Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 26/2020
Siema!
Sprawdźmy co działo się w ostatniej edycji RAWek :)
Ostatnią edycję wygrał Zbyszek. Gratulacje!
Gratulacje rzecz jasna należą się wszystkim uczestniczącym w zabawie. Postaram się znaleźć jakąś nagrodę pocieszenia, dla ryb i żab, co głosu nie mają :)
W edycji nr 25/2020 wzięło udział 16 rawkowiczów a zagłosowały 24 osoby. Ciekawe, spadek co edycję o jednego uczestnika :)
Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i zaangażowanie !
45214
45213
Gdybym w jakiś sposób się pomylił, proszę o stosowną informację w wątku, na PM lub maila.
Startujemy zabawę nr 26
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć AKTUALNIE: 1600 - dłuższy bok, 1200 - krótszy bok. Dla zdjęcia pionowego: 1200 - dłuższy bok...Proszę nie przesyłać prac mniejszych (z zachowaniem rozmiarów wynikających z formatów oczywiście :) )
Szczegóły i FAQ w regulaminie.
REGULAMIN: LINK (https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki)
Termin nadsyłania prac mija 20.11.2020 o godzinie 21:30 (piątek).
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: Zbyszek
Plik NEF (NIKON D750) do pobrania: 45216
Plik DNG (NIKON D750) do pobrania: 45217
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Prace TYLKO w KOLORZE! Nie dopuszczamy wersji monochromatycznych (czarno-białe, sepia itp.).
W tej edycji ograniczenie kadrowania do 50% (punkt 2.2 regulaminu) oryginału nie ma zastosowania.
ZDJĘCIE POGLĄDOWE:
45215
Czas ..... start ! :)
.
siemalysy
13-11-2020, 11:46
No nie!!! Znów zabawa w zielone :-( Ja nie potrafię tak... Chyba, że pójdę w B&W ;-)
Nie wolno w tej edycji, ma być tylko kororoffe ;)
siemalysy
13-11-2020, 12:13
To pięknie ;-)
Jedna praca na skrzynce.
Zapraszam do zabawy :)
B&W byłoby za łatwo. :twisted:
Czy ja wiem.
B&W w takim zdjęciu było by po prostu bez sensu, ptak by się zaczął zlewać ze środowiskiem... kolor dodaje trochę separacji.
Jedyne co mi przychodzi sensownego na myśl, to duży crop, a wtedy byłoby więcej niż 50% kadru...
45218
I tak i nie. Generalnie monochromatyczny kolor w tym zdjęciu jest bez sensu i głównie dlatego to ograniczyłem. Niemniej da się zrobić B&W lepiej niż na Twoim przykładzie i to jest łatwiejsze niż dobre dopracowanie kolorowej wersji. :wink:
Zgoda. Nie twierdzę, że się nie da. ;)
Czy ja wiem.
B&W w takim zdjęciu było by po prostu bez sensu, ptak by się zaczął zlewać ze środowiskiem... kolor dodaje trochę separacji.
Jedyne co mi przychodzi sensownego na myśl, to duży crop, a wtedy byłoby więcej niż 50% kadru...
45218
Trochę niefortunnie wybrany RAW właśnie ze względu na konieczność zachowania przynajmniej 50% kadru.
Dokładnie 50% byłoby tyle:
45222
Bardziej skadrowane powinny być niedopuszczone.
Może w tej edycji wyjątkowo znieść ten limit 50% ?
Trochę niefortunnie wybrany RAW właśnie ze względu na konieczność zachowania przynajmniej 50% kadru.
Dokładnie 50% byłoby tyle:
Bardziej skadrowane powinny być niedopuszczone.
Heh.
Heh napisałem dlatego, że od 30 minut zastanawiam się, czy nie napisać w poście, że przymknę oko na nieco ciaśniejsze kadry...
Zbyszek, co myślisz na ten temat?
W sumie z pośpiechu nie pomyślałem o tym, ale nie miałbym nic przeciwko temu. crusiek, co Ty na to? :rolleyes:
- - - - kolejny post - - - - - -
Coś się sypnęło w silniku forum. Najpierw nie chciało mi zapisać posta a potem go powieliło. Proszę administratorów o posprzątanie.
Bartolini82
13-11-2020, 17:48
To weźcie ustalcie ostatecznie z tym kadrowaniem itp. bo już miałem się zabierać za to zdjęcie, ale wstrzymam się do finalnej decyzji.
Skoro autor nie ma nic przeciwko, to ustalamy, że można zgubić więcej kadru niż 50% w tej edycji, niedługo wrócę do domu i posprzątam, forum czkawki dostało...
Drodzy RAWkowicze.
W tej edycji ograniczenie kadrowania do 50% (punkt 2.2 regulaminu) oryginału nie ma zastosowania.
No i super, każdy tnie ile chce. :twisted:
Drodzy RAWkowicze, na skrzynce są dwie prace.
Zapraszam do zabawy :)
21-22 wg pogody miesięcznej może być w miarę, w miarę.
Wstępnie można by spróbować któryś z tych dni wykorzystać.
Co myślisz siemalysy? Dex?
Czy szukamy czegoś później ?
Tak pytam, bo jak patrzę na pogodę, to nie wygląda to zbyt optymistycznie :D
Bartolini82
14-11-2020, 13:43
Ja już mam gotową, ale wstrzymam się z wysyłką kilka dni ;)
Generalnie, fotka całkiem przyjemna do obróbki. Mocno się ją uratowało :)
Odkąd wyszła 60-600 ostrzę sobie na nią zęby.
Ale ciągle znajduję ważniejsze wydatki :D
W końcu ją dorwę, może przy kolejnej premii ;) :D
Bartolini82
14-11-2020, 13:47
Taaaa... sugerowanie się prognozami pogody w ostatnim czasie to raczej nie najlepszy pomysł. Ja wczoraj jeszcze ok. 22 patrzyłem, to na dzisiaj, od 8 rano nadawali u nas piękną. Zachmurzenie tylko 20-30%. Więc nastawiłem sobie budzik i miałem jechać do lasu. Jednak jak wstałem i spojrzałem na niebo, to jakoś mnie tknęło i wskoczyłem ponownie pod kołderkę do żony :D
O wiele lepiej na tym wyszedłem :) No, a zachmurzenie mamy cały czas ok. 100% bo słońca nawet na chwilę nie było. Więc takie to mamy prognozy :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Odkąd wyszła 60-600 ostrzę sobie na nią zęby.
Ja wczoraj zadecydowałem, że ją zostawiam.
Teraz tylko muszę znaleźć chwilę żeby zrobić foty Tamiego i go wystawić na sprzedaż.
Nie czekaj za długo z zakupem, bo znów wyjdzie coś nowego i będziesz zwlekał :D:D
Najpierw chorowałeś na G2. Nie kupiłeś. Teraz S, na razie nadal czekasz. Pewnie za rok wyjdzie jakaś poprawiona wersja S i znów będziesz odwlekał zakup ;)
Taaaa... sugerowanie się prognozami pogody w ostatnim czasie to raczej nie najlepszy pomysł. Ja wczoraj jeszcze ok. 22 patrzyłem, to na dzisiaj, od 8 rano nadawali u nas piękną. Zachmurzenie tylko 20-30%. Więc nastawiłem sobie budzik i miałem jechać do lasu. Jednak jak wstałem i spojrzałem na niebo, to jakoś mnie tknęło i wskoczyłem ponownie pod kołderkę do żony :D
O wiele lepiej na tym wyszedłem :) No, a zachmurzenie mamy cały czas ok. 100% bo słońca nawet na chwilę nie było. Więc takie to mamy prognozy :D
Wiadomo, ale trzeba mieć jakiś punkt wyjścia bo tak to tylko spontan pozostaje. Za późno też nie można bo póki co są ładne kolory.
Ciężko jednak o spontan jak ktoś z okolic Łodzi jedzie, więc próbuję wziąść na to poprawkę [emoji846]
Ja wczoraj zadecydowałem, że ją zostawiam.
Teraz tylko muszę znaleźć chwilę żeby zrobić foty Tamiego i go wystawić na sprzedaż.
Nie czekaj za długo z zakupem, bo znów wyjdzie coś nowego i będziesz zwlekał :D:D
Najpierw chorowałeś na G2. Nie kupiłeś. Teraz S, na razie nadal czekasz. Pewnie za rok wyjdzie jakaś poprawiona wersja S i znów będziesz odwlekał zakup ;)
Bo w zasadzie mam wszystko co potrzebuję w fotografii na moje amatorskie potrzeby.
Reszta to taka trochę fanaberia z mojej strony. Radzę sobie z powodzeniem bez, choć by się przydał lepszy sprzęt... [emoji846]
W tym miesiącu kupiłem sobie plecaczek nowy na wyprawy, protactic bp 450 aw ii, więc limit na foto wyczerpany póki co :D
Bartolini82
14-11-2020, 14:08
crusiek. Trzeba korzystać z życia. Póki jest się zdrowym. Nie ma co odwlekać spraw na później ;)
Ależ ja korzystam, aż mnie głowa od tego boli :D
Bartolini82
14-11-2020, 14:49
Ależ ja korzystam, aż mnie głowa od tego boli :D
W sumie to się nie dziwię jak się tak lubisz gościć :D
45252
a później pewnie
45258
Lubie, lubię [emoji846] choć to nie jest powiązane z %% jakoś szczególnie, może kiedyś jak byłem piękny, młody i bogaty hhahah
Bartolini82
14-11-2020, 14:57
Czyli rozumiem, że bardziej 2gi gifek :D:D
Warszawa miała swojego "froga", a trójmiasto ma swojego szalonego "krecika" :D
Bartolini82
14-11-2020, 15:20
Hehe, dobre :) U mnie podobny manewr jeszcze gdy miałem 126p, skończył się na krawężniku :D Ale to było baaardzo dawno temu ;)
Maluchy były specyficzne, ja w swoim ciągle wymieniałem przeguby :D
Bartolini82
14-11-2020, 16:14
Ja to w ogóle miałem wynalazek, bo wersję BIS (ten z silnikiem i bagażnikiem z tyłu). Z jednej strony, fajne rozwiązanie, ale z drugiej masakra. Problemy z chłodzeniem (mimo, iż była chłodnica i płyn), a do tego co chwila coś z gaźnikiem. Jednego dnia normalnie jeździł, a drugiego rano nie chciał odpalić. Co z tego, że części były tanie jak co chwila coś się rypało i auto niepewne . No, ale chociaż jest co wspominać.
Generalnie, fotka całkiem przyjemna do obróbki. Mocno się ją uratowało :)Będzie bardzo interesujące zobaczyć jakie będą różnice między poszczególnymi wersjami RAW-ka. :wink:
paparapa
15-11-2020, 20:01
W tym miesiącu kupiłem sobie plecaczek nowy na wyprawy, protactic bp 450 aw ii, więc limit na foto wyczerpany póki co :D
Ale "toboła" sobie kupiłeś :). Musisz mieć dużo siły do dźwigania i sporo sprzętu :)
.
Ale "toboła" sobie kupiłeś :). Musisz mieć dużo siły do dźwigania i sporo sprzętu :)
.Chłopie, tonę w sprzęcie [emoji23]
A sił mam za 4 muły.
Kiedyś taki błąd popełniłem wspinając się na jebel toubkal.
Nie chciałem wziąć mula, stwierdziłem że i'm strong as a mule [emoji23]
No i z 26 kg plecakiem oczywiście nie zdążyłem do obozu francuskiego u podnóża góry.
Ostatecznie w - 15 rozbiłem namiot w nocy po środku nigdzie.
Rano jak wstałem i wygrzebałem się że śniegu okazało się, że jestem 200m od obozu...
Gdzieś miałem nawet krótki filmik jakoś tak chyba z tego dnia hmmm
Tego dnia też nauczyłem się chodzić miednicą.
Bartolini82
15-11-2020, 20:40
Rano jak wstałem i wygrzebałem się że śniegu okazało się, że jestem 200m od obozu...
To prawie jak na filmie Everest ;)
Dobrze, że z happy endem.
Poszukaj tego filmiku. Mógłbyś go okrasić jeszcze pełniejszą opowieścią.
Co znaczy "chodzić miednicą" ?
Jak już nie masz siły zginać nóg i całą masę opierasz na ruchach miednicy.
Filmu poszukam, bo raczej nie widziałem.
Bartolini82
15-11-2020, 21:38
Z tym filmem to chodziło mi o Twój, bo pisałeś, że masz z tamtej sytuacji filmik ;)
No, ale Everest też warto obejrzeć. Niezły film. Niedawno nawet gdzieś w TV leciał.
Aaa, nieee tam niczego takiego nie było, tylko chmury naokoło i śnieg [emoji23]
No i moja parszywa gęba [emoji23]
paparapa
15-11-2020, 22:44
Chłopie, tonę w sprzęcie [emoji23]
A sił mam za 4 muły.
Kiedyś taki błąd popełniłem wspinając się na jebel toubkal.
Nie chciałem wziąć mula, stwierdziłem że i'm strong as a mule [emoji23]
No i z 26 kg plecakiem oczywiście nie zdążyłem do obozu francuskiego u podnóża góry.
Ostatecznie w - 15 rozbiłem namiot w nocy po środku nigdzie.
Ja już za dużych tobołków nie kupuję. Bo gdy jest za dużo miejsca, to nie można toboła po zapakowani z podłogi podnieść . :mrgreen:
Tiaaaa, jak to fajniusio ogląda się takie filmy siedząc w fotelu w zacisznym domku. :). Ale nie trzeba Everestu, wystarczy Orla Perć w listopadzie :mrgreen:. Tam też potrafi się dziać ....
Bartolini82
15-11-2020, 22:51
Tiaaaa, jak to fajniusio ogląda się takie filmy siedząc w fotelu w zacisznym domku. :). Ale nie trzeba Everestu, wystarczy Orla Perć w listopadzie :mrgreen:. Tam też potrafi się dziać ....
Wiesz, ja nie udaję cwaniaka przed TV. Po prostu oceniam film pod kątem tego czy jest dobry czy nie. Generalnie osobiście nie rozumiem ludzi, którzy się wspinają w takich warunkach. Mnie to kompletnie nie kręci, ale z kolei darzę szacunkiem osoby, które to robią bo przede wszystkim, trzeba jednak mieć zaj...ą odwagę żeby to robić. No i lubić takie klimaty.
Ja tam jestem zdecydowanie ciepłolubny ;)
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo żałuję, że wtedy nie miałem dobrego sprzętu foto, tylko jakiś stary kompakt canona z uwaloną bateryjką cmos :) Który i tak ważył i był klockiem :D
Część zdjęć robiłem nikonem cooleżanki :) Chyba to był D3000
paparapa
15-11-2020, 23:27
Wiesz, ja nie udaję cwaniaka przed TV. Po prostu oceniam film pod kątem tego czy jest dobry czy nie. Generalnie osobiście nie rozumiem ludzi, którzy się wspinają w takich warunkach. Mnie to kompletnie nie kręci, ale z kolei darzę szacunkiem osoby, które to robią bo przede wszystkim, trzeba jednak mieć zaj...ą odwagę żeby to robić. To i lubić takie klimaty.
Ja tam jestem zdecydowanie ciepłolubny ;)
Ja nie napisałem tego aby się naśmiewać. Podchodzę do takich filmów... powiedzmy z uśmiechem na twarzy. Pokazują piękne widoczki.... i to chyba wszystko :).
Mają podobać się widzom i jak najwięcej zarobić . To jest biznes. :)
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo żałuję, że wtedy nie miałem dobrego sprzętu foto, tylko jakiś stary kompakt canona z uwaloną bateryjką cmos :) Który i tak ważył i był klockiem :D
Część zdjęć robiłem nikonem cooleżanki :) Chyba to był D3000
Tiaaaa tylko to waży, nie ma jak ładować akumulatorów i nie ma pewności że nie przestanie robić zdjęć. Chyba najlepsze by było coś małego. Kompakt albo bezlustro.
Bartolini82
15-11-2020, 23:38
Ja nie napisałem tego aby się naśmiewać. Podchodzę do takich filmów... powiedzmy z uśmiechem na twarzy. Pokazują piękne widoczki.... i to chyba wszystko :).
Everest jest o tyle inny, że jest oparty na faktach. Pokazuje losy konkretnej ekspedycji i generalnie jak wygląda trochę od kuchni, proces wspinania się na tą górę. Generalnie naprawdę polecam bo raz, że niezła fabuła (choć wydawałoby się, że prosta historia), dwa, niezłe efekty i sceny, a trzy to fakt, że to wydarzyło się naprawdę. Więc taki film też się inaczej ogląda niż jakiegoś Rambo czy Commando gdzie 1 ludek wykosi połowę dżungli ;)
Tym czasem na skrzynce mamy 3 prace ;)
No to
https://www.clipartmax.com/png/middle/98-985070_white-fist.png
Kreciku, bo u mnie tyle samo. :)
No to
https://www.clipartmax.com/png/middle/98-985070_white-fist.png
Kreciku, bo u mnie tyle samo. :)
45302 xD
Bidny żółw...
Jak się przybija żółwika, to trzeba się liczyć z konsekwencjami ;)
No ale żeby tak na ryj? W trociny? No jak to tak...
¯\_(ツ)_/¯
paparapa
16-11-2020, 00:56
Chyba lepiej NA ryj w trociny, niż ryj w trociny...:lol:
W przypadku tego żółwia różnicy nie ma. ;)
W przypadku tego żółwia różnicy nie ma. ;)
Myślę, że raczej zdążył schować to co powinien :)
Może i faktycznie. Co nie zmienia faktu, że sam się z tej pułapki nie dał by rady wydostać. Raczej. ;)
Bidny szuff. Kret się nad nim pastwi. :(
Siema! :)
Cztery sztuki leżakują w skrzynce :)
W TMT też. :mrgreen:
PS. Proszę biednego żółwika w spokoju zostawić. Nie stresować gadziny. :D
W TMT też. :mrgreen:
PS. Proszę biednego żółwika w spokoju zostawić. Nie stresować gadziny. :D
No to co dzisiaj? Rybka?
Ta jest. Preferujesz ścianę, podłogę czy sufit? Kołek, czy gwoździe wystarczą? xD
Ta jest. Preferujesz ścianę, podłogę czy sufit? Kołek, czy gwoździe wystarczą? xD
Może żółwikiem ?
Mówiłem. Żółwika w spokoju zostawić. :mrgreen:
Może miecznikiem? ?
Wybieram bramkę numer trzy. :D
A w bramce nr 3:
https://media.tenor.com/images/dd9d8eab5b1092d76f521fd84817a55a/tenor.gif
¯\_(ツ)_/¯
Bartolini82
16-11-2020, 22:19
Mówiłem. Żółwika w spokoju zostawić. :mrgreen:
To pomęczymy króliczka ;)
45335
siemalysy
18-11-2020, 01:13
Wstępnie można by spróbować któryś z tych dni wykorzystać.
Co myślisz siemalysy? Dex?
Czy szukamy czegoś później ?
Tak pytam, bo jak patrzę na pogodę, to nie wygląda to zbyt optymistycznie :D
Siema :-)
Ja ciągle się leczę. Najbliższy weekend odpada. Myślę, że będę już do życia w ostatni weekend listopada, ale wtedy będę musiał pojechać na Mazury. Najszybciej to jakiś dzień z grudniowego weekendu.
Dex, co ty na to ? :)
Ja jestem za! Byle pogoda dopisała.
siemalysy
18-11-2020, 01:17
Oczywiście z ustaleniem terminu pleneru nie patrzcie na mnie. Jak nie tym to kolejnym razem ;-)
Jak nie tym to kolejnym razem ;-)
Na Melmaku też tak myśleli. Raany, się zdziwili. :lol:
siemalysy, siłą rzeczy nie będziemy patrzeć na Ciebie, bo nasz wzrok nie sięga tak daleko :)
Nie mniej jednak można pomóc szczęściu :D
OjTam
A Co się stało na Melmaku? Nie śledziłem Alfa, to nie wiem :D
A jak myślisz, dlaczego Alf wylądował na Ziemi? Bo Melmak roztentegowało.
A jak myślisz, dlaczego Alf wylądował na Ziemi? Bo Melmak roztentegowało.
Zastanawiam się zatem, jaki ma to związek z Cybertronem hmmmm...
Żaden. Inne uniwersa. xD
No nie wiem, nie wiem. A może jest jakieś BiFrostowe połączenie ?
Cóż, była Melmakowa parodia X-Menów (X-Melmeni), a to to samo uniwersum, co Thor i Bifrost, więc cholibka wie. ¯\_(ツ)_/¯
¯\_(ツ)_/¯
Zresztą, zawsze jakiś Kosmokret mógł Kretohole'a przekopać, c'nie? ;)
Nikt nie powiedział, że tunele czasoprzestrzenne mogą być tylko robotą robaków. :D
HEj!
Powoli się skrzynka rozkręca... siedem sztuk leżakuje.
Ludki, kto się jeszcze waha i zastanawia, brać się za obrabianie. Krecik przeszedł z podkopywania do obrzucania. Atomówkami. Szlag, ostro gra.
Tylko... Jak to kret. Niedowidzi i nie zawsze poprawnie kable podłączy, więc jakaś szansa, że nie rąbnie jest. xD
Bartolini82
19-11-2020, 00:12
Dobra, wysłałem, bo i tak fota od kilku dni gotowa, a w końcu jeszcze bym zapomniał :D
I dostał Krecią atomówką w garnek. :mrgreen:
Spokojnie, nie stać mnie na dużą, więc wysyłam tylko te małe [emoji2957]
paparapa
19-11-2020, 01:03
Spokojnie, nie stać mnie na dużą, więc wysyłam tylko te małe [emoji2957]
Klepane na strychu zestawem narzędzi "mały technik"...
Chyba "mały terrorysta"? :mrgreen:
Dobry wieczór.
Pozostał niecały dzień na wysłanie prac, zapraszam do zabawy :)
Na skrzynce mamy 11 prac.
Jak tam krecioskrzynka? Znów ze 20 będzie? :D
Cóż, mogło być lepiej :)
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304860-Zabawa-w-RAWki-26-2020-GŁOSOWANIE) :)