PDA

Zobacz pełną wersję : Umowa na wykonanie "utworu" w kontekscie zdjęć - vat8%

blow
24-11-2020, 22:38
Czy ktoś posiada wzór umowy i doświadczenie w zakresie takich umów?
Jako płatnik podatku vat większość usług wykonuję na 23%.
Przy pracach twórczych (takich, które można uznać za utwór) można zastosować stawkę 8%
Opieram się na jednym z wielu opracowań w necie:
https://www.prawyprofil.pl/8-vat-dla-uslug-fotograficznych/
Chciałbym wymienić doświadczenia z kimś, kto ten temat przerabiał.
Nie chcę zadrzeć z urzędem skarbowym.

ksh
24-11-2020, 22:39
Nie lepiej zapytać w US ?
Postawisz na wiedze z internetów i potem będzie płacz.

blow
25-11-2020, 09:44
Oczywiście takie kroki podjąłem ale nie mam wciąż odpowiedzi.

Jacek_Z
26-11-2020, 20:13
Ja rozumiem to tak, że udzielenie licencji na wykorzystanie zdjęć, przeniesienie prawa majątkowych do zdjęć, wykorzystania ich na określonych w umowie polach - 8% VAT.
Natomiast wydanie zdjęć - odbitki w albumie, płyta CD DVD - VAT 23%.
Czyli na rachunku ująć 2 pozycje, gdzie jedno to będzie udzielenie licencji na wykorzystane zdjęć i tam walnąć przykładowo 2.000 zł + 8% VAT
a druga pozycja to będzie np album ze zdjęciami w cenie 200 zł + 23% VAT.
Licencja może obejmować np także wykonywanie kolejnych kopii zdjęć z płyty CD/DVD.

Przyznam, że ja nie robię ślubów (rodzinę pominę :) ) a robię dla firm, i daje im 23% VAT (choć jak widzę mogłem 8%). Firmy i tak interesuje kwota netto, bo VAT sobie odpiszą, czy to będzie 8% czy 23% to im wszystko jedno.

blow
27-11-2020, 09:50
Dokładnie tak samo to interpretujemy.
Dla firm nie ma praktycznie różnicy, ale dla osób fizycznych różnica jest znaczna.
Chciałem usłyszeć opinię od kogoś kto tak funkcjonuje.

Mixshot
12-05-2021, 11:30
Ja rozumiem to tak, że udzielenie licencji na wykorzystanie zdjęć, przeniesienie prawa majątkowych do zdjęć, wykorzystania ich na określonych w umowie polach - 8% VAT.
Natomiast wydanie zdjęć - odbitki w albumie, płyta CD DVD - VAT 23%.

Licencja to już 23% VAT
Przekazanie autorskich praw majątkowych to 8%

Jeśli komuś wykonujesz fotografie, np. komunia, to spokojnie całą usługę można zrobić na 8% - nie musisz rozbijać albumu, odbitek, pendriva i innych na poszczególne pozycje.
Działa to podobnie jak budowlańcy - zamawiasz usługę montażu drzwi z drzwiami to za wszystko płacisz 8% vatu, kupisz drzwi to masz 23%, a montaż 8%.
Ważne, żeby przekazać te prawa majątkowe na piśmie - poszukaj też w necie o tym, bo jest interpretacja Izby Skarbowej.
Teraz mamy takie czasy, że w przyszłości może być tak, że ten VAT US będzie jednak chcieć, więc trzeba i tak się liczyć z tym, że może taka sytuacja mieć miejsce ;)