PDA

Zobacz pełną wersję : D600 - panel przycisków sterowania z tyłu body, przestał działać

gregzorba
23-11-2020, 12:42
Witam, posiadam bardzo dziwny problem, ponieważ po dłuższej przerwie użytkowania D600, gdy go odkopałem, zauważyłem że nie działają mi przyciski w tylnej części body.....

przedstawię to na filmie ponieważ ciężko będzie to wytłumaczyć.....

https://youtu.be/r9O6su5WyVc

około roku temu została czyszczona matryca w Nikon itp.

Natomiast ostatnio tj. jakieś 3miesiące temu aparat działał normalnie. Przechowywany jest w plecaku foto i suchym miejscu, pisze o tym ponieważ dlaczego tak ot samo coś się zepsuło?...

Jeśli ktoś posiada jakieś informacje co mogło paść lub czego to wina to proszę o taka pomoc....

stachmuszel
23-11-2020, 14:05
odepnij gripa, może któryś z przycisków się przyblokował

gregzorba
23-11-2020, 14:21
odepnij gripa, może któryś z przycisków się przyblokował

już to robiłem.....nie pomaga, zresztą bez gripa problem jest nadal taki sam....

stachmuszel
23-11-2020, 17:16
może któryś przycisk w korpusie się zablokował, cały czas zwiera blokując matrycę przycisków

gregzorba
23-11-2020, 18:02
może któryś przycisk w korpusie się zablokował, cały czas zwiera blokując matrycę przycisków

hmm.... nie wydaje mi się ale dla świętego spokoju, odkręciłem gripa ponownie i przeglądnąłem wszystkie sprzyciski itp. Ponaciskałem je z kilkanaście razy w różnych kombinacjach, ale nic to nie pomaga.

gregzorba
23-11-2020, 19:59
mnóstwo podobnych problemów znaleźć można w sieci, ale żaden nie pasuje do mojego problemu.....

zrobiłem zdjęcie co by pomóc w zrozumieniu co działa a co nie....

45557

w związku że te przyciski nie działają, to nie da się sprawdzić nic w menu itp....
Próbowałem juz wduszac wszystkie przyciski kilkanaście razy, zmieniać szkła, wyjąłem baterie na długo, i niestety nic to nie pomogło.....

przycisk wokoło OK, nie działa, więc nie moge nawet ustawić wybranego pola ostrości.... owszem skoro OK działa to moge jedynie wyśrodkować AF....

TOP67
23-11-2020, 20:38
Najczęstsza przyczyna takiej usterki to trwałe wciśnięcie jednego z tylnych przycisków. Może to też być zanieczyszczenie styku.
Program serwisowy ma funkcję testu każdego z przycisków i powinien wykazać gdzie jest problem.

gregzorba
23-11-2020, 20:44
Najczęstsza przyczyna takiej usterki to trwałe wciśnięcie jednego z tylnych przycisków. Może to też być zanieczyszczenie styku.
Program serwisowy ma funkcję testu każdego z przycisków i powinien wykazać gdzie jest problem.

to tez wyczytałem, ale u mnie body wygląda jak nowe poza muszla oczną, zresztą od ostatniego serwisu (czyszczenie matrycy itp.) minął ok rok, i może 2000 klapnięć.... w dodatku jak juz napisałem aparat siedzi w Foto plecaku w sypialni (czyli suchutkim miejscu)

Natomiast co do programu serwisowego to co miałes na myśli....?

TOP67
23-11-2020, 21:13
Oddanie aparatu do serwisu

gregzorba
23-11-2020, 22:07
Oddanie aparatu do serwisu

taka pomoc, to nie pomoc a przymus, biorąc pod uwagę że aparat jest już troche po gwarancji, a obawiam się że darmowe czyszczenie matrycy może nie uwzględnić naprawę w/w problemu.
Dlatego wpierw czytam i pisze tutaj, a nuż ktoś się znajdzie kto będzie wiedział co jest przyczyną....

TOP67
23-11-2020, 22:23
Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzenie jednego z przycisków. Ew. skorodowanie taśmy w gnieździe. Trzeba zdemontować tylną ściankę i ją sprawdzić.

gregzorba
31-12-2020, 17:05
ok, a więc postanowiłem wpierw kupić baterię, bo gdzieś ktoś napomniał że z użyta bateria może być tego typu problemu rozwiązaniem...

Dzisiaj przyszła bateria. Odczekałem chwile żeby nie była za zimna, po czym włozyłem, patrzę a bateria pokazuje FULL, i wszystkie awarie znikły. Myślę że super, czyli ktoś miał rację...... pstryknąłem kilka fot, pooglądałem z zoomem zdjęcia w aparacie, po czym przy próbie podglądu i zoomowania któregoś kolejnego zdjęcia, problemy powróciły..... tzn. po zrobieniu zdjęcia pokazuje na ekranie fotkę, ale juz nic nie mogę więcej zrobić, ponieważ żaden przycisk nie działa po lewej stronie ekranu....
Wyobraźcie sobie jak sie poczułem.......
Chwila euforii po czym zonk......