Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 27/2020 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór wszystkim! :)
W głosowaniu 27 edycji zabawy mamy 15 prac :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace jakie Wam się spodobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: marcin255
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (05.12.2020)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
Oryginał
45890
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1-4crU8fhh06yKLOqpg8-dOGth3THwxIS/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
45900
2
45899
3
45898
4
45897
5
45896
6
45895
7
45894
8
45893
9
45892
10
45891
11
45904
12
45903
13
45902
14
45901
15
45907
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
Bartolini82
02-12-2020, 22:47
Jak to mówi Święty Mikołaj, HO, HO, HO :D
45908
marcin255
02-12-2020, 22:51
kuźwa patrzę na kompa i na fotki na stronie i nie wiem która moja :razz:
Bartolini82
02-12-2020, 22:53
Ja raz tak miałem, aż do cruska pisałem, że normalnie prawie jak kopia była ;)
Tutaj 2 trochę podobne, ale jednak od razu widać różnice ;)
Marcin, popatrz co wysyłałeś, raczej nie powinieneś mieć problemu z odróżnieniem :D
Chyba, że to taki żart :D
Moja jak zwykle kijowo wygląda przy innych. ¯\_(ツ)_/¯
Cóż, może 0 głosów będzie. :D
Martutittu
02-12-2020, 23:08
No ale ciężko było wybrać tylko 3. Mi tam się podobuje
Cóż, może 0 głosów będzie. :D
Tematyczni muszą trzymać fason :mrgreen: TWA!!
Głosować głosować :D Byle nie na Tematyczne TWA :mrgreen:
10. Puszczaj farbę Krecie. :D
No więc trzy prace są na pierwszym, trzy na drugim i dwie na trzecim miejscu, różnice między miescami to jeden głos :)
Bez głosu są dwie prace.
Bez głosu są dwie prace.
OjTam :mrgreen:
OjTam :mrgreen:
????:mrgreen:
Jaa na pewno mam zero, także również żółwik [emoji23]
Takie pytanko: jak zdjęcie typu poniżej by się miało do regulaminu
2.2 Nie wolno robić „wklejek” przy obróbce (dodawać obcych elementów do zdjęcia, zmieniać nieba itp.), nie można też wycinać istotnych dla zdjęcia elementów oraz należy zachować przynajmniej 50% oryginalnego kadru chyba, że jest to edycja opisana jako NO LIMIT, bądź autor RAWka specyficznie określił zasady obróbki.
Nie robię wklejek obcych elementów, bo jest to powielona i odbita ta sama warstwa.
Nie zmieniam nieba, bo to jest dokładnie to samo niebo.
Nie wyciąłem żadnych fragmentów zdjęcia, zarówno tych istotnych, jak i tych mniej istotnych.
Zachowałem ponad 50% oryginalnego kadru, nawet jest to 200% kadru.
45941
Bartolini82
03-12-2020, 19:54
No więc trzy prace są na pierwszym, trzy na drugim i dwie na trzecim miejscu, różnice między miescami to jeden głos :)
Bez głosu są dwie prace.
Wyścig zapowiada się emocjonująco :D
45943
Finisz z niespodzianką. :roll: :lol: ;)
2.2 Nie wolno robić „wklejek” przy obróbce (dodawać obcych elementów do zdjęcia, zmieniać nieba itp.), nie można też wycinać istotnych dla zdjęcia elementów oraz należy zachować przynajmniej 50% oryginalnego kadru chyba, że jest to edycja opisana jako NO LIMIT, bądź autor RAWka specyficznie określił zasady obróbki.
Nie robię wklejek obcych elementów, bo jest to powielona i odbita ta sama warstwa.
Nie zmieniam nieba, bo to jest dokładnie to samo niebo.
Nie wyciąłem żadnych fragmentów zdjęcia, zarówno tych istotnych, jak i tych mniej istotnych.
Zachowałem ponad 50% oryginalnego kadru, nawet jest to 200% kadru.
45941Dlaczego by nie zrobić kalejdoskopu i powiększyć kadr do 400%.
Zdjęcie mogłoby być ciekawe na no limit.
Autor zdjęcia może zdecydować jeśli chce mieć zrobiony że swojego zdjęcia kosmos.
Dla mnie osobiście to nie jest normalna obróbka.
Martutittu
03-12-2020, 22:41
Można się spierać, ale w dopuszczalnych wymiarach byś się z tym nie zmieścił ;)
...Dla mnie osobiście to nie jest normalna obróbka.
Mi nie chodzi o obróbkę, tylko o same podejście. Czy taka koncepcja by była dopuszczalna/dopuszczona?
A skoro są dopuszczone wszelkie programy, to jeszcze pytanko o dopuszczenie obróbki 3D. Pytam się o to, bo znajomy odkąd kupił okulary, to dzieli wszystko na 3D i resztę :-D
Ja osobiście nie mogę się przekonać do 3D i VR, ale w sumie może się przytrafić taka sytuacja w RAWkach. I co wtedy?
Martutittu, zdjęcie zawsze można przeskalować...
Technicznie rzecz biorąc jest to zupełnie inne zdjęcie, w rzeczywistości nie mam kija w tyłku i pewnie bym dopuścił jako kreatywna wersja :)
W nowym regulaminie spora część decyzji co do obróbki oddawana jest autorowi RAWka. Idąc tym tokiem myślenia dalej, mogliśmy mieć przeróżne edycje, od śmiertelnie poważnych po totalnie kosmiczne i komiczne. Tylko raz zdarzyło się że ktoś w ogóle cokolwiek zastrzegł. Nikt ani razu nie wybrał formy obróbki, konwencji itp... Albo nikt o tym nie pamięta, albo nie ma odwagi, albo pomysłu :)
paparapa
04-12-2020, 00:24
Technicznie rzecz biorąc jest to zupełnie inne zdjęcie, w rzeczywistości nie mam kija w tyłku i pewnie bym dopuścił jako kreatywna wersja :)
W nowym regulaminie spora część decyzji co do obróbki oddawana jest autorowi RAWka. Idąc tym tokiem myślenia dalej, mogliśmy mieć przeróżne edycje, od śmiertelnie poważnych po totalnie kosmiczne i komiczne. Tylko raz zdarzyło się że ktoś w ogóle cokolwiek zastrzegł. Nikt ani razu nie wybrał formy obróbki, konwencji itp... Albo nikt o tym nie pamięta, albo nie ma odwagi, albo pomysłu :)
W sumie to są dwa zdjęcia :). Myślę, że taki pomysł nie spotkałby się ze zbyt dużym aplauzem publiczności. Bez obrazy ani to twórcze, ani kreatywne. Taki odgrzany kotlecik :). Tu się nie robi kalejdoskopów... tu się suwa suwakami :mrgreen:.
Takie decyzje lubię pozostawiać publiczności miast ferować jednoznacznie wyroki osobiste :) :) (aczkolwiek mi osobiście się taka opcja nie podoba, bo ne ma w tym zbyt wiele pomysłowości, jednak, głosujący mają różne podejście :) )
https://media1.tenor.com/images/e1f83fc4631fcce9e538189edc489190/tenor.gif
Po 20 głosujących dwie prace na pierwszym, jedna na drugim i trzy na trzecim miejscu. Różnice po głosie.
Jedna praca pozostaje bez głosu.
Jedna praca pozostaje bez głosu.
https://media1.tenor.com/images/80acef3594147fb0a50bc4dd9d31eeee/tenor.gif
paparapa
05-12-2020, 22:46
Zgłaszam formalny wniosek o zniesienie dogrywek. :).
To jest cykl 10 zabaw i liczy się wynik końcowy.
Co szanowny prowadzący, koleżanki i koledzy na to?
marcin255
05-12-2020, 22:54
Jestem za zniesieniem
Dla mnie osobiście to nie kłopot, wręcz byłoby to jakieś ułatwienie, z tym, że nie zrobimy tego teraz, w środku zabawy, mogę otworzyć wątek z głosowaniem i wprowadzić zmiany jeśli będzie taka chęć większości po wyniku głosowania powiedzmy od nowego "sezonu" :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Tym czasem, zapraszam do DOGRYWKI (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305070-Zabawa-w-RAWki-27-2020-DOGRYWKA-GŁOSOWANIE) :)
paparapa
05-12-2020, 23:15
Dla mnie osobiście to nie kłopot, wręcz byłoby to jakieś ułatwienie, z tym, że nie zrobimy tego teraz, w środku zabawy, mogę otworzyć wątek z głosowaniem i wprowadzić zmiany jeśli będzie taka chęć większości po wyniku głosowania powiedzmy od nowego "sezonu" :)
To jest oczywiste, że nie od teraz. :)
To teraz pytanie za 5 pkt. Jeśli będzie więcej niż jeden wygrany... To kto zapoda rawka?
To akurat nie problem, zawsze obaj wygrywający mogą dostąpić tego zaszczytu, tym samym baza rawek może być zasilana na wypadek errora...
Przy czym bede najpewniej musiał niestety dokonywać wyboru który rawek do zabawy, który do poczekalni.
Nie lubię wartościować w ten sposób zgłaszanych prac do obróbki, ale jakoś by trzeba to ogarnąć [emoji6]
No właśnie. A tak... Dogrywka sama ten problem załatwia. :mrgreen:
Racja mości panie OjTamie szanowny :D
paparapa
06-12-2020, 00:46
To teraz pytanie za 5 pkt. Jeśli będzie więcej niż jeden wygrany... To kto zapoda rawka?
Ach, rzut monetą też może rozwiązać sprawę :). A czy zaszczyt dostarczenia rawka jest aż tak nobilitujący? :)
Nie zawsze, bywa i brak rozstrzygnięcia w dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/303450-Zabawa-w-RAWki-15-2020-G%C5%81OSOWANIE-DOGRYWKA).
Osobiście jednak jestem za pozostawieniem dogrywek.
... A czy zaszczyt dostarczenia rawka jest aż tak nobilitujący? :)
Dla mnie to bardziej problem i z chęcią się pozbywam tego przywileju:smile:.
paparapa
06-12-2020, 15:11
Nie zawsze, bywa i brak rozstrzygnięcia w dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/303450-Zabawa-w-RAWki-15-2020-G%C5%81OSOWANIE-DOGRYWKA).
Osobiście jednak jestem za pozostawieniem dogrywek.
Dla mnie to bardziej problem i z chęcią się pozbywam tego przywileju:smile:.
A, bo ty jesteś niepoprawnym konserwatystą. :)
Podsumowanie po dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305070-Zabawa-w-RAWki-27-2020-DOGRYWKA-GŁOSOWANIE) :)
1 miejsce na podium zajął paparapa
2 miejsce zajął doors
3 miejsce zajęli Martutittu oraz Zbyszek
Nie otrzymałem informacji o wyróżnieniu od autora RAWka...
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 paparapa
46042
#2 doors
46039
#3 Martutittu
46040
#3 Zbyszek
46041
#PRACA WYRÓŻNIONA paparapa
46042
...
* paparapa - poproszę o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy :)
** Andre53 - proszę nie głosować na siebie, to już druga żółta kartka ;) (regulamin).
Przyjemnego wieczoru życzę :)
marcin255
06-12-2020, 23:32
Gratulacje , nie wiedziałem ,że mam coś z wyróżnieniem modzić ale to praca nr.8
OK, to dodaję ją do wyróżnionych.
Wydawało mi się, że opisywałem w pierwszym poście i najwidoczniej mam rację - wydawało mi się :)
9 - Scranta Claus
xD Dex, Scranta Craus brzmi lepiej. :D
krulewik
06-12-2020, 23:49
Jako że już po dogrywce, gratuluję pierwszego miejsca paparapa i pozostałym, którzy zmieścili się na podium. :-)
Natomiast wielkie wyrazy uznania dla wszystkich, którym się chciało wziąć udział w zabawie. :)
Pod spodem, moje materiały pomocnicze przy głosowaniu, zamieszczone w kolejności zajętych miejsc (uwzględniając dogrywkę).
Miejsce 1 - zdjęcie nr 8.
46043
Miejsce 2 - zdjęcie nr 3.
46044
Miejsce 3 - zdjęcie nr 6.
46045
Miejsce 3 - zdjęcie nr 7.
46046
Miejsce 4 - zdjęcie nr 14.
46047
Miejsce 5 - zdjęcie nr 2.
46048
Miejsce 5 - zdjęcie nr 12.
46049
Miejsce 6 - zdjęcie nr 1.
46050
Miejsce 6 - zdjęcie nr 9.
46051
Miejsce 6 - zdjęcie nr 10.
46052
Miejsce 7 - zdjęcie nr 4.
46053
Miejsce 8 - zdjęcie nr 5.
46055
Miejsce 8 - zdjęcie nr 13.
46056
Miejsce 8 - zdjęcie nr 15.
46057
Miejsce 9 - zdjęcie nr 11.
46058
Mnie się strasznie nie podobała plaża na wygranej pracy, jakby oświetlona jarzeniówką. Za to reszta zdjęcia bardzo dobra.
paparapa
07-12-2020, 00:08
Mnie się strasznie nie podobała plaża na wygranej pracy, jakby oświetlona jarzeniówką. Za to reszta zdjęcia bardzo dobra.
Właśnie największy problem miałem z plażą... Ciągle mi nie pasował kolor i jasność piasku. Za którąś zmianą machnąłem ręką i poddałem się . Poza tym podoba mi się to, jakie RAWy dają zetki. Sama przyjemność je edytować :).
Przy okazji gratki dla pozostałych kolegów z pudła :lol: , oraz wszystkich uczestników.
Kierowniku crusiek chciałbym odnaleźć jedno zdjęcie, aby mogło tu zagościć w następnym starciu.... Tylko to trochę roboty. Postaram się do jutra wieczorem .....
OK.
To się nawet dobrze składa, bo jutro na 6 do pracy rowerkiem, więc czas iść spać :)
paparapa gratuluje!
Dzieki za glosy!
Czy tu tesz bedo rozciomgania? :mrgreen:
Tu zorciomgań nie budiet! Ale budiet haraszo jak szybko dolecimy do 30 :D
A co ftedy bendziem? Bendom nagrody? :D
Dexter, jak nie weźmiesz spraw w swoje ręce, czaszki się nie doczekasz. :D
No właśnie, może by tak nadszyszkowniku jakieś drobne nagrody w TMT i RAWkach ?
Na dobry koniec roczku? :) Jacek_Z
- - - - kolejny post - - - - - -
A co ftedy bendziem? Bendom nagrody? :D
Specjalnie dla Dexa - nagroda: Sesja świąteczna z kretem w aurze mrozu po środku nigdzie :P
(może to być sesja zdjęciowa - krajobraz, albo sesja na bejsbole z foczkami)
Myślałem, że może jakaś marynowana dżdżownica, połyskujący kamyk albo kreci pazur na szczęście :mrgreen:
Po środku nigdzie... znaczy daleko jechac nie trzeba, w sumie to wystarczy, że z chaty wyjde :mrgreen:
No to gut, tylko psa ubierz ciepło, bo Ciebie to mi nie szkoda, ale szkoda by się psina rozchorowała.
On ma ciepły dres ;)
xD Tylko jak tu łysolka teleportować :D
Zapraszam do NOWEJ ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/305100-Zabawa-w-RAWki-28-2020).