PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia dla klienta - jaki rozmiar, format?

OlgaZ
30-10-2020, 16:49
Hej,

W jakim formacie i w jakim rozmiarze przekazujecie zdjęcia klientowi? :) Zakładając, że klient nie planuje oddawać ich do labu, tylko chciałby np pokazać w socjal mediach lub po prostu mieć na własny użytek w formie pliku cyfrowego.

Czy jest to kwestia indywidualnych ustaleń, czy np zakładacie, że klient może za jakiś czas chcieć je wywołać i lepiej przekazać mu każde zdjęcie w dwóch wersjach - "do internetu" jak i umożliwiającej wydruk w danym formacie? Zastanawiam się również czy praktykuje się przekazywanie klientom zdjęć w oryginalnym rozmiarze?

Wybaczcie laickie pytania, jestem dopiero na początku tej drogi i chciałabym na starcie nie zaliczyć wtopy i przygotować się na różne możliwości.

TOP67
30-10-2020, 18:26
Ja oddaję w wielkości 4K, czyli 3840 na dłuższym boku. Wystarczy to na wydruk A4 w doskonałej jakości, a to format popularny w fotoalbumach.

90s
30-10-2020, 19:00
Ja w takim typie foto daje 2950 na dłuższy zgodnie z zaleceniami FB itp.social.
W przypadku innych zleceń zgodnie z ustaleniami w umowie i często w kilku rozmiarach.

OlgaZ
02-11-2020, 16:58
Dzięki za odpowiedzi :) Powiedzcie w takim razie jak radzicie sobie z obróbką tak dużych plików? PS, LR lub inne programy pracują wówczas płynnie? Nie wywoływałam nigdy zdjęć większych niż na użytek fb czyli do max 2048px. Zastanawiam się też jak ugryźć temat oddawania jednego zdjęcia w np. dwóch rozmiarach. Czy jedynym sensownym rozwiązaniem jest wysyłanie pliku z LR do PS (mam na myśli Photo->edit in-> Photoshop) a następnie powrót do LR i zapisanie gotowego zdjęcia w dwóch (lub więcej) wybranych rozmiarach? Jakie macie na to sposoby?

TOP67
02-11-2020, 17:05
W LR możesz zrobić export tego samego folderu w różnych wielkościach i to za jednym razem (do różnych folderów, lub z różnymi nazwami). Ja zawsze daję też wersję do internetu 1280 pix.
Tylko jeśli zdjęcia mają się różnić proporcjami, wtedy trzeba zrobić wirtualne kopie.

Generalnie w LR nie ma pojęcia wielkość zdjęcia. To się wybiera dopiero przy eksporcie. Pracujesz zawsze na pełnym pliku (ograniczonym tylko kadrowaniem).

jacek dr
02-11-2020, 18:29
Ja w takim typie foto daje 2950 na dłuższy zgodnie z zaleceniami FB itp.social.
W przypadku innych zleceń zgodnie z ustaleniami w umowie i często w kilku rozmiarach.

A nie 2048 px??