Zobacz pełną wersję : Monitor asus VX239H-W a praca z fotografią
gego1985
08-11-2020, 14:48
Witam piszę o tym problemie w szczególności dla osób które miały stycznośc z tym modelem monitora. Posiadam go ogólnie jestem bardzo zadowolony, fajny monitor IPS. Posiada funkcję splendid mode czyli za pomocą 1 przycisku mogę zmienić rożne odcienie jasnoci i kolory tzn są tryby gry, sceneri, standardowy, film, srgb itd). Ogólnie rzecz biorąc wszystko okey. Posiadam także kalibrator spyder 3elite.
Problem jest tego typu że na ustawieniach standardowych monitor mimo kalibracji przy uzyciu spydera, kolory nie są takie jak ja je widzę. Czy to w druku czy np przeglądając zdjęcie na komórce a monitorze są różnice.
Wie ktoś jak dostosować tutaj parametry. Co do kalibratora nie mam zastrzeżeń. Tylko tak jak wspomniałem on ma wbudowane różne kalibracje wyświetlen. Sceneria zbyt kontrastowa, gra tak samo, srgb zbyt ciemne, myślę że tryb standard jest jedynem rozwiązanie. Dodam że mogę zmienic niektóre w nim parametry jak jasnosc, kontrast nasycenie, ostrosc itd. Jeśli ktoś miał lub ma taki monitor i zajmował się foto(amatorsko) prosze o poradę jak go ustawić.
Kojocisko
08-11-2020, 15:21
Poczytaj o monitorach i kalibracji. Na tym forum jest sporo,
https://forum.nikoniarze.pl/threads/19727-Co-my%C5%9Blicie-o-tym-LCD
a na tym forum jest bardzo dużo - https://mva.pl/.
Bo na razie nie odrobiłeś lekcji. Obstawiam, że co do monitora masz dwie opcje - polubić lub wyrzucić.
Używając kalibratora, wyłącza się wszelkie predefiniowane tryby i ustawia suwaki tak jak każe program kalibracyjny. Podpowiem tylko, że do obróbki zdjęć jasność jest bardzo niska. Typowo ustawia się 80 cd/m2.
Kojocisko
08-11-2020, 16:07
Ja pracuję na 60 cd i szerokim gamucie.
gego1985
08-11-2020, 17:37
Dziękuje za informacje. Zdaję sobie sprawę że nie jest to EIZO itd. Nie wykonuje tego tak czesto i tak w duzej ilosci bym na chwile obecna musial kupowac coś KONKRETNEGO. Ogólnie monitor jest okey jestem z niego zadowolony dokupiłem kalibrator tylko te *****a*** ustawienia mnie denerwują. Nie wiem jak jest w innego typu monitorach czy są też tego typu funkcje. Dla mnie ważne było żeby mial matryce IPS ale myslalem ze wraz z kalibratorem na takie domowe robótki wystarczy. Nie powiem wczesniej te kolory były zbliżone do tego co widzialem na wydruku chociaż nie identyczne. Chodzi mi oto czy są jakieś ustawienia dla tego rodzaju monitora ablo jakis poradnik by te parametry jakos zblizyc do tego co widzimy na komorce czy druku, bo rozbierznosci sa czasem male a czasem konkretne. Czyli tak nie zaleznie od tego czy ja sobie ustawie jakis tryb wyswietlania i sobie sam pozmieniam rozne parametry jak uzylem kalibratora te barwy powinny byc zblizone? czy lepszy kalibrator zalatwi sprawe czy poprostu ten monitor nie oddaje wpelni kolorow sRGB nie wspominając o Adobe i bedzie tak jak jest.
- - - - kolejny post - - - - - -
Używając kalibratora, wyłącza się wszelkie predefiniowane tryby i ustawia suwaki tak jak każe program kalibracyjny. Podpowiem tylko, że do obróbki zdjęć jasność jest bardzo niska. Typowo ustawia się 80 cd/m2.
Co do kalibratora w spyder 3 express ja duzo nie moge zrobić. Nic tutaj nie moge przestawiać.
Dzis szukałem informacji na ten temat i ktos kto miał ten sam monitor i tez zajmował sie w jakis sposob obróbką podesłał mi taki schemat:
Mode: Standard
Brightness: 95
Contrast: 85
Saturation: 50
Color Temp: User Mode (R: 90, G:95, B:100)
Skin Tone: Natural
Sharpness: 40
Aspect Control: Full
Vivid Pixel: 25%
ASCR: OFF
Eco Mode: Off
Splendid Demo: Off
spyder 3 express to nie jest kalibrator tylko zabawka, jedyny jaki znam tani nadający się do kalibracji to X-Rite i1Display Pro, włączasz, wgrywasz i zapominasz na rok, a ustawienia od kogoś nie mają tu zastosowania.
Dążysz do tego żeby wydruk był identyczny jak to co widzisz na monitorze i na fonie, wiec zaczynasz od kalibracji monitora, potem ustawienia fona.
Co do kalibratora w spyder 3 express ja duzo nie moge zrobić. Nic tutaj nie moge przestawiać.
To się ustawia w monitorze, a kalibrator mierzy efekt. Niestety z tego co obejrzałem w necie, Spyder express tylko sugeruje co należy zrobić.
44985
A skąd wiadomo które ustawienia odpowiadają 6500K?
Na szczęście są inne programy, jak DisplayCAL
gego1985
08-11-2020, 18:05
To się ustawia w monitorze, a kalibrator mierzy efekt. Niestety z tego co obejrzałem w necie, Spyder express tylko sugeruje co należy zrobić.
44985
A skąd wiadomo które ustawienia odpowiadają 6500K?
Na szczęście są inne programy, jak DisplayCAL
No właśnie wersja 3 express jest ograniczona w 4 było więcej możliwosci. Noi pytanie jest takie czy kupić spydera 5 albo to co kolega pisał Xrite (oczywiscie szukam uzywek w dobrej cenie bo narazie nie zarabiam na tym) czy szukać jakiegoś używanego EIZO?
A po co, jak to jest tylko ograniczenie programu. A jest darmowa alternatywa. Zresztą możesz jej użyć tylko do ustawienia parametrów monitora i potem skalibrować do oryginalnym softem.
gego1985
08-11-2020, 18:19
A po co, jak to jest tylko ograniczenie programu. A jest darmowa alternatywa. Zresztą możesz jej użyć tylko do ustawienia parametrów monitora i potem skalibrować do oryginalnym softem.
Tzn? co takiego musiałbym zrobić jaka to darmowa alternatywa?
Tzn? co takiego musiałbym zrobić jaka to darmowa alternatywa?
Przeczytać mój post #7?
Kojocisko
08-11-2020, 18:31
....Nie wiem jak jest w innego typu monitorach czy są też tego typu funkcje. Dla mnie ważne było żeby mial matryce IPS ale myslalem ze wraz z kalibratorem na takie domowe robótki wystarczy. Nie powiem wczesniej te kolory były zbliżone do tego co widzialem na wydruku chociaż nie identyczne. Chodzi mi oto czy są jakieś ustawienia dla tego rodzaju monitora ablo jakis poradnik by te parametry jakos zblizyc do tego co widzimy na komorce czy druku, bo rozbierznosci sa czasem male a czasem konkretne. Czyli tak nie zaleznie od tego czy ja sobie ustawie jakis tryb wyswietlania i sobie sam pozmieniam rozne parametry jak uzylem kalibratora te barwy powinny byc zblizone? czy lepszy kalibrator zalatwi sprawe czy poprostu ten monitor nie oddaje wpelni kolorow sRGB nie wspominając o Adobe i bedzie tak jak jest.
Naprawdę, poczytaj. Bo póki co kompletnie niczego nie rozumiesz.
Abstra****ąc od twojego monitora.
- na czym polega kalibracja
- na czym polega kalibracja monitora, a na czym polega kalibracja drukarki - i jak to połączyć.
- jak kalibrator działa z prostymi wyświetlaczami, a jak z monitorami graficznymi
- które kalibratory mogą dać jakis efekt
- co wpływa na ustawienia/kalibrację monitora...
Jak ma być dobrze, to nie będzie tanio. Często nie warto, żeby było bardzo dobrze. Może być jako tako za umiarkowane pieniądze. Ale bądźmy szczerzy - twój monitor raczej nie daje wielkiego pola do popisu, choć prawdziwy kalibrator jakoś tam poprzycina największe odchyłki od normy, czyli wyelimiuje część dużych błędów
Masz podane linki - przeczytaj od deski do deski.
gego1985
08-11-2020, 19:14
No właśnie wersja 3 express jest ograniczona w 4 było więcej możliwosci. Noi pytanie jest takie czy kupić spydera 5 albo to co kolega pisał Xrite (oczywiscie szukam uzywek w dobrej cenie bo narazie nie zarabiam na tym) czy szukać jakiegoś używanego EIZO?
Wlaśnie zainstalowałem displaCal podłaczyłem kalibrator lecz nadal nie moge nic zrobic w programie przycisk calibrate%profile jest wyłączony...coś czytałem żeby argyll cms zainstalować ale nadal nie moge nic wybierać
gego1985
08-11-2020, 20:40
Udało mi się z tym programem teraz tworzy mi jakis profil wogule trwalo to 55minut ale zobaczymy efekty.
Czyli wybrałeś tryb szybki ;)
gego1985
08-11-2020, 20:52
45000
Takie coś mi wyskoczyło.
ASUS VX239 '17, VCGT, 6479K, 178 cd/m², Gamma 2.2, Spyder3, 2020-11-08 tak sie nazywa ten profil nie znam sie dokońca mógłby ktoś wytłumaczyć czy teraz te kolory będą bardziej zbliżone
Czyli wybrałeś tryb szybki ;)
Nie wiem co to za tryb nic nie zmieniałem było wszystko już dostosowane czy "szybki" nie wiem ale 60minut to dość sporo.
Bardzo kiepskie pokrycie sRGB.
U mnie na biurowym Lenovo miałem tak
45001
Przy programowej kalibracji, jak tutaj obydwie wartości (coverage i volume) powinny być jak najbliżej 100%.
Twoje dane oznaczają, że monitor potrafi wyświetlić więcej kolorów niż jest w przestrzeni sRGB. Ale nie będą one z oczywistych powodów użyte przy obróbce zdjęć sRGB.
Na 24 bitach da się zapisać 16,7 mln kolorów. To jest te 120%. Ale tylko 91% pokrywa się z sRGB, czyli możesz wyświetlić 12,6 mln kolorów. To wydaje się dużo, ale na każdy kanał wypada ledwo 233 poziomy.
ASUS VX239 '17, VCGT, 6479K, 178 cd/m², Gamma 2.2, Spyder3, 2020-11-08 tak sie nazywa ten profil nie znam sie dokońca mógłby ktoś wytłumaczyć czy teraz te kolory będą bardziej zbliżone
Tak. Kolory, które się pokrywają, będą wyświetlane poprawnie. Pozostałe będą zbliżone.
Zrób odbitki w dobrym labie i się przekonaj.
gego1985
08-11-2020, 21:07
A jeszcze tak zapytam:D bo akurat u mnie laptop lenovo pełni funkcje stacjonarki a do niego mam podpięty monitor asusa. Czy gdybym zrobił to samo na laptopie to wartości byłyby inne? no bo niby obraz idzie z laptopa ale kalibrator jednak był użyty na monitorze.
I jeszcze ostatnia rzecz bo automatycznie ładuje mi się spyder ze startem systemu i ładuje profil i tak samo w tym momencie DisplayCAL. To mam odinstalowac spydera i zostawic samego displaya? i dajmy nato przy kolejnym formacie wystarczy displaya zainstalowac zrobic kalibracje albo skopiowac profil który mi teraz utworzyl?
A czy rozdzielczosc ma wpływ bo domyślną mam 1920x1020 ale używam 1600x900 bo mi wygodniej czy to mogło mieć wpływ na wynik?
Dziękuje bardzo za pomoc i za wszystkie odpowiedzi8)
Ekran laptopa będzie miał inny profil i zapewne uzyskasz inne wartości.
Natomiast profil wygenerowany dla monitora możesz skopiować na inny komputer.
Jeśli przesyłasz kablem HDMI, to warto jeszcze ustawić pełen zakres poziomów czerni (0-255 a nie 16-235)
gego1985
08-11-2020, 21:23
A czy rozdzielczosc ma wpływ bo domyślną mam 1920x1020 ale używam 1600x900 bo mi wygodniej czy to mogło mieć wpływ na wynik?
Jeśli przesyłasz kablem HDMI, to warto jeszcze ustawić pełen zakres poziomów czerni (0-255 a nie 16-235)
gdzie to się zmienia?
aaa już widzę czyli zmienic na 0-255 i ponowic kalibracje?
Ponów i pochwal się wynikiem.
gego1985
08-11-2020, 21:34
Ponów i pochwal się wynikiem.
No to zagodzinę się odezwe:D a tak z innej beczki bo kolorymetr podłączony do usb i do monitora ale nie miga podczas testu a test idzie czyli nie musi migac?
Na ekranie powinny zmieniać się kolory pod kolorymetrem.
Program wysyła jakiś kolor, kolorymetr odczytuje co naprawdę się wyświetla i potem wyliczana jest poprawka, którą zaszywa się w profilu.
gego1985
08-11-2020, 22:50
Zapomniałem zapisać zdjecia ale teraz sRGB wyszlo 92 prawie do 101 ale z 2 strony podczas testu przegladalem tez strony moze to mialo jakis wplyw na wynik.
ASUS VX239 '17, VCGT, 6498K, 210 cd/m², Gamma 2.2, Spyder3, 2020-11-08
Panowie:
1. Spyder Elite nadaje się do elitarnego rzutu w dal. Niczego innego.
2. Brandzlowanie się gamutami ma taki sam sens jak "kto ma większego". Nie ma istotnego znaczenia w fotografii. Ważne jest jak kolor jest reprodukowany, w sensie neutralności a nie jak bardzo nasycony. Gamut bowiem są to nasycenia.
3. O monitorach Asus trudno coś napisać aby nie narazić się wątkotwórcy. :)
gego1985
09-11-2020, 00:06
Panowie:
1. Spyder Elite nadaje się do elitarnego rzutu w dal. Niczego innego.
2. Brandzlowanie się gamutami ma taki sam sens jak "kto ma większego". Nie ma istotnego znaczenia w fotografii. Ważne jest jak kolor jest reprodukowany, w sensie neutralności a nie jak bardzo nasycony. Gamut bowiem są to nasycenia.
3. O monitorach Asus trudno coś napisać aby nie narazić się wątkotwórcy. :)
No nie do końca sie zgadzam
1. Lepsze to niż nic dupy napewno nie urywa ale lepiej miec takie cos niz jechac "na goło" . Mam ma myśli z podbnej półki cenowej ips bez kalibratora czy ewentualnie jakas lepsza TN. Z 2 strony nie oferuje dzialanosci zarobkowej wtedy by nie bylo tego tematu.
2.OK
3.Cofnę do pkt 1:D a mianowicie lepszy tego typu IPS niz jakas dobrej firmy TN. Poprostu uważam że nawet na takim ips da radę te kolory w jakims stopniu zachować (dla potrzeb amatorskich) bo jednak już nawet samo patrzenie kąty i inne parametry sa lepsze. Fakt Fotograficzne monitory kosztują bardzo dużo można powiedziec ale dla kogos kto to robi dla swoich potrzeb albo sporadycznie dla kogoś narazie musi takie cos wystarczyc:D
Chodziło mi o to co zrobić aby jak najbardziej się zbliżyc do kolorów które widzimy czy to na zdjeciu czy innym urządzeniu.
gego1985
09-11-2020, 01:09
Przyznam szczeże że zacząłem coś czytać i znalazłem takie coś na necie.
https://phototacopodcast.com/photographers-guide-to-screen-calibration-with-displaycal/
Wcześniej kreski były na różnych poziomach tym razem sa w jednym miejscu i narazie puki co dzięki tym ustawieniom (zmieniłem jasnosc na 100 oraz w ustawieniach rgb profilu standard udało mi się osiągnąc taki rezultat (chodzi oto aby te 3 kreski były na 1 poziomie) nie wiem co ta zabawa da ale ogolnie z poradnika wynika że można fajne wyniki osiągnąc tym programem i kolorometrem (mam na mysli amatorskie)
Przeprowadzę test jescze raz tym razem na rozdzielczosci full hd zobaczymy czy cos sie zmieni.
45038
gego1985
09-11-2020, 04:07
Udało mi się ustawić odpowiednią jasność i nasycenie oba "target" są zielone. Fakt monitor nie oferuje dobrego pokrycia sRGB bo gamut coverage 91,7 - 98 gamut volume nie powala ale ważne i myślę że w jakis sposób zbliżyłem sie do efektu który zamierzałem uzyskać. Dziękuje wszystkim na odpowiedzi w szczególności "MechOptyk"
Ad. 1 Ależ tu nie ma żadnego pola na zgadzanie się lub nie. Spydery mają tak potworne błędy własne, że rozkalibrowują monitory, nie kalibrują. :)
Ad. 3 Za tą kasę można kupić używanego, "poleasingowego" NEC-a EA244WMi jakich jest wysyp ostatnio, plus licencję na kalibrację sprzętową. Jakościowo zjada wszelkie masowe na śniadanie.
Uwagi odnośnie ustawień:
1. Proszę pamiętać, aby przy korekcji punktu bieli, ruszać tylko maksymalnie dwa z trzech regulatorów RGB. Minimum jeden musi być na wartości fabrycznej.
2. Dlaczego taka wielka jaskrawość? Biel monitora powinna być mniej więcej tak jasna jak zwykła kartka papieru leżąca na stole. Ponad 180 nitów to jakiś koszmar jest.
O jasności już koledze pisałem, sugerując 80 nitów. Ale właśnie niska jasność w fabrycznym trybie sRGB najbardziej mu przeszkadzała.
gego1985
09-11-2020, 13:02
Ad. 1 Ależ tu nie ma żadnego pola na zgadzanie się lub nie. Spydery mają tak potworne błędy własne, że rozkalibrowują monitory, nie kalibrują. :)
Ad. 3 Za tą kasę można kupić używanego, "poleasingowego" NEC-a EA244WMi jakich jest wysyp ostatnio, plus licencję na kalibrację sprzętową. Jakościowo zjada wszelkie masowe na śniadanie.
Uwagi odnośnie ustawień:
1. Proszę pamiętać, aby przy korekcji punktu bieli, ruszać tylko maksymalnie dwa z trzech regulatorów RGB. Minimum jeden musi być na wartości fabrycznej.
2. Dlaczego taka wielka jaskrawość? Biel monitora powinna być mniej więcej tak jasna jak zwykła kartka papieru leżąca na stole. Ponad 180 nitów to jakiś koszmar jest.
Dziękuje za informacje będe szukał tego necaa. Co do jasnosci ustawilem na 120 i udalo mi sie do takiej wartosci skalibrowac moge oczywiscie na 100 też skonfigurowac.
gego1985
08-12-2020, 23:05
Witam udało mi się zakupic monitor MultiSync P232W. Wszystko super prezentuje sie podłączam go pod laptopa i...co widzę to jedynie mozliwosc ustawienia max rozdzielczosci 1300-700 iles....patrze na ustawienia monitora - sygnal idzie poprzez hdmi 1920x1080.
Monitor jest podpiety pod laptopa za pomocą kabla HDMI? dlaczego oferuje tylko taka rozdzielczosc?. Mój poprzedni asus o którym pisałem w tym wątku podłączony poprzez hdmi oferowal max rozdzielczosc full hd...Co jest nie tak z tym co mam zrobic aby taka rozdzielczosc uzyskac?
Windows nie rozpoznał monitora, a właściwie jego parametrów
gego1985
08-12-2020, 23:12
Wszystko już wiem tamten mialem skonfigurowany zeby obraz wyswietlal na monitorze a tutaj obraz szedl z laptopa i byl rozdzielony na ekran monitora stad taka rozdzielczosc. No ale co do monitora sądzicie że jest to dobry zakup? kosztował mnie niecałe 600zl a jednak zastosowanie napewno do grafiki ma lepsze.
gego1985
09-12-2020, 00:13
Wracając do kalibracji. Dzis dopiero go odebrałem podobno ma już jakas kalibrację sprzętową zrobioną. Czy należy wykońać kalibrację czy zostawić tak jak bylo wczesniej? Takie coś znalazłem na internecie.
Profil obrazu to bardzo ważne submenu, ponieważ jego ustawienia determinują m.in. przestrzeń barwną wyświetlaną przez monitor (dla fotografa ważne są trzy z dostępnych tam ustawień: sRGB dla osób nie dysponujących kalibratorami, Full dla tych, którzy chcą i mogą przeprowadzić kalibrację z użyciem kolorymetru oraz Programmable dla użytkowników oprogramowania konfiguracyjnego firmy NEC).
Czyli gdy włącze profil sRGB to bedzie dzialac na kalibracji sprzetowej? gdy użyje full to moge za pomocą np spydera sam skonfigurowac? a jak konfigurowac to przy pomocy dedykowanego programu do spydera czy może DisplayCAL a może przy programu firmy nec MultiProfiler.
Gdzieś czytałem że nie warto konfigurować bo można przedobrzyć skoro była konfiguracja fabryczna no ale z 2 strony te odwzorowanie kolorów z biegiem czasu sie zmieni.
Doradzcie co zrobić na chwile obecną mam właczony profil z displaycal ze starego monitora (tzn automatycznie mi sie wlącza z systemem) mogę go oczywiscie usunąc pytanie co dalej zostawic tak jak jest nic niekalibrowac czy skalibrowac przy pomocy spydera i któregos wybranego programu.
A czy gdy przywrócę monitor do ustawień fabrycznych stracę kalibrację fabryczna? Pytam bo chce dobrze go skonfigurować ale nie chciałbym coś popsuc. Mam kalibrator spyder 3 dedykowany program MultiProfiler , oraz DisplayCAL oraz niby ta kalibracja sprzętowa.
Asus do tej pory nie wyprodukował monitora z kalibrajcą sprzętową. Jeśli jest dostarczony papier z napisem "factory calibration" to wcale on nie oznacza kalibracji w naszym znaczeniu. To jest dokument kontroli jakości i równie dobrze może być napisane "wyszła nam wielka d*pa".
gego1985
09-12-2020, 02:46
ale ja posiadam teraz MultiSync P232W i o niego pytam.
1. Jeśli kalibracja jest to w trybie programowanym, "P" lub "Programmable" w menu koloru. Oczywiście do kompletu powinien być profil.
2. Żadnym Spyderem!
3. Tak, po skasowaniu monitora zniknie to co było.
gego1985
09-12-2020, 13:47
Wlasnie rozmawialem z serwisem z neca i dopytywalem o profil icc tego monitora czy mogą udostępnic. Jednak jest to raczej nie wykonalne bo monitor sprzed 2012 roku a oni posiadaja profile z nowszych monitorów. Pytałem o kalibrację mówił mi że jesli przywroce do ustawien fabrycznych to bedzie ta kalibracja sprzetowa ewentualnie to co bylo ostatio kalibrowane to sie usunie i przywrocona zostanie sprzetowa a gdy dopytywalem o spydera i dedykowany program SpectraView II mowil ze obsluguje spydera 2 reszta to samo pisze na stronie programu i moge spokojnie nim skalibrowac...co o tym sadzicie?
Jak masz SpectraView, to skalibrujesz monitor sprzętowo. Wtedy nie musisz podpinać profilu, używasz domyślnego sRGB. A o konwersję dba monitor.
Innymi programami pewnie tylko programowo i musisz podpinać wygenerowany profil.
Nic nie zostanie przywrócone, żadna kalibracja sprzętowa. Kurde, czy ja naprawdę tak niejasno piszę? Ten monitor ma możliwość kalibracji i jeśli jest jakaś zaprogramowana to nie będzie jej po skasowaniu monitora. Trzeba odtworzyć na nowo, ale jak mówiłem, nie Spyderem. Ten czujnik ma błędy własne kilka razy większe niż monitor. Formalnie będzie to dekalibracja.
Nie, profilu sRGB nie można użyć z dwóch powodów. Profil powstanie w wyniku kalibracji, nie ma znaczenia sprzętowej czy programowej.
Banderas
09-12-2020, 16:10
Wprawdzie nie jestem specjalistą od tych spraw, ale jak rozumiem poprzedni właściciel
miał skalibrowany ten monitor. Jeśli tak to poproś go aby Ci wysłał ten profil.
Zainstaluj go w systemie, w karcie graficznej ustaw ten profil jako domyślny.
Monitor w trybie programmable i powinno chodzić.
gego1985
09-12-2020, 16:50
No własnie czekam na informacje czy taki profil posiada to by mi trochę ułatwiło