PDA

Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Octavia II / dzień / noc / flash

Carolco
04-12-2020, 21:27
Witam,

wstawiam tu coś pierwszy raz, to moje pierwsze próby na rodzinnym autku. Jestem świadom, że na drugim zdjęciu nie ma polara, bo najzwyczajniej w świecie o nim zapomniałem... latający softbox odwrócił moją uwagę i druga fotka bez polaryzacji ;)

1.
45964

2.
45965

3.
45966

4.
45968

5.
45967

6.
45969

7.
45970

8.
45971

Myszowor
04-12-2020, 23:33
Zdjęcia fajne, ja bym zmienił miejscówkę.

KaarooL
05-12-2020, 02:03
Porządne zdjęcia, gustowna obróbka, fajny mikrokontrast.

Jeśli miałbym coś zasugerować, to:
- inne auto (dyskusyjna stylistyka oraz spora powszechność aut tejże marki)
- focenie auta z kołpakami - po mojemu - w ogóle mija się z celem
- lepszą miejscówę, jak już zasugerował kolega
- mniej centralne kadrowanie zdjęcie z tylną lampą
- skoro zasłaniasz blachy, zrób to porządnie: zaznacz cały obszar wewnętrzny i wypełnij uśrednionym kolorem szaro-jakimś tam; szkoda Twojej pracy na prostokąty rodem z "paint"

Poszukaj kogoś z forum BMW, Audi, Subaru lub racingforum, kto ma coś ciekawego w Twojej okolicy.
Jeszcze lepszy byłby jakiś stary amerykaniec z V8 na szerokich stalówkach.

Jak w każdej dziedzinie foto: ludzie najpierw ocenią modelkę, potem kadry.

Carolco
05-12-2020, 12:13
Zdjęcia fajne, ja bym zmienił miejscówkę.

A tak, tak, miejscówka taka sobie, wiem. Tylko to takie niezobowiązujące kadry mojego autka, ćwiczenia można by rzec.

- - - - kolejny post - - - - - -

Porządne zdjęcia, gustowna obróbka, fajny mikrokontrast.

Jeśli miałbym coś zasugerować, to:
- inne auto (dyskusyjna stylistyka oraz spora powszechność aut tejże marki)
- focenie auta z kołpakami - po mojemu - w ogóle mija się z celem
- lepszą miejscówę, jak już zasugerował kolega
- mniej centralne kadrowanie zdjęcie z tylną lampą
- skoro zasłaniasz blachy, zrób to porządnie: zaznacz cały obszar wewnętrzny i wypełnij uśrednionym kolorem szaro-jakimś tam; szkoda Twojej pracy na prostokąty rodem z "paint"

Poszukaj kogoś z forum BMW, Audi, Subaru lub racingforum, kto ma coś ciekawego w Twojej okolicy.
Jeszcze lepszy byłby jakiś stary amerykaniec z V8 na szerokich stalówkach.

Jak w każdej dziedzinie foto: ludzie najpierw ocenią modelkę, potem kadry.

Inne auto akurat nie za bardzo, bo to takie sobie ćwiczenia na zasadzie "jak to ugryźć" ;) Autko moje rodzinne, więc bez żadnego umawiania, przygotowań itd. Jeśli możesz, powiedz, dlaczego należy robić zdjęcia bez kołpaków? Czarne felgi stalowe "nie zaświeciłyby" tak, jak te kołpaki. Miejscówka już wiem :) Z tym zasłanianiem, to też pełna zgoda - marnie mi to wyszło. KaarooL Dzięki wielkie za szereg informacji.

KaarooL
05-12-2020, 17:44
W skrócie: czujesz temat i czas na inne auto do focenia. Lepiej focić auta na alu lub szerokiej stali, szkoda czasu na zwykłą stal+kołpaki.

Carolco
05-12-2020, 18:21
W skrócie: czujesz temat i czas na inne auto do focenia. Lepiej focić auta na alu lub szerokiej stali, szkoda czasu na zwykłą stal+kołpaki.

Czyli w tym rzecz, zrozumiałe i przyjęte do wiadomości, podziękować :)

odzio
08-12-2020, 13:53
jaki przebieg? nie bity? jakiś link do OLX?

A nie to nie ten dział :D

Tak na poważnie super foty, naprawdę elegancko wyglądają te detale, choć samochód w całości niestety przez swoją popularność właśnie kojarzy się z portalem aukcyjnym. Koniecznie wrzuć foty, jak dorwiesz bardziej wyszukaną furę, z przyjemnością pooglądam :)

Carolco
08-12-2020, 15:56
jaki przebieg? nie bity? jakiś link do OLX?

A nie to nie ten dział :D

Tak na poważnie super foty, naprawdę elegancko wyglądają te detale, choć samochód w całości niestety przez swoją popularność właśnie kojarzy się z portalem aukcyjnym. Koniecznie wrzuć foty, jak dorwiesz bardziej wyszukaną furę, z przyjemnością pooglądam :)

Tak od ręki mogę zrobić fotki dla tych bardziej wyszukanych, tj. Golf IV i Lanos :D Ale to chyba dlatego się jeszcze wstrzymuję ;) Tak poważniej, to dopiero kupiłem jakiś sensowniejszy statyw i może jeszcze coś tam uda się cyknąć za jakiś czas lepsiejszego. odzio Dzięki za komentarz.

wojtekd3
14-12-2020, 22:57
Wiadomo, że zdjęcia modelki z nieprzeciętną urodą są ciekawsze, ale sztuką jest zrobić dobre zdjęcia opatrzonemu modelowi. Moim zdaniem Carolco znakomicie sobie z tym tekstem poradził. Z zainteresowaniem obejrzałem niepospolite zdjęcia tego pospolitego auta. I chętnie obejrzałbym Twoje foty Lanosa. Poważnie.

Carolco
15-12-2020, 10:53
Wiadomo, że zdjęcia modelki z nieprzeciętną urodą są ciekawsze, ale sztuką jest zrobić dobre zdjęcia opatrzonemu modelowi. Moim zdaniem Carolco znakomicie sobie z tym tekstem poradził. Z zainteresowaniem obejrzałem niepospolite zdjęcia tego pospolitego auta. I chętnie obejrzałbym Twoje foty Lanosa. Poważnie.
wojtekd3 Myślę, że błysk nadał tu po prostu znośność auta na zdjęciach, bo faktycznie bez tego auto jest po prostu zwykłe o mocno opatrzone. Lanos wczoraj po wymianie oleju i chyba faktycznie się do niego zabiorę za jakiś czas - może jak pogoda będzie łaskawsza na cykanie, bo z moim podejściem do tematu, to te kilka zdjęć z 2-3h będę robił ;) Na temacie fotografii motoryzacyjnej się nie znam tak na dobrą sprawę i pomysłów brak na tę chwilę. Dzięki za opinię.