Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 28/2020
Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
Sprawdźmy co działo się w ostatniej edycji RAWek :)
Ostatnią edycję wygrał paparapa, po zaciętym boju dogrywkowym! Gratulacje!
W edycji nr 27/2020 wzięło udział 15 rawkowiczów a zagłosowały 24 osoby.
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
46098
46097
Gdybym w jakiś sposób się pomylił, proszę o stosowną informację w wątku, na PM lub maila.
Startujemy zabawę nr 28
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok, 1200 - krótszy bok. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 14.12.2020 o godzinie 21:30 (poniedziałek).
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: paparapa
Plik NEF (NIKON D610) do pobrania: 46100
Plik DNG (NIKON D610) do pobrania: 46101
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Brak
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
46099
Czas ..... start ! :)
.
Bartolini82
07-12-2020, 22:13
No, takie zdjęcie to ja rozumiem :)
Martutittu
07-12-2020, 23:32
No, takie zdjęcie to ja rozumiem :)
w sensie, że wiesz o co w nim chodzi, tak? :D
W tym zdjęciu zachodzi klasyczny dialog bez słów, a więc technicznie rzecz biorąc dialogu nie ma choć jest, widać napięcie, emocje, pot, łzy!
Coś pięknego :D
:twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twis ted::twisted::twisted::twisted:
Bartolini82
07-12-2020, 23:36
w sensie, że wiesz o co w nim chodzi, tak? :D
Coś w ten deseń ;)
46103
https://petcube.com/blog/content/images/2017/12/smart-dog-scientist.gif
paparapa
08-12-2020, 00:23
W tym zdjęciu zachodzi klasyczny dialog bez słów, a więc technicznie rzecz biorąc dialogu nie ma choć jest, widać napięcie, emocje, pot, łzy!
Coś pięknego :D
:twisted::twisted::twisted::twisted::twisted::twis ted::twisted::twisted::twisted:
I jest coś czego nie widać. Fetorek :mrgreen:
Każdemu kto będzie obrabiał fote powinieneś wysłać troche zapachu w słoiku by sie poczuł swojsko dłubiąc przy nim :mrgreen:
Ja sobie odpuszczę dzisiaj próby, dopiero co obrobiłem 300 fotografii...
tbogdanowicz
08-12-2020, 21:31
Pieseł tbogdanowicz? :D
Ja ma ciemniejsze włosy i mniejsze uszy :-).
Oj, miałem na myśli, czy to Twój pieseł, a nie, że się w psa bawisz. :mrgreen:
tbogdanowicz
08-12-2020, 21:51
Ja sobie odpuszczę dzisiaj próby, dopiero co obrobiłem 300 fotografii...
Poka, poka ...
- - - - kolejny post - - - - - -
Oj, miałem na myśli, czy to Twój pieseł, a nie, że się w psa bawisz. :mrgreen:
Niestety nie mam :-(. Ale dzisiaj nawet rozmawiałem z moją lepszą połową o mieniu :-).
Poka, poka ...
Niestety nie mam :-(. Ale dzisiaj nawet rozmawiałem z moją lepszą połową o mieniu :-).
O czyim mieniu ? Nie rób głupot! :D:D:D:D
Co do zdjęć, nic szczególnego, rodzinne pieczenie pierników i zaległe zdjęcia ze spaceru po Gdańsku, bawię się w EKSPERYMENTY!
tbogdanowicz
08-12-2020, 22:56
[QUOTE=crusiek;4152723]O czyim mieniu ? Nie rób głupot! :D:D:D:D /QUOTE]
Kto się trafi :-).
[QUOTE=crusiek;4152723]Co do zdjęć, nic szczególnego, rodzinne pieczenie pierników i zaległe zdjęcia ze spaceru po Gdańsku, bawię się w EKSPERYMENTY! /QUOTE]
SUUUPER!!!
Ja ostatnio tylko praca i praca. W ramach przerwy rodzina, ale bez zdjęć.
Co śmieszne, nie mogę się zdecydować, czy mnie to wkurza czy cieszy, że tak pochłania mnie nowa firma.
A mnie pochłania stara firma :/
paparapa
09-12-2020, 10:59
Poszukajcie sobie panowie fajnej i lekkiej pracy, a nie jakichś "pochłaniaczy" :)
Ja uwielbiam swój pochłaniacz, uwielbiam to co robię i nie zamieniłbym swojej pracy na żadną inną.
[emoji846]
Bartolini82
09-12-2020, 11:10
Poszukajcie sobie panowie fajnej i lekkiej pracy, a nie jakichś "pochłaniaczy" :)
Fajna i lekka praca to tylko jakiś agent ochrony w jakimś urzędzie albo muzeum :P Tylko pieniądze g..e :)
No, ale coś za coś. Jaka praca, taka płaca.
E tam. Zostań (p)osłem albo urzędnikiem państwowym. Lekko, łatwo, przyjemnie i dobrze płacą. :roll:
Krecie, pamiętaj. Jak już zostaniesz tym prezydentem, to ja chcę posadkę ministra kar wszelakich. :lol:
T. W. A, T. W. A [emoji23]
Krecie, pamiętaj. Jak już zostaniesz tym prezydentem, to ja chcę posadkę ministra kar wszelakich. :lol:
Zgłaszam się na Naczelnego Kata :mrgreen:
No, to jedno ministerstwo już obsadzone. :mrgreen:
paparapa
09-12-2020, 19:49
E tam. Zostań (p)osłem albo urzędnikiem państwowym. Lekko, łatwo, przyjemnie i dobrze płacą. :roll:
Cielesnych także?
Wszelakich. Wszelakich. :mrgreen:
No i git, starczy, to ministerstwo też, trzeba teraz rządzić tak, żeby były tylko kary i żadne inne nie będzie potrzebne.
paparapa
09-12-2020, 22:18
I jak szanowne koleżanki i koledzy "idą" wam kozy? :)
Ja mam poważny dylemat czy usunąć muchę/pszczołę,żeby nasz kolego od histogramów nie wziął jej za syfka na matrycy....:).
Ostatnio jak focilem mosty, miałem kłopot z komarami
46162
paparapa
10-12-2020, 00:01
Ja kiedyś trafiłem w miejsce gdzie były meszki i komary.... Musiałem się szybko uwijać, aby mnie nie pożarły żywcem. Po czasie okazało się, że właściwie to się nadaje .... do kubła :)
Po czasie okazało się, że właściwie to się nadaje .... do kubła :)
Nieeee, no nie bądź wobec siebie tak krytyczny, na coś się jeszcze nadasz :roll: O, żeby potrollować troche tu z nami jak znalazł :mrgreen:
Tym czasem na skrzynce jedna praca. [emoji846]
Zapraszam do zabawy.
paparapa
10-12-2020, 11:29
Nieeee, no nie bądź wobec siebie tak krytyczny, na coś się jeszcze nadasz :roll: O, żeby potrollować troche tu z nami jak znalazł :mrgreen:
Skoro nalegasz....:mrgreen:
https://media3.giphy.com/media/xT9DPiHFM8Iy3hiC3e/giphy.gif
I jak szanowne koleżanki i koledzy "idą" wam kozy? :)
Na razie skadrowałem tylko:)
Ja mam poważny dylemat czy usunąć muchę/pszczołę,żeby nasz kolego od histogramów nie wziął jej za syfka na matrycy....:).
Ja mam inny "dylemat":wink:, tak się zastanawiam, w edycji 25/26/27/ RAW-ek moja praca była pod numerem jeden. Ciekawym czy w edycji 28 również będzie jako pierwsza na liście prac:D (szkoda, że nie w głosowaniu:mrgreen: :wink:)
paparapa
10-12-2020, 21:06
Na razie skadrowałem tylko:)
Ja mam inny "dylemat":wink:, tak się zastanawiam, w edycji 25/26/27/ RAW-ek moja praca była pod numerem jeden. Ciekawym czy w edycji 28 również będzie jako pierwsza na liście prac:D (szkoda, że nie w głosowaniu:mrgreen: :wink:)
Ja właściwe "zmęczyłem" te kozy.... :) ale jeszcze niech poleżą i zobaczę pojutrze jak to wygląda :).
Ale to chyba dobra pozycja na liście? Jak jest na końcu to jest dużo gorzej, zwłaszcza gdy jest dużo prac.
Z tym głosowaniem to wiesz jak jest :).
...Ale to chyba dobra pozycja na liście? Jak jest na końcu to jest dużo gorzej, zwłaszcza gdy jest dużo prac.
Niby tak, ale jednak nie chciałbym być po raz czwarty pod rząd pierwszy na liście do głosowania.
Z tym głosowaniem to wiesz jak jest :).
Owszem wiem, ale ogólnie na to się zgadzamy, choć czasem wybory nas dziwią, zwłaszcza jak autor nie życzył sobie konkretnej obróbki i właśnie ta wygrywa...
Bartolini82
10-12-2020, 22:12
Owszem wiem, ale ogólnie na to się zgadzamy, choć czasem wybory nas dziwią, zwłaszcza jak autor nie życzył sobie konkretnej obróbki i właśnie ta wygrywa...
U mnie w domu, wszystkie 4 osoby wskazały tę pracę jako najsłabszą, a jednak tutaj wygrała :D
Szkoda, że ta zabawa jest tak mało popularna wśród innych forumowiczów. Wtedy można by było zrobić blokadę możliwości głosowania przez uczestników i wyniki byłyby bardziej wiarygodne ;)
A tak, no cóż ;) Bywa różnie. Zostaje ewentualnie własna satysfakcja jak się patrzy na swoje zdjęcia wstecz i widzi się, że także przez taką zabawę, umiejętności się podnoszą.
U mnie w domu, wszystkie 4 osoby wskazały tę pracę jako najsłabszą, a jednak tutaj wygrała :D
Akurat ta edycja również mnie bardzo zdziwiła, bo typowałem tą prace na zero głosów, a tymczasem wygrała.
Szkoda, że ta zabawa jest tak mało popularna wśród innych forumowiczów. Wtedy można by było zrobić blokadę możliwości głosowania przez uczestników i wyniki byłyby bardziej wiarygodne ;)...
Tu byłbym trochę innego zdania:) zamiast blokady głosowania przez uczestników (autorów prac) lepszym byłby moim zdaniem obowiązek głosowania uczestników/autorów prac. To tylko moje zdanie, niekoniecznie słuszne:)
Tu byłbym trochę innego zdania:) zamiast blokady głosowania przez uczestników (autorów prac) lepszym byłby moim zdaniem obowiązek głosowania uczestników/autorów prac. To tylko moje zdanie, niekoniecznie słuszne:)
A ja się zgadzam. Choć jak z nakazami... wiadomo.
A ja się zgadzam. Choć jak z nakazami... wiadomo.
Wiadomo, po co głosować na rywala:wink:
Przyznam nie mam z tym problemu i najczęściej (choć nie zawsze) wykorzystuję przyznany limit głosów.
Bartolini82
10-12-2020, 23:01
To nic nie da bo większość mogłaby głosować np. na najsłabsze prace...
Nawet gdyby można by głosować na siebie, to też by nic nie dało.
Jedyne rozwiązanie to "krecia" robota ;) i rozpropagowanie konkursu na całe forum, aby niezależnych głosów było więcej.
A zresztą :) Kit z tym :) Ważne, że zabawa jest, są uczestnicy i chętny do jej prowadzenia :)
paparapa
10-12-2020, 23:18
Akurat ta edycja również mnie bardzo zdziwiła, bo typowałem tą prace na zero głosów, a tymczasem wygrała.
Coraz bardziej jestem przekonany, że mimo kalibrowanych monitorów, są jakieś koszmarne przekłamania w odtwarzanym przez nie kolorze. I nawet w przybliżeniu nie widzimy zdjęć rywali tak, jak one faktycznie wyglądają. Bo trudno mi uwierzyć że piasek na plaży o tej pore dnia ma szary kolor, prawie jak popiół. Albo niebo podczas ostatniej fazy zachodu słońca ma jasność i kolor jak w dzień.....
No chyba że to taki celowy zabieg.
Coraz bardziej jestem przekonany, że mimo kalibrowanych monitorów, są jakieś koszmarne przekłamania w odtwarzanym przez nie kolorze. I nawet w przybliżeniu nie widzimy zdjęć rywali tak, jak one faktycznie wyglądają. Bo trudno mi uwierzyć że piasek na plaży o tej pore dnia ma szary kolor, prawie jak popiół. Albo niebo podczas ostatniej fazy zachodu słońca ma jasność i kolor jak w dzień.....
No chyba że to taki celowy zabieg.
Jestem tylko zdziwiony dlaczego zacytowałeś moja wypowiedź, która ma niewiele wspólnego (co by nie powiedzieć nic wspólnego) z tym co napisałeś, bo chyba odnosiłeś się do cytatu jaki zamieściłeś ?
paparapa
11-12-2020, 00:03
Jestem tylko zdziwiony dlaczego zacytowałeś moja wypowiedź, która ma niewiele wspólnego (co by nie powiedzieć nic wspólnego) z tym co napisałeś, bo chyba odnosiłeś się do cytatu jaki zamieściłeś ?
Jeśli nie widzisz związku, to potraktuj to jako niebyłe.
A ja ze swojej strony przepraszam, że powołałem się na Twój wpis.
Ja też lubię zmieniać nieco "zafarby" bo wiem, że inaczej większość prac byłaby taka sama, czasami fajnie jest wyjść poza schemat zasad i oczywistym jest że będą osoby, którym się to spodoba i takie, którym się podobać nie będzie :) Ja osobiście lubię naciągać rzeczywistość. Choć nie zawsze, mam takie okresy falami, że tak napiszę :)
To, czym się kierował głosujący i jak oceniał to już poza nami i wrażenia mogą być różne, zaś nie jest to wybrana specjalnie przez forum międzynarodowe komisja gier i zakładów, gdzie członkami są wybitne postacie świata kultury i sztuki, która to komisja patrzy pod lupą na każdy piksel i sprawdza pigment piasku na plaży, no proszę Was :D.
Tak sobie popatrzałem na konkurencyjną zabawę u kolegów na Facebooku, gdzie jest niby 26 tys. użytkowników. Prac tyle, że ograniczono wysyłkę do 36 zdjęć :) A głosowanie to lajki i tych tam jest tyle, że można się tylko popłakać ze śmiechu - podobnie jak u nas z głosowaniem. Więc nic nie zmieni faktu, że się ludziom nie chce, chce się nielicznym i za to im chwała, więc tym bardziej nie będę ich gustu i powodów wybrania prac w głosowaniu poddawać jakiejkolwiek ocenie, bo to bez sensu jest :)
No dobra jest jeszcze trochę tych, którzy widzaą w tym dno i metr mułu, dlatego nie głosują, ale to pomijam niejako milczeniem :)
paparapa
11-12-2020, 07:11
Ja też lubię zmieniać nieco "zafarby" bo wiem, że inaczej większość prac byłaby taka sama, czasami fajnie jest wyjść poza schemat zasad i oczywistym jest że będą osoby, którym się to spodoba i takie, którym się podobać nie będzie :) Ja osobiście lubię naciągać rzeczywistość. Choć nie zawsze, mam takie okresy falami, że tak napiszę :)
To, czym się kierował głosujący i jak oceniał to już poza nami i wrażenia mogą być różne, zaś nie jest to wybrana specjalnie przez forum międzynarodowe komisja gier i zakładów, gdzie członkami są wybitne postacie świata kultury i sztuki, która to komisja patrzy pod lupą na każdy piksel i sprawdza pigment piasku na plaży, no proszę Was :D.
Tak sobie popatrzałem na konkurencyjną zabawę u kolegów na Facebooku, gdzie jest niby 26 tys. użytkowników. Prac tyle, że ograniczono wysyłkę do 36 zdjęć :) A głosowanie to lajki i tych tam jest tyle, że można się tylko popłakać ze śmiechu - podobnie jak u nas z głosowaniem. Więc nic nie zmieni faktu, że się ludziom nie chce, chce się nielicznym i za to im chwała, więc tym bardziej nie będę ich gustu i powodów wybrania prac w głosowaniu poddawać jakiejkolwiek ocenie, bo to bez sensu jest :)
No dobra jest jeszcze trochę tych, którzy widzaą w tym dno i metr mułu, dlatego nie głosują, ale to pomijam niejako milczeniem :)
W sumie masz rację, choć ja widzę różnicę pomiędzy zafarbem a mocną desaturacją koloru i nakładaniu presetów.
Drugiego dna nie ma co szukać, bo to nie ma sensu. Może ci niegłosujący nie są w stanie zaakceptować naszych "popisów" i nie chcą głosować, ich zdaniem. na lepsze zło.
Dodam po cichutku, że nie oddanie głosu jest formą głosowania. :)
Ech... więc... crusiek, Kreciku, skrzynkę wyczyść. xD
Nie umiesz czyścić. To przez to. :D
No jak nie umiem 500 wiadomości w piach i trach, chwila, moment i znowu [emoji23]
Musisz usuwać te wysłane też. Nie tylko odebrane. :D
No przecież piszę że 500, a nie da się mieć 500 tylko odebranych - odpisując :P
Po głębszym przemyśleniu, da się :D kasując każdą wysłaną wiadomość :D
Swoją drogą, ograniczenie tej skrzynecki jest lekko mówiąc... nie na czasie :D
Prac na skrzynce: 4
Bartolini82
12-12-2020, 21:25
Ja przed chwilą prawie skończyłem. Tak jak mi się wydawało. Zdjęcie jest bardzo wdzięczne do obróbki :) To też mi się bardzo w tej zabawie podoba. Dostajemy fotkę, z której można naprawdę mega dużo wycisnąć :)
Drodzy RAWkujący :)
Na skrzynce mam siedem prac.
Zapraszam do wspólnej zabawy :)
Mgła taka, że można kroić nożem, idealnie pod instudtrial, czas wyjść z domu :)
Ostatnia prosta
https://media2.giphy.com/media/xT8qB3CfZ5BQPVD0mQ/giphy.gif
Ano, ostatnia prosta i na tej ostatniej prostej mamy póki co 8 prac :)
Ostatniego dnia ruszą z obróbką
https://i.pinimg.com/originals/5e/6b/d3/5e6bd3e7b233a42c37e22539ea6848d4.gif
https://cdn.lowgif.com/small/5c733dddb958b45a-computer-on-fire-gif-10-gif-images-download.gif
Dex, jak tak będzie wyglądać obróbka, to nic nowego raczej nie wpadnie [emoji23]
Nie?
https://giffiles.alphacoders.com/106/106416.gif
A już chciałem pokombinować :(
Bonusowo takie coś znalazłem :lol:
https://media2.giphy.com/media/mbJHOpITes55m/200w.gif xD
Adam Okuń
14-12-2020, 18:48
Poleciało.
Moje też.
Cholera, zapomniałem ekspres do kawy wkleić. :(
Cholera, zapomniałem ekspres do kawy wkleić. :(crusiek wrzuci podpis że kozy zjadły. :twisted:
Niby tak, ale to już nie to. :(
Pozostały 2 aziny do krwawej łaźni!
https://youtu.be/t6UXQ_9IRo8
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305169-Zabawa-w-RAWki-28-2020-GŁOSOWANIE)