PDA

Zobacz pełną wersję : D200 + Sigma 28-105 problem

Fotjaro
01-07-2007, 16:20
Witam,proszę o pomoc - szukalem na forum ale nie udalo mi sie znaleść -chodzi o współpracę D200 z sigma 28-105 D Aspherical- czy występują w tym zestawie jakieś problemy?U mnie dość niepokojący objaw - wyświetlacz w wizjerze D200 migocze podczas zmiany ogniskowej sigmy tj. zmienia jasność świecenia, szczególnie przy 28-35 ale dalej czasem też, obawiam się uszkodzenia przezeń body, czy tu chodzi o soft obiektywu czy może styki?
Sprawdzalem z F601 i F801 - jest ok...Wiem ze to żaden super obiektyw, ale na dziś muszę nim focić i to za tydzień na ślubie!POMOCY

ekonet
01-07-2007, 16:50
Jeśli zmieniasz ogniskową, to samo to nie powinno powodować zmiany jasności świecenia wskaźników. Natomiast jeśli ze zmianą ogniskowej łapiesz więcej jasnego czy ciemnego motywu w pole widzenia, to aparat dostosowuje jasność świecenia wskazań do jasności obrazu na matówce. Sprawdź to, przesuwając obiektyw od jasnego do ciemnego tematu bez zmiany ogniskowej.
Oczywiście - nie można też wykluczyć uszkodzenia obiektywu...

Fotjaro
01-07-2007, 17:21
Dziękuję za informacje, zrobiłem wedle wskazań, przy zmianie z pól jasnego do ciemnego bez zmiany ogniskowej wyświetlacz faktycznie zmienia swoja jasność, ale przy zmianach ogniskowej zmiany jasności są "skokowe" a nie płynne jak w innych obiektywach(70-210,18-35mm),zrobiłem test na równej ścianie z różnymi obiektywami, i w Sigmie na 28 mm najjaśniej świecił wyświetlacz(pewnie dlatego bo tylko ją mam ze światłem od 2.8 :-) dobrze że raczej nie ma tu chyba ryzyka uszkodzenia body obiektywem..?

Fotjaro
01-07-2007, 17:30
Dodam, bo może trochę namieszałem, ze sigma skierowana na równą (jasna)kolorystycznie i w ogóle ścianę , i zmieniana w niej ogniskowa też powoduje to migotanie wskaźników - dzieje się to przez utratę jasności obiektywu (2.8 - 4) ?

BartekIgnasiak
01-07-2007, 18:47
o ktorym LCD ty mowisz? i co ma jasnosc obrazu w wizjerze do wyswietlacza LCD?

Fotjaro
01-07-2007, 18:53
Chodzi mi o wyświetlacz w wizjerze, który jak już się dowiedziałem zmienia swą jaskrawość zależnie od tego co akurat widać przez obiektyw(jasne pola i ciemne), a zastanawiam się czy również zmiana ogniskowej i łącznie z nią zmiana jasności obiektywu wpływa na zmiany jaskrawości wyświetlacza w wizjerze.

ekonet
01-07-2007, 19:07
Zmiana jasności wskazań odbywa się właśnie skokowo. Niewykluczone, że ze zmianą ogniskowej z powodu zmiany jasności system aparatu uznaje, że należy zmienić podświetlenie wskaźników.
Jeśli do tej pory ten obiektyw nie wysadził Ci systemu w aparacie i całość spełnia zadanie podstawowe - to rób spokojnie zdjęcia.

Fotjaro
01-07-2007, 21:37
Dziękuję,
jestem wiec uspokojony, z tym obiektywem zrobiłem ze 400 fotek( nie dużo to ale już by pewnie było coś nie tak) i pewnie trzeba go będzie dla świętego spokoju dać na serwis na przeglądzik później bo zdaje mi się że na 28mm trochę ściemnia mi fotki..
Chyba czas na jakiegoś nikkora w tych ogniskowych..

konradek26
02-07-2007, 10:29
Nikon ma odpowednik identycznej ogniskowej, 28-105D. Bardzo dobry obiektyw, polecam.