PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-300 vr 4.5-5.6

misie0077
18-11-2020, 20:31
Hej
Mam problem a mianowicie po włączeniu czy wyłączeniu aparatu w obiektywie słychać takie cykanie i nie działa stabilizacja. Co w nim mogło paść?

adalbert7
18-11-2020, 20:56
Poniżej cytat z instrukcji obsługi obiektywu:

"Nie wyłączaj aparatu ani nie odłączaj obiektywu, kiedy redukcja drgań działa. Jeśli zasilanie obiektywu zostanie przerwane przy włączonej redukcji drgań, obiektyw może grzechotać po potrząśnięciu. Nie oznacza to usterki, a efekt ten można usunąć, ponownie podłączając obiektyw i włączając aparat."

Może to coś pomoże.
Pozdrawiam

TOP67
18-11-2020, 21:08
Jeśli jest to kilka mocnych szarpnięć, po których stabilizacja się wyłącza, ale obiektyw działa, to wyłamały się bolce centrujące. Skieruj obiektyw pionowo w dół, naciśnij spust do połowy i trzymając, podnieś obiektyw. Stabilizacja powinna działać. Oczywiście trzeba to naprawić.
Jeśli są to bardzo szybkie drgania soczewki, to padła taśma VR. Tu naprawa jest prostsza.

misie0077
18-11-2020, 21:54
Przy każdym włączeniu aparatu są 4 razy cyk-cyk, cyk-cyk, cyk-cyk, cyk-cyk. Dźwięk jakby silnik chciał ruszyć ale jakby go coś blokowalo. Nie słychać charakterystycznego szumu stabilizacji natomiast obiektyw ostrzy normalnie

- - - - kolejny post - - - - - -

Teraz zadziałał nawet nie wiem jak i dlaczego ale ewidentnie coś się zacina bo działa na 70mm a gdy wysunę do 300mm i ostrze to już przestaje działać. Co za ustrojstwo

TOP67
18-11-2020, 22:54
Na pewno masz wyłamane bolce centrujące. Zrób tak jak pisałem. Włącz aparat gdy obiektyw jest skierowany pionowo w dół. Albo poziomo, lecz do góry nogami.

misie0077
18-11-2020, 23:41
Tak zrobiłem i vr ruszył ale w zasadzie to teraz kwestia losowa nie wiadomo kiedy przestanie działać jak będzie potrzebny.
A te bolce od czego mogły się wyłamać i ewentualnie czy duży jest koszt naprawy?

TOP67
18-11-2020, 23:58
Bolce wyłamują się na skutek działania siły bezwładności przy rzuceniu torbą itp.
W sprawie naprawy możesz napisać na priv.