PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D850, a obiektywy Nikkor 50mm

Endymion
28-11-2020, 20:13
Witam wszystkich.
Czym różnią się te obiektywy. Z pewnością światłem. Cena bardzo zróżnicowana.

1) https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-50-mm-f-1-8-d-af.html?https://fotoforma.pl/polecane-produkty
2) https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-50-mm-f-1-8-g.html?https://fotoforma.pl/polecane-produkty
3) https://fotoforma.pl/obiektyw-nikkor-af-s-50mm-f-1-8-se.html?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
4) https://fotopanorama.pl/pl/nikkor-af-50-mm-f-1-4-d.html?850d&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
5) https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-50-mm-f-1-4-g-af-s?https://fotoforma.pl/polecane-produkty
6) https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-nikkor-50mm-f1.2-ai?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Pytam dlatego bo potrzebuję kupić podstawowy obiektyw do tego BODY, ale żeby przesadnie nie był drogi :D
Jeśli NIKON D850 nie ma lampy to przy założeniu takiego dość jasnego obiektywu trzeba w mieszkaniu mieć od samego początku lampę błyskową? Światło w domu przeciętne. Zdjęcia będą robione na początku z ręki. Za kilka miesięcy będzie zmiennoogniskowy. Niestety nie teraz ;)

To aparat dla kogoś kto w latach '80 miał Zenita i ciemnię do wywoływania zdjęć. Praca, utrzymanie rodziny i zawsze ważniejsze wydatki sprawiły, że ta osoba nie miała czasu i środków na takie hobby. Pomieszczenie z ciemnią zostało przerobione na pokój dziecinny ;)
To zestaw na prezent.

Kojocisko
28-11-2020, 20:41
Jeśli ma być tani i mieć sens, to Nikkor 50mm/1.8 G.
Ale... do tego aparatu to słaby obiektyw, podobnie jak każdy z tej listy (choć każdy ma jakieś zalety).

ksh
28-11-2020, 20:42
Witaj, skąd pomysł że 50mm to będzie podstawowy obiektyw i dobry na prezent ?
Jeśli kupujesz na prezent to może ciut tańszy sprzęt i sensowny obiektyw zoom albo przynajmniej komplet stałek ?

poste
28-11-2020, 22:26
Nikon nie ma żadnej 50, którą mógłby się pochwalić
https://www.optyczne.pl/11604-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_przygotowa%C5%82_list%C4%99_zalecanych_obiek tyw%C3%B3w_dla_D850.html

Endymion
28-11-2020, 22:43
Dość tani jak na obiektywy czyli do ok 2000zł. Jeśli nie będzie potrzeba dokupić lampy to do 3.000zł (tzn. z początku). Wydaje mi się, że dobry obiektyw zmiennoogniskowy jest dużo droższy niż dobra stałka. Zdaję sobie sprawę że wtedy jest różny zakres.

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo to ponoć dość uniwersalny obiektyw 50mm. Z pewnością dla ekspertów fotografii tak nie jest :) Ta osoba później sama będzie sobie kupować takie obiektywy jakie będą bliższe zainteresowaniom. Niestety nie ma czegoś dobrego do wszystkiego i niezbyt drogiego :) :)

Myszowor
28-11-2020, 23:46
Do portretu tanio Nikkor 85 1,8 będzie ok, jeśli 50mm to polecam Sigmę Art 50mm 1,4, mam ją już kilka lat i jest najlepsza jak dla mnie.

TOP67
28-11-2020, 23:55
Z tej listy tylko 50/1.8G za 929 zł

Ale to aparat za ponad 10 tys., warto kupić coś lepszego.

Standardem jest 24-70/2.8

Jeśli jedyny stałoogniskowy, zwłaszcza do zdjęć w pomieszczeniach, zdecydowanie ogniskowa 35 mm. Tu ceny są jednak wyższe.

Endymion
29-11-2020, 00:02
Do portretu tanio Nikkor 85 1,8 będzie ok, jeśli 50mm to polecam Sigmę Art 50mm 1,4, mam ją już kilka lat i jest najlepsza jak dla mnie.

Ten obiektyw jest kompatybilny z D850? Pytam bo na liście, którą przedstawia Nikon nie ma takiej pozycji. Tylko swoje ;) Może z innymi obiektywami coś się blokuje (niedostępne funkcje?) To trochę dziwnie może się czytać ale ta Sigma 50mm 1,4 nadaje się by nagrać również film? Czy ten obiektyw zrobi dobrze... zdjęcie w pokoju ok 5x6 bez używania lampy błyskowej w dzień. Ewentualnie tylko lampa sufitowa ;) Może nie ma takich obiektywów?

TOP67
29-11-2020, 00:08
Nikon D850 będzie działał z każdym nowym obiektywem z bagnetem Nikon F. Ale unikaj tych z oznaczeniem DX (będzie działał, ale tylko na połowie matrycy).
Jeden z tych, które pokazałeś w pierwszym poście jest manualny. Takich też bym unikał.

bomkallo
29-11-2020, 04:15
Ten obiektyw jest kompatybilny z D850? Pytam bo na liście, którą przedstawia Nikon nie ma takiej pozycji. Tylko swoje ;) Może z innymi obiektywami coś się blokuje (niedostępne funkcje?) To trochę dziwnie może się czytać ale ta Sigma 50mm 1,4 nadaje się by nagrać również film? Czy ten obiektyw zrobi dobrze... zdjęcie w pokoju ok 5x6 bez używania lampy błyskowej w dzień. Ewentualnie tylko lampa sufitowa ;) Może nie ma takich obiektywów?

Pokoj 5x4 + jakies 6 badziewnych ledow 10-15W ( w luxach nie mierzylem ) daje jakies hmmmm, iso 1600 do 3200 przy ogniskowej 35/50/85 i swietle 1.8, czas 1/60 do 1/200. Przy 1.4 mozesz urwac 1/3EV :) 35mm to chyba optimum, ale nigdzie nie jest powiedziane, czy robisz pomieszczenie, czy jego zawartosc.
Dzien w pomieszczeniu = ja mam jedno duze okno balkonowe w mieszkaniu i zaleznie od slonca wartosci lataja, zaslony tez, powyzej podalem przyblizone wartosci dla stalego swiatla. Wspomniane nastawy mozna uznac za srodek, zeby uzyskac dobre czasy lub nieskie iso potrzeba naprawde duzo swiatla, zeby to zobrazowac to proponuje 12-16 zarowek ledowych 10-15W na pomieszczenie 5x4. Lepiej byloby operowac luksami jak na stadionach, ale malo kto wyczuje :)

50 1.8G kosztowalo 600zl nowe - pytanie czy to promo kiedys wroci, druga strona medalu, ze to szklo dla swiadomych lub zdecydowanych :) Osobiscie wolalbym dostac jakies 17-35 2.8 :P

TOP67
29-11-2020, 09:39
Ewentualnie tylko lampa sufitowa ;)

Jeśli masz odpowiednią lampę, to czemu nie. Od kiedy zamontowałem taką https://mi-home.pl/inteligentne-urzadzenia/mi-led-ceiling-light, to zdjęcia na allegro robię bez błyskania

Niesamowicie jasna, o dobrym CRI i regulowanej temperaturze.

Myszowor
29-11-2020, 10:50
Zarówno Nikkor 85 1,8G jak i Sigma Art 50 będą w pełni współpracować z Nikonem D850.

markB
29-11-2020, 15:36
A co za zdjęcia mają być ewentualnym obiektywem robione? Portrety rodzinne grupowe? Pojedyncze osoby? Twarze?

Endymion
29-11-2020, 16:38
ale nigdzie nie jest powiedziane, czy robisz pomieszczenie, czy jego zawartosc.
50 1.8G kosztowalo 600zl nowe - pytanie czy to promo kiedys wroci, druga strona medalu, ze to szklo dla swiadomych lub zdecydowanych :) Osobiscie wolalbym dostac jakies 17-35 2.8 :P

Ludzi np przy jakiejś okazji ;) Dlaczego to szkło dla świadomych i zdecydowanych ludzi?
https://www.ceneo.pl/2063699
https://www.ceneo.pl/30603334
https://www.ceneo.pl/12906133

Te 3 obiektywy nadają się do tego korpusu?

Ten obiektyw 17-35 to 3/4 to raczej właściciel niech sobie sam już kupuje :) Cena jest jaka jest ;) Natomiast wspomniany 24-70 2,8 też do tanich nie należy :P
Mój zamysł jest taki, że taniej jest kupić jakąś dobrą stałkę, która jest jasna by uniknąć kupna od razu lampy np SB700 niż słabej jakości zmiennoogniskowy z lampą.

Tak w ogóle dziękuję wszystkim za pomoc :)

ksh
29-11-2020, 16:41
Zamysł masz ale czy czasem nie uszczęśliwisz kogoś na siłę obiektywem, który bardziej będzie irytował niż cieszył.
Wszystkie trzy nadają się, z czego f/1.4 to bieda z ostrością, zresztą każdy z nich na D850 będzie słabym obiektywem, taka forma dziadowania po całości.

Endymion
29-11-2020, 16:58
To jakie szkło podstawowe byś zaproponował no można powiedzieć na początek do tego korpusu. Ten korpus to raczej będzie pierwszym od bardzo wielu lat jak i ostatnim. Dlatego ten a nie inny. Jaki to koszt i czy wymaga lampy w mieszkaniu.

TOP67
29-11-2020, 16:58
https://www.ceneo.pl/30603334

Zapomnij o tym obiektywie. To jest to samo co zwykły 50/1.8G, tylko ze srebrnym paskiem za kilkaset zł. Był dodawany do Nikona DF jako niby retro.

ksh
29-11-2020, 17:15
To jakie szkło podstawowe byś zaproponował no można powiedzieć na początek do tego korpusu. Ten korpus to raczej będzie pierwszym od bardzo wielu lat jak i ostatnim. Dlatego ten a nie inny. Jaki to koszt i czy wymaga lampy w mieszkaniu.

Ja bym sie zastanowił ogólnie nad tym D850 jeśli brak kasy na obiektywy i chyba nie ma sensu powtarzać tysięczny raz że to obiektywy w zestawie są nawet istotniejsze niż sam aparat.
Masz obecnie łącznik miedzy światem lustrzanek i bezluster czyli D780, masz bezlustra Z ale i świetny nawet dla zawodowca D750.
Z obiektywów na początek potrzeba czegoś uniwersalnego, standard 24-70 albo szerzej jak 17-35, który wtedy można uzupełnić 85mm.

TOP67
29-11-2020, 17:23
Zdaje się, że ktoś już ma D850 z jakimś ciemnym zoomem, a autor chce mu sprezentować jasny obiektyw.

Ale również uważam, że pomyłką było kupowanie D850.

Endymion
29-11-2020, 19:01
A co za zdjęcia mają być ewentualnym obiektywem robione? Portrety rodzinne grupowe? Pojedyncze osoby? Twarze?

W sumie taki do ogólnego zastosowania (zdaje sobie sprawę, że do wszystkiego to do niczego :) ) Jednak to nie będzie ostatni obiektyw. Z pewnością z początku nie będą to wielkie krajobrazy i maleńkie owady.

poste
29-11-2020, 19:06
Proponuję ten
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-35mm-f-1-8g-ed

Endymion
29-11-2020, 19:15
Wydaje mi się, że drugim obiektywem, ale to wiosną będzie https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-24-70-mm-f-2-8-g-ed.html Nawet jest jakaś promocja :) Chyba że coś w tej cenie będzie lepszego :P Czy ten wspomniany obiektyw w pomieszczeniu ok 30m już powinien być używany z lampą? (jakieś zdjęcie rodzinne) Ta puszka nagrywa też w 4K. Jak jest taka możliwość to lepiej chyba mieć.

poste
29-11-2020, 19:40
35 mm jest lepszy do pomieszczeń niż 50, najprościej mówiąc.
Zawsze można podejść krok do przodu, nie zawsze jest gdzie się cofnąć.

ksh
29-11-2020, 20:12
Wydaje mi się, że drugim obiektywem, ale to wiosną będzie https://fotoforma.pl/obiektyw-nikon-24-70-mm-f-2-8-g-ed.html Nawet jest jakaś promocja :) Chyba że coś w tej cenie będzie lepszego :P Czy ten wspomniany obiektyw w pomieszczeniu ok 30m już powinien być używany z lampą? (jakieś zdjęcie rodzinne) Ta puszka nagrywa też w 4K. Jak jest taka możliwość to lepiej chyba mieć.A już wiem o co chodzi, ty myślisz że jak jasny obiektyw to nie trzeba używać lampy ? :) Pod tym względem są lepsze matryce, a co do optyki jedna działka przysłony nie robi tu wielkiej różnicy.
24-70 kup używanego pierwszego tamrona, nie stracisz jak się znudzi, a na początek masz zakres odpowiedni.

Endymion
30-11-2020, 00:17
A już wiem o co chodzi, ty myślisz że jak jasny obiektyw to nie trzeba używać lampy ? :) Pod tym względem są lepsze matryce, a co do optyki jedna działka przysłony nie robi tu wielkiej różnicy.
24-70 kup używanego pierwszego tamrona, nie stracisz jak się znudzi, a na początek masz zakres odpowiedni.

Nie znam się na tyle :) ale pomyślałem, że może mając szkło o świetle 1,4-1,8 nie trzeba mieć lampy błyskowej by zrobić zdjęcie w pomieszczeniu przy zwykłym świetle sufitowym. Komuś łatwiej finansowo będzie dokupić lampę niż obiektyw. Są takie obiektywy w ogóle?
Często czytałem, że obiektyw 50mm to taki uniwersalny, ale chyba takim nie jest ;) Użytkownicy piszą, że to taki i do domu i na spacer. Dlatego pisałem pierw o takim.

ksh
30-11-2020, 00:43
A ten aparat masz kupić czy już kupiony, jak kupiony to bez obiektywu ?

Endymion
30-11-2020, 01:08
A ten aparat masz kupić czy już kupiony, jak kupiony to bez obiektywu ?
Będzie kupiony. To nie dla mnie jak pisałem w pierwszym poście. Z tego co zaglądałem na te forum od czasu do czasu to Macie dużo obiektywów i wiem, że nie ma jakiegoś idealnego rozwiązania przy jednym :) Jest taki obiektyw który zrobi dobrej jakości zdjęcie w przeciętnej wielkości pokoju BEZ LAMPY? To nie do robienia architektury wnętrz, że potrzeba prawie wszystko mieć w kadrze. Okolicznościowy. Jeśli Byś kupował pierwszy obiektyw (nie do celów zarobkowych) to jaki? Dobrze żeby pierwszy nie był mega drogi :) Kolejne mogą być już lepszej klasy choć wiadomo, że nic nie zastąpi dobrego oka i mądrych, ciekawych ujęć.

ksh
30-11-2020, 01:23
Standard zoom f/4 np 24-120mm Nikkor jest super, stabilizacja i umiejętnie ustawienie czasu pozwoli spokojnie na zdjęcia bez wchodzenia na bardzo wysokie ISO.
Osobiście przeszedłem rok temu na Tamrona 17-35 f/2.8-4 i jestem bardziej zadowolony bo sporo zdjęć robię z szerokimi ujęciami ale mam też fajne ostre 35mm, a dłuższe ogniskowe pod jakieś detale, portrety itp można uzupełnić tą 50-tką ale 85mm lepiej, no i można tez według potrzeby uzupełnić jakimś 70-200mm.
Do pomieszczeń też bym wolał 17-35mm mimo że obiektyw nie ma stabilizacji to jednak są to ogniskowe, które łatwiej utrzymać w ręce.

Endymion
30-11-2020, 01:39
Czy ten obiektyw 17-35 potrzebuje w pomieszczeniu lampy błyskowej? Może każdy potrzebuje :)

Ligo
30-11-2020, 06:23
Rozumiem, że chcesz sprezentować komuś dobry aparat i do tego obiektyw.
Moim zdaniem lepszym wyborem tutaj byłby wspomniany D780. Konstrukcja nowsza, lżejsza, parametrami oprócz matrycy dorównująca D850, a w niektórych aspektach nawet lepsza.

Oczywiście D850 to doskonały sprzęt, tylko trzeba pamiętać o jego wysokiej rozdzielczości i konieczności utrzymywania krótszych, niż zazwyczaj czasów. W takich warunkach jak opisujesz, bez stabilizacji może być czasem ciężko nie poruszyć zdjęcia.

Do D780 dobrałbym Nikkora 24-70/2.8, a jeśli koniecznie jedną stałkę, to 35/2.0, albo lepiej f1.4 i jeszcze jakąś lampę z dobrą automatyką i mocą pozwalającą bezproblemowo odbijać światło od sufitu, żeby uniknąć lekko żółtych, czy brązowych twarzy przy fotach w sztucznym świetle.

sruba
30-11-2020, 10:32
Rozumiem, że chcesz sprezentować komuś dobry aparat i do tego obiektyw.
Moim zdaniem lepszym wyborem tutaj byłby wspomniany D780. Konstrukcja nowsza, lżejsza, parametrami oprócz matrycy dorównująca D850, a w niektórych aspektach nawet lepsza.

Oczywiście D850 to doskonały sprzęt, tylko trzeba pamiętać o jego wysokiej rozdzielczości i konieczności utrzymywania krótszych, niż zazwyczaj czasów. W takich warunkach jak opisujesz, bez stabilizacji może być czasem ciężko nie poruszyć zdjęcia.

Do D780 dobrałbym Nikkora 24-70/2.8, a jeśli koniecznie jedną stałkę, to 35/2.0, albo lepiej f1.4 i jeszcze jakąś lampę z dobrą automatyką i mocą pozwalającą bezproblemowo odbijać światło od sufitu, żeby uniknąć lekko żółtych, czy brązowych twarzy przy fotach w sztucznym świetle.

Zdecydowanie za kolegą... kupowanie komuś D850 jako pierwszy aparat po dłuuugiej przerwie - jak napisałeś - w dodatku do fotografii - rozumiem - okolicznościowej, rodzinnej, potem ewentualnie coś więcej - to wg mnie po pierwsze: zdecydowanie wyrzucenie kupy pieniędzy na sprzęt, z którego nie wykorzysta się większości jego możliwości. Po drugie - chyba też dobra droga do zniechęcenia się, ponieważ może się okazać, że osoba, która nie jest obeznana z tego typu sprzętem może mieć problemy z jego obsługą w optymalny sposób. Do tego kupienie kiepskiego - delikatnie mówiąc - obiektywu jeszcze bardziej sprawia, że nic dobrego z tego nie wyjdzie... Zapominasz jeszcze o jednym - obróbce zdjęć - waga RAW z D850 to ok 50 Mb, czy ta osoba dysponuje sprzętem komputerowym, który udźwignie obróbkę i magazynowanie plików z D850? Czy posiada umiejętności obróbki i wołania RAW? Bo w RAWie te zdjęcia po prostu nie będą dobrze wyglądały. Trzeba to obrobić, poddać postprocesowi , tak naprawdę wywołać dopiero te foty. Chyba, że jpg prosto z puszki, ale znów - do takiego workflow - D850? Serio? Jakie wydruki bdą z tych zdjęć robione? 100x70? czy raczej 15x21 do rodzinnego albumu albo wyświetlane tylko na kompie? Do tego potrzebna jest matryca 45 mpx? Czy naprawdę potrzeba magnezowego, uszczelnionego korpusu? To jest duży i ciężki aparat, zabieranie go na zdjęcia spacerowe nie będzie wygodne ani efektywne. Obawiam się, że finałem będzie wielkie rozczarowanie, bo przecież kupiło się aparat za 12 tysięcy, a zdjęcia z niego będą wychodzić fatalne...
D750/780 plus dobry obiektyw da nieporównanie więcej frajdy i ma więcej sensu niż kupowanie w tym przypadku d850. To aparat dla ludzi naprawdę świadomych do czego ten sprzęt jest im potrzebny. Kupić oczywiście można, kto bogatemu zabroni... ale sens tego przedsięwzięcia w świetle przytoczonych informacji jest wg mnie żaden.

markB
30-11-2020, 13:28
IMO bez lampy w pokoju nie da rady, szczególnie jeśli beneficjentem ma być dama lub początkujący. Bez lampy przy dłuższych czasach każde poruszenie fotografowanej osoby będzie widoczne, nawet jeśli fotografujący ma wybitnie stabilną rękę.

Endymion
30-11-2020, 14:42
To już wiem, że lampa musi być :) Czy ta lampa SB700 jest okej jeśli chodzi o korpus D850? (choć mam już dylemat...)
Co do wielkości zdjęć to będą o wielkości ok 50cm x 50cm (roślin) Nikon 780 jakie zrobi największe ostre zdjęcie? Jeśli nie jest uszczelniony to przy dużej wilgotności powietrza coś będzie się z nim działo? Podczas mżawki by musiał być w takim silikonowym pokrowcu?

ksh
30-11-2020, 15:16
Nie musi być lampa ale trzeba wcześniej zrozumieć kilka rzeczy o co chodzi w fotografii, przydatne nawet przy robieniu zdjęć fonem.

Każda matryca w Nikonach 24Mpix na pełnej klatce da ci spokojnie piękną jakość wydruku A0 ( 841×1189 mm ) jeśli zdjęcie wykonane poprawnie i obiektywem, który nie jest słoikiem po ogórkach.

W pokoju oświetlenie może być różne ale powiedzmy że spokojnie na f/4 z 1/20s ISO 3200+ zmieścisz się w takim sprzęcie jak wspominane tu 24Mpix Nikona czyli D600/D610/Df/D750/D780/Z6/Z6II.

*poprawione :)

sruba
30-11-2020, 15:25
To już wiem, że lampa musi być :) Czy ta lampa SB700 jest okej jeśli chodzi o korpus D850? (choć mam już dylemat...)
Co do wielkości zdjęć to będą o wielkości ok 50cm x 50cm (roślin) Nikon 780 jakie zrobi największe ostre zdjęcie? Jeśli nie jest uszczelniony to przy dużej wilgotności powietrza coś będzie się z nim działo? Podczas mżawki by musiał być w takim silikonowym pokrowcu?

Matryca D750/780 ma wielkość 4016x6016/4048x6024 px co daje Ci wydruk wielkości ok 34x51 cm przy 300 dpi, więc wydruk 50x50 cm drukujesz przy ok 200 dpi, jeżeli zrobisz ostre zdjęcie dobrą optyką, dobrze je przygotujesz to będzie wydruk bardzo dobrej jakości. Wilgotności powietrza bym się nie obawiał a i lekką mżawkę spokojnie powinien znieść. Pytanie ile razy tak na serio wychodziłeś (czy osoba, dla której jest to aparat) na zdjęcia podczas mżawki i faktycznie wtedy fotografowałeś... w każdym razie jak weźmiesz parasol to wystarczy, a koszt parasola jest dużo mniejszy niż uszczelnień w d850. Pytanie o lampę... znowu do profesjonalnego korpusu o ogromnych możliwościach chcesz dokupić lampę pozycjonowaną amatorsko, no i właśnie... jedna lampa na aparat... naprawdę, im dłużej czytam, tym jestem coraz bardziej pewny, że D850 nie jest zakupem dla Ciebie... D750 kosztuje ok 5000, D780 ok 8000, za cenę samego body D850 masz D750 i bardzo dobry lub dwa obiektywy. Co da Ci zdecydowanie więcej możliwości i zapewni radość i naukę na długie lata.

koesh 841x1189 mm nie cm ;-)

tomkep
30-11-2020, 20:57
Dokładnie, tym bardziej, że D750 z 24-120/4 jest w tej chwili do wyhaczenia za niecałe 6800... Kupując ten zestaw dorzucisz przyzwoitą lampę i nadal będziesz poniżej budżetu na samo body, a zestaw jest niezły.

Jest chyba jeszcze jedna rzecz warta powiedzenia. Z dobrym szkłem zostanie się na lata / zawsze. A body starzeją się ostatnio w tempie ekspresowym. Dlatego jeśli ma się w jakiś sposób ograniczony budżet (co się zdarza nawet jak jest duży), to jednak chyba lepiej wydać więcej na dobry obiektyw, a oszczędzać na body. Z jedną ważną uwagą: należy zadbać o to, żeby obiektyw jednak z potencjalnym docelowym body działał (np. nie brać DX-a, jak się celuje docelowo w FX-a).

A resztę pozostali dopowiedzieli. Ja mogę tylko dodać, że jako amator nie widzę żadnego uzasadnienia do wydawania na body pięciocyfrowej kwoty. A mam wrażenie, że zakup jest dla byłego amatora, który chce wrócić do hobby.

Ligo
30-11-2020, 21:08
Jeszcze porównam to obrazowo - to jest tak, jakbyś chciał kupić własnemu dziadkowi świetne auto, które ma wystarczyć mu do końca życia i wybierasz Porsche 911, którym dziadek będzie jeździł 2 km po brukowanej ulicy do sklepu po bułki i za każdym razem narzekał na kręgosłup przy wsiadaniu.

A piszę to jako osoba, która również zaczynała od Zenita i własnej ciemni w łazience. Poważnie - na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy D750, a jeśli bardzo Cię swędzi portfel, to przyjrzyj się Nikonowi D780. To sprzęt o klasę wyżej jak D750, a przy tym dysponuje świetnymi możliwościami znanymi z bezlusterkowców. To nie będzie dla dziadka Carrera, tylko S-Klasa.;-)

Myszowor
01-12-2020, 00:01
Jeśli nie ma D850 to ja bym polecił Z6, lekkie i w zupełności wystarczy do wszystkiego, ISO najlepsze z możliwych.

Jacek_Z
01-12-2020, 00:06
Sugeruję to samo. Odpuść D850. Kup D780 albo o wiele lepiej bezlusterkowca Z6, który ma stabilizowana matrycę i świetne wysokie ISO.
Dzięki stabilizacji będzie mozliwe używanie długich czasów z ręki, tak samo dobre ISO - robimy z ręki. Lampa prawie nie będzie potrzebna.
Kup z Z 24-70/4.

cybulski
01-12-2020, 00:24
Kupowanie komuś d850 i to z kiepskim szklem, kto skończył przygodę na zenicie jest prostą metodą na to że ten ktoś szybko porzuci w kąt albo sprzeda szybko co będzie najlepszym wyjściem.
Dla kogoś kto chce wrócić do foto jest dużo różnych bezlusterkowcow, na początek musi być fun z tej zabawy, a jak się wciągnie w robienie zdjęć to już będzie wiedział czy potrzebny mu d850. Ale to może zająć kilka lat a może i z 10 ;)

Fun daje np Fuji apsc, bezlustra Nikona Sony, Po kilku latach sam zdecyduje co dalej. Jest dużo opcji do wyboru i d850 to strzał w kolano dla nowicjusza raczej, duży niewygodny kloc, wcale nie ułatwiający takiego powrotu.

Endymion
01-12-2020, 01:42
Szczerze pisząc to przez kilka razy myślałem o bezlusterkowcu. Tylko wybierając bezlusterkowca trzeba już iść w takie obiektywy. Ewentualnie kupić adapter.
W sumie macie racje... Nikon D750 i AF-S NIKKOR 24-70 mm f/2.8E ED VR to też chyba dobry wybór ? Teraz w sprzedaży są chyba wersje poprawione bo ponoć miały awarie.
Zastanawiam się też nad 780 tylko to nowa konstrukcja i można wyczytać, że te body jest spóźnione patrząc na koszt / właściwości. Nowa to też nie wiadomo czy nie będzie awaryjna. Fajnie, że ma nagrywanie filmów w 4K. Choć zamysł jest taki że to puszka do zdjęć.

ksh
01-12-2020, 01:51
D780 to łącznik między lustrzankami i bezlustrami, żadna firma nie ma takiego sprzętu ale skupiłbym się na twoim miejscu na D750 plus obiektywy, tak podpowiada rozsądek, a bezlustra Z6 + kit 24-70/4 dlaczego by nie ?

Ligo
01-12-2020, 01:58
Zastanawiam się też nad 780 tylko to nowa konstrukcja i można wyczytać, że te body jest spóźnione patrząc na koszt / właściwości
Ludzie różne rzeczy piszą... Jest - to trzeba się cieszyć.

W Twoim przypadku problem jest taki, że to ma być sprzęt dla osoby trzeciej i do końca nie wiadomo, czy akurat przypasuje jej wizjer elektroniczny, jak w bezlusterkowcu. Bo z tym może być różnie, szczególnie jeśli osoba jest "wychowana" na Zenicie.

Endymion
01-12-2020, 10:52
D780 to łącznik między lustrzankami i bezlustrami, żadna firma nie ma takiego sprzętu ale skupiłbym się na twoim miejscu na D750 plus obiektywy, tak podpowiada rozsądek, a bezlustra Z6 + kit 24-70/4 dlaczego by nie ?

Nikon D750 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8E ED VR
Nikon Z6 + Nikkor Z 24-70 f/2,8 S

Obiektyw zostanie nawet przy wymianie body jeśli to będzie potrzebne. Który zestaw daje lepszy obrazek? Cena ich obu jest zbliżona.

ksh
01-12-2020, 10:59
Pod względem obrazka porównywalne, bierz Z6 jeśli wizjer elektroniczny może być, bezlustro ma wiele ciekawych rozwiązań ale nie koniecznie będzie to na 100% dla kogoś obdarowywanego plus.

poste
01-12-2020, 11:01
Moim zdaniem Nikon Z6. Lepsza cena przy odsprzedaży, wolniej będzie tracił na wartości, nowszy sprzęt :)

TOP67
01-12-2020, 11:09
Z Z6 bym uważał. Sam preferuję małe gabaryty i kilkakrotnie kupowałem bezlusterkowce, ale ostatecznie zawsze zostawała lustrzanka.

Na teraz najlepszy stosunek ceny do możliwości daje D750 + 24-120/4VR.
Jeśli jaśniejszy obiektyw, to 24-70/2.8 bez stabilizacji

Endymion
01-12-2020, 12:25
Z Z6 bym uważał. Sam preferuję małe gabaryty i kilkakrotnie kupowałem bezlusterkowce, ale ostatecznie zawsze zostawała lustrzanka.

Na teraz najlepszy stosunek ceny do możliwości daje D750 + 24-120/4VR.

Zawsze zostawała lustrzanka ze względu na wielkość do dłoni?
To 24-70/2,8 ze stabilizacją jest ciemniejszy niż taki sam 2,8 ze stabilizacją ? Różnica jest aż tak duża?

Pod względem obrazka porównywalne, bierz Z6 jeśli wizjer elektroniczny może być, bezlustro ma wiele ciekawych rozwiązań ale nie koniecznie będzie to na 100% dla kogoś obdarowywanego plus.

Ale widać też normalny wizjer w Z6. Jak ktoś przyłoży tam oko :D to nic nie zobaczy? Tylko ten duży wyświetlacz zostaje?

TOP67
01-12-2020, 12:28
Zawsze zostawała lustrzanka ze względu na wielkość do dłoni?

Nie. Ze względu na realny obraz z wizjerze i brak jakichkolwiek opóźnień.

To 24-70/2,8 ze stabilizacją jest ciemniejszy niż taki sam 2,8 ze stabilizacją ?

f4 jest zawsze ciemniejsze od f2.8?

Endymion
01-12-2020, 12:33
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-24-70mm-f-28e-af-s-ed-vr.html Ten obiektyw jest ciemniejszy niż https://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-24-70-mm-f/28-g-ed-af-s.html ? Mają tak samo 2,8.

TOP67
01-12-2020, 12:36
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-24-70mm-f-28e-af-s-ed-vr.html Ten obiektyw jest ciemniejszy niż https://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-nikkor-24-70-mm-f/28-g-ed-af-s.html ? Mają tak samo 2,8.

A czy ja napisałem cokolwiek o 24-70/2.8 VR?

Endymion
01-12-2020, 12:47
Z tego tak wywnioskowałem ;)

ksh
01-12-2020, 12:47
Ale widać też normalny wizjer w Z6. Jak ktoś przyłoży tam oko :D to nic nie zobaczy? Tylko ten duży wyświetlacz zostaje?
Bezlusterkowce jak np Z6 nie mają "normalnego" optycznego wizjera tylko elektroniczny ale tez przykładasz do niego oko oczywiście :)

Endymion
01-12-2020, 12:53
To w tym wizjerze są jakby przekłamane kolory? Jeśli patrzy się przed pstryknięciem zdjęcia na ekran LCD to kolory również są zmienione? Czy na nim są już takie jak są w rzeczywistości? To samo dotyczy Z7 (tylko z ciekawości pytam)?

ksh
01-12-2020, 13:04
W wizjerze widzisz teoretycznie to co widzi sensor i jak ma wyglądać gotowe zdjęcie, z jednej strony to plus z drugiej różnie to bywa, a szum i klatkowanie czasami utrudnia.
Przejdź się gdzieś do sklepu i oglądnij, przymierz do oka itd, bez sensu jest tłumaczyć takie podstawy zgadując na co ci to i co ci pasuje.

Matthias
02-12-2020, 00:15
Za kolegami wcześniej. D850 będzie ciężkim dużym klocem, który zamiast sprawiać przyjemność z robienia zdjęć, będzie tylko męczarnią. To aprat dla kogoś kto wie do czego go potrzebuje. Pamiętaj, że ważniejszy jest obiektyw, i taki d850 z kiepskim szkłem nie da świetnego efeku.
Myśle ze D750 z Nikkorem 24-70/2.8 będzie aż nad to. I jeszcze kasa zostanie ew. na karty/plecak lampe etc.

Pozdro :)

ksh
02-12-2020, 00:22
Co do gabarytów https://j.mp/3fYttaf