Zobacz pełną wersję : Blog - wordpress czy coś innego
Jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie do innego.
Zastanawiam się nad blogiem, do tej pory próbowałem jedynie wordpressa, gdyż używałem swojej domeny. Ale nie chce mi się płacić w sumie dużych pieniędzy za serwer, więc myślę nad rozpoczęciem czegoś innego, najlepiej bezpłatnego. Czy jest opcja wykorzystania chmury w icloud (Apple) płacę za to więc może i bym coś skorzystał. Czy warto przejść na wordpress.com? Zastosowanie raczej amatorskie, głównie pod zdjęcia plus jakiś tekst. też galerie, a właściwie to udostępnianie zdjęć, np przechowywanych w icloud czy innej chmurze. Jest taka opcja, jest coś ciekawego?
Serwer pod taki projekt to obecnie z domeną jakieś 100zł rocznie, zerknij na jchost.pl ( napisz do nich to może ci zrobią ofertę pod konkretne wymagania tańsze ) ale jak ma być darmowo to licz się że będziesz miał reklamy i zniechęcacze dla przeglądających.
Kojocisko
15-11-2020, 20:24
wordpress z jakimś komercyjnym theme typu Avada (60$) jest w zasadzie "wszystkomającym" CMS
jurkarol
15-11-2020, 23:39
Wordpress jest ogromny, ma dużo bajerów, ale tego czego i jak się chce, to już trudniej - dostosowanie jest żmudne albo niemożliwe, bierzesz co dają. Ot kreatywny bądź ale tylko tyle ile jest w pakiecie.
Grzebanie w css tylko w pewnym zakresie.
Przynajmniej ja się zraziłem, chciałem mieć prosty.
Zainstalowałem więc jakis darmowy wyguglany prosty skrypt i jest w miarę jak chcę, grzebanie w css jest łatwe.
Domene mam, serwer też, ale przyszło mi do płacenia ponad 300 zł za sam serwer, więc odpuszczam, za dużo tam nie ma więc żaden problem. Zostawiam tylko domenę no i właśnie zastanawiam się co robić. Ten wordpress.org jest taki sobie, zastanawiam się na .com, jest nawet opcja, żeby tam przenieść domenę. Mam kilka chmur, np. icloud, za które płace i potrzebuje, więc szkoda mi na jakiś serwer kolejne koszty ponosić.
jurkarol
16-11-2020, 01:02
Lh.pl mogę polecić
Temat hostingu rozważam, nawet z przeniesieniem domeny. Mało informacji, tzn. takich prostych jest o wordpress.com, a wiem, że tam jest opcja właśnie przeniesienia domeny. I też ważną kwestią jest aby udostępniać jako galerię folder z icloud, którego używam i płacę i coś mi świta, że na wordpress.com jest taka opcja. Tylko pytanie w jakim pakiecie.
Czy jest ktoś, kto korzysta z wordpress.com i mógłby coś powiedzieć na ten temat, chodzi mi o ten najtańszy pakiet.
Dobra, jednak wordpress.org :) Jakie polecacie tematy?
Kojocisko
04-03-2021, 15:45
Ja nieustająco polecam Avada.
Odgrzeje trochę. Moja galeria jest na wordpressie, chciałem zmienić szablon, czy to skomplikowane? Ktoś coś pomoże? Dzięki z góry.
A czy jest jakiś serwis albo fajna nakładka na Wordpress żeby mieć tylko galerię? Nie wiem jak to opisać, chodzi mi o stronę z samą galerią. W formie dużych kafelków np. Wiem, wymyślam, ale żadna z dotychczasowych prób nie udała się, szukam pomysłów... Szukam czegoś co jest najbardziej zbliżone do typowej przeglądarki zdjęć.
Np. coś takiego spełnia to co napisałeś
https://limbcode.com/#pricing
Możesz popatrzeć we wtyczkach typu gallery, może przypasuje coś innego.
A już miałem nadzieję. Mi jednak bardziej chodzi o prosty motyw strony. Kolejne podejście i cholera mnie bierze. Nie wyświetla mi zdjęć, tylko same tytułu postów, trzeba wejść w posta żeby zobaczyć zdjęcia. Serwer lh.pl Chyba się poddam...