Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon d5300 a zdalne wyzwalanie YN565exIII

Andrzej
02-12-2020, 22:54
Witam, mam nikond5300 posiadam też od kilku dni lampę YN565EXIII na sankach aparatu sprawuje się dobrze. Jednak chciałem ją wyzwolić ze statywu i nie mogę. Instrukcja jest też po chińsku i angielsku , ściągnąłem sobie te które znalazłem z lamp pośrednich yn560 i 568 jednak nie rozwiązało to problemu. Czy ktoś wie jak mógłbym ten problem rozwiązać być może jakiś wyzwalacz radiowy?

OjTam
02-12-2020, 23:00
1. Lampa w manual, włącz fotocelę. Kukułka w puszce też na manual. Wyzwolisz na błysk kukułki.
2. Yn622 Kit (https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-kit-lcd-zestaw-transmiter-i-nadajnik-odbiornik-stopka-nikon.html).

Andrzej
02-12-2020, 23:32
Dzięki za podpowiedź, działa :wink:

Andrzej
03-12-2020, 10:56
2. Yn622 Kit (https://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-yn-622n-kit-lcd-zestaw-transmiter-i-nadajnik-odbiornik-stopka-nikon.html).

Narodziło się kolejne pytanie. Jednak ten błysk z lampy wbudowanej chciałbym wyeliminować czasami i pewnie wtedy użyłbym radiowego wyzwalacza. Czym się różni od tańszych modeli np tego z allegro https://allegro.pl/oferta/radiowy-wyzwalacz-yongnuo-yn-622n-ii-ittl-komplet-9367128225?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Pozostałe&gclid=Cj0KCQiAtqL-BRC0ARIsAF4K3WH49BT4MAAL-fov-djdkh7ZMCHn2Bm9U91_Lq-dS7vSakRrqq2KnpYaAiCcEALw_wcB
poza tym co widać nie ma ekranu lcd i jest to jakaś okrojona wersja ale posiada w opisie pracę w trybach jak ta powyżej. Jeśli to jest totalne g.. to poczekam dozbieram i kupię ten podany model w odpowiedzi.

OjTam
03-12-2020, 11:01
No właśnie brakiem ekranu się różnią. ;)
Oznacza to, że jakbyś chciał wprowadzić zmiany, musisz na czuja.

Andrzej
03-12-2020, 11:38
Czyli na tym nadajniku z ekranikiem wszystko ustawiam i jest ok?

OjTam
03-12-2020, 12:06
Tak. I coś, bo znaków mało.

r_m
04-12-2020, 04:01
Tak tylko dodam, że aby wyzwolić radiowo tą lampę musisz kupić dwa urządzenia, jedno zakładane na aparat (nadajnik-sterownik), i drugie, na które założysz lampę.
Jeśli nie potrzebujesz zdalnie zmieniać ustawień lampy, nie wymagasz, żeby lampa zdjęta z aparatu sama dobierała moc błysku (chodzi o iTTL), nie musisz kupować radia z obsługą iTTL, wystarczy tańsze i prostsze umożliwiające tylko wyzwalanie lampy (np. YN RF-603n), z tym, że jak wyżej, jedno na aparat, drugie pod lampę.
Inna możliwość: zmiana obecnej lampy na inną, mającą wbudowane radio (np. YN685 - ma wbudowany odbiornik zgodny z YN 622n i 603n, albo Stroboss 60n - zgodny ze swoim systemem radiowym Navigator X).

OjTam
04-12-2020, 15:53
Tak tylko dodam, że aby wyzwolić radiowo tą lampę musisz kupić dwa urządzenia, jedno zakładane na aparat (nadajnik-sterownik), i drugie, na które założysz lampę.

I dlatego mój link prowadzi do zestawu kit, czyli odbiornik i nadajnik.

Inna możliwość: zmiana obecnej lampy na inną, mającą wbudowane radio [ciach] Stroboss 60n - zgodny ze swoim systemem radiowym Navigator X).

?

Andrzej
08-12-2020, 19:25
Ok dzięki za wyczerpujące informacje. Jeszcze do wczoraj myślałem o kupieniu tańszego zestawu tylko do wyzwolenia, ale z drugiej strony wybiegłem w przyszłość i znowu mam pytanie. Czy ten zestaw Yn622 Kit będzie współpracował z lampami innej firmy gdybym np kiedyś coś sobie kupił lub dostał, np metz 52 af-1 czy te lampy z trochę wyższej półki nie potrzebują takich wyzwalaczy? Bo jeśli te lepsze lampy od 565 nie potrzebują takich wyzwalaczy to wystarczy mi tańszy zestaw tylko do wyzwolenia.
I jeszcze jedno czy do lamp potrzeba jakichś specjalnych akumulatorków? Wsadziłem 4 nowe baterie i po 2 dniach pstrykania po bateriach.
Wybaczcie że zadaję takie pytania ale jestem zielony w tym temacie , dostałem lampę 565 (na razie opcja sprzedaży nie wchodzi w grę) .

OjTam
08-12-2020, 19:31
Wyzwalacze będą współpracować z np Metzem 52 af-1, jeśli w/w Metza założysz na odbiornik.
Wbudowany odbiornik mają YN685, oraz 968, przy czym ten drugi ma też wbudowany wyzwalacz.
Na paluszkach można jechać, ale to ani ekonomiczne, ani ekologiczne. Najlepiej kupić akumulatorki (Eneloopy białe, albo Laddy z Ikei) oraz dobrą ładowarkę (np NC-1000+).

Andrzej
09-12-2020, 20:36
Wszystko lub prawie wszystko co chciałem wiedzieć rozumiem :grin: akumulatorki wezmę Laddy na razie i tą ładowarkę po opisie widzę że jest dobra a ja szukałem wcześniej byle czego. Jeszcze pytanie co do tej lampy 565, czy kupiąc kiedyś tam np inną lampę czy to Metz czy wyższy model Yongnuo 685 będę mógł je ze sobą zesparować to znaczy wyzwalać jednocześnie? Po zebraniu informacji wydaje mi się że tak ale lepiej zasięgnąć opinii fachowców.

OjTam
09-12-2020, 21:12
Będziesz mógł wyzwalać razem.

Andrzej
15-12-2020, 08:19
Mam jeszcze jedno pytanie, chciałbym zamocować lampę na statywie i dodać parasolkę. Potrzebny jakiś uniwersalny uchwyt https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-uchwyt-do-lampy-blyskowej-i-parasolki-6924328457?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Fotografia&ev_adgr=Pozostałe&gclid=CjwKCAiAt9z-BRBCEiwA_bWv-CsL5Zwhehnk1iQYk4IwLa45jaCsOkKVRxDx-1F1mO7XlJH1HiiT5xoC8u8QAvD_BwE czy ten będzie się nadawał czy szukać czegoś innego? Na innych stronkach były podzielone na typy te uchwyty i przez to mam wątpliwości

r_m
16-12-2020, 00:58
Teoretycznie wystarczy. Tylko to jest najtańsze plastikowe "badziewie". Zdaj sobie sprawę z faktu, że od solidności uchwytu zależy stan Twojej lampy - jeśli plastikowy uchwyt się rozleci, sekundę później lampa też może się rozlecieć po spotkaniu z podłożem.
Widziałem już uchwyty tego typu, które były pęknięte od dołu, po przeciwnej stronie niż śruba mocująca do statywu, prawdopodobnie na skutek braku wyczucia przy dokręcaniu.
Uprzedzając pytanie co kupić: ja wybrałbym coś solidniejszego, metalowego, np. jakiś Phottix Varos, ale ich ceny są zdecydowanie wyższe.

Andrzej
18-12-2020, 22:05
Dziękuję za info w sumie to nie pomyślałem wcześniej o tym że metalowe jest lepsze tylko plastik tani. Doszedłem do wniosku że jednak w tym wypadku metal jest lepszy więc zamówiłem Phottix.

galowy
23-12-2020, 09:13
Znam doskonale ten uchwyt i nie jest ona wykonany tylko z tworzywa sztucznego. Część mocowania stopki lampy jest metalowa i solidna. Jednak nie poleciłbym go do lamp z blokadą "przesuwaną" nie trzyma on dobrze. Niby ściskamy sankami stopkę, ta jednak potrafi się wysunąć. Przy lampach z blokadą "dokręcaną" spełnia swoją role bardzo dobrze. O sam przegub czy mocowanie do statywu nie martwiłbym się, nie udało mi się ich popsuć przez kilka lat. Z drugiej strony jak ktoś jest zdolny to i metalową kulkę popsuje.
Myślę że w doborze uchwytu warto wziąć pod uwagę wartość lampy błyskowej. Stosując tanie lampy ( ja używam YN-560) nie ma sensu wywalać za uchwyt tyle samo co za lampę. Bo co z tego że metalowy uchwyt utrzyma mi ją na statywie jak ten porwie wiatr i całość wyląduje na ziemi?
Kupując coś tańszego warto to wziąć do ręki i przekonać się czy jest to wystarczająco solidne.

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę!