PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatry z Polany Litawcowej

Tomekk
02-11-2020, 20:41
Kilka w zasadzie podobnych ujęć z Polany Litawcowej.

1
44813

2
44814

3
44815

crusiek
02-11-2020, 22:03
Kupuję wszystkie trzy kadry. Z nich kolorystycznie najbardziej podoba mi się jedynka, plus jeszcze światło muskające drzewa na pierwszym planie, super popołudnie.

designer555
03-11-2020, 09:08
3 najlepsze - super wyszło - Pozdrawiam

dinus
03-11-2020, 11:51
Bardzo ładne, mi się jedyneczka najbardziej podoba.

notdot
03-11-2020, 13:18
a ja mam pytanie w sumie do innych czy na #3 nie jest za niebiesko
sam mam kilka takich fotek i zawsze jakoś walczyłem z tym zafarbem, z różnym skutkiem
ale sam nie wiem czy nie jest niepotrzebna próba zmniejszania tej niebieskiej poświaty
przy czym bardziej chodzi mi o zafarb na górach i lasach na bliższym planie niż samo niebo

kipcior
03-11-2020, 13:55
Góry zawsze wychodzą niebieskie i niestety nie wygląda to dobrze. Chyba najlepiej z tym walczyć kolektą lokalną tylko jest z tym trochę zabawy dla każdego ujęcia. A potem przy którymś kolejnym zdjęciu zwyczajnie się nie chce ;)
Jedynka do mnie najlepiej trafia.

notdot
03-11-2020, 17:58
no właśnie też próbuję walczyć, nie zawsze mi się udaje tak jakbym chciał
ale pytanie jest czy warto z tym walczyć? bo wydaje mi się, że tak, że góry nie powinny być niebieskie

crusiek
03-11-2020, 21:06
Oczywiście, że warto [emoji846]
Mogę zapytać z ciekawości kiedy się Tobie nie udaje?
Z góry przepraszam za ew. śmiecenie autorowi w wątku.

paparapa
03-11-2020, 21:22
Po serii fotek w górach i również walce z niebieskim, przypomniałem sobie o filtrze UV... i następnym razem przetestuję.
Korekty lokalne przeradzają się w globalne i najczęściej fotka trafi do kosza :).

A z fotek dla mnie najlepsza jest pierwsza.

kipcior
03-11-2020, 21:25
Zawsze warto walczyć, szczególnie jak chcesz to komuś pokazać. Dla mnie zdjęcie 3 ma ładny kadr ale jest niepoprawnie obrobione. Góry niebieskie, a trawa i igły na choinkach są żółte. A coś mi się wydaje, że to nie tak ma być. Po każdej wycieczce w góry mam wrażenie, jakby Nikon miał generalnie coś nie tak z kolorami.
Można albo walczyć z górami, albo zrobić kolory poprawnie i walczyć z niebem, które wtedy się zepsuje :)

Keszelski
03-11-2020, 21:30
i również walce z niebieskim, przypomniałem sobie o filtrze UV... i następnym razem przetestuję.

Mówisz o tym, który przez wielu jest zakładany jako ochronny? Nic nie daje w walce z zaniebieszczeniem w górach.

Tomekk
03-11-2020, 21:36
W walce z zaniebieszczeniem w górach może pomóc i pomaga tylko jedno - zdjęcia o świcie albo z wieczora :wink:

kipcior
03-11-2020, 22:35
W sumie to jeszcze w nocy i we mgle ;)

notdot
04-11-2020, 09:16
Mogę zapytać z ciekawości kiedy się Tobie nie udaje?
w wielu przypadkach ;)

paparapa
04-11-2020, 11:58
Zawsze warto walczyć, szczególnie jak chcesz to komuś pokazać. Dla mnie zdjęcie 3 ma ładny kadr ale jest niepoprawnie obrobione. Góry niebieskie, a trawa i igły na choinkach są żółte. A coś mi się wydaje, że to nie tak ma być. Po każdej wycieczce w góry mam wrażenie, jakby Nikon miał generalnie coś nie tak z kolorami.
Można albo walczyć z górami, albo zrobić kolory poprawnie i walczyć z niebem, które wtedy się zepsuje :)

Czasem ma coś z kolorami. Na trzy zdjęcia potrafi dobrać inny WB. Dla spokojności szara karta z ostatnim ujęciem, ale nie jest to panaceum na wszystkie sytuacje.

paparapa
04-11-2020, 19:01
Mówisz o tym, który przez wielu jest zakładany jako ochronny? Nic nie daje w walce z zaniebieszczeniem w górach.

A czy masz pewność, ze to są filtry UV a nie szkiełka?
A wyobraź sobie, że posiadam filtr radzieckiej produkcji sprzed wielu wielu lat i zmniejsza niebieski zafarb :).

poste
04-11-2020, 19:25
Co do radzieckich uv to się nie wypowiem, bo nigdy nie miałem, może sam filtr ma jakieś zabarwienie, cholera wie z czego to robili. Natomiast na różnych obiektywach mam (albo nie mam) różne uv i nigdy nie zauważyłem, żeby zaniebieszczenie którykolwiek filtr redukował. Wszystko zależy od światła i odległości, są też miejsca na świecie gdzie ten efekt jest mało widoczny. Prościej z tym żyć delikatnie poprawiając, bo łatwo wpaść w przesadę i sztucznie ciepłe kolory.

Tomekk
04-11-2020, 19:49
Mam B+W model z najwyższej półki cenowej i jakościowej, kupiłem go w dobie podniety filtrami wraz z polaryzacyjnym też B+W.
Moja opinia: jak się jest w górach niezbyt wysokich, w których jest dosyć ciepło, godzina jest około południowa, wszystko delikatnie paruje, robi się mgiełka i zafarb niebieski/zielony to wg mnie nie ma takiego filtra UV, który by to odciął. Dodam od siebie, że dla mnie równie nieużytecznym filtrem w 95% jest filtr polaryzacyjny - także jeśli są fani filtrów, mam UV i polaryzacyjny B+W średnica 82mm do sprzedania :wink:

- - - - kolejny post - - - - - -

3 bis
44859

to nie była wina aparatu, po prostu tak to potraktowałem w obróbce i przyznaje trochę za mocno

poste
04-11-2020, 19:58
Dla mnie to jest bardzo fajne ujęcie i niebieskawa mgiełka nie razi. Można pojechać z obróbką, może nawet wyjdzie efektownie ale prędzej dziwnie.

Kojocisko
04-11-2020, 21:20
W 100% zgoda z poste.

paparapa
04-11-2020, 21:21
I to jest lepsze.
Żółty, wydaje mi się, też trochę przytemperowałeś, i wyszło na korzyść.