PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d850 czy sony a7r III

Nysiu1337
05-12-2020, 12:08
Witam, stoję przed trudnym (może dla nie których prostym) wyborem aparatu który posłuży mi głównie do fotografii ślubnej/chrzcin itp, ale również nie będzie odstawał e fotografii plenerowej. Na samo body mam do wydania około 15tys zł. Naczytałem się dosyć dużo ale jednak nie wystarczająco bo każdy ma swoje plusy i minusy. Mam nadzieję że dostanę tutaj jedno znaczną opinię i poradę na ten temat. A może polecicie mi coś zupełnie innego. Z góry dziekuje za pomoc ;)

(Jeśli ma to jakieś znaczenie, aparatem nie będą nagrywane filmy zależy mi tylko i wyłącznie na zdjęciach)

cybulski
05-12-2020, 12:20
Parę postów niżej https://forum.nikoniarze.pl/threads/304808-Czy-d850-wygra-z-Sony-A7R-III

Nysiu1337
05-12-2020, 12:38
Nie jest to do końca odpowiedź na moje pytanie. Teraz mam jeszcze większą zagwozdkę bo nikon z7 II tez daje rade, ale według ciebie co powinienem wybrać głównie do zdjęć w pomieszczeniu (kościół, sala, mieszkanie) i od czasu do czasu zdjecia plenerowe jakiejś osoby. Jestem w sumie bardziej przekonany do d850 ale tez czekam na kogoś moze bardziej doświadczonego

poste
05-12-2020, 12:53
Matryca dużej rozdzielczości ma jednak swoje wymagania, nie jest to optymalny wybór do zdjęć z wysokim ISO. Zależy jakie masz szkła, czy kupujesz wszystko od nowa czy planujesz i akceptujesz jakieś adaptery. Na te zabawki można wydać dużo więcej niż na body ;)

Nysiu1337
05-12-2020, 13:05
Matryca dużej rozdzielczości ma jednak swoje wymagania, nie jest to optymalny wybór do zdjęć z wysokim ISO. Zależy jakie masz szkła, czy kupujesz wszystko od nowa czy planujesz i akceptujesz jakieś adaptery. Na te zabawki można wydać dużo więcej niż na body ;)

Kupuje wszystko od nowa szkła i body. Do wydania ogolnie jakieś 30tys. Więc staram się wybrać najlepiej i takim optymalnym rozwiązaniem wydaje mi się d850. Za tą kwotę myślę że spokojnie zaopatrze się w szkła. Więc co byś polecił?

JK
05-12-2020, 13:54
Jeśli kupujesz wszystko od nowa, to nie zawracaj sobie głowy D850. Popatrz na Z7 lub Z7II i na natywne szkła do nich. Myślę, ze efekt będzie wyraźnie lepszy, a na dodatek przyszłościowy, bo lustrzanki i szkła lustrzankowe jednak powoli przechodzą do historii. Dziś można kupić Z7 taniej, obecnie są promocje na 24-70/2.8S, 70-200/2.8S i na natywne stałki 1/8. Za chwilę wejdzie do sprzedaży 50/1.2S. Nie piszę tego tylko teoretycznie, jak większość "doradców" na tym forum, bo mam i używam Z7 z kilkoma obiektywami natywnymi linii S. Ze szkieł lustrzankowych przez FTZ czasem używam jeszcze tylko N200-500 i kilku różnych wynalazków do macro.

Nysiu1337
05-12-2020, 14:13
Jeśli kupujesz wszystko od nowa, to nie zawracaj sobie głowy D850. Popatrz na Z7 lub Z7II i na natywne szkła do nich. Myślę, ze efekt będzie wyraźnie lepszy, a na dodatek przyszłościowy, bo lustrzanki i szkła lustrzankowe jednak powoli przechodzą do historii. Dziś można kupić Z7 taniej, obecnie są promocje na 24-70/2.8S, 70-200/2.8S i na natywne stałki 1/8. Za chwilę wejdzie do sprzedaży 50/1.2S. Nie piszę tego tylko teoretycznie, jak większość "doradców" na tym forum, bo mam i używam Z7 z kilkoma obiektywami natywnymi linii S. Ze szkieł lustrzankowych przez FTZ czasem używam jeszcze tylko N200-500 i kilku różnych wynalazków do macro.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź chyba jednak zdecyduje się na z7 lub z7 II (jeśli również polecasz)

- - - - kolejny post - - - - - -

Czy nie warto dopłacać do z7 II?

JK
05-12-2020, 15:25
Pewnie warto, jeśli kupujesz nowy. Ja mam od początku Z7 i wtedy taka zamiana już niekoniecznie wydaje się opłacalna. Na dziś oba korpusy różnią się nieznacznie (Z7II na podstawie specyfikacji, bo jeszcze go nie ma), ale po zmianach softu ta różnica może się powiększać. Już w Z7 praktycznie niczego mi nie brakuje, wiec nie wiem co realnie można tam jeszcze dokładać. Ale być może coś można. Niektórym brakuje gripa, który jest (będzie ) dopiero w Z7II. Lata całe z lustrzankami używałem gripa, ale teraz się oduczyłem. Przyzwyczaiłem się i jakoś nie czuję już jego braku. Okazało się, że brak gripa wcale nie jest problemem (robię jakieś 70-75% zdjęć pionowych), choć niektórzy dali by się za ten kawałek "metaloplastyki" pokroić. Kiedyś miałem po dwa sloty na karty, ale w Z7 nie widzę braku tego drugiego slotu. W D4s też nie widzę, bo nigdy nie miałem kłopotów z XQD. Niektórzy nazwą to szczęściem, ale takich szczęśliwców jest jak dotąd prawie 100%. Pożyjemy, zobaczymy co realnie dołożą do Z7II.

cybulski
05-12-2020, 15:52
Nie mając obciążenia żadnym systemem taniej będzie z A7r3, szkła sigmy DG DN 35/1.2 85/1.4 i 24-70/2.8 DG DN. Nikon jesxze takich szkieł nie ma na ten moment.

misiak76
05-12-2020, 15:57
Wg mnie najważniejszą różnicą pomiędzy Z7, a Z7II jest to, że dołożyli jeden procesor więcej. Drugi slot kart i możliwość stosowania pełnoprawnego gripa to już szczegół. Ten drugi procesor właściwie robi robotę ale o tym to dowiemy się jak będzie można już oficjalnie się nim pobawić. Bo jak narazie to są filmiki od szczęśliwców, którzy go otrzymali do testów ale zawsze z dopiskiem przedsprzedażowy egzemplarz.
Ogólnie do scen statycznych to wg mnie spokojnie wystarczy pierwsza wersja. Do dynamicznych może być już lepszy nowy aparat ale to zobaczymy jakie są różnice.
Choć zauważ, że jest inna kwestia pliki tak dużej matrycy trochę ważą i mocno obciążają komputer więc warto się wyposażyć też w odpowiedni sprzęt [emoji6] Ja kiedyś o tym nie myślałem i sam się załatwiłem [emoji28]

Wysłane z mojego GM1910 przy użyciu Tapatalka

cybulski
05-12-2020, 16:07
Nie mając obciążenia żadnym systemem taniej będzie z A7r3, szkła sigmy DG DN 35/1.2 85/1.4 i 24-70/2.8 DG DN. Nikon jesxze takich szkieł nie ma na ten moment.

To jest ważne co napisałem bo obraz robią szkła a nie puszka. W Nikonie nie ma na ten moment natywnych f1.4 takich jak trzeba. A 1.8 mają obraz ostry ale dość nudny, nudniejszy niż nudne sigmy :) bierz Sony większy wybór super szkieł w dobrych cenach. AF w Nikonie też generalnie ustępuje nadal Sony i canonom.

Nysiu1337
05-12-2020, 16:07
Wg mnie najważniejszą różnicą pomiędzy Z7, a Z7II jest to, że dołożyli jeden procesor więcej. Drugi slot kart i możliwość stosowania pełnoprawnego gripa to już szczegół. Ten drugi procesor właściwie robi robotę ale o tym to dowiemy się jak będzie można już oficjalnie się nim pobawić. Bo jak narazie to są filmiki od szczęśliwców, którzy go otrzymali do testów ale zawsze z dopiskiem przedsprzedażowy egzemplarz.
Ogólnie do scen statycznych to wg mnie spokojnie wystarczy pierwsza wersja. Do dynamicznych może być już lepszy nowy aparat ale to zobaczymy jakie są różnice.
Choć zauważ, że jest inna kwestia pliki tak dużej matrycy trochę ważą i mocno obciążają komputer więc warto się wyposażyć też w odpowiedni sprzęt [emoji6] Ja kiedyś o tym nie myślałem i sam się załatwiłem [emoji28]

Super dzięki za odpowiedź, ale właśnie z tego co widzę jest ciekawy aparacik, sony a7r III który według mnie jest lepszy od z7. Może go warto brać pod uwagę?

poste
05-12-2020, 16:17
Nie wiem tylko po co ci te 42-47 Mpix do reportażu ślubnego. Nie wiem, nie robię takich rzeczy, ale to chyba przerost formy nad treścią w tym temacie (sam lubię te mpix ;) ). Niech się wypowiedzą praktycy.
Sugerowałbym zerknięcie na Sony A9. Sigmy 35/1.2 oraz 85/1.4 to "the top of the top" szkieł, jeśli chodzi o rozdzielczość i kontrolę GO. Reporterskie zoomy 24-70/2.8 masz ze 3 i to dobre. Wszystko działa, korekta szkieł w body, mniej obróbki. jeśli upierasz się na dużo pixeli to topowym aparatem jest Sony A7RIV.
https://i0.wp.com/sonyalpha.blog/wp-content/uploads/2019/11/sharpness-A7RIV-2020-10-6.jpg?ssl=1

cybulski
05-12-2020, 16:25
No i a7iii ma lepszy af niż A7r3 i lepszy niż nikony Z, tańsze szkła i duży wybór. Jest też już dobrze działający rynek wtórny, co z czasem bardzo się docenia. Szkła sigmy, tamron, samyangi 1.4, gmaster, zwykłe tanie 1.8 Sony, wybor przearsta potrzeby. Tego nikon nie ma. Niby powiedzą że przez przelotki ale po co?
Jak nie trafisz z nikonem to też z powodu mniejszego rynku wtórnego trudniej sprzedać no mało ogólnie tego systemu jescze w szklach i w ludziach.

JK
05-12-2020, 16:29

Nie jestem żadnym "wyznawcą" Nikona, ale czego on niby nie ma? Zoom 24-70/2.8S ma (moim zdaniem lepszy od tej Sigmy - miałem okazję porównać), zoom 70-200/2.8S ma (jeszcze lepszy), zoom 14-28/2.8S ma (który pozwala na używanie normalnych nakręcanych filtrów). Jest cała gama bardzo dobrych stałek f/1.8 od 20mm do 85mm (czyli 20, 24, 28, 35, 50, 85), a za chwilę będzie 50/1.2S i zapewne niedługo 85/1.2S, a jak ktoś chce się ścigać na te f/cośtam to jest też 58/f0.95S. Czyli czego niby nie ma? Różnica GO pomiędzy 85/1.4, a 85/1.8 oczywiście jest, ale aptekarska. Myślę, że na dobrze zrobionych zdjęciach trzeba się bardzo postarać, żeby te różnice wykryć. Dawno temu na forum były robione takie próby i niewiele z tego wychodziło. Bardziej tu się liczy wygląd obrazka, sposób oddania nieostrości, itp., a nie sama maksymalna dziura. Na dodatek jak powszechnie wiadomo f/1.4 nie zawsze jest równe f/1.4 (oj te marketingowe zaokrąglenia). Czyli czego niby nie ma? I nie wspominam tu o żadnych magicznych przejściówkach, tylko o szkłach natywnych.

cybulski
05-12-2020, 16:44
JK dużo piszesz mało z tego wynika. Na dziś do Nikona Z nie ma 35/1.2 i 85/1.4 (w Sony są, trzy takie 85 1.4 i 35/1.2 ). Za rok pewnie będzie inaczej ale teraz nie jest.
1.8 Sony też ma trochę i 1.4 zeisy i gmastery, no na dziś Sony wygrywa bogactwem oferty i ceną.

JK
05-12-2020, 16:49
Miałeś w ręku Z7? Miałeś w ręku te szkła? Robiłeś tym zdjęcia? Czy znów teoretyzujesz?

cybulski
05-12-2020, 16:52
Miałeś w ręku Z7? Miałeś w ręku te szkła? Robiłeś tym zdjęcia? Czy znów teoretyzujesz?

Argumenty się skończyły i zaczyna się troling?
Tak widziałem foty z tych 1.8 s.... nie są warte, obraz słaby, nudny, nie plastyczny, jak z tanich szkieł, oprócz ostrości nic specjalnego. Już rf50/1.8 tani canona wypada ciekawiej :D

JK
05-12-2020, 16:57
Coś słyszałem, coś widziałem, ktoś mi coś powiedział. To są dopiero merytoryczne argumenty. Prawda?
Kup albo wypożycz sprzet, zrób nim coś konkretnego, nie testy, to pogadamy.
Szkoda czasu na takie przepychanki.

misiak76
05-12-2020, 16:58
Może i Sony wygrywa ale nie każdemu podoba się obrazek jaki wychodzi z puszki. Kiedy robiłem testy porównawcze musiałem siedzieć dłużej nad obróbką zdjęcia z Sony niż z Nikona i to nie była kwestia sekund a 15-20 minut.
I tak bezpośrednio porównując systemy to najładniejszy obrazek dawało Fuji [emoji12] średni format i dopiero Nikon. No i tu tylko księgowy zdecydował na wybór Nikona [emoji28]

cybulski
05-12-2020, 17:05
Tak czy inaczej, mając 30tys do wydania jak autor, wybrałbym
Sigma fe 24-70/2.8 DG dn https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-a-24-70-mm-f-28-dg-dn-sony-e-zapytaj-o-oferte-p.html
Sigma fe 35/1.2 dg
https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-a-35-mm-f-12-dg-dn-sony-e-p.html?pozostale&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
Sigma fe 85/1.4 DG DN. https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-85-mm-f14-dg-dn-art-sony-e-p.html?pozostale&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Gdyby chciał oszczędzić to 35/85 samyangi fe 1.4.
Puszka jakiś Sony a7iii lub A7r3 lub inny to mniej ważne.
Do tego co napisał to taki zestaw szkieł idealny.

Xavier80
05-12-2020, 20:27
To jest ważne co napisałem bo obraz robią szkła a nie puszka. W Nikonie nie ma na ten moment natywnych f1.4 takich jak trzeba. A 1.8 mają obraz ostry ale dość nudny, nudniejszy niż nudne sigmy :) bierz Sony większy wybór super szkieł w dobrych cenach. AF w Nikonie też generalnie ustępuje nadal Sony i canonom.

Dodatkowo Sony nie robi problemu z udostępnieniem algorytmów dla af, więc Sigmy i Tamrony hulają jak ta lala, bez najmniejszych problemów. Nikon traktuje szkła Sigmy ( dużo lepsze optycznie) nadal jako kundelki :)

Nie jestem żadnym "wyznawcą" Nikona, ale czego on niby nie ma? Zoom 24-70/2.8S ma (moim zdaniem lepszy od tej Sigmy - miałem okazję porównać), zoom 70-200/2.8S ma (jeszcze lepszy), zoom 14-28/2.8S ma (który pozwala na używanie normalnych nakręcanych filtrów). Jest cała gama bardzo dobrych stałek f/1.8 od 20mm do 85mm (czyli 20, 24, 28, 35, 50, 85), a za chwilę będzie 50/1.2S i zapewne niedługo 85/1.2S, a jak ktoś chce się ścigać na te f/cośtam to jest też 58/f0.95S. Czyli czego niby nie ma? Różnica GO pomiędzy 85/1.4, a 85/1.8 oczywiście jest, ale aptekarska. Myślę, że na dobrze zrobionych zdjęciach trzeba się bardzo postarać, żeby te różnice wykryć. Dawno temu na forum były robione takie próby i niewiele z tego wychodziło. Bardziej tu się liczy wygląd obrazka, sposób oddania nieostrości, itp., a nie sama maksymalna dziura. Na dodatek jak powszechnie wiadomo f/1.4 nie zawsze jest równe f/1.4 (oj te marketingowe zaokrąglenia). Czyli czego niby nie ma? I nie wspominam tu o żadnych magicznych przejściówkach, tylko o szkłach natywnych.

Nie żartuj. Sony i Canon miażdżą Nikona asortymentem szkieł, praktycznie w każdym segmencie cenowym. Dodatkowo w Sony masz dostępne "jasne" ogniskowe, o których w Nikonie nie miałeś pojęcia, 65 (Sigma), 45 i 75 (Tamron). BTW, do Nikona nadal najlepszą 85-ką jest Tamron VC :)

Edit: 45 i 85 to Samyang a nie Tamron ( pozostał sentyment z czasów Nikona:) )

ksh
05-12-2020, 20:29
Ale czy sigmy na nikonie latają nie jak ta lala ?
Ktoś testował, porównywał czy takie znowu pierdu pierdu, nie żebym osobiście coś wiedział z praktyki ale litości z tymi wojenkami systemowymi w każdym temacie, cybulski ma prywatną wojnę z nikonem i już zaczyna popadać w skrajność.
Nie dziwiłbym się jakbyś został ambasadorem sony, dawniej fuji :)

cz4rnuch
05-12-2020, 20:34
...Dodatkowo w Sony masz dostępne "jasne" ogniskowe, o których w Nikonie nie miałeś pojęcia, 65 (Sigma), 45 i 75 (Tamron)...
Ja tylko w kwestii formalnej. 45 i 75 FE to Samy a nie Tampon a 45 jest dostępne z mocowaniem Nikona. I to akurat od Tampona :)

Nysiu1337
05-12-2020, 20:50
Dobra panowie bo dalej mam dylemat. Proszę o jednogłośny werdykt :D. Nikon d850, sony a7r, nikon z1 lub mógłby być nikon z2 ale go najmniej biorę pod uwagę ponieważ muszę tez kupić szkła. Aparat bedzie służył do zdjęć ślubów/chrzcin itp ale również do sesji plenerowych typu państwa młodych gdzieś na łonie natury bądź w innym miejscu. Proszę o pomoc w wyborze, dziękuję bardzo :)

ksh
05-12-2020, 20:53
Proste, jak już wiesz jakie potrzebujesz obiektywy to dobierasz do tego dwa aparaty, które da się podpiąć do tych obiektywów i już.

cz4rnuch
05-12-2020, 20:56
Radę odnośnie aparatu mam prostą. Czego nie wybierzesz ze swojej listy to będzie dobrze. Zrób sobie lepiej listę szkieł, których potrzebujesz i sprawdź jakie masz opcje w poszczególnych systemach. Policz gdzie w Twoich widełkach uda Ci się dobić najbliżej Twojego zestawu marzeń i będziesz miał odpowiedź. Tu dostaniesz głównie odpowiedzi na to co inni by chcieli a inni mogą mieć inne potrzeby.

Nysiu1337
05-12-2020, 23:30
Radę odnośnie aparatu mam prostą. Czego nie wybierzesz ze swojej listy to będzie dobrze. Zrób sobie lepiej listę szkieł, których potrzebujesz i sprawdź jakie masz opcje w poszczególnych systemach. Policz gdzie w Twoich widełkach uda Ci się dobić najbliżej Twojego zestawu marzeń i będziesz miał odpowiedź. Tu dostaniesz głównie odpowiedzi na to co inni by chcieli a inni mogą mieć inne potrzeby.

Okej, wszystko super fajnie tylko zostaje mi jeden problem. Lustro czy bez lustro? D850 czy z7II. Zalozmy że z7II będzie za 15tys a dobry obiektyw kosztuje do zetki lekko 5 tys. Dlatego czy warto brać bez lustro na ten moment. Czy jednak brac d850 (bo też jest dobry i dobry jeszcze będzie jakis czas) dokupić szkła używać z 3-4 lata i w tym czasie bezlustra rozwina się pewnie tak ze tylko one pozostają. Wiex moje pytanie brzmi co ty byś wybrał na moim miejscu? D850 i full opcja bez problemu na wszystko starczy czy z7II ale juz z bardziej ubogimi akcesoriami czy jednak z7 tez na full opcji

Myszowor
05-12-2020, 23:47
Ja polecę Z7 i Nikkory 24-70 i 70-200 + stałki według uznania wszystkie Sigmy przez FTZ działają super lub systemowe 1,8 jeśli wystarczą.

poste
06-12-2020, 00:38
Chyba jakiś dziwny jestem, albo skąpy, ale 30k to bym nie wydał, bo ktoś coś doradził na forum:oops: Podobnie do dziś jeśli nie jestem pewien, że jakiś wydatek poprawi jakość moich zdjęć czy da nowe możliwości, to nie kupuję. Osobiście jestem zwolennikiem ewolucji i dokupowania zabawek w miarę uświadomionych potrzeb. A ty chcesz wydać kupę kasy nie mając pojęcia co w ogóle potrzebujesz. Na dodatek, jak rozumiem ma to być inwestycja, czyli kasa ma się kiedyś zwrócić. Można i tak, choć słabo to widzę :roll: Czym w ogóle teraz robisz zdjęcia, jeśli to nie tajemnica?

Jacek_Z
06-12-2020, 00:39
..Nie żartuj. Sony i Canon miażdżą NikonaStrasznie nie lubie takich określeń i to nie chodzi o to, że w akurat odniosłeś je do nikona.
Bo to świadczy o samych niefajnych rzeczach. O fanatyzmie albo o niewiedzy albo o stronniczości - na jedno wychodzi. Niefajnie.

BTW, do Nikona nadal najlepszą 85-ką jest Tamron VC :)
Najlepszą optycznie 85 na Nikona jest ART 85 i tyle. Można pisać, że inne mają lepszy bokeh, albo że są tańsze.

Dobra panowie bo dalej mam dylemat. Proszę o jednogłośny werdykt :D. Nikon d850, sony a7r, nikon z1 lub mógłby być nikon z2
Wg mnie niepotrzebnie się pchasz w body z 45 i więcej Mpx. Masz szkła Sony to zostań w Sony, zamień body na A9 albo weź ostatni model A7.
Jeśli Nikon to D780 lub Z6II.
Optykę proponowali inni. Jesli się uprzesz na Nikona to OK. Na razie nie ma wszystkich natywnych superjasnych stałek (bo nie ma), ale chodzą na Z Sigmy Art.
Zoomy Nikon S (24-70 i 70-200) są i to najlepsze optycznie z tego co piszą testujący.

Coś mi się wydaje że masz 30 tys do wydania i ci przepadnie część forsy jak nie wykorzystasz. Więc brniesz w najdroższe body. Bez sensu. To Nikona D6 sobie kup. Sarkazm.
Na ślub musisz mieć 2 aparaty, to już 2x Z6 mkII. I kup więcej optyki. Lampa SB5000 tez kosztuje. Silniejszy komputer. Capture One. Wydać te kasę sensownie to żaden problem.

Umbra
06-12-2020, 00:43
Robiłem trochę ślubów na takim zestawie:

- a7m1
-a7m3

Szkła:
- Samyang 35/1.4
- Sigma 50 Art
- Sony 85 GM

Sigma ma z tego chyba najmniej pewny AF. Ogólnie z zestawu jestem zadowolony, chociaż po całym dniu z aparatem w ręku bolą kostki dłoni i dlatego, jeśli zestaw miałby być tylko do ślubów i innych okolicznościowych zdjęć, to brałbym raczej wersje 1.8 (wyszło Sony i chyba Samyang w międzyczasie - 35 mm). Sigmę zmieniłbym na Zeissa 55, a 85 GM-a albo na Sigmę DN 85, Viltroxa 1.8 (który ponoć jest 1.6), albo jakieś 1.8 lekkie.

Nysiu1337
06-12-2020, 11:13
Wszystko rozumiem i podziękuję tym co mówią że chce stracić pieniądze. Chodzi mi o to czy warto na ten moment No juz powiedzmy na 2021 brac bezlusterkkwca z7II czy jednak lustro d850 które już swoj wiek tez ma. To jest mój jedyny dylemat. Lustro kontra bezlustro

A wcześniej fotografowałem d750 ale sprzedałem z całą szklarnia bo miałem rok przerwy. Dlatego pytam o taka radę, bo bezlustra nigdy nie używałem

cz4rnuch
06-12-2020, 11:29
Jedni Ci napiszą, że już od dawna warto się przesiąść a inni, że tylko lustrzanka. Obie opcje mają swoje wady i zalety. Skoro wcześniej nie używałeś bezlustra to minimum to pomacać w sklepie, popatrzeć przez wizjer, przestrzelić.

Xavier80
06-12-2020, 11:39
Strasznie nie lubie takich określeń i to nie chodzi o to, że w akurat odniosłeś je do nikona.
Bo to świadczy o samych niefajnych rzeczach. O fanatyzmie albo o niewiedzy albo o stronniczości - na jedno wychodzi. Niefajnie.

Ale to się tyczyło dostępności szkieł w poszczególnych segmentach, cenowych, wagowych, jakościowych itp. W innym segmencie to NIkon miażdży Sony, chociażby w ergonomii użytkowania.

Nysiu1337
06-12-2020, 12:00
Jedni Ci napiszą, że już od dawna warto się przesiąść a inni, że tylko lustrzanka. Obie opcje mają swoje wady i zalety. Skoro wcześniej nie używałeś bezlustra to minimum to pomacać w sklepie, popatrzeć przez wizjer, przestrzelić.

Rozumiem plusy i minusy. Więc załóżmy że wybiorę d850 ze względu trochę na koszty. Powiedz mi czy ten aparat posluzy mi zawodowo jeszcze chociaz 2-3 lata czy juz po roku będzie do wymiany (chodzi o jego wiek)

cybulski
06-12-2020, 12:12
Tak czy inaczej, mając 30tys do wydania jak autor, wybrałbym
Sigma fe 24-70/2.8 DG dn https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-a-24-70-mm-f-28-dg-dn-sony-e-zapytaj-o-oferte-p.html
Sigma fe 35/1.2 dg
https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-a-35-mm-f-12-dg-dn-sony-e-p.html?pozostale&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
Sigma fe 85/1.4 DG DN. https://www.cyfrowe.pl/obiektyw-sigma-85-mm-f14-dg-dn-art-sony-e-p.html?pozostale&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Gdyby chciał oszczędzić to 35/85 samyangi fe 1.4.
Puszka jakiś Sony a7iii lub A7r3 lub inny to mniej ważne.
Do tego co napisał to taki zestaw szkieł idealny.

Te sigmy podłączysz też do nikonów z6/Z7 przez przelotkę która już jest. Tu candar tak używa, ma a7iii i z6.
Cały czas UWAŻAM, że trzeba wybrać szkła a potem body a nie odwrotnie. SZKŁA są ważniejsze w ostatecznym obrazie niż jakieś puszki. Body najwyżej zmienisz a szkła są na dłużej jeśli kupisz od razu dobre.

Sigmy z FE, szkła Sony, podłączysz do Z. Szkła Zet nie podłączysz do Sony. Czyli jak autorze będzie lepiej wg Ciebie?

Nysiu1337
06-12-2020, 12:40
Wezme chyba d850 ze względu na to ze bezlustra dopiero raczkują, pewnie za jakies 2-3 lata zmienię juz na bezlustro bez gadania ale na ten moment przemawia do mnie standardowa lustrzanka. Mysle ze ona bardziej spelni moje wymagania a i tak główna rolę graja szkła. Sądzę ze przy tym co robię body d850 czy z7 to nie zauważę żadnej różnicy gdybym używał tych "samych" szkieł. Dziękuję za porady wszystkim ale zdecyduje się na d850 bo według mnie ma przewagę nad z7, wziąłbym z7 II ale nie wiem jak to z kosztami. Gdyby mógłby mi ktoś wycenić mniej więcej chociaz 3x obiektywy do z7 II gdzie zmieściłbym się do 10-15tys. Dziękuję i pozdrawiam

ksh
06-12-2020, 12:41
Rozumiem plusy i minusy. Więc załóżmy że wybiorę d850 ze względu trochę na koszty. Powiedz mi czy ten aparat posluzy mi zawodowo jeszcze chociaz 2-3 lata czy juz po roku będzie do wymiany (chodzi o jego wiek)

Że niby po roku się zdematerializuje czy jak ? :)
D850 to sprzęt profesjonalny i maszyna na serio do pracy do ciężkich warunków, to nie jest zabawka jak D750 czy Z6/Z7 mimo że wyszły im Zetki bardzo solidne i konkretnie wykonane to jednak to nie jest sprzęt dla zawodowca, a że jest kupowany i wykorzystywany przez zawodowców to inna sprawa, tak też było z D600/610 i wielu narzekało że słaba jakość itd mimo że sprzęt czysto amatorski, Z6/Z7 to semi pro czyli dla zaawansowanego amatora, Nikon wciąga go do sprzętu dla zawodowca tak jak dawniej wciągał jakieś modele lustzranek, taka polityka i nie ma to przełożenia na fakty.

slaweko
06-12-2020, 14:22
Bierz D850, nie zastanawiaj się. Bezlustra najkona doiero III lub nawet IV seria, czyli za 3-5 lat. To oczywiście moje zdanie, dla niektórych (użytkowników Z-ek) nie do przyjęcia :-)

JK
06-12-2020, 14:28
To jeszcze nam napisz z czego ta wiedza wynika. Masz? Używałeś? Porównywałeś? Czy tylko powtarzasz jakieś brednie z netu?

slaweko
06-12-2020, 14:36
Miałem z6. Sprzedałem po 2 miesiącach. Macanie w sklepie bezluster, proponowane tu autorowi wątka nic nie da. Musiałby poużywać, żeby wyrobić sobie opinię. Później ew może sprzedać ze stratą, jak mu nie przypasi.

ksh
06-12-2020, 14:43
Jakbyś rozwinął temat o jakieś opisy, argumenty i porównania to byłoby cenne, a tak wygląda jakbyś trollował, wiec zachęcam do rozwinięcia tematu.
Tylko bierzmy zawsze pod uwagę jakieś sensowne porównania bo nie widzę sensu porównywania np D850 z Z6 itp.

markB
06-12-2020, 18:50
Jeśli będziesz podpinał do puszki cięższe szkła, np. Arty Sigmy lub zoomy 2.8, to D850 będzie je lepiej wyważał, będzie bardziej ergonomicznie niż w przypadku lekkich puszek jak Z6 lub Z7, do których, BTW, nie ma dodatkowego gripa.

Jacek_Z
06-12-2020, 20:06
Gripy do Z6 i 7 są. Przy poziomych kadrach OK. Przy pionowych trzeba kupować Z6II lub Z7II by mieć spust w wygodnym miejscu.
Przy ślubach większość kadrów jest pozioma.

Umbra
07-12-2020, 00:45

A czemu nie? Przecież niektórzy pewnie jeszcze na D700 katują śluby.

cz4rnuch
07-12-2020, 01:10
Gripy do Z6 i 7 są. Przy poziomych kadrach OK...Używajmy fachowej nomenklatury. Nie gripy a kontenerki na beterie ;) Dla zagrypionych w bagnecie Zet tylko Z6/7 wersja II.

Jacek_Z
07-12-2020, 02:18
Chodziło o wyważenie body ze szkłem, to wtedy nie ma znaczenia.
Zresztą sam pisałem o tym, że spust jest dopiero w gripach do body z serii II.

ksh
07-12-2020, 10:54
A czemu nie? Przecież niektórzy pewnie jeszcze na D700 katują śluby.
D700 na śłuby to teraz wiocha i jakieś frajerstwo tylko ma ;)
Tak na serio to jakieś rok temu ekipa miała dwa D700 kupione koło premiery i z nastukanymi prawie po milionie zdjęć co akurat było tematem dyskusji plus to że na serwisie jest D750, który po 80 tysiącach zaczął się wieszać i oglądali mojego Z6 komentując "jak taką zabawką robić zdjęcia" i "dlaczego nikon nie robi normalnej wielkości Zetek" ? :)

markB
07-12-2020, 13:48
Oprócz ergonomii, o czym pisałem wyżej, za D850 przemawia też czas pracy na aku. Podpinasz grip z aku EN-EL18c + aku EN-EL15 w uchwycie i oblecisz ze dwa-trzy śluby na jednym załadunku. Tego nie da się zrobić z zetkami. Pomyśl sobie jak w zapale fotografowania zapomnisz o sprawdzeniu poziomu aku w zetce, a tu kicha i nie możesz cyknąć parze momentu zakładania obrączek, bo akurat nie ma "prądu". Do tego AF pewniejszy w D850, chociaż raczej dotyczy to AF-S, bo w AF-C przy szybkiej serii (9/sek) AF potrafi się rozjechać po pierwszej klatce.

ksh
07-12-2020, 14:00
Kwestia zasilania oczywista ale bez przesady żeby ktoś był taką ciapą i zapomniał o akku przed obrączkami itp :)

cybulski
07-12-2020, 14:19
Taka mnie reflesja naszła.
Nie chce mi się wczytywać ale czy autor odpowiedział czym do tej pory robi, jakie ma doświadczenie ?
Trochę dziwią mnie pytania o sprzęt z najwyższej półki ff. Tutaj na forum jest dużo opinii o d850,z6,z7. Na forum Sony o a7r3.
Wiemy przecież że to autor musi sam znać swoje potrzeby, przyzwyczajenia i wybrać pod siebie. I teraz użytkownicy d850 doradzą ten model lub Zetkę, użytkownicy a7r3 sonego.
Przy czym każdym z tych sprzętów autor zrobi takie same zdjęcia jeśli będzie umiał. Różnicę osiągnie, albo i nie, tylko poprzez specyficzne w danym systemie szkła i ... poprzez postprodukcję.

A my za każdym razem, jak "stado owiec" udowadniamy wyższość jednego systemu nad drugim, chcąc doradzić jak najlepiej.
Ale skoro autor nie podaje nam swojego "doświadczenia" albo takiego nie posiada, (może posiada nie wiem) to może powinien kupić np d750/d810 aby zobaczyć czy lustro mu podejdzie albo spotkać się z kimś kto pracuje na lustrze i bezlusterkowcu i popróbować.
Bo są wady i zalety lustra, bezlustra. W pracy zawodowej (portrety, ludzie, śluby) chyba wygra bezlustro z powodu powtarzalności celności autofokusa i braku ewentualnych problemów z kalibracją. Niedoświadczony użytkownik lepiej aby nie przechodził tych problemów.

markB
07-12-2020, 15:51
Kwestia zasilania oczywista ale bez przesady żeby ktoś był taką ciapą i zapomniał o akku przed obrączkami itp :)

Oj, zdarza się. Byłem świadkiem takiego przypadku ok. roku temu, gdzie parze młodych ostał się tylko film z procesu zakładania obrączek, bo fotograf (może mało doświadczony?) walczył akurat z wymianą aku w bezlusterkowcu. Nie da się ukryć, "kwasy" potem były.

JK
07-12-2020, 16:48
Co to są za argumenty? To jest tylko potwierdzenie głupoty i braku profesjonalizmu fotografa. Nic więcej.

fafniak
07-12-2020, 17:50
Oj, zdarza się. Byłem świadkiem takiego przypadku ok. roku temu, gdzie parze młodych ostał się tylko film z procesu zakładania obrączek, bo fotograf (może mało doświadczony?) walczył akurat z wymianą aku w bezlusterkowcu. Nie da się ukryć, "kwasy" potem były.

Wpadki zdarzają się, tak po prostu