Zobacz pełną wersję : Kupno korpusu i obiektywu, ze sklepu wysyłkowego
Witajcie kochani.:)
To mój pierwszy post, na tym Forum.
Bardzo proszę Was o radę.
Otóż w sklepie wysyłkowym zamówiłam Nikona D80(sam korpus).Jutro, lub we wtorek, mam go mieć dostarczonego, przez kuriera.To będzie moja pierwsza lustrzanka.Do tej pory używałam tylko najprostszych kompaktów analogowych.
Mam w związku z tym pytanie:Gdy już kurier zawita w moje progi z aparatem, to po rozpakowaniu paczki, na co mam zwrócić uwagę?Moi znajomi mówili mi, żebym uważała i przypadkiem nie przyjęła jakiejś tandety, lub używki.Czy jest takie ryzyko?
Czy macie jakieś złe doświadczenia w zakupach na odległość?
Druga sprawa, to zakup obiektywu.
Ze względu na możliwość występowania zjawiska F/F i B/F, czy radzicie kupować obiektyw w sklepie wysyłkowym, bez wcześniejszej przymiarki do korpusu?
I czy ryzyko występowania F/F i B/F, odnosi się tylko do obiektywów producentów niezależnych?Czy też może to zaistnieć w oryginalnych obiektywach Nikona?
Bardzo proszę Was o opinie na powyższe kwestie.Będę wdzięczna za każdą odpowiedż.
Pozdrawiam -Krystyna:)
Wszystko zależy gdzie kupujesz.
Jak w firmie-krzak to możesz się obawiać nawet cegłówki zamiast body, natomiast jeśli kupujesz w dobrej, renomowanej firmie (link na stronie głównej forum), nie musisz się obawiać.
Co do sprawdzania zawartości, to raczej nie obawiałbym się, że dostaniesz używkę (chyba że kupiłaś na allegro-wtedy "wszystko się może zdarzyć")
O BF/FF w obiektywach nikona nie słyszałem.
Może nie szukałem tego tematu zbyt skrupulatnie, stąd moja nie wiedza, ale nie słyszałem, żeby w obiektywach nikkora występował FF/BF.
Jeśli chcesz kupić obiektyw niezależnego sprzedawcy np: Tamrona to wyjściem jest albo obejrzenie go osobiście, albo kupno u sprawdzonego sprzedawcy.
No i ostatnia sprawa-gwarancja.
Dowiedz się, czy sklep w którym kupujesz, daje gwarancję swoją czy producenta
Jeśli swoją, to poproś o gw. producenta, będzie łatwiej i szybciej (zazwyczaj).
Ja na swoją lampę czekam już huhu.... dłuuuugo.
Ogólnie rzecz biorąc pamiętaj zasadę- nie napalaj się na najniższą cenę.
Ja tak zrobiłem i jestem już któryś miesiąc bez lampy.
herbatnik
01-07-2007, 10:58
Krysiu mysle ze co do zakupow ze sklepow internetowych mozesz sie nie obawiac oszustwa. Ja kupuje tak calkiem sporo. Mojego d70s tylko rozpakowalem przy kurierze i wcale nie po to, zeby sprawdzic czy to uzywka, raczej zeby miec pewnosc, ze w trakcie transportu nie ulegl uszkodzeniu.
Jeszcze taka mala dygresja... Kurierzy na ogol sie spiesza i beda cie pewnie poganiac "nie mam czasu" i te sprawy, nie zwracaj na to uwagi, jak masz taki kaprys to rozpakuj bez pospiechu. ;)
kronos28
01-07-2007, 12:04
imfoto.pl znaczy się u hesji :) - baner na gł. stronie forum. 100% pewności poprosisz to ci hesja sprawdzi szkiełko i korpusik przed wysłaniem czy aby nie ma BF, FF itd. (zakładam że w planach Tamron 17-50/2.8? ;) )
D80, można mieć gdzie indziej za 2800-2900.
To samo z innymi aparatami.Widziałam w innych sklepach, o wiele taniej.
A tamron 17-50, to podobno super szkiełko.Tylko, jak mi już pisali chłopaki z innego forum, przy jego zakupie, trzeba je koniecznie przymierzyć do aparatu, ze względu na możliwość F/F i B/F.
kronos28
01-07-2007, 20:42
no mozna ale masz w przypadku tych tańszych sklepów 100% pewności że nie dostaniesz cegły?
no mozna ale masz w przypadku tych tańszych sklepów 100% pewności że nie dostaniesz cegły?
Po pierwsze warto sprawdzic opinie sklepu np. w systemie Skapiec.pl , po drugie jesli mamy jakies obawy mozna umowic sie, ze sklepem zeby wysłał przesyłką z mozliwoscia otwarcia przy kurierze przed zapłatą (choc kosztuje to ciut wiecej).
Poza tym warto wczesniej zadzwonic do sklepu i nawet podczas rozmowy wywnioskowac czy to profesjonalny sklep czy jakas lipa... Sposobów weryfikacji (oczywiscie nie 100%) jest wiele.. A jak nadal sie boimy to idziemy do lokalnego sklepu w danym miescie i kupujemy w takowym, mimo ze może być drozej :)
Ja kupowalem 3 aparaty cyfrowe w e-sklepach (w różnych) i nie mialem najmniejszych problemów. Generalnie sporo elektroniki kupuje przez Internet i poki co nie moge narzekać, bo zawsze wszystko jest w porządku i jestem zadowolony.
kronos28
01-07-2007, 20:58
Po pierwsze warto sprawdzic opinie sklepu np. w systemie Skapiec.pl , po drugie jesli mamy jakies obawy mozna umowic sie, ze sklepem zeby wysłał przesyłką z mozliwoscia otwarcia przy kurierze przed zapłatą (choc kosztuje to ciut wiecej).
Poza tym warto wczesniej zadzwonic do sklepu i nawet podczas rozmowy wywnioskowac czy to profesjonalny sklep czy jakas lipa... Sposobów weryfikacji (oczywiscie nie 100%) jest wiele.. A jak nadal sie boimy to idziemy do lokalnego sklepu w danym miescie i kupujemy w takowym, mimo ze może być drozej :)
Ja kupowalem 3 aparaty cyfrowe w e-sklepach (w różnych) i nie mialem najmniejszych problemów. Generalnie sporo elektroniki kupuje przez Internet i poki co nie moge narzekać, bo zawsze wszystko jest w porządku i jestem zadowolony.
no ja też sporo elektroniki kupuje przez net (w zasadzie wszystko co elektroniczne w domu mam kupione przez net) ale już parę razy się "przejechałem" :( od tego czasu kiedy mam zamiar wydać większą kwotę to staram się dowiedzieć jak najwięcej o danym sklepie i się potem go trzymam.
Może nie szukałem tego tematu zbyt skrupulatnie, stąd moja nie wiedza, ale nie słyszałem, żeby w obiektywach nikkora występował FF/BF
Jak to mawiają na tym forum-aż oplułem monitor...I kto mi to Qr.a wyczyści jak to pisują Wielcy tego forum...???
imfoto.pl znaczy się u hesji :) - baner na gł. stronie forum. 100% pewności poprosisz to ci hesja sprawdzi szkiełko i korpusik przed wysłaniem czy aby nie ma BF, FF itd. (zakładam że w planach Tamron 17-50/2.8? ;) )
Krysia tak jak napisałaś, napewno gdzieś troche taniej dostaniesz, ale ja dołączę sie do tego co kronos28 napisał, jak coś kupuje ze sprzetu foto to tylko w imfoto, te pare złotych zaoszczędzonych kupując sprzet w innym sklepie jak dla mnie nie jest warte czekania niepewności i nerwów to samo dotyczy gwarancji itd.
Fakt że jestem tego sklepu stałym klientem, ale wskaż mi inny sklep netowy gdzie zamówiny przezemnie plecak po rozpakowaniu okazał się jak na moje potrzeby ciut za mały [myślałem że bedzie w sam raz] i uzyskałem możliwość wymiany plecaka na większy model [ oczywiście plecaka nie nosiłem ani nie pozrywałem metek i tych żylek zabezpieczających tylko otworzyłem i spróbowałem wsadzić body z najwiekszym tele jaki mam] i jak się okazało ze nie wchodzi to po jednym telefonie info - proszę przysłac ten wyślemy większy.
Krysia tak jak napisałaś, napewno gdzieś troche taniej dostaniesz, ale ja dołączę sie do tego co kronos28 napisał, jak coś kupuje ze sprzetu foto to tylko w imfoto, te pare złotych zaoszczędzonych kupując sprzet w innym sklepie jak dla mnie nie jest warte czekania niepewności i nerwów to samo dotyczy gwarancji itd.
Fakt że jestem tego sklepu stałym klientem, ale wskaż mi inny sklep netowy gdzie zamówiny przezemnie plecak po rozpakowaniu okazał się jak na moje potrzeby ciut za mały [myślałem że bedzie w sam raz] i uzyskałem możliwość wymiany plecaka na większy model [ oczywiście plecaka nie nosiłem ani nie pozrywałem metek i tych żylek zabezpieczających tylko otworzyłem i spróbowałem wsadzić body z najwiekszym tele jaki mam] i jak się okazało ze nie wchodzi to po jednym telefonie info - proszę przysłac ten wyślemy większy.
To akurat nie nowina. Kupując nowy sprzęt przez internet zawsze masz 10 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny o ile towar nie został zniszczony i nie ma na nim śladów używania. Z całym szacunkiem oczywiście dla imfoto, wiem że to dobra firma.
To akurat nie nowina. Kupując nowy sprzęt przez internet zawsze masz 10 dni na oddanie towaru bez podania przyczyny o ile towar nie został zniszczony i nie ma na nim śladów używania. Z całym szacunkiem oczywiście dla imfoto, wiem że to dobra firma.
To że ma się prawo a to że sklep bezproblemowo i bez jakiejkolwiek dyskusji się do tego prawa zastosuje to niestety w Polsce są dwie rózne sprawy.
Jeśli kupisz w znanym, solidnym sklepie to nie będzie problemu. Ten może być tylko w mniej znanych, choć niekoniecznie