Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do 500 zł dla Nikon P1000
Witam, od kwietnia jestem posiadaczem, aparatu Nikon P1000, mam prośbę o pomoc w doborze statywu o niedużym budżecie max 500 zł. Chodzi mi głównie o tripoda około 175cm ze szybkozłączką żeby go utrzymała przy maksymalnie wysuniętym obiektywie. Wiem, że za tą kwotę to można kupić głowicę, ale pewnie macie wiedzę na temat statywów. Wcześniej posiadałem Panasonic LUMIX FZ82 i tam ze statywem nie było problemów, bo był mały i lekki. Pozdrawiam
Statyw kupiony, jakby ktoś szukał taniego statywu tak na start, to do aparatu Nikon P1000 nadaje się statyw firmy Velbon Videomate 638 z głowicą PH368. Pozdrawiam
47039
sprocket
08-01-2021, 01:39
Ten aparat ma stabilizacje to wpierw sprawdz jak to bedzie dzialac na statywie.
Ten aparat ma stabilizacje to wpierw sprawdz jak to bedzie dzialac na statywie.
Sprawdzałem, i powiem Ci kolego, że stabilizacja działa dobrze jak na aparat tej klasy, a sam statyw jak na tą kwotę trzyma aparat sztywno bez drgań. Zobaczymy po czasie, bo póki co statyw jest nowy i wszystko działa płynnie.
sprocket
22-01-2021, 06:27
To jest super aparat, wciaz mnie zadziwia :) a pytalem bo cos kiedys gdzies czytalem zeby wylaczyc stabilizacje jak masz aparat na statywie.
Mam kilka statywów, kiedyś miałem kilka gorszych, jeden nawet się rozpadł.
Nie warto kupować taniego szajsu, bo nie jest ani trwały ani sztywny. Podlinkowany wyżej Videomate to zabawka.
Nie schodziłbym poniżej Velbon Sherpa 100 - trochę już waży, można też szeroko rozłożyć nogi, każdą pod innym kątem. Taką konstrukcję można już nazwać statywem.
https://allegro.pl/oferta/velbon-sherpa-100-glowica-kulowa-qhd-43m-9088307507
Półka wyżej to Manfrotto 055X PRO B, ale to jest już droższy sprzęt.
Tutaj masz starszy, używany model:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/statyw-manfrott-mn-055-cb
Im cięższy tym lepiej. Co więcej, żaden statyw nie utrzyma aparatu przy takich ogniskowych, cięższa konstrukcja zapobiegnie jednak niektórym drganiom czy chwianiu się na wietrze. Samowyzwalacz 2s i butla z wodą będą pomocne.