Zobacz pełną wersję : Umowa na wykonanie "utworu" w kontekscie zdjęć - vat8%
Czy ktoś posiada wzór umowy i doświadczenie w zakresie takich umów?
Jako płatnik podatku vat większość usług wykonuję na 23%.
Przy pracach twórczych (takich, które można uznać za utwór) można zastosować stawkę 8%
Opieram się na jednym z wielu opracowań w necie:
https://www.prawyprofil.pl/8-vat-dla-uslug-fotograficznych/
Chciałbym wymienić doświadczenia z kimś, kto ten temat przerabiał.
Nie chcę zadrzeć z urzędem skarbowym.
Nie lepiej zapytać w US ?
Postawisz na wiedze z internetów i potem będzie płacz.
Oczywiście takie kroki podjąłem ale nie mam wciąż odpowiedzi.
Ja rozumiem to tak, że udzielenie licencji na wykorzystanie zdjęć, przeniesienie prawa majątkowych do zdjęć, wykorzystania ich na określonych w umowie polach - 8% VAT.
Natomiast wydanie zdjęć - odbitki w albumie, płyta CD DVD - VAT 23%.
Czyli na rachunku ująć 2 pozycje, gdzie jedno to będzie udzielenie licencji na wykorzystane zdjęć i tam walnąć przykładowo 2.000 zł + 8% VAT
a druga pozycja to będzie np album ze zdjęciami w cenie 200 zł + 23% VAT.
Licencja może obejmować np także wykonywanie kolejnych kopii zdjęć z płyty CD/DVD.
Przyznam, że ja nie robię ślubów (rodzinę pominę :) ) a robię dla firm, i daje im 23% VAT (choć jak widzę mogłem 8%). Firmy i tak interesuje kwota netto, bo VAT sobie odpiszą, czy to będzie 8% czy 23% to im wszystko jedno.
Dokładnie tak samo to interpretujemy.
Dla firm nie ma praktycznie różnicy, ale dla osób fizycznych różnica jest znaczna.
Chciałem usłyszeć opinię od kogoś kto tak funkcjonuje.
Ja rozumiem to tak, że udzielenie licencji na wykorzystanie zdjęć, przeniesienie prawa majątkowych do zdjęć, wykorzystania ich na określonych w umowie polach - 8% VAT.
Natomiast wydanie zdjęć - odbitki w albumie, płyta CD DVD - VAT 23%.
Licencja to już 23% VAT
Przekazanie autorskich praw majątkowych to 8%
Jeśli komuś wykonujesz fotografie, np. komunia, to spokojnie całą usługę można zrobić na 8% - nie musisz rozbijać albumu, odbitek, pendriva i innych na poszczególne pozycje.
Działa to podobnie jak budowlańcy - zamawiasz usługę montażu drzwi z drzwiami to za wszystko płacisz 8% vatu, kupisz drzwi to masz 23%, a montaż 8%.
Ważne, żeby przekazać te prawa majątkowe na piśmie - poszukaj też w necie o tym, bo jest interpretacja Izby Skarbowej.
Teraz mamy takie czasy, że w przyszłości może być tak, że ten VAT US będzie jednak chcieć, więc trzeba i tak się liczyć z tym, że może taka sytuacja mieć miejsce ;)