Zobacz pełną wersję : Nikon D4 w 2020 roku czy warto ?
Witam chcę się poradzić, obecnie posiadam 2x D750. Fotografuje głównie śluby, portrety, krajobraz sporadycznie i zacząłem sport... Problem w tym że o ile D750 zaspokajał w miarę moje potrzeby tak przy sporcie zaczął nie wyrabiać. Największym problemem jest dla mnie pojemność bufora przy serii RAW, przez co uciekają cenne kadry w sporcie. Zastanawiam się nad wymianą jednej 750 na D4... Pracuje okazjonalnie na D4s który jest genialnym aparatem i w pełni spełniał moje oczekiwania, Niestety chwilowo jest poza moim zasięgiem finansowym. D3s nie biorę pod uwagę ze względu na rozdzielczość matrycy. Czytałem o różnicach D4 vs D4s w AF i podobno są spore. Docelowo chciałbym zastąpić moje 750, jednocyfrówką oraz bezlustrem (w przyszłym roku planuje zakup Z6II). Moje pytanie czy warto teraz iść w półśrodek i wymienić D750 na D4 gdzie na aukcjach są przeważnie z przebiegiem 250-400 tyś klapnięć.
madebyzosiek
14-11-2020, 22:49
Choć swojego w tym roku sprzedałem, to uważam że warto. Ceny ma super, niezawodność jednocyfrowego body jest znana, choć ja bym na 250-400k przebiegu się nie szarpał. Mój miał niecałą setkę, wyglądał i pracował jak nowy. Tylko rozdzielczość też szału nie robi, 16 MPX to tylko o 4 więcej niż w D3s, ale nie ma się czym przejmować.
Tylko rozdzielczość też szału nie robi, 16 MPX to tylko o 4 więcej niż w D3s, ale nie ma się czym przejmować.
Nawet nie. D3s: 4256 x 2832; D4: 4928 × 3280. Różnica na poziome 672 x 448. :lol:
MSZ za D4 bardziej przemawiają inne rzeczy, choćby natywne ISO 100 czy wybierak na pionowym uchwycie. Ale czy to taki deal breaker?
Z ciekawości na co wymieniłeś ? i czy miałeś może porównanie do D4s bądź do D3s. Przykładowo na allegro D4 w bdb stanie z przebiegiem 260 tyś jest za 4900 zł więc dołożyłbym ok 2k po sprzedaży D750.
madebyzosiek
14-11-2020, 23:15
Z ciekawości na co wymieniłeś ? i czy miałeś może porównanie do D4s bądź do D3s. Przykładowo na allegro D4 w bdb stanie z przebiegiem 260 tyś jest za 4900 zł więc dołożyłbym ok 2k po sprzedaży D750.Hmmm, właściwie to zrobiłem sobie mały misz masz w sprzęcie w tym roku. Sezon słaby, więc kombinowałem... D4 pracował w poprzednim sezonie z D850 i w zakresie samego AFu z nim przegrywał... Doszedłem do wniosku, że zaczynam zmiany i poszedł na sprzedaż, a w jego miejsce zjawił się Z6 ;) Mam plan na poszukiwania D5, ale to na wiosnę najszybciej. Swoje D4 sprzedałem za 5k zł, nie kupiłbym takiego z 200 tysiącami za 4900. Aparat jest świetny, ma bardzo dobre iso, myślę że na poziomie D750, bardzo pewny AF. Nie mam porównania z D4s czy D3s, z rozmowy ze znajomym wynikało, że jak już warto do czegoś dołożyć, to do D5, nie do D4s ;)
Z6 testowałem świetny aparat, przed sezonem skuszę się jednak na Z6II ze względu na 2x sloty. D850 testowałem też ale nie potrzebuje takiej rozdzielczości. Docelowo chciałbym właśnie bezlusterkowca zdolnego ugryźć po kawałku w każdej dziedzinie fotografii. I jednocyfrówkę do sportu, reportażu no aparat który jak kałasznikov działa uwalony błotem i piachem xD. Dlatego rozważam teraz zmianę na D4 a w ciągu roku półtorej na D5. Bezlusterkowce są genialne ale z lustra jeszcze całkowicie nie zrezygnuje.
madebyzosiek
14-11-2020, 23:45
Bezlusterkowce są genialne ale z lustra jeszcze całkowicie nie zrezygnuje.
Doskonale to rozumiem :)
grzybomir
15-11-2020, 16:34
Hmmm, właściwie to zrobiłem sobie mały misz masz w sprzęcie w tym roku. Sezon słaby, więc kombinowałem... D4 pracował w poprzednim sezonie z D850 i w zakresie samego AFu z nim przegrywał... Doszedłem do wniosku, że zaczynam zmiany i poszedł na sprzedaż, a w jego miejsce zjawił się Z6 ;) Mam plan na poszukiwania D5, ale to na wiosnę najszybciej. Swoje D4 sprzedałem za 5k zł, nie kupiłbym takiego z 200 tysiącami za 4900. Aparat jest świetny, ma bardzo dobre iso, myślę że na poziomie D750, bardzo pewny AF. Nie mam porównania z D4s czy D3s, z rozmowy ze znajomym wynikało, że jak już warto do czegoś dołożyć, to do D5, nie do D4s ;)
Czy zauwazyles w D4 jakies wady? Spotkalem sie z opiniami, ze trzeba skaracac czas, bo zdjecia nie ostre wychodza, cos podobnego co w D800 niby wystepowalo- chodz spotkalem sie z opiniami uzytkownikow, ze nie kazdy w D800 mial podobne problemu z czasem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
madebyzosiek
15-11-2020, 17:53
Czy zauwazyles w D4 jakies wady? Spotkalem sie z opiniami, ze trzeba skaracac czas, bo zdjecia nie ostre wychodza, cos podobnego co w D800 niby wystepowalo- chodz spotkalem sie z opiniami uzytkownikow, ze nie kazdy w D800 mial podobne problemu z czasem.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNie, absolutnie nie zauważyłem takich wad. Joy jest kiepsko wymyślony, w D4s był już taki jak w nowszych aparatach, sporo wygodniejszy, w moim kółka sterujące miały jakiś dziwny opór przy obrażaniu i brudno zielony zafarb na zdjęciach. Poza tym wszystko mi pasowało :)
Nawet nie. D3s: 4256 x 2832; D4: 4928 × 3280. Różnica na poziome 672 x 448. :lol:
A co to za matematyka?
Różnica to 4928x448 + 627x2832 czyli wspomniane 4 Mpix
A, tak się to liczy. Może zapamiętam. ;)
Choć dalej twierdzę, że to nie jest duża różnica.
Pawel Pawlak
21-11-2020, 22:08
Wg mnie D4 nadal się broni, a jeszcze bardziej d4s. Pracowałem na D4, chyba 3laa temu przesiałem się na d4s-a. Na d5 się nie przesiadam ponieważ w zakresie iso100-25600 wolę obrazek z d4s niż z d5. pod względem AF w najbardziej wymagających scenach wiedzę przewagę D5 nad D4s taką mniej więcej jak D4s nad D4. Mając równocześnie D4 i d500 czułem czasem że d4 jest w AF-C trochę mniej pewny niż d500, mając D4s i d500 nigdy nie mam tego wrażenia. Na kilku ślubach pracowałem także na D4s + D850 i zarówno pod względem obrazka (iso6400-20000) jak i AF D4s wygrywał. Na D5 bym wymienił d4s gdyby bardziej istotna była dla mnie redukcja migotania. Teraz najbardziej w d5 do mnie przemawiają jego możliwości personalizacji, a odstrasza ewentualny koszt serwisu. Obrazek bym "przeżył" choć tęsknił za D4s, AF pewnie docenił ;)
Paradoksalnie powiedziałbym, że w roku 2020 właśnie kupno D4/D4s ma największy sens.
Bezlustra Nikona na dzień dzisiejszy to jeszcze nie jest ten poziom AF-C co lustrzanki, a z drugiej strony pchanie dziesiątek tysięcy złotych w nową lustrzankę i szkła do niej z perspektywą migracji na bezlustro w ciągu roku/dwóch/trzech to też średni interes.
Spojrzałem na ceny D4 i D4s na pewnym portalu... sporawa różnica w cenie między jednym a drugim modelem ;)
Wg mnie D4 nadal się broni, a jeszcze bardziej d4s. Pracowałem na D4, chyba 3laa temu przesiałem się na d4s-a. Na d5 się nie przesiadam ponieważ w zakresie iso100-25600 wolę obrazek z d4s niż z d5. pod względem AF w najbardziej wymagających scenach wiedzę przewagę D5 nad D4s taką mniej więcej jak D4s nad D4. Mając równocześnie D4 i d500 czułem czasem że d4 jest w AF-C trochę mniej pewny niż d500, mając D4s i d500 nigdy nie mam tego wrażenia. Na kilku ślubach pracowałem także na D4s + D850 i zarówno pod względem obrazka (iso6400-20000) jak i AF D4s wygrywał. Na D5 bym wymienił d4s gdyby bardziej istotna była dla mnie redukcja migotania. Teraz najbardziej w d5 do mnie przemawiają jego możliwości personalizacji, a odstrasza ewentualny koszt serwisu. Obrazek bym "przeżył" choć tęsknił za D4s, AF pewnie docenił ;)
Mam pytanie odnośnie D4s na PW tylko Twoja skrzynka zapchana :)
Daj znać jak zwolnisz miejsce ;)
grzybomir
28-11-2020, 16:01
Mam pytanie odnośnie D4s na PW tylko Twoja skrzynka zapchana :)
Daj znać jak zwolnisz miejsce ;)
Jesli, to nic osobistego, to zadaj pytanie Pawlowi tutaj, bo z checia tez sie czegos ciekawego dowiem o D4s.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wg mnie D4 nadal się broni/.../
Chciałem tylko potwierdzić. Używam i niczego mi nie brakuje. Robię zdjęcia na koncertach flamenco, gdzie ciemno dość a tancerze momentami przekraczają nadświetlną i jeżeli zdjęcie jest nieostre lub źle naświetlone, to tylko z mojej winy.
Pawel Pawlak
10-12-2020, 10:22
skrzynka wolna, ale proszę o wyrozumiałem w zakresie szybkości odpowiedzi ;)
david555
16-12-2020, 12:54
Pawel Pawlak
A jak postrzegasz pracę na D6 w porównaniu do D5 i D4s ?
Pawel Pawlak
16-12-2020, 14:04
Napiszę jak dostanę D6 do łapy na tyle długo żebym mógł wyciągnąć jakieś wnioski ;)
pawelszuszu
01-01-2021, 14:05
W tym roku miałbyć D5 na lato ale niestety sytuacja na rynku troche jest słaba, dlatego prawdopodobnie zostane z D4 jeszcze na ten sezon.
Nie bawie sie w półśrodki jesli zmiana to tylko na D5.
Nie miałem D750 ale był u mnie D610 z 5, 6 sztuk.
Leżały wszystkie i sie kurzyły. ;)
Aklettka
17-03-2021, 12:54
według mnie warto
Senketsu
26-07-2021, 19:41
Obecnie mamy 2021 i właśnie myślę nad D4 i szkłem Nikkor 24-70 2.8 :)
D4 zawsze warto kupić jeśli się wie do czego się chce używać ;)
Senketsu
27-07-2021, 12:39
Panowie, Nikon D4 kupiony :) Teraz będę polować na Nikkor 24-70 2.8 lub 28-70mm i będę szczęśliwy ;) D7100 na sprzedaż z sigmą raczej pójdzie.
Panowie, Nikon D4 kupiony :) Teraz będę polować na Nikkor 24-70 2.8 lub 28-70mm i będę szczęśliwy ;) D7100 na sprzedaż z sigmą raczej pójdzie.
Gratulacje :) Przy pozostałych puszkach ze stopki D4 to zdecydowanie inny level.
28-70 jest całkiem niezły, jeśli nie będzie brakować Ci tych 4mm na dole.
Budowa w stosunku do 24-70 na duży plus.
Około 1000zł zostałoby w kieszeni.
Trzeba wziąć pod uwagę ewentualne popiskiwanie silnika.
Na A dwie ładne sztuki w rozsądnych pieniądzach.
Senketsu
28-07-2021, 09:51
Witam! Dziękuję, ostatnio właśnie sporo robię reporterki i przyznam, że D600 często zaczął mnie niestety ograniczać... Bardzo dziękuję za radę, piszczenie nie będzie problemem, ale słyszałem, że w Nikkorze 28-70 częściej padały silniki AF, nie wiem ile w tym prawdy. 28 byłoby w pełni wystarczające do moich zastosowań :) jutro D4 będzie u mnie.
piszczenie nie będzie problemem, ale słyszałem, że w Nikkorze 28-70 częściej padały silniki AF, nie wiem ile w tym prawdy.
Będzie problemem, bo jest właśnie objawem padającego silnika ;)
Senketsu
28-07-2021, 10:02
Hehe, myślałem, że tylko to kwestia niezbyt przyjemnego dźwięku :) dlatego będę mieć rozkminę, czy nie lepiej brać 24-70. Jutro dam znać jak pierwsze wrażenia z D4!
Może warto też wziąć pod uwage 24-70 sigmy lub tamrona? Ja aktualnie mam 24-70 Art i jestem zadowolony, a wcześniej kilka razy miałem nikkora 24-70 więc mam porównanie ;)
Senketsu
28-07-2021, 10:14
Witam! Dziękuję za radę, przeszło mi to przez myśl, ale jak z ceną? Moim limitem będzie około 3k za używany :) jeśli dobrze pamiętam, konkurencyjne szkła potrafią być również wyposażone w stabilizację.
PS. Zajrzałem na Twojego instagram, cudowne zdjęcie!
Dzięki ;)
No tamron/sigma w zależności od okazji za taką kwotę można teraz wyrwać i tak - oba mają stabilizację i troche mniejsze gabaryty (ale nie waga bo ta wręcz minimalnie większa). W Nikkorze 24-70 musisz uważać na zajechane aztuki bo takie mogą się trafiać, przyglądaj się zwłaszcza pracy pierścienia zmiany ogniskowej bo on właśnie lubi się w tym szkle zacinać/zacierać co prowadzi do serwisu ;)
Senketsu
28-07-2021, 10:52
Bardzo dziękuję za cenne rady. Właśnie w tym problem, że ciężko jest kupić używamy obiektyw, nie wiadomo jak wcześniej był używany i jaki ma przebieg...
24-70? A po co to komu? Ciemne i słabe optycznie :P
Moim limitem będzie około 3k za używany :)
Tamrona G1 kupisz i jeszcze zostanie. I jest stabilizacja. ;)
Senketsu
28-07-2021, 14:51
Rozumiem więc, że lepiej brać właśnie Tamrona niż Nikkora? :) Będę polować jakoś pod koniec sierpnia, a na chwilę obecną popracuję na stałkach
Senketsu
29-07-2021, 11:39
D4 już u mnie, pierwsze wrażenie świetne! Tylko mam problem, mój Nikkor 35mm 1.8G nie trafia, trzeba kalibrować na -4 i stąd pytanie, robić zdjęcia i nie przejmować się, czy lepiej zawieźć w przyszłym mc do studia5s na przegląd i kalibracje AF? :D D600 z tym szkłem trafiał bez kalibracji.
Pierwsze co zauważyłem:
1. Bardzo szybko ostrzy
2. Świetne AWB
3. Bardzo dobrze leży w dłoni
Póki co działam na 64gb CF Sandisk Extreme 120 mb/s + zapas w torbie 32gb też Sandisk Extreme 120 mb/s.
D4, przecież to już dawno nie robi zdjęć i powinno być w muzeum i takie tam :mrgreen: ;)
64'ki nie zapchałem nawet jak ślub kumpla robiłem a nie żałowałem migawki ;)
Senketsu
29-07-2021, 15:54
Jednak trafia w punkt bez tej kalibracji, fałszywy alarm :D
Też myślę, że nawet jak będę reporterkę robić, to spokojnie 64gb wystarczy, ale awaryjnie będę mieć 32gb przy sobie, a XQD z czasem się kupi :)
D4 nie chce mi się dziś od ręki odkleić :D zachwyt trwa w najlepsze, kilka lat temu były myśli nad D3, potem D3s i w końcu jednak D4 zawitał u mnie :) zadowolenie z zakupu jest i niech trwa.
Póki co twierdzę, że w 2021 nadal warto kupić D4, a tym bardziej, że można go wyrwać w świetnej cenie typu 4-5k.
Wiadomo, zapas trzeba mieć ;) Miałem też, podobnie jak drugą baterie. Zleciały nie wiem, 2 albo 3 kreski przy bardzo intensywnym foceniu i ponad 12h działania i drugiej nawet nie musiałem tykać. Dało się jednak odczuć pod koniec dnia wage z N 24-70 2.8 i SB 900 :D
Jednak jak ide gdzieś na spacer to wole D700 bo... lżejszy :D docelowo to bym chciał jeszcze bardziej wypiórkować i zmniejszyć zestaw spacerowy.
W kwestii kalibracji to nie ma to znaczenia czy -4 czy +20, jak po skorygowaniu w body jest ok to uzywac i sie nie przejmowac ;) Wracajac do 24-70 to jesli nie masz faworyty to obserwuj aukcje wszystkich trzech i niech wygra cena i stan szkla. Z kazdego bedziesz zadowolony ;)
Senketsu
29-07-2021, 18:57
Też drugi aku jest w zapasie na szczęście :) u mnie na spacer często idzie D200, jak chce lżej to D80 lub D40.
D4 będę nosić z D600, więc kupno porządnych szelek mnie czeka.
Też tak myślę, na evencie pożyczyłem 28-70 Nikkora i obrazek jaki dawał... Jak dla mnie cudo, a rzekomo jest najsłabszy z wyżej tutaj wymienianych.
Dziękuję raz jeszcze wam za rady!
Czy tylko mi się tak podoba kolor skóry jaki uzyskuje się na D4 (światło naturalne) w AWB A4? :) moim zdaniem wręcz idealnie! Całkiem dobrze naświetlone iso 9000 jest bez problemu użyteczne, a w ciemnicy tak do 5000 myślę ;)
Kojocisko
29-07-2021, 19:43
.....
Też tak myślę, na evencie pożyczyłem 28-70 Nikkora i obrazek jaki dawał... Jak dla mnie cudo, a rzekomo jest najsłabszy z wyżej tutaj wymienianych.
To może być kwestia punktu odniesienia. Jeśli punktem odniesienia jest optyka, która masz wypisaną w stopce, to jeszcze sporo cudów przed tobą, zwłaszcza z D4. i jest to fajna perspektywa :-)
Pamiętam swój opad szczęki po przejściu na D750 z Sigmą 24-105 i skalibrowaniu zestawu.
Senketsu
29-07-2021, 21:34
Dokładnie, póki co moja optyka opiera się o stałki w sumie, ale będę systematycznie to zmieniać, zestaw D600 i D4 jest jak dla mnie już bardzo optymalny i czas skupić się na ważniejszej sprawie w fotografii - nabyć dobre szkła :) myślę też nad tele o stałym świetle 2.8, ale to po 24-70 :D
Senketsu
04-08-2021, 00:31
Mam głupie pytanie, ale wolę się upewnić i być spokojny :D jak u was wygląda migawka w D4? Tak samo czysto i jednolicie jak w innych typu D600, D300? Czy raczej jej struktura robi wrażenie jakby była wytarta lub po prostu taka mieszana? :D mam nadzieję, że to normalne i nie mam co na zapas się martwić :)
Fotografia z Nikonem D4 to coś pięknego, jak na moje potrzeby idealna puszka.
Senketsu
07-08-2022, 01:23
Witam, nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj :) waszym zdaniem warto dokupić Nikona D4s do D4 (zamiast D600) czy najlepiej mieć dwa razy D4, bo D4s utrudni obróbkę by zdjęcia miały podobna kolorystykę?
Pawel Pawlak
14-08-2022, 19:49
dla łatwiejszej pracy z kolorem D4 (do tego taniej ;) )
Używam aktualnie d800 i d750. Noszę się z zamiarem zmian ale ceny są zabójcze. Wymyśliłem że kupię używany aparat d4 lub Sony bezlusterkowiec. Nie miałem bezlusterkowca żadnego i zastanawiam się czy różnica w technologii jest tak ogromna czy brać d4 ?
Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
Zmiana systemu na Sony też nie będzie lekka dla kieszeni. D4 jest OK jeśli fotografujesz sport czy też reportaż. Kolosalna różnica w technologii między DSLR a bezlusterkowcami? To chyba żart. Mam oba, w moim odczuciu zdjęcia z bezlusterkowca kosztują więcej roboty w postprodukcji. Wizjer optyczny lepszy niż ten telewizorek z kolorami a la wczesnogierkowy rubin. Jeśli koniecznie chcesz zmiany, to raczej rozglądaj się za Nikonem, np. Z6. Mniej nerwów przy obsłudze, bo mniej więcej podobnie jak w nikonowskich DSLR.
ktoś coś dopisze na temat z watka ?
D4 już u mnie, pierwsze wrażenie świetne! Tylko mam problem, mój Nikkor 35mm 1.8G nie trafia, trzeba kalibrować na -4 i stąd pytanie, robić zdjęcia i nie przejmować się, czy lepiej zawieźć w przyszłym mc do studia5s na przegląd i kalibracje AF? :D D600 z tym szkłem trafiał bez kalibracji.
Pierwsze co zauważyłem:
1. Bardzo szybko ostrzy
2. Świetne AWB
3. Bardzo dobrze leży w dłoni
Póki co działam na 64gb CF Sandisk Extreme 120 mb/s + zapas w torbie 32gb też Sandisk Extreme 120 mb/s.zastanawiałeś się nad d4s lub d5 lub d850 zanim kupiłeś d4 ??
stoję przed tym dylematem . za d5 trzeba dać raz więcej i nie wiem czy to jest tego warte z kolej d4s nie ma w dobrych cenach nie zajechanych sztuk . exhh na bezlustro nie chce bo to zmiana wszystkiego
Senketsu
29-11-2022, 04:09
Avatarr, tak się zaprzyjaźniłem z D4, że do pary chce też D4s kupić i być może jeszcze w tym roku i pozbyć się D600... Generalnie chciałem brać drugi D4, ale pomyślałem, że czemu by nie spróbować wersji ulepszonej. D5 nie biorę pod uwagę póki co, a D850 za dużo mpix jak dla mnie :)
D4 nawet z gorszym szkłem praktycznie zawsze trafia w nim AF, a z D600 i Nikkor 24-70 2.8 w tych samych warunkach bywa różnie.
To jest po prostu niezawodny wół roboczy, dla mnie już tylko liczą się te jednocyfrowe nikony.
16 mpix mi wystarczy - reporterka, scenowe foty i sesję cosplay, wszystko robię D4, nawet można lekko kadrować nadal ;) polecam
jakie ISO masz dopuszczalne w reportażach ?
Senketsu
05-12-2022, 22:00
@avatar, zdarzało mi się wrzucać foty scenowe nawet na 12800, oczywiście po obróbce :) więc, spokojnie cały zakres iso jest użyteczny i detal aż tak nie cierpi. Do ISO 1600 ciężko zauważyć jakikolwiek szum. W środę wlatuje do D4 u mnie D4s i zestawik Nikkor 24-70 2.8 z Tamron 70-200 2.8 będzie używany.
Senketsu
06-12-2022, 14:35
Nikon D4S już u mnie wraz z D4, a D600 sprzedawać będę z przebiegiem 80k :) pierwsze testy... Obraz jakby jeszcze ostrzejszy na D4s, hmm...
hej jak oceniasz oba aparaty d4 a d4s ? Możesz coś obszerniej napisać ? Bardzo mi zależy na twojej opinii .