Zobacz pełną wersję : W jakich przypadkach łączy się kilka zdjęć w jedno?
spiritus
09-11-2020, 13:11
Cześć
Potrzebowałbym wiedzieć w jakich przypadkach łączy się kilka zdjęć tej samej sceny w jeden finalny efekt. Z tego co mi przychodzi do głowy to startrails, multi ekspozycja, malowanie światłem, stacking w celu odszumienia zdjęć, panoramy.
Jak macie pomysły jakie to prosiłbym o wypisanie.
Stacking ostrości
Wszelkie fotomontaże
HDR (to chyba nazwałeś multi expozycja)
Zwiększenie rozdzielczości (kilka zdjęć przesuniętych o ułamek piksela)
Gigapanoramy (dla zwiększenia rozdzielczości, a nie kąta widzenia)
spiritus
09-11-2020, 15:00
O dzięki ;)
Multi w skrócie nazwałem i hdr i nałożenie kilku zdjęć w jedno gdzie np wielokrotnie pojawia się na tym zdjęciu jedna i ta sama osoba.
Ale to są dwie odrębne sprawy, osoba występująca po dwakroć na niby tym samym zdjęciu
oraz co innego jak robisz różne ekspozycje żeby zrobić "HDR"
w tym pierwszym przypadku parametry zdjęcia się nie zmieniają, zmienia się układ osób/przedmiotów w kadrze
w tym drugim kadr i układ osób/przedmiotów właściwie nie powinien się zmienić, zmieniasz czas naświetlania (ewentualnie iso)
spiritus
09-11-2020, 17:42
notdot mniejsza o takie szczegóły. W każdym razie przypadki trafiające w to o co mi chodziło :)
Wyróżniłbym jeszcze wśród fotomontaży łączenie zdjęć dla otrzymania efektu Ortona. Niby można to zrobić w programach graficznych, ale jak chce się dodatkowo wydobyć bokeh to moim zdaniem jednak efekt łączenia dwóch zdjęć jest inny.
Jest jeszcze "usuwanie" ludzi lub obiektów z kadru: kilka zdjęć z tymi samymi parametrami, potem ręczne malowanie na warstwach, żeby usunąć niepotrzebne rzeczy.
No i Brenizer choć to chyba pod panoramę dało by się podpiąć.
spiritus
12-11-2020, 12:55
No to prawie mam co chciałem ;)
U mnie w firmie ruszył wewnętrzny konkurs fotograficzny i w regulaminie zawarte jest, że zakazuje się fotomontaży polegających na łączeniu kilku zdjęć. Regulamin skopiowany z innego jak sądzimy i nawet nie jest on przemyślany (były inne dziwne zapisy, które po rozmowach telefonicznych zniknęły albo zostały zmienione).
Jestem prawie pewny, że organizatorom chodziło o wyeliminowanie takich zdjęć jak doklejenie czegoś osobnego do zdjęcia aby było np ładniejsze tło. Jednak chciałbym dołączyć do wysłanych zdjęć startrails wykonanego w zeszłym roku.
Napisałem maila do organizatorów w celu wyjaśnienia tego punktu podając przykłady gdzie generalnie zdjęcia się łączy i w niektórych przypadkach można tego dokonać z pozycji aparatu.
Jest jeszcze "usuwanie" ludzi lub obiektów z kadru: kilka zdjęć z tymi samymi parametrami, potem ręczne malowanie na warstwach, żeby usunąć niepotrzebne rzeczy.
Dlaczego ręczne? Są do tego automaty, które usuwają ruchome obiekty.
Stacking ostrości w makro i krajobrazie. Bracketing - HDR. Metoda Brenizera w celu"zmniejszenia" GO.