PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Mały kosztorys...

spiritus
16-11-2020, 01:24
Myślę nad przesiadką z N na C. W głowie mi siedzi R6. Czemu ten? Kolega kupił i pokazał mi jego możliwości, kilka obrazków, w co trafiał AF-em itp itd.
Pomijając fakt, że aparat to koszt ok 12k to ile musiałbym wydać na obiektywy?
Nie znam obiektywów canona stąd to pytanie.

Co bym potrzebował?
Jakiś zoom typowo reporterski, fajna stałka 50-85mm (możliwe, że 50/1.2 albo wymienię zwyczajnie swojego arta na canonowskiego). Na początek dwa obiektywy powinno wystarczyć.

ksh
16-11-2020, 02:22
Ale jedyny argument to celność AF ?
Jeśli tak to do głowy przychodzi tylko coś najnowszego od Sony, ewentualnie dwójki Nikon bo tam będzie potencjał na aktualizacje po tym jak dodali mocy obliczeniowej.
Z czasem i tak wszystko się wyrówna i będa aptekarskie różnice, optyka podobnie tylko kwestia czasu, Canon jeszcze z dwa lata i dogoni Sony patrząc na zapowiedzi, a Nikon trudno powiedzieć ale też przecież regularnie uzupełnia szklarnie.
Na koniec oczywiście kwestia kasy, optyka lustrzankowa będzie tańsza jeszcze z czasem, dospawanie adaptera podnosi cenę, a nowa konstrukcja powoduje że zaczynamy zabawę z cennikiem od nowa czyli bardzo drogo.

spiritus
16-11-2020, 09:49
Nie no nie tylko AF. Pełna klatka, bezlustro, sam obrazek to jakas magia.

EDIT: adapter można w gratisie dostać ;)

cybulski
16-11-2020, 11:18
Nie no nie tylko AF. Pełna klatka, bezlustro, sam obrazek to jakas magia.
EDIT: adapter można w gratisie dostać ;)

Pytanie mam, w związku z tą magią, jakie szkło do R6 było podpięte ?
Patrząc w stopkę, nie tanio wyjdzie zamiana na odpowiedniki RF ale i nie tak drogo jeśli będa to EF-y.
Np. EF70-300L w stanie "nowy mało używany" można dorwać za około 3,1-3,5tys. (odpowiednik tego N70-300VR)

Szczerze myślę, jako posiadacz systemu canona, że najpierw spróbowałbym pożyczyć od kogoś Z6 aby przekonać się czy faktycznie jedynie canon ma to czego szukasz :)
Moim zdaniem nie tylko, rozchodzi się o szkła i to nie te tanie tylko drogie eLki podejrzewam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Szkła canona i obrazowanie IMO są trochę inne niż to do czego przyzwyczaiłeś się w Nikonie. Weźmy tanią ef 50/1,8 stm. To szkło z bokehem typu zeisowskiego o bliskiej minimalnej odległosci ostrzenia. W zbliżeniach wydaje sie że robi większe wow niż odpowiednik nikora 1.8G.
Ale Nikon też ma perełki, są niedoceniane tutaj np. 85/1.4G (albo N105/1.4), tutaj to jest dopiero magia obrazu. Do dziś żałuję ze się pozbyłem tej 85 i body pełnoklatkowego. Ja bym na Twoim miejscu w NIkonie kupił "magiczne szkła" bo to nie o puszkę chodzi - to tyle moje zdanie co do magii.

spiritus
16-11-2020, 11:20
cybulski

Co do szkła to miał chyba 85 podpiętą albo 55 zeissa.

Co mnie jeszcze urzekło? Śledzenie oka.

No ale może faktycznie Z będzie spoko opcją. Tylko nie mam nikogo znajomego co to ma :/

cybulski
16-11-2020, 11:30
@cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819)
Co do szkła to miał chyba 85 podpiętą albo 55 zeissa.

No Panie :) i właśnie o to chodzi, szkła.
Canon EF 85/1,2L II i Nikor 85/1.4G to są bajkowe szkła.
Jeśli miał podpiętego starego zeissa pancolara to on po prostu wymiata obrazem i rozmyciami. Kosztuje też swoje.
Moim zdaniem chodzi o szkła a nie o puszki.

Odniosę do zdania "Co bym potrzebował? Jakiś zoom typowo reporterski, fajna stałka 50-85mm (możliwe, że 50/1.2 albo wymienię zwyczajnie swojego arta na canonowskiego). Na początek dwa obiektywy powinno wystarczyć."

RF24-105/4L, RF50/1.8 stm lub art z mocowaniem Canona i starczy na początek.

spiritus
16-11-2020, 11:33
A jak się ma sprawa ze szkłami innych systemów pod Nikona Z?

Powiedzmy takie M42 w nikonie F nie pozwalało na uzyskanie nieskończoności bez justowania obiektywu. W canonie czy to RF czy to EF nieskończoność była.
Z jest większe od F stąd moje rozkminy, że obiektyw powinien wejść głębiej w korpus co spowoduje uzyskanie nieskończoności?

Czy do Z-ki dałoby radę podpiąć zeissa?

kazzi
16-11-2020, 12:26
Do Zetek podepniesz prawie wszystko, jest duży wybór różnorakich przejściówek do obiektywów nie tylko lustrzankowych ale i też typowo
dalmierzowych. Sam mam przejściówki do m-42, m-39 ,Leica bagnet, a ostatnio dorobiłem sobie przejściówkę do mocowania obiektywów
systemu Contax/Kiev. Z tego względu, że Zetki mają chyba najmniejszą odległość między mocowaniem, a matrycą to nie ma problemu
z uzyskaniem ostrzenia na nieskończoność, a możliwość oglądania powiększonego obrazu w wizjerze bardzo ułatwia ustawianie ostrości.

cybulski
16-11-2020, 12:31
Tutaj @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) Ci odpowie ale chyba wszystko można podpiąć do Z tak samo jak do Sony o ile są już przejściówki. Do Z podobno można podpiąć nawet szkła z Sony, z canona przez mc-11 i przelotkę Sony-Z co pokazywał @candar (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=70362).
Np bardzo ciekawe są 7artisans-any np 50mm f1.1 (poprzez przejściowkę leica - sony techart z AF, szkła manualne dostają AF-a i to nawet podobno działa), znajoma ma i kadry wychodzą naprawdę bardzo ciekawe.

[QUOTE=spiritus;4148959
Czy do Z-ki dałoby radę podpiąć zeissa?[/QUOTE]

Tak oczywiście.

M42 w Sony to prosta sprawa, prosta przelotka za 70 zł załatwia temat i nie ma problemu z nieskończonością. Domyślam się że w Z będzie tak samo bez problemu.

spiritus
16-11-2020, 12:57
No to mi teraz daliście mocno do myślenia.
Generalnie do Zki miałbym sigmę, 70-300 i 150-600. D500 wymieniłbym na Z6 cenowo praktycznie 1:1. Za sprzedaż N10-24 i S17-50 miałbym może na nikkora 24-70/2.8 (chyba, że pomyślę nad czymś innym).
Do tego planuję coś jeszcze posprzedawać z innych rzeczy więc może kasa będzie na jakiś inny fajniejszy zoom.

Czy przejście na Z6 to by było faktycznie dobre rozwiązanie?
W sumie R6 ma dużo więcej pół AF... ale jest też dużo droższy i ograniczyłbym się obiektywowo.

cybulski
16-11-2020, 13:09
Rozumiem że jako użytkownik D500 szukasz czegoś co będzie miało lepszy AF, obrazek, a jesteś przyzwyczajony już do 20mpix. Stąd zerkasz na R6.
Ja jednak bym nie popadał w taką skrajność jak zmiana systemu. W moim odczuciu warto zostawić D500 i dobrać Z6.
Zaletą tego podejścia będzie możliwość zostania w systemie który znasz. A zmianę dokonac możesz zawsze gdy dojdziesz do przekonania że jednak to nie to.
Wg mnie to dla Ciebie najtańsza i najmniej bolesna ścieżka. Bo jestem przekonany że bezlustro Nikona może rozwiać Twoje rozterki. Jeśli śledzisz zmiany jakie dokonał Nikon w sofcie Z6 to aktualnie AF niewiele odsstaje mimo że w testach podobno jest słabszy.
Moim zdaniem deko słabszy AF nie jest wart do zmiany systemu na inny. Dobra już nie piszę bo zdominowałem temat. Może ktoś ma inne zdanie wiec niech się wypowie :)

spiritus
16-11-2020, 13:33
Pisz, pisz... nie krępuj się ;)
Poczytam chętnie wszelkie za i przeciw.

Czyli w Z6 AF jest minimalnie wolniejszy od tego w D500? Generalnie ten w D500 jest spoko jak dla mnie (choć czasem mógłby być szybszy).
Sam do zmiany systemu podchodzę niechętnie ponieważ znów trzeba sobie wyrabiać pamięć mięśniową co gdzie jest. Przyzwyczajenie mam jednak do dwóch pokręteł i czuję, że w miejscu gdzie w nikonie jest pokrętło przysłony to w canonie miałbym ładnie wypolerowany róg :D

Co do lustrzanek to mam jeszcze D700 (co prawda w stopce niewymieniony bo jest od niedawna) więc jakieś lustro zapasowe by było.
Zostawiać D500 i dokupić Z6? Opcja fajna ale cenowo odskoczyłbym pewnie bardziej niż przy przesiadce na Canona. Nie chcę dokładać zbytnio kasy bo drugie hobby też cierpi i przydałyby się małe zakupy xD

EDIT:
Bezlustro przemawia za mną jeszcze pod względem video. Zapewne z czasem zacząłbym coś kręcić.

cybulski
16-11-2020, 13:41
Z6 mało używane są po juz za 5tys zł więc nie sądzę aby były tańsze opcje. Nowe d850 można za 10tys. No soryy ale w życiu bym nie kupił R6 skoro d850 jest po tyle :) i wtedy możesz sprzedać d500 bo będziesz miał dwa w jednym przy d850.

spiritus
16-11-2020, 14:01
Z6 mało używane są po juz za 5tys zł więc nie sądzę aby były tańsze opcje. Nowe d850 można za 10tys. No soryy ale w życiu bym nie kupił R6 skoro d850 jest po tyle :) i wtedy możesz sprzedać d500 bo będziesz miał dwa w jednym przy d850.

No właśnie i tu wchodzi dodatkowe 5k do wydania, które są odłożone na to drugie hobby :D

W przypadku Z6 to wymieniam go za D500. Sprzedaję szkła dx i kupuję jakiś zoom do repo pod fx (muszę taki mieć bo w pracy na chwilę obecną wykorzystuję własny sprzęt foto, nie pytajcie czemu...). Jakieś roszady w sprzęcie są a budżetowo tego nie odczuwam.
W przypadku R6 to sprzedaję wszystko co mam, kupuję body i do tego jakieś 2 szkła na początek (zoom i jakaś fajna portretówka). Powinno wystarczyć aby budżetowo praktycznie wyszło na to samo.

cybulski
16-11-2020, 14:13
Gdyby to R6 miało chociaż 30mpix, tyle co R/5dmk4. Rozdziałke 20mpix mam w starym 6D ale to body za 2.5tys. 20mpix niezbyt rozumiem w obecnych czasach. Ja wiem ze tam każde szkło bedzie ostre ale czy za 12tys za body o to chodzi?

spiritus
16-11-2020, 14:31
W sumie trafne spostrzeżenie.

A jak w Z6 jest z wykrywaniem oka? Działa świetnie czy zaledwie sobie radzi?
Aaa... i czy działa to w przypadku zwierząt? Czy musi być osobno dla ludzi jak i dla zwięrząt jak w przypadku R6?

cz4rnuch
16-11-2020, 14:35
...20mpix niezbyt rozumiem w obecnych czasach. Ja wiem ze tam każde szkło bedzie ostre ale czy za 12tys za body o to chodzi?Ktoś do repo potrzebuje więcej? Są body za 3 x 12 tys. z taką matrycą a ludzie je kupują ;)

cybulski
16-11-2020, 14:45
Spirytus na pewno bardzo dobrze zna swoje potrzeby. Skoro jednak zadał tu pytanie, w "obcych systemach", (obcy przebudzenie ;) ), to zapewne chciał mieć więcej różnych opinii aby przemyśleć temat :) i zapewne nie spodziewał się, że będę go odwodził od zupełnej zmiany systemu.
Widzę że na CB też zadał pytanie. No tam więcej jest speców od canonów ale nie tyle od nikonów i sony co tutaj :)

cz4rnuch
16-11-2020, 14:52
Nie zmienia to faktu, że do repo 20 mpx jak najbardziej ma sens. Niezależnie od tego czy jesteś specem od Nikona, Canona czy Sony. Cieżko też będzie zauważyć różnicę w detalu pomiędzy R6 a Z6. Za mały przyrost by dawało to jakąś zauważalną przewagę.

cybulski
16-11-2020, 14:53
Do tego stwierdzenia https://www.canon-board.info/threads/113711-Przesiadka-z-N-na-C/page2?p=1416958&viewfull=1#post1416958 dodałbym
"AF w dslr jest szybki .... szybko nie trafia" to tak jak w żarcie, policz mi ile to jest 76x85, szybka opdowiedź to 5860, błędna ale za to szybka.
(by the way stopka Kolegi technik8pl robi wrażenie)

ksh
16-11-2020, 14:57
Jeśli coś da się podpiąć niesystemowego do Canona to i do Nikona podepniesz, jesli fascynują cie obiektywy Sony to też podepniesz do Nikona, do Canona już nie.
Adapterów z AF z innych systemów jest teraz zatrzęsienie tanie i drogie ale wszystko kwestia co kto potrzebuje.

To co ludzie porównują to wyrównała sie kwestia działania AF, w kwestii EyeAF chyba nadal Sony ma ciut lepsze działanie, najwięcej nadrobił Canon, który był w tej kwestii na końcu.

spiritus
16-11-2020, 15:01
Spirytus na pewno bardzo dobrze zna swoje potrzeby. Skoro jednak zadał tu pytanie, w "obcych systemach", (obcy przebudzenie ;) ), to zapewne chciał mieć więcej różnych opinii aby przemyśleć temat :) i zapewne nie spodziewał się, że będę go odwodził od zupełnej zmiany systemu.

W punkt. Szczerze to się spodziewałem bardziej... bierz i to jak najszybciej bo to zarąbista puszka... a tu zonk. Człowiek jak myślał, tak teraz dalej myśli :D
Co do potrzeb to przydałoby się lepsza czułość ISO, szybszy AF i to śledzenie oka jest dość spoko. Na chwilę obecną nie potrzebuję aż tak wymiany ale liczyłem na Black Friday w przypadku R6 (a tu Z6 polecają... chociaż może nówka też się fajnie trafi). W przyszłości bezlustro może być tym co faktycznie szukam. Na chwilę obecną chciałbym się tym pobawić i zobaczyć co to potrafi aby się nie rzucać na głęboką wodę z nowym i nieobeznanym sprzętem i się nie uczyć funkcji gdy jest np mianowanie na stopnie generalskie w firmie :D

Zapytacie więc w czym gorszy jest D500 do tego typu rzeczy, a no... dx. Chciałbym już w pełni przejść na pełną klatkę aby zdjęcia były naprawdę świetne.

Widzę że na CB też zadał pytanie. No tam więcej jest speców od canonów ale nie tyle od nikonów i sony co tutaj :)

Chcę mieć rozeznanie wśród użytkowników co siedzą w Canonach. Tutaj zadałem bo może trafi się ktoś na tym forum co emigrował do C.

Tomekk
16-11-2020, 15:04
Może i stopka robi wrażenie, ale czy z wypowiedzią można się zgodzić? Ja na miejscu założyciela wątku wziąłbym Z6. Obiektywów dobrych/bardzo dobrych w Nikonie nie brakuje można coś wybrać i napewno będzie taniej niż zmiana na C.

cybulski
16-11-2020, 15:22
Chcę mieć rozeznanie wśród użytkowników co siedzą w Canonach. Tutaj zadałem bo może trafi się ktoś na tym forum co emigrował do C.

Tak trafił się. Jednak to też zależy jaki typ fotografii ogólnie przeważa i co robisz z rawami. Bo jednak mimo wszystko w temacie tam gdzie DR ma pierwszoplanowe znaczenie jednak patrzyłbym w stronę Sony i Nikona. Niby ten 1ev różnicy można z łatwością przebić składaniem z kilku kadrów, jednak różnica DR na pewno jest i nie ma co zaprzeczać. Ogólnie DR to nie jest tożsame co "ładność obrazka" i tutaj faktycznie rawy z canona robią robotę. Ale to nie dla kazdego ma znaczenie i nie każdy to widzi.

W moim przypadku gdy zmieniałem z NIkona w Canona to jednocześnie miałem już jakiś czas bezlustro Fuji, które do repo jest niezaprzeczalnie nadal najlepsze wg mnie.
Czy dziś bym dokonał takiej zmiany z N na C ? Nie wiem. Ale dziś mam trochę eLek które kupiłem po wyprzedażowych cenach i na ten moment nie widzę potrzeb zmian. Może co jedynie kupię Rke bo cena jest już atrakcyjna i pozbęde sie np. 5dmk4.

maxwawa
16-11-2020, 15:31
miałem już jakiś czas bezlustro Fuji, które do repo jest niezaprzeczalnie nadal najlepsze wg mnie.
.

to ciekawe bo akurat Fuji ma najgorszy system AF z tych wszystkich wiec do repo nie za bardzo się nadaje.

Sytuacja Nikona na rynku nie jest najlepsza wiec przemyślał bym wchodzenie w ten system.
Największe jednak wrażenie pod względem rozwoju systemu min. co chwila jakeś premiery szkieł, ceny i ulepszenia to jednak wszedłbym w system ... Canon EOS R.

cybulski
16-11-2020, 15:46
to ciekawe bo akurat Fuji ma najgorszy system AF z tych wszystkich wiec do repo nie za bardzo się nadaje.

Generalizowanie nie sprawdza się bo diabeł tkwi w szczegółach.
Mylisz chyba "af na oko" z pojedyńczym AFem do repo, szybkość startu, responsywność i kilka innych ficzerów. Ci którzy przesiadali się na Sony, twierdzili że dopiero a9 może być porównywane z tym co oferuje fuj.
Bo tu chyba nie chodzi o kategorię open a body w porównywalnych cenach ?

Największe jednak wrażenie pod względem rozwoju systemu min. co chwila jakeś premiery szkieł, ceny i ulepszenia to jednak wszedłbym w system ... Canon EOS R.

Na mnie też bezlustra Canona robią ogólnie pozytywne wrażenie i to jak się zaczyna rozwijać system. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że jest i będzie to prawdopodobnie najdroższy system.

maxwawa
16-11-2020, 16:03
Na mnie też bezlustra Canona robią ogólnie pozytywne wrażenie i to jak się zaczyna rozwijać system. Jednak trzeba sobie zdawać sprawę, że jest i będzie to prawdopodobnie najdroższy system.

Patrząc tylko na natywne szkła to już widzę że Canon R jest tańszy od Nikona Z mało tego na na start Canon ma niedrogie uniwersalne 24-105 i 24-240 a często w zestawie wychodzą bardzo tanio.
większe możliwości też poprzez adapter czyli R -> EF i już mamy dostęp do ogromnej bazy obiektywów EF.

co do AF to mały teścik https://youtu.be/VZXEW6fsNSw?t=663

aldam
16-11-2020, 16:28
Wszedłem w system r trochę przez przypadek. Po prostu trafiłem dobrą cenę na BF (polecam sklepy w DE).
Obrazek C i N będzie równie dobry.
Jeżeli myślisz o szkłach 1.2 i wypasionych zumach f2 to RF
Dobra optyka f1.8 Nikon
Tańsza i ciut gorsza optyka f1.8/2 RF

Spotkałem się z opiniami, że w R6 jest za mocny filtr AA stąd raportują użytkownicy brak pełnej ostrości @żyletka

cz4rnuch
16-11-2020, 17:08
Niestety, ale nawet R6 za to z ciemnymi zumami (które są jeszcze ciemniejsze niż w lustrzankach, taki nowy trend widać :)) nie dadzą tego przeskoku jakościowego w porównaniu z DXową, ale za to jaśniejszą szklarnią. To raczej będzie niepotrzebny wydatek. Jeśli się przesiadać to na coś co da zauważalnie lepszy efekt. Jeśli to ma być na próbę, takie obeznanie się z bezlustrami, to może po prostu wystarczy Z50? Przecież ten aparat ma to co inne bezlustra czyli EVF, dobry AF w LV, śledzenie oka itd. Nie trzeba będzie zmieniać obiektywów, może zostać D500 jako wół roboczy a zaoszczędzone pieniążki można przeznaczyć na inne hobby :)

ksh
16-11-2020, 18:21
Nie wydaje się Wam że dyskusja taka jest mało sensowna jeśli rzucamy hasłami że ten system ma to, a tamten tamto, bo coś jest podobne, a tańsze czy droższe, co z tego że jest w Canonie jakiś obiektyw uniwersalny jak nawet strach podać jego jasność :) ?
spiritus
Zrób sobie rozpiskę obiektywów jakie ty potrzebujesz, zerknij na ceny natywnych i ceny przez adapter ale nadal systemowych, do tego zobacz czy będziesz używał jakieś sigmy czy tamrony.
Potem zadaj sobie pytanie co w samym aparacie jest istotne dla ciebie biorąc pod uwagę że AF jest już podobne w każdym sprzęcie z trójcy świętej :)
Istotną rzeczą jest ergonomia i funkcjonalność, jak szybko człowiek obsługuje sprzęt intuicyjnie i czy coś nie będzie ciebie wkurzało w danym modelu/systemie bo jednak wielu myśli ze się przyzwyczai i sobie to po pół roku nadal wmawia jak ja miałem z Sony :)

Na koniec zrób kreskę i policz ile to kosztuje w całości.

cybulski
16-11-2020, 18:51
Po postawieniu tej końcowej kreski do mnie przychodzi otrzeźwienie :D

cz4rnuch
16-11-2020, 18:55
"Na koniec zrób kreskę" :) Niby Krakus a gada jak Warszawiak na melanżu :)

spiritus
16-11-2020, 19:03
Koesh wysłał mi kilka rawów z Z6. Moja decyzja się powoli klaruje ku Z6 :D

crusiek
16-11-2020, 19:21
Koesh wysłał mi kilka rawów z Z6. Moja decyzja się powoli klaruje ku Z6 :D

Miej świadomość, że jak zdradzisz, to codziennie spodziewaj się na skrzynce "Chryzantem Złocistych" ;)
Przepraszam za spam i trolling :) Taki głupi żarcik :D

spiritus
16-11-2020, 19:30
Miej świadomość, że jak zdradzisz, to codziennie spodziewaj się na skrzynce "Chryzantem Złocistych" ;)
Przepraszam za spam i trolling :) Taki głupi żarcik :D

haha :mrgreen:

teraz kusi zdradzić :twisted:

ksh
16-11-2020, 19:49
"Na koniec zrób kreskę" :) Niby Krakus a gada jak Warszawiak na melanżu :)

Ale zrób, a wciągnij to dwie różne rzeczy :)

A co do tematu to mnie w Z6 tylko wkurza to cały czas co piszę od roku, czyli brak programowania klasycznego wybieraka co dla mnie powoduje że nowy wybierak jest dublowany i zbędny, druga sprawa wyszła po pewnym czasie ale to już w stylu "chciejstwa", a chodzi o to że po przełączeniu trybu z foto na video otrzymujemy inne szybkie menu stworzone pod video ( to pod "i" ) co zmniejsza użyteczność bo by było sześć profili :)

poste
16-11-2020, 19:50
Gdyby nie cena to zasugerowałbym Z7. Miałbyś takie 2w1 z użytecznym cropem do przyrody.

spiritus
16-11-2020, 19:55
Gdyby nie cena to zasugerowałbym Z7. Miałbyś takie 2w1 z użytecznym cropem do przyrody.

Też patrzyłem i cena mnie odstraszyła.

poste
16-11-2020, 20:00
Znam ten ból :( U mnie skończyło się na Sony, bo po pierwsze cena body z dużą ilością Mpix, po drugie jednak szkiełka, ceny i dostępność. D500 używam w zasadzie tylko z tele. Ergonomia Sony nie taka straszna jak ją malują ;)

ksh
16-11-2020, 20:01
Jakby nie cena to bym też miał Z7 bo wtedy cropowanie z 35mm w uwa miałbym że hoho :)

paparapa
16-11-2020, 22:12
Gdybyś został w nikonie, to miałbyś sporo szkieł i nie musiałbyś od razu ich zmieniać. Zobaczyłbyś które są ok z zetką, a które chcesz sprzedać. Mz zetki potrafią więcej wycisnąć ze starszych obiektywów przez FTZ, niż
lustra Dxxx. Miałem D610. Mając to na uwadze zastanowiłbym się nad Z7.
Lepszy obrazek i możliwość swobodnego cropowania to naprawdę fajna sprawa. Gumowa matryca i Z7 fajnie współpracuje z 150-600. Zastanawiałbyś się czy nie sprzedać D500 :). No i jest dużo mniejszy i lżejszy od D850.

spiritus
16-11-2020, 22:16
Sprzedaż D500 wchodzi i tak i tak w grę ;)
Z7 zbyt drogi jednak (patrzę pod kątem tego, że jednak część obiektywów mi zostanie i na nich nie zarobię).

paparapa
16-11-2020, 22:43
Sprzedaż D500 wchodzi i tak i tak w grę ;)
Z7 zbyt drogi jednak (patrzę pod kątem tego, że jednak część obiektywów mi zostanie i na nich nie zarobię).

Jest takie stare, niemal zawsze sprawdzające się powiedzenie. "Szkot" kupuje dwa razy. Pierwszy żałując grosza, a drugi, tak jak miał kupić za pierwszym razem.
Koniecznie przetestuj osobiście obie zetki. Porównaj na spokojnie czym się różnią w jakości zdjęcia, bo reszta jest podobna.... Bo zapłacisz niepotrzebne frycowe.

cz4rnuch
16-11-2020, 22:49
Ale zrób, a wciągnij to dwie różne rzeczy :)Nie do końca. Powiedz mnie kto normalny robi kreskę by jej później nie wciągnąć? Ja nie wiem, tak się tylko zastanawiam. A co do tych rozterek to serio uważam, że jak ktoś kto jest tu na forum ładnych kilka lat nie wie czego chce to nie powinien nic zmieniać. Kategorycznie. To będzie tylko strata pieniędzy. Lepiej poczekać aż się wszystkie jakoś poukłada. 12 tysi na aparatkę w nowym systemie o którym nic nie wiemy? Raczej średni pomysł. A jeśli kilka sampli wystarczyło do tego by zupełnie przebiegunować swój cel to tylko dowód na to, że nie ma to najmniejszego sensu. Świetne sample można uzyskać z dowolnego sprzętu. I nie piszę tego by to szpyrytowi dowalić, tak po prostu myślę.

paparapa
16-11-2020, 23:00
Nie do końca. Powiedz mnie kto normalny robi kreskę by jej później nie wciągnąć? Ja nie wiem, tak się tylko zastanawiam. A co do tych rozterek to serio uważam, że jak ktoś kto jest tu na forum ładnych kilka lat nie wie czego chce to nie powinien nic zmieniać. Kategorycznie. To będzie tylko strata pieniędzy. Lepiej poczekać aż się wszystkie jakoś poukłada. 12 tysi na aparatkę w nowym systemie o którym nic nie wiemy? Raczej średni pomysł. A jeśli kilka sampli wystarczyło do tego by zupełnie przebiegunować swój cel to tylko dowód na to, że nie ma to najmniejszego sensu. Świetne sample można uzyskać z dowolnego sprzętu. I nie piszę tego by to szpyrytowi dowalić, tak po prostu myślę.

Kolega już sobie wszystko pięknie poukładał... Tu przyszedł tylko po potwierdzenie poprawności swojej decyzji. Psychologowie mają na to nazwę, ale zapomniałem. A myśmy namieszali mu w głowie. :)
Acha... i nie powinno się kupować niczego za ostatnie pieniądze.

spiritus
16-11-2020, 23:10
Nie do końca. Powiedz mnie kto normalny robi kreskę by jej później nie wciągnąć? Ja nie wiem, tak się tylko zastanawiam. A co do tych rozterek to serio uważam, że jak ktoś kto jest tu na forum ładnych kilka lat nie wie czego chce to nie powinien nic zmieniać. Kategorycznie. To będzie tylko strata pieniędzy. Lepiej poczekać aż się wszystkie jakoś poukłada. 12 tysi na aparatkę w nowym systemie o którym nic nie wiemy? Raczej średni pomysł. A jeśli kilka sampli wystarczyło do tego by zupełnie przebiegunować swój cel to tylko dowód na to, że nie ma to najmniejszego sensu. Świetne sample można uzyskać z dowolnego sprzętu. I nie piszę tego by to szpyrytowi dowalić, tak po prostu myślę.

Mniej więcej wiedziałem czego chcę ale nie przyglądałem się systemowi Z a to był błąd... bo faktycznie ma to co potrzebuję ;)

Kolega już sobie wszystko pięknie poukładał... Tu przyszedł tylko po potwierdzenie poprawności swojej decyzji. Psychologowie mają na to nazwę, ale zapomniałem. A myśmy namieszali mu w głowie. :)
Acha... i nie powinno się kupować niczego za ostatnie pieniądze.

Spoko. To nie są ostatnie pieniądze :D
Określiłem sobie limit i chcę się go trzymać :)

candar
17-11-2020, 00:03
No to mi teraz daliście mocno do myślenia.
Generalnie do Zki miałbym sigmę, 70-300 i 150-600. D500 wymieniłbym na Z6 cenowo praktycznie 1:1. Za sprzedaż N10-24 i S17-50 miałbym może na nikkora 24-70/2.8 (chyba, że pomyślę nad czymś innym).
Do tego planuję coś jeszcze posprzedawać z innych rzeczy więc może kasa będzie na jakiś inny fajniejszy zoom.

Czy przejście na Z6 to by było faktycznie dobre rozwiązanie?
W sumie R6 ma dużo więcej pół AF... ale jest też dużo droższy i ograniczyłbym się obiektywowo.

To może coś siebie dodam jako użytkownik wielu puszek Canona (było, minęło , ostatnia 5D III) , Sony A7 III i Nikona Z6. Nikona Z6 kupisz używanego za 5k zł (ja kupiłem Z6 za 5.000 zł z kartą 64 MB oraz czytnikiem , ładowarką , bateriami i całym kompletem fabrycznym. Jakość z matrycy w Z6 genialna (trochę zajęło mi dojście do tego, że najlepiej używać ustawień STANDARD w picture style z korektami kontrastu , barwy , itp) , ergonomia jest znakomita (mam sony to potrafię to docenić :) AF po aktualizacjach też daje radę. No i używam szkieł Canona , Sigmy Art i Sony przez MC-11 i Techarta TZE-01, tak więc zamienność szkieł mam całkowitą. AF w Z6 ustępuje nieco temu z A7 III, ale dramatu nie ma. Ze swojej strony bardzo polecam pożyczyć i przetestować Z6 na najnowszym oprogramowaniu AF-a.

Tu porównanie możliwości AF-a Z6 vs Z6 II

https://www.youtube.com/watch?v=gKaZkCRShQk&t=715s&ab_channel=JaredPolin

Z7 przykładowo używa znajomy, którego pejzaże niezmiennie podziwiam. Twierdzi, że to znakomity aparat i ja się z tym w pełni zgadzam https://fotoblogia.pl/13252,grzegorz-lewandowski-od-30-lat-fotografuje-polski-baltyk-i-robi-to-swietnie

spiritus
17-11-2020, 00:23
Widziałem to porównanie i chyba nie warto dokładać tyle kasy do nowszej wersji bo matryca jest chyba ta sama. Już lepiej by było kupić Z7 ;)

ksh
17-11-2020, 00:35
Z6 II zyska dopiero jak zrobią aktualizacje pod tą moc obliczeniową jaka w nim tkwi, wtedy Z6 zostanie w tyle.
Ja zastanawiałem sie nad zamianą Z6 na Z7 ale to za duża różnica i wątpię żeby ktoś był na tyle szalony żeby przechodzić z Z7 na Z6 :)

candar
17-11-2020, 00:45
Widziałem to porównanie i chyba nie warto dokładać tyle kasy do nowszej wersji bo matryca jest chyba ta sama. Już lepiej by było kupić Z7 ;)

Też tak uważam. O ile ktoś nie potrzebuje dwóch slotów na kartę to nie widzę za bardzo sensu zmiany. AF w Z6 jest MZ wystarczający. No ale najlepiej pożyczyć aparat do własnych testów. Z7 widziałem na OLX za 9.5k zł - Nikon Z7 body + adapter FTZ + karta XQD 64Gb https://www.olx.pl/oferta/nikon-z7-body-adapter-ftz-karta-xqd-64gb-CID99-IDGKT3i.html#f5f0a88978

Ale radziłbym przejrzeć promocję Nikona " NATYCHMIASTOWY RABAT NAWET DO 1800 ZŁ. ZDOBĄDŹ NOWY SPRZĘT TANIEJ!" od 2 listopada 2020 do 10 stycznia 2021 https://www.nikon.pl/pl_PL/promotions/eu2020is

spiritus
17-11-2020, 00:50
Jedyne co to w promocji Z7, Z5 i Z50. Tego co szukam akurat nie ma :/

candar
17-11-2020, 00:55
Jedyne co to w promocji Z7, Z5 i Z50. Tego co szukam akurat nie ma :/

Oj tam ;) Przykładowa oferta na OLX - Nikon Z6 + FTZ Gwarancja Przebieg 1700 za 4.999 zł https://www.olx.pl/oferta/kamera-nikon-z6-ftz-gwarancja-przebieg-1700-CID99-IDHiRC8.html#9be78181c7

Na allegro Nikon Z6 za 4.500 zł (taniej się chyba nie da ;) https://allegrolokalnie.pl/oferta/aparat-nikon-z6-body

A tu za 5.000 zł https://allegrolokalnie.pl/oferta/nikon-z6-12-miesiecy Możliwa zamiana na D750/D800 z dopłatą. https://www.facebook.com/groups/341302919903263/user/100001252984470/

spiritus
17-11-2020, 00:58
Zerknę. Dzięki :)

Takie pytanie... działa Ci normalnie olx? Mi coś świruje :/

candar
17-11-2020, 01:02
Zerknę. Dzięki :)

Takie pytanie... działa Ci normalnie olx? Mi coś świruje :/

OLX u mnie działa normalnie.

cz4rnuch
17-11-2020, 10:15
Z6 II zyska dopiero jak zrobią aktualizacje pod tą moc obliczeniową jaka w nim tkwi, wtedy Z6 zostanie w tyle.O ile faktycznie. Na razie zapowiedziano aktualizację na luty, ale ta ma dodać opcję 4K/60p. O fotograficznych dodatkach nie wspomniano.

Ja zastanawiałem sie nad zamianą Z6 na Z7 ale to za duża różnica i wątpię żeby ktoś był na tyle szalony żeby przechodzić z Z7 na Z6 :)Z6 jest bardziej kuszącą opcją dla filmowca i dla takiego zmiana Z7 -> Z6 jest raczej naturalną drogą, pomijając fakt, że to powinien być także pierwszy wybór, tym bardziej, że tańszy :)

candar
17-11-2020, 10:58

Wiele lat używałem X-E1 , X-T1 oraz X-T2 i dziwi mnie to zdanie, bo mam całkiem inne doświadczenia w działaniu AF-a w Fuji.

BTW - https://www.youtube.com/watch?v=kDb2KvlD9Mk&t=1183s&ab_channel=x-man

ksh
17-11-2020, 11:03
Mało kiedy zapowiadano poprawianie AF, a jednak było kilka razy w Z6/Z7 tak samo jak w Sony czy w Canonie.

candar
17-11-2020, 19:15
Zerknę.

Tak przy okazji...

Canon R6 ma taką dokładnie samą konstrukcję budowy, jak Canon RP: "Body Materials: Magnesium Alloy chassis, outer panels are polycarbonate resin with glass fiber"." Czyli na nasze: Obudowa ze stopu magnezu, panele zewnętrzne z żywicy poliwęglanowej z włóknem szklanym.

45357

Zonk niejaki, bo jak ktoś szuka pełnego szkieletu ze stopu magnezu w ML Canona - to znajdzie je tylko w EOS R i R5.

Albo....

w Nikonach Z6/ Z7

45358

cz4rnuch
17-11-2020, 19:19
Pytanie tylko po co fotograf szuka tego szkieletu ze stopu magnezu? To chyba jakiś fetysz z czasów antycznych, bo teraz z takiej żywicy to się buduje myśliwce i bolidy F1 :)

candar
17-11-2020, 19:30
Pytanie tylko po co fotograf szuka tego szkieletu ze stopu magnezu? To chyba jakiś fetysz z czasów antycznych, bo teraz z takiej żywicy to się buduje myśliwce i bolidy F1 :)

Z własnych doświadczeń. Jeździłem kiedyś Trabantem 601 (pierwszy mój samochód) zbudowanym z założonych laminatów na konstrukcję ramy z blachy. Nie czułem się jakoś szczególnie komfortowo wiedząc, że po kolizji wyjmować będą zawartość ze środka łyżeczkami. Za jego ówczesną cenę dziś można kupić autko z kompletem jaśków z przodu , w nogach, po bokach i z tyłu.

Obecnie podobną konstrukcję ma Canon RP oraz R6 i powiem wyłącznie za siebie, że używając od kilku dekad aparatów z obudowami wykonanymi w całości ze stopu magnezu chyba nie chciałbym obecnie kupować aparatu za 12.000 zł , który w konstrukcji podobny byłby do taniej amatorskiej serii aparatów.

cz4rnuch
17-11-2020, 19:34
Zapewne jest tak jak piszesz i R6 zbudowany jest z materiałów pochodzących z utylizacji Trabantów :) Strach tym fotografować.

ksh
17-11-2020, 19:37
Bardziej bym się zastanawiał nad tym czy gumy się skurczą albo czy odpadną, a nie z czego obudowa :)

Ligo
17-11-2020, 19:51
z takiej żywicy to się buduje myśliwce i bolidy F1 :)
Nie wspominając o Drimlajnerze...

Metal jest fajny, dopóki nie trzeba go nosić, a poza tym aparatem z reguły nie gra się w piłkę kopaną.

poste
17-11-2020, 19:56
Przecież Canon pęka od klapnięć migawki... :mrgreen:. A Nikon ma strefy zgniotu jak auto klasy wyższej, nie jakiś tam Trabant :)

paparapa
17-11-2020, 21:47
Tak przy okazji...

Canon R6 ma taką dokładnie samą konstrukcję budowy, jak Canon RP: "Body Materials: Magnesium Alloy chassis, outer panels are polycarbonate resin with glass fiber"." Czyli na nasze: Obudowa ze stopu magnezu, panele zewnętrzne z żywicy poliwęglanowej z włóknem szklanym.

[/ATTACH]

Wydaje mi sie że kolega popadł w nadmiar optymizmu.
Zdania " Magnesium Alloy chassis, outer panels are polycarbonate resin with glass fiber. " nie można tlumaczyć - " Obudowa ze stopu magnezu, panele zewnętrzne z żywicy poliwęglanowej z włóknem szklanym.
Należy raczej powiedzieć, że magnezowy jest tylko szkielet (chassis) wewnątrz plastikowej obudowy. Tzn. jak widać na rysunku, kawałek blaszki do której przymocowane są główne podzespoły aparatu. To nie jest tożsame z metalową konstrukcją obudowy jaką mają Nikony
Nikon ma metalowy korpus, a nie tylko płytę montażową.

Kolekcjoner
18-11-2020, 00:02
Zapewne jest tak jak piszesz i R6 zbudowany jest z materiałów pochodzących z utylizacji Trabantów :) Strach tym fotografować.
Podobno EOS 350D miał body z utylizowanych nocników..... w każdym razie materiał porównywalny - także kto wie ;) :lol:....

candar
18-11-2020, 11:51
Podobno EOS 350D miał body z utylizowanych nocników..... w każdym razie materiał porównywalny - także kto wie ;) :lol:....

Wielbicieli trzeszczących obudów w nowych i drogich aparatach oraz obiektywach jest wielu. Ale ja do nich nie należę.

https://dariuszbres.pl/pojedynek-85/

https://www.youtube.com/watch?v=Qs0znti0kEM&feature=emb_title&ab_channel=dariuszbres_pl

rysib
18-11-2020, 12:03

No wypraszam sobie. ;-) Targałem 350'kę przez ładnych parę lat. Lasy, góry i opuszczone budynki nie stanowiły problemu dla niego. Teraz mając serię 5D, tęsknię za wagą 350ki.
Pzdr. Rysiek.

candar
18-11-2020, 12:25
No wypraszam sobie. ;-) Targałem 350'kę przez ładnych parę lat. Lasy, góry i opuszczone budynki nie stanowiły problemu dla niego. Teraz mając serię 5D, tęsknię za wagą 350ki.
Pzdr. Rysiek.

Nię widzę problemu, kup R6 :grin: Plastikowy 350D ważył 485 g a nowiuśki plastikowy R6 waży 598 g. Przy wadze 5D IV 800 g - R6 to piórko ;)

paparapa
18-11-2020, 12:33
Wielbicieli trzeszczących obudów w nowych i drogich aparatach oraz obiektywach jest wielu. Ale ja do nich nie należę.

https://dariuszbres.pl/pojedynek-85/
https://www.youtube.com/watch?v=Qs0znti0kEM&feature=emb_title&ab_channel=dariuszbres_pl

Masz ten obiektyw? Sprawdziłeś to osobiście? Czy tylko opierasz się na opiniach innych?
A tak na marginesie, może by tak pościskać parę szkieł od C :).

candar
18-11-2020, 13:11
Masz ten obiektyw? Sprawdziłeś to osobiście? Czy tylko opierasz się na opiniach innych?
A tak na marginesie, może by tak pościskać parę szkieł od C :).

Za przeproszeniem, ale wystarczy włączyć głos w ww. filmiku , aby wiedzieć o co chodzi.

A tak na marginesie żadne z moich szkieł Sigmy z serii Art nie trzeszczy. Z 50 mm f/1.8 S również nie "trzeszczy". Możesz mi wierzyć na słowo.

Kolekcjoner
18-11-2020, 14:48
Pzdr. Rysiek.
Mam 350-tkę do dzisiaj. Działa :). Jedyne co to bateria padła.

candar
18-11-2020, 15:27
Mam 350-tkę do dzisiaj. Działa :). Jedyne co to bateria padła.

Stan posiadania ? ;) Fajnie, ja mam Ixusa 850i oraz Canona EOS 3 i F1 New z 1981 roku. Też działają całkiem dobrze. Tyle, że F1 New nie potrzebuje nawet baterii , aby działać :P

cz4rnuch
18-11-2020, 15:29
....Z 50 mm f/1.8 S również nie "trzeszczy". Możesz mi wierzyć na słowo.Ja wierzę mimo, że podobnie jak R6 obiektyw w połowie wykonany jest z "gównolitu" :) Czyli jednak nie taki diabeł straszny :)

cybulski
18-11-2020, 17:28
Też nie rozumiem idei R6 w cenie d850 z rozdzielczością 6d i budową typu RP. Ale jak widać można to dobrze sprzedać, wystarczy włożyć AF i bebechy z 1dxiii.

poste
18-11-2020, 17:53
spiritus Widzę, że sprzęt na wyprzedaży. Jak decyzja, jeśli to nie tajemnica?

spiritus
18-11-2020, 17:59
spiritus Widzę, że sprzęt na wyprzedaży. Jak decyzja, jeśli to nie tajemnica?

Z6 jednak.

Faktycznie, mogłem sprawdzić wcześniej ten aparat i wtedy nie byłoby tego wątku ;)

poste
18-11-2020, 18:08
E tam, zawsze warto trochę piany poubijać :twisted:

jo44
18-11-2020, 18:11
E tam, zawsze warto trochę piany poubijać :twisted:

Wyjątkowo celne podsumowanie wątku. :)

cybulski
18-11-2020, 19:05
Przynajmniej na coś się przydaliśmy w ten listopadowy jesienny czas :)

candar
18-11-2020, 20:00
Wszystko dobre, co się dobrze kończy :)

ksh
18-11-2020, 20:14
Dopiero się zaczyna...

:)

paparapa
18-11-2020, 20:19
Za przeproszeniem, ale wystarczy włączyć głos w ww. filmiku , aby wiedzieć o co chodzi.

A tak na marginesie żadne z moich szkieł Sigmy z serii Art nie trzeszczy. Z 50 mm f/1.8 S również nie "trzeszczy". Możesz mi wierzyć na słowo.

To jeszcze zrobię trochę tej piany. Nie wierzę Ci na słowo, to raz.
Dwa: Pytałem candar czy masz to szkło i tak się zachowuje?

candar
18-11-2020, 21:50
To jeszcze zrobię trochę tej piany. Nie wierzę Ci na słowo, to raz.

Znam takich takich , co nie dotykali a uwierzyli na słowo ;)

Dwa: Pytałem candar czy masz to szkło i tak się zachowuje?

Czyżbym uprzednio pisał w obcym języku? To które posiadam i o którym pisałem wyżej zachowuje się wszakże miło i uprzejmie.

paparapa - wyczuwam nieodparte brnięcie w Sofizmat w kwestii obu ww. pytań, jak również braku wiary w słowo pisane połączonej z wymuszaniem zeznań :)

paparapa
18-11-2020, 23:19
Znam takich takich , co nie dotykali a uwierzyli na słowo ;)

Czyżbym uprzednio pisał w obcym języku? To które posiadam i o którym pisałem wyżej zachowuje się wszakże miło i uprzejmie.

paparapa - wyczuwam nieodparte brnięcie w Sofizmat w kwestii obu ww. pytań, jak również braku wiary w słowo pisane połączonej z wymuszaniem zeznań :)

Gdybym otrzymał odpowiedź nie pytałbym po raz kolejny. Może to Ty nie rozumiesz pytań w języku polskim....
Po raz kolejny nie odpowiedziałeś czy miałeś w swoich rękach z 85 s 1.8.
I nie interesują mnie inne Twoje szkła, ponieważ film pokazuje obiektyw 85mm.

Twoja odpowiedź jest sprawą kluczową, bo posługujesz się dowodem w sprawie w postaci filmu. A sam zapewne takiego nie masz i nie miałeś i swojej wiedzy o nim nie masz.
Przyjąłeś na wiarę przekaz z filmu. Ale nie wiesz, czy te obiektywy są takie wszystkie. Czy ten pan trafił przypadkiem na kiepska sztukę. i cała sprawa dotyczy tej jednej sztuki.

candar
19-11-2020, 07:41
Gdybym otrzymał odpowiedź nie pytałbym po raz kolejny. Może to Ty nie rozumiesz pytań w języku polskim....
Po raz kolejny nie odpowiedziałeś czy miałeś w swoich rękach z 85 s 1.8.
I nie interesują mnie inne Twoje szkła, ponieważ film pokazuje obiektyw 85mm.

Twoja odpowiedź jest sprawą kluczową, bo posługujesz się dowodem w sprawie w postaci filmu. A sam zapewne takiego nie masz i nie miałeś i swojej wiedzy o nim nie masz.
Przyjąłeś na wiarę przekaz z filmu. Ale nie wiesz, czy te obiektywy są takie wszystkie. Czy ten pan trafił przypadkiem na kiepska sztukę. i cała sprawa dotyczy tej jednej sztuki.

paparapa - zgadza się, przyznaję iż Z-tki 85 1.8 nie miałem w rękach. Mam szkło Z 50 1.8 S , które używane ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny (używyki 1,6k zł) i nic w nim nie trzeszczy. W przypadku Nikona Z 85 1.8 S cena 3,4k zł (nie liczę obecnych promocji) jest MZ lekko zaporowa i takie szkło w każdym egzemplarzu powinno być idealnie spasowane i obudowa nie powinna "trzeszczeć" w jakimkolwiek miejscu.

Do swoich potrzeb używam z Zetką najnowszej Sigmy 85 mm F1.4 DG DN Art Sony E przez Techart adapter bagnetowy TZE-01 i jest to genialne szkło pod każdym względem za nieco wyższą cenę. Pod względem jakości wykonania oraz relacji cena/jakość optyczna nie ma na rynku żadnej konkurencji.

Analogicznie przedstawia się sprawa z Canonem R6 kosztującym absurdalne pieniądze (R6 kosztuje 12k zł a za 10,7k zł można kupić topowego Nikona D850) gdzie tylko wewnętrzna obudowa matrycy wykonana jest ze stopu magnezu, a wszystkie panele zewnętrzne wykonano z żywicy poliwęglanowej z włóknem szklanym wzorem amatorskiego RP. W związku z potrzebą posiadania drugiego korpusu (starsze A7 II oddałem córce) wybór Z6 za 5k zł - jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem z pełną zamiennością używanych szkieł Sigmy i Sony.

Pozdrawiam :)

paparapa
19-11-2020, 11:35
[QUOTE=candar;4149507]paparapa - zgadza się, przyznaję iż Z-tki 85 1.8 nie miałem w rękach. Mam szkło Z 50 1.8 S , które używane ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny (używyki 1,6k zł) i nic w nim nie trzeszczy. W przypadku Nikona Z 85 1.8 S cena 3,4k zł (nie liczę obecnych promocji) jest MZ lekko zaporowa i takie szkło w każdym egzemplarzu powinno być idealnie spasowane i obudowa nie powinna "trzeszczeć" w jakimkolwiek miejscu.

Do swoich potrzeb używam z Zetką najnowszej Sigmy 85 mm F1.4 DG DN Art Sony E przez Techart adapter bagnetowy TZE-01 i jest to genialne szkło pod każdym względem za nieco wyższą cenę. Pod względem jakości wykonania oraz relacji cena/jakość optyczna nie ma na rynku żadnej konkurencji.

Analogicznie przedstawia się sprawa z Canonem R6 kosztującym absurdalne pieniądze (R6 kosztuje 12k zł a za 10,7k zł można kupić topowego Nikona D850) gdzie tylko wewnętrzna obudowa matrycy wykonana jest ze stopu magnezu, a wszystkie panele zewnętrzne wykonano z żywicy poliwęglanowej z włóknem szklanym wzorem amatorskiego RP. W związku z potrzebą posiadania drugiego korpusu (starsze A7 II oddałem córce) wybór Z6 za 5k zł - jest dla mnie optymalnym rozwiązaniem z pełną zamiennością używanych szkieł Sigmy i Sony.

Pozdrawiam :)[/QUOTE

Obawiam się, że już za chwilę cena 750euro za obiektyw będzie małą igraszką patrząc na ceny np Z 14-24/2 S
A wracając do tematu, jeśli chcę kupić cokolwiek to oglądam to i się decyduję albo nie. To tylko i wyłącznie kupujący decydują o jakości produkowanego sprzętu. Jeśli kupują kaszanę bez zastanowienia, bo trzeba szybciutko puścić w obieg kasę , to firmy nie widzą powodu aby starć sę i poprawiać swoje wyroby. Proste jak budowa cepa. :).

Jak zauważyłeś jest też możliwość wyboru. Płacimy więcej, dźwigamy więcej i nie mamy pewności czy techart będzie działał po następnej aktualizacji softu body.
I pytanie końcowe. Co lepsze. Czy jak trzeszczy, ale nie na pewno, nie waży za dużo i święty spokój, że nie przestanie działać, za mniejsze pieniądze? Czy 2 x droższe, cięższe i z niewiadomą przyszłością w kwestii działania z body. :)

W tym obiektywie bardziej czepiałbym się miękkich narożników, niż trzeszczenia. A pan od trzeszczenia obiektywem o tym nie wspomina chyba :).

Każdy musi podjąć decyzję sam.

Pozdrawiam

ksh
19-11-2020, 14:43
Canon nie dorobił się jeszcze żadnego uwa zooma jak nikonowy 14-30 f/4 ?

cz4rnuch
19-11-2020, 15:01
Nie dorobił, ale niedawno wyciekła lista obiektywów, które niby mają się pojawić w przyszłym roku i są na niej Canon RF 10-24mm f/4L USM i Canon RF 14-35mm f/4L IS USM.

ksh
19-11-2020, 16:04
Porównanie dostępnej oferty obiektywów.

Canon RF ( pełna klatka )
RF 50 mm f/1.8 STM - 999zł
RF 24-105 mm f/4-7.1 IS STM - 2099zł
RF 35 mm f/1.8 IS Macro STM - 2399zł
RF 85 mm f/2 Macro IS STM - 3199zł
RF 600 mm f/11 IS STM - 3669zł
RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM - 3899zł
RF 800 mm f/11 IS STM - 4829zł
RF 70-200 mm f/4L IS USM - 8259zł