie, chciałem laptopa średniego do zadań domowych, trochę grania, generalnie net, bez wielkiego grania w szybkie gry. Przedstawiliście mi że lapka nie bo....drogi, w jego cenie kupisz stacjonarnego. i tak dalej dalej ale....... dokup monitor, dokup W10, dokup modem do WiFi, dokup nagrywarkę. Ile ego trzeba dokupić ? juz czytanie albo oglądanie jak złożyc - wybaczcie nie dla laika.
Chyba poszukam laptopa.skromniejszy wydajnościowo ale bez dokupywania, kominbowania itd.

Bartolini82
21-12-2020, 17:25
Chyba poszukam laptopa.skromniejszy wydajnościowo ale bez dokupywania, kominbowania itd.
Jak tam chcesz :) Twoje pieniądze. Ja wiem, że za rok będziesz żałował :)
Moi rodzice też to przerabiali. Napalili się na lapka. Mówiłem, że ten co wybrali jest słaby, że lepiej troszkę dołożyć i wziąć z lepszym prockiem i większą ilością RAM. Stwierdzili, że nie, biorą tego co chcą. No i teraz tak mam, że jak do nich jadę, to muszę wszystko co się da czyścić, optymalizować bo lapek ledwo zipie, a oni żałują, że mnie nie posłuchali (acha, jednym z argumentów też było to, że miał już W10).
Ja też teraz kupowałem kolejnego kompa bo potrzebujemy w domu. Pisałem już, jak zobaczyłem ceny lapków, które są w zasadzie po min. 2000zł i nadają się co najwyżej jako maszyna do pisania, to podziękowałem i złożyłem stacjonarkę.
Jak sobie upatrzysz jakiegoś laptopa to wrzuć chociaż tutaj. Zobaczymy do czego to się nadaje (ale znając życie, nie spełni Twojego podstawowego warunku, czyli do wszystkiego na dobrych kilka lat). Chyba, że wydasz na niego jak podawałeś na początku ok. 5000zł. Tylko jeśli tak, to wiesz jaki sprzęt miałbyś stacjonarnie za tą kasę??? Ja musiałbym zobaczyć ile za swojego teraz dałem, podawałem to w innym wątku, ale na pewno mniej niż te Twoje lapki. A sprzęt nosem wciąga każdą z pozycji jaką podałeś.
Acha, no i z tego co kojarzę, to chyba jak lapek ma W10 to nie jest on zainstalowany. Tylko przygotowany do instalacji. Więc jak nie masz o tym pojęcia, to też ktoś to za Ciebie musi zrobić.

ksh
21-12-2020, 19:17
Powiem tak - wszystko ładnie pięknie, chciałem laptopa średniego do zadań domowych, trochę grania, generalnie net, bez wielkiego grania w szybkie gry. Przedstawiliście mi że lapka nie bo....drogi, w jego cenie kupisz stacjonarnego. i tak dalej dalej ale....... dokup monitor, dokup W10, dokup modem do WiFi, dokup nagrywarkę. Ile ego trzeba dokupić ? juz czytanie albo oglądanie jak złożyc - wybaczcie nie dla laika.

Czyli chciałbyś stacjonarny komputer nie w cenie tego laptopa tylko o wydajności jak taki laptop ?
No to masz lepszy od laptopów podawanych https://www.x-kom.pl/lista/6tu8bubmy dolicz tylko procesor Ryzen 3200G za 450zł bo brak na sklepie.

piotereks
21-12-2020, 20:13
Jak tam chcesz :) Twoje pieniądze. Ja wiem, że za rok będziesz żałował :)
Moi rodzice też to przerabiali. Napalili się na lapka. Mówiłem, że ten co wybrali jest słaby, że lepiej troszkę dołożyć i wziąć z lepszym prockiem i większą ilością RAM. Stwierdzili, że nie, biorą tego co chcą. No i teraz tak mam, że jak do nich jadę, to muszę wszystko co się da czyścić, optymalizować bo lapek ledwo zipie, a oni żałują, że mnie nie posłuchali (acha, jednym z argumentów też było to, że miał już W10).
Ja też teraz kupowałem kolejnego kompa bo potrzebujemy w domu. Pisałem już, jak zobaczyłem ceny lapków, które są w zasadzie po min. 2000zł i nadają się co najwyżej jako maszyna do pisania, to podziękowałem i złożyłem stacjonarkę.
Jak sobie upatrzysz jakiegoś laptopa to wrzuć chociaż tutaj. Zobaczymy do czego to się nadaje (ale znając życie, nie spełni Twojego podstawowego warunku, czyli do wszystkiego na dobrych kilka lat). Chyba, że wydasz na niego jak podawałeś na początku ok. 5000zł. Tylko jeśli tak, to wiesz jaki sprzęt miałbyś stacjonarnie za tą kasę??? Ja musiałbym zobaczyć ile za swojego teraz dałem, podawałem to w innym wątku, ale na pewno mniej niż te Twoje lapki. A sprzęt nosem wciąga każdą z pozycji jaką podałeś.
Acha, no i z tego co kojarzę, to chyba jak lapek ma W10 to nie jest on zainstalowany. Tylko przygotowany do instalacji. Więc jak nie masz o tym pojęcia, to też ktoś to za Ciebie musi zrobić.

hm mi to starczyło 10 lat46504

Bartolini82
21-12-2020, 20:18
No to widzę, że masz bardzo małe wymagania. Choć 10 lat temu, był to niezły sprzęt. Jednak przestarzał się dobre 5 lat temu.

piotereks
21-12-2020, 20:19
no a ..... po tych 10 latach chciałby chłopak coś szybszego. laptopowo najlpiej

Bartolini82
21-12-2020, 20:21
Lepiej sobie załóż zmianę kompa za max.5 lat. Zobacz jak się rozwija technologia. Niedawno ssd wchodziły na sataIII, a teraz w zasadzie już standardem (a na pewno czymś normalnym w nowych zestawach) dyski M.2 i te SSDki na które jeszcze niedawno był szał, stają się przestarzałe. Za 10 lat to wolę nie myśleć co będzie.

piotereks
21-12-2020, 20:22
No to widzę, że masz bardzo małe wymagania. Choć 10 lat temu, był to niezły sprzęt. Jednak przestarzał się dobre 5 lat temu.

tak... wtedy był niezły, sam wybrałem bez porad i kupiłem nie uwierzysz... w sieciówce z wgranym W7, dvd, HDd itd - bez dokupowania. jakoś kiedyś było możłiwe

Bartolini82
21-12-2020, 20:24
Teraz też jest możliwe, ale te kompy na ogół mają coś słabego. Mało RAM, słaba grafika czy mały dysk. Różnie to bywa, w zależności od konfiguracji. Pisaliśmy już o tym.
Wiele osób pisało Ci tutaj co się najlepiej opłaca, ale wyboru dokonasz sam. Twoja kasa i preferencje.

piotereks
21-12-2020, 20:27
Lepiej sobie załóż zmianę kompa za max.5 lat. Zobacz jak się rozwija technologia. Niedawno ssd wchodziły na sataIII, a teraz w zasadzie już standardem (a na pewno czymś normalnym w nowych zestawach) dyski M.2 i te SSDki na które jeszcze niedawno był szał, stają się przestarzałe. Za 10 lat to wolę nie myśleć co będzie.

no to nawet po 5 nie bedzie żle. ja juz przeżywałem w pierwszych 3 stacjonarnych naciąganie sprzedających " weź pan to bo będzie można dołożyc poźniej to i tamto, będzie przyszłościowy,..... jakpś nigdy nie był co z tego, że chciało się dołożyć np Ramu, jak reszt podzespołów już z tym nie współpracowała, bo coś tam coś tam. zawsze kończyło się na zakupie nowego składaka.

ksh
21-12-2020, 20:28
Nie ma cudów, laptop to +50% kasy za to że laptop, masz wyżej link do zestawu za 2000zł plus system, który jak kupisz będziesz już miał na stałe, a w laptopie tylko na nim, więc to żaden zysk, do tego żenujące ekrany w laptopie.

piotereks
21-12-2020, 20:33
Nie ma cudów, laptop to +50% kasy za to że laptop, masz wyżej link do zestawu za 2000zł plus system, który jak kupisz będziesz już miał na stałe, a w laptopie tylko na nim, więc to żaden zysk, do tego żenujące ekrany w laptopie.
oczywiście rozważę, ale zanim zdecyduje poproszę kolegę o radę . wielkie dzięki za wszystko

Bartolini82
21-12-2020, 20:43
ja juz przeżywałem w pierwszych 3 stacjonarnych naciąganie sprzedających "
Tylko, że my jesteśmy niezależną grupą wsparcia :) Nam nie zależy żebyś kupił konkretnie produkt X, a nie Y. W dodatku zobacz, każdy z nas, pisze Ci to samo. Więc chyba coś w tym jest ;)

ksh
21-12-2020, 20:59
Chyba zrobię sobie konto na xkom i będę wklejał linki z refem i wciskał sugestie od managera sklepu ;)

piotereks
21-12-2020, 21:36
tak, tak, doceniam to. Jestem wam bardzo wdzięczny i widże, że nawet po 8 latach nieobecności na forum można liczyć na pomoc. wielki szacun i moje podziekowania.

Chyba zrobię sobie konto na xkom i będę wklejał linki z refem i wciskał sugestie od managera sklepu ;)

tak tak. myślałem że już dawno Ci zrobili jakiś mały przelewik:)

piotereks
21-01-2021, 22:07
ufff - zakupiono po ustaleniach z Forumowiczami . Bardzo dziekuję koeshowi za pomoc, instrukcję postepowania i cierpliwośc. piotrek

Bartolini82
21-01-2021, 23:53
To się pochwal co tam kupiłeś i za ile :D

sokolnik
22-01-2021, 19:37
To się pochwal co tam kupiłeś i za ile :D

Dokładnie!

A nie take suhe kupilem dzienki i tam fam nie pofiem co rzem kupil

:D

piotereks
01-02-2021, 17:28
a.......miało to zabrzmiec jako podziekowania dla kolegi z Forum a nieam nie ma czym się chwalic - taki tam komp dla dziadka.

sokolnik
01-02-2021, 17:51
a.......miało to zabrzmiec jako podziekowania dla kolegi z Forum a nieam nie ma czym się chwalic - taki tam komp dla dziadka.Dawaj tu szybko specyfikację i zdjęcie ładne, to wątek komputerowy i forum fotograficzne, zdjęcia min 3.

:D

rupi
03-02-2021, 19:44
Witam. Nie chcę zakładać nowego wątku. Czas na zmianę, dorosłem do zakupu. Proszę o złożenie czegoś sensownego. Budżet 3-3,5 tyś. Zależy mi na procesorze, oprócz mojego hobby- PS, LR i ON 1 jest jeszcze żona- praca, rendering w SketchUp. Mam dysk na dane i kartę graficzną- GTX 1070. Cała reszta do zakupu. Z góry dzięki. PS: zakup będzie w x-kom, mam zaufanie i w miarę blisko :)

ksh
03-02-2021, 20:07
Zdajesz sobie sprawę że wydajny sprzęt pod SketchUp oznacza że trzeba do planowanej kwoty dodać przynajmniej 50% ? :)

Ryzen R7 5800X ( ostatecznie 5700X albo jeśli cena będzie ok to 3800X )
Płyta na B550 ( jeśli będzie coś w rozsądnej cenie to na X570 )
Ram 2x16GB 3000-3200MHz CL16
SSD obowiązkowo PCIe NVMe np Corsair MP510 lub MP600 i nie rozdrabniałbym się tylko brać 1TB.
Buda co ci się podoba, Zasilacz 550W minimum ale można brać jakiś 650W żeby był zapas przy zmianie gpu.

rupi
03-02-2021, 20:37
Nie wiem, czy nie przesadziłem, bo wyszło mi 100% więcej.... :)

https://www.x-kom.pl/lista/lbd69wrfs

ksh
03-02-2021, 22:01
Niestety takie są realia cen sprzętu z dobrą wydajnością, to co wybrałeś jest ok, jedynie wybrałbym płytę inną może jakiś Asus Prime na Z570 albo B550.

Pytanie jeszcze z czego się przesiadasz i czy faktycznie ma to być tak mocny sprzęt, czy pracujesz przy tym nonstop czy okazjonalnie.

rupi
03-02-2021, 22:36
Z poczciwego i7-4790 :)

Przed kompem dużo czasu nie spędzam, przynajmniej przed stacjonarnym. Amatorska obróbka zdjęć. Bardziej myślałem o żonie i jej pracy z Autocadem i wizualizacjami, ale... Zamiast pracować w gabinecie na stacjonarnym z dwoma dobrymi monitorami woli katować laptopa w salonie i to może się nie zmienić, więc fakt- nie wiem czy inwestowanie w taki sprzęt ma sens. Może coś na Ryzen 7 3800XT ??

sokolnik
03-02-2021, 22:41
Z poczciwego i7-4790 :)

Przed kompem dużo czasu nie spędzam, przynajmniej przed stacjonarnym. Amatorska obróbka zdjęć. Bardziej myślałem o żonie i jej pracy z Autocadem i wizualizacjami, ale... Zamiast pracować w gabinecie na stacjonarnym z dwoma dobrymi monitorami woli katować laptopa w salonie i to może się nie zmienić, więc fakt- nie wiem czy inwestowanie w taki sprzęt ma sens. Może coś na Ryzen 7 3800XT ??

3900x to bardzo dobry proc :D Przesiadłem się z i7 6700K :) wcześniej 4770K :)

ksh
03-02-2021, 22:49
No to spokojnie schodzimy na ziemię i składaj coś na 3700x albo 5600x, pamięć zostawiamy 32gb i szybki dysk 1TB.

rupi
03-02-2021, 23:30
https://www.x-kom.pl/lista/ufxqdl6h9

I tak mało nie wyszło :)

Płyta może być, zasilacz, no i czy nie przesadziłem z chłodzeniem ?

ksh
03-02-2021, 23:53
https://www.x-kom.pl/p/569341-plyta-glowna-socket-am4-asus-prime-b550-plus.html
https://www.x-kom.pl/p/573534-dysk-ssd-corsair-960gb-m2-pcie-nvme-force-series-mp510.html
https://www.x-kom.pl/p/482926-pamiec-ram-ddr4-patriot-32gb-2x16gb-3200mhz-cl16-viper-4.html
https://www.x-kom.pl/p/259244-chlodzenie-procesora-silentiumpc-fortis-3-140mm.html
https://www.x-kom.pl/p/559353-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-vero-l3-600w-80-plus-bronze.html

Systemu nie masz na blaszaku żeby przenieść na nowy ?

rupi
04-02-2021, 00:20
System mam, ale to jeszcze windows 7. No i stary komp zostanie dla dzieci :)

Dobra, wyszło coś takiego https://www.x-kom.pl/lista/7rnslv57x

Szkoda, że na kartę podatkową przechodzę ;P

Bartolini82
04-02-2021, 01:15
Wyrzuć tą pastę Grizzly. Fortis ma pastę w zestawie. Jest bardzo dobrej jakości i w zupełności wystarczy.
Jak byś chciał jeszcze ciut zaoszczędzić to zamiast dysku Corsair można wziąć np. Kingstona. Zostaną Ci 2 stówki dodatkowo w kieszeni. https://www.x-kom.pl/p/510254-dysk-ssd-kingston-1tb-m2-pcie-nvme-a2000.html
Troszkę wolniejszy, ale po pierwsze, w testach wcale tak nie odstawał od Corsair, a po drugie, nie wiem czy faktycznie tą różnicę odczujesz. No, ale to tak gdybyś ew. chciał jeszcze coś tam przyoszczędzić.

sokolnik
04-02-2021, 17:59
System mam, ale to jeszcze windows 7. No i stary komp zostanie dla dzieci :)

Szkoda, że na kartę podatkową przechodzę ;P

stary komp dla dzieci? GPU wyjmiesz pisałeś tak 1070? To stary komp posiada zintegrowane GPU?
CHYBA MA:
Model układu graficznego
Intel HD Graphics 4600

Ale rozumiesz na tym gierkowania nie będzie zbytnio :) w sensie dzieciaki pograją w jakieś starocie... to nie 1070 która bądź co bądź nie jest złą kartą dla dzieciaków...

rupi
04-02-2021, 18:53
Dzieci mają 9 i 6, oglądają filmiki i grają w gry online :) GTX 1070 powinien mi starczyć ? Czasem w coś pyknę, ale nie są to raczej nowości :)

Zintegrowaną ma, monitor się podłączy :)

ksh
04-02-2021, 19:01
Póki masz 1080p to wystarczy do wszystkiego, oczywiście jeśli chodzi o pracę z programami wykorzystującymi gpu to wciągają wszystko nawet najnowsze konstrukcje, zresztą najnowsze gry na 4K wymagają koszmarnych mocy obliczeniowych.

sufenta
04-02-2021, 20:45
Troche sie pogubilem- pomagacie koledza wybrac hardware do PSa czy gamingu? Bo do gamingu rada jest prosta: albo playstation (albo xbox) albo najdrozej jak mozna. Do PSa mozna sobie dobierac i dyskutowac jesli sie nie chce imaca kupowac. https://gpu.userbenchmark.com/

ksh
04-02-2021, 21:21
Pogubiłeś się ale pytający chyba też :)
Ma być pod SketchUp ale jak zawsze wszystko ewoluuje :)

sufenta
04-02-2021, 21:38
Do watku swoje (jak zwykle bezsensowne) 3 grosze wrzucilem, bo wkrotce bede kompa zmienial. Chcialem imaca (mini z m1), ale jak sie z pierwszej reki dowiedzialem, ze sie trzeba gimnasytkowac zeby go z eizo polaczyc to sie obrazilem i bede sam skladal.

rupi
06-02-2021, 20:22
Zrobiłem dzisiaj test z karta i pracą na 3 ekrany na jednej karcie- da się ( dwa NEC-i i tablet graficzny Hunion Kanvas 16 PRO). Nawet każdemu da się profil kolorów przypisać :) Tylko jedno głupie pytanie- jak zmienić, co by przy odpalaniu kompa początkowy ekran pokazywał na innym monitorze ? Gdzie wybrać który jest główny ? PS: w windowsie jest ok, ale przy uruchamianiu kompa "główny" monitor pozostaje czarny do czasu wyświetlenia logowania.

Zbyszek
06-02-2021, 21:09
Kolejność wyjść monitorowych jest przypisana do karty graficznej. Można ją zmienić w Windowsie ale zmieniona kolejność będzie "widoczna" dopiero po załadowaniu systemu. A więc ekran startowy systemu jak i BIOS będzie widoczny zawsze tylko na jednym wyjściu i tego się nie da zmienić (choć BIOS na niektórych kartach graficznych jest widoczny na wszystkich monitorach jednocześnie). Jedyna możliwość aby ekran startowy pojawiał się na tym monitorze na którym chcemy to przepięcie kabli. Oczywiście nie zawsze da się to zrobić gdy na karcie graficznej mamy wyjścia różnego typu a monitory nie mają wszystkich typów wejść aby dało się podłączyć w odpowiedniej kombinacji.

rupi
06-02-2021, 21:59
Dzięki Zbyszek ! W sumie nie jest to uciążliwe, ale może pokombinuje z kablami. Rozumiem, że w biosie karty zmienić się nie da ?

sufenta, mówisz, ze MAC najlepszy do PS i LE ? Nigdy nie miałem. Rozważałem nowego na M1, ale sam nie wiem. Nowy system, zupełnie inaczej działający. No i dochodzi praca na zewnętrznym monitorze NEC-a + tablet graficzny HUNION Kanvas.

Z mobilnych rozwiązań rozważałem jeszcze https://www.x-kom.pl/p/623197-notebook-laptop-173-gigabyte-aero-17-kc-i7-10870h-16gb-1tb-win10-rtx3060p.html

Jest też https://www.x-kom.pl/p/620958-notebook-laptop-173-gigabyte-aero-17-hdr-i9-10980hk-64gb-2x1tb-w10p-rtx3080q.html ale cena.... czyni cuda. Nie wiem, czy żona by mnie z domu nie wyrzuciła. Zapowiedziała tylko, że ze swoją pracą na stacjonarnego się nie przeniesie i dalej będzie katować dwa laptopy :)

Ciężki wybór...

Zbyszek
06-02-2021, 23:04
Dzięki Zbyszek ! W sumie nie jest to uciążliwe, ale może pokombinuje z kablami. Rozumiem, że w biosie karty zmienić się nie da ?W BIOS-sie karty da to się zmienić, ale żadna karta graficzna nie umożliwia zmiany ustawień tak jak BIOS płyty głównej. Producent graficznej musiałby przygotować odpowiednio zmodyfikowany BIOS do Twojej kraty i udostępnić Ci go. Natomiast ty musiałbyś zrobić jego update. Teoretycznie jest to możliwe ale w praktyce raczej nierealne. Jak się da to przepnij kable i będzie działać, a jak się nie da to przecież tragedii nie ma.

rupi
09-02-2021, 19:56
Zastanawiam się jeszcze nad mobilnością i laptopem. Znalazłem coś, cena dość duża, ale.... procesor i 17 calowy ekran z (deklarowanym) adobeRGB.

Jak będzie się to sprawować do PS, LR- praca na zewnętrznym monitorze/ tablecie.

https://www.x-kom.pl/p/623197-notebook-laptop-173-gigabyte-aero-17-kc-i7-10870h-16gb-1tb-win10-rtx3060p.html