PDA

Zobacz pełną wersję : [nowość] manfrotto 055XPROB

hesja
01-07-2007, 01:29
właśnie :)
długo przynajmniej przeze mnie oczekiwana nowość wczoraj do mnie dotarła
taka niewielka roznica w stosunku do 055PROB ale jak cieszy :)
chodzi oczywiscie o mozliwosc "łamania" glownej kolumny

do tej pory zeby ową zamontować w poziomie, trzeba było mozolnie krecic nakretka
a ze zwojow gwint mial sporo i do odkrecania trzeba bylo dolozyc i dokrecanie
taka wymiana troche trwala
czasem obiekt focenia byl juz dalek w momencie gdy udalo mi sie owa czynnosc zaonczyc
teraz?
fajny patent...
wyciagam kolumne do gory, naciskam przycisk i.. lamie jądo poziomu :)
wot i wsjo
poza tym wszystkie parametry pozostaja takie same

polecam wszystkim...
juz dostepny w imfoto :)

ALF
08-07-2007, 20:39
a gdzie zdjęcia? :)

pebees
08-07-2007, 21:42
Rozumiem, że wymieniasz wszystkie kupione u Ciebie manfrotki nie-X na X bez dopłaty? :D

sebah
08-07-2007, 21:49
niedlygo sam kupuje statyw i zastanawiam sie czy taka lamana kolumna jest przydatna i do czego? makro? a i o fotki bym poprosil :)

bukowy dziad
08-07-2007, 22:28
fotograf: mozliwosc ustawienia kolumny w poziomie jest bardzo przydatna. wiadomo: stosunkowo nie czesto sie to stosuje, ale jak sytuacja tego wymaga, a ty akurat nie masz mozliwosci tak ustawic kolumny to szlag trafic moze. a chyba najwieksza wada frotek 055 jest wlasnie to, ze przelozenie kolumny do poziomu jest cholernie upierdliwe - jesli to lamanie zmienia sytuacje bez negatywnego wplywu na stabilnosc ukladu to w ciemno polecam:)

sebah
09-07-2007, 21:49
bukowy dziad dzieki za wyjasnienie ale dochodze do wniosku ze zadko bym tego uzywal albo nawet wogole, poniewaz zajmuje sie bardziej fotografowaniem samolotow, krajobrazow, ptakow itp a nizeli makro... wiec wybor padl na 055DB i 804RC2. mam nadzieje ze nie bede zalowac