PDA

Zobacz pełną wersję : Hosting, chmura dla galerii zdjęć

asche
21-11-2020, 18:21
Mam ja sobie galerię zdjęć rodzinnych na takiej stronie jak wix.com, niestety ma ona limit podstron (100 szt.) w wersji darmowej w której go całkowicie wykorzystałem, a dokładanie kolejnych wiąże się z jakimiś stronami dynamicznymi, których nie ogarniam i niekoniecznie chcę poznać. Szukam więc zamiennika w postaci hostingu, chmury czy innego tego typu ustrojstwa.
Generalnie mam trzy wymagania:
- prosty kreator galerii,
- minimum 100GB miejsca,
- jak najmniej limitów (np. transfer).
Mogę za to zapłacić, z tym że chciałbym uniknąć subskrypcji miesięcznych - najlepiej płatność jednorazowa bez konieczności podawania nr karty. Mile widziana byłaby jeszcze w tym domena.
Idealnie byłoby zakupić Adobe Cloud z planem fotograficznym tj. Photoshop i Lightroom. Niestety w sensownych dla mnie pieniądzach jest tylko 20GB miejsca - patrząc to co udostępniłem rodzinie na wix.com to byłoby na styk a zdjęć niestety przybywa.
Ktoś może polecić coś takiego?

bejcman
22-11-2020, 00:38
O jakim budzecie rozmawiamy?

Domena najtansza (utrzymanie) bedzie chyba w ovh.pl, cos okolo 60 brutto rocznie.
Az.pl ma bardzo fajna promę na hosting basic: 100gb powierzchni i transfer bez limitu za 61,55 brutto/rok

asche
22-11-2020, 08:47
Nie mam sztywnie określonego budżetu, to znaczy jak by było Adobe Cloud z PS i LR za 12$ i 100GB miejsca to brałbym w ciemno.
Co do tradycyjnego hostingu to nie wiem jakie powinny być normalne stawki.

grizz
22-11-2020, 09:25
Google drive, OneDrive, Flickr.

Kojocisko
22-11-2020, 12:49
100GB Google drive kosztuje 8,99 miesięcznie (200 GB – 13,99 zł/mies). Nie wiem, czy jest to wymarzony sposób prezentacji zdjęć (bo to w końcu eksplorator plików). A prostota użycia i sposób dostępu są istotną zaletą. Bardzo lubię dropboxa, ale 10$/mc (choć za 2TB) to już sporo. No i inny sposób przechowywania plików, co ma swoje zalety i wady.

grizz
22-11-2020, 14:52
One drive dostaniesz 1 TB za 150-180zł za rok. Wraz z pełnym dostępem do Office.

Prezentacja jest super. Wchodzisz w katalog, klikasz, mai przeskakujesz pomiędzy kolejnymi zdjęciami. DO tego masz szybkie i proste zarządzanie dostępami.

jo44
22-11-2020, 17:20
Spróbuj jeszcze pCloud - 10 GB za darmo, 500GB około 200 zł/rok, "wieczny" abonament chyba około 500 zł.
Interfejs dla mnie doskonały, to dodatkowy napęd p: .

asche
23-11-2020, 21:57
Dziękuję za podane strony. Przeglądam i szukam i znalazłem takie coś: https://www.pixelrights.com/
Plan Pro to 60 funciaków/rok, niby nielimitowane miejsce i ilość galerii, można podpiąć własną domenę - jest gdzieś haczyk? Korzysta ktoś?

Marciano87
15-12-2020, 13:18
Też bym polecał Google Drive, łatwy dostęp w jakimkolwiek miejscu, za 9 zł miesięcznie. No i możesz w łatwy sposób udostępniać jakieś foldery przy okazji. Wgl tak trochę offtopic, wczoraj się zdziwiłem, bo za to, że wykupiłem z 2 miesiące temu subskrypcję, dostałem 20zł na google play i sobie kupiłem książkę :x