Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Prośby o identyfikację

Bartolini82
30-10-2020, 12:00
Spora część osób (w tym ja) rozwijając przygodę z fotografią przyrodniczą, dopiero przy okazji rozwija też równolegle wiedzę o ptakach czy innych stworzeniach. W związku z tym, zdarza się, że wykonujemy zdjęcia obiektów, których czasami nie jesteśmy w stanie zidentyfikować. Oczywiście można (i nawet należy, aby poszerzyć też wiedzę jakimiś opisami) poszperać trochę w internecie i spróbować coś dopasować, ale czasami trzeba jednak zapytać znawców o potwierdzenie lub identyfikację gdy wszelkie inne sposoby zawiodą.
Mam więc pytanie. Czy taki wątek mógłby być tutaj na forum? Najlepiej nawet jako przyklejony, aby każdy go od razu widział.
Tutaj nie byłyby oceniane zdjęcia pod względem strony technicznej. Byłaby to tylko i wyłącznie identyfikacja interesujących nas stworzeń? Zarówno zwierząt, ptaków jak i jakichś owadów robionych w formie makro.
Co Admini na to? Jeśli pomysł jest zły, proszę o zamknięcie wątku i wyrzucenie do kosza.

jans-s
30-10-2020, 13:19
Jest tyle grup na facebooku do identyfikacji . Polecam przewodnik Collinsa w wydaniu książkowym.

Bartolini82
30-10-2020, 13:29
Wiesz, ja nie mam facebooka i nie zamierzam mieć. Po drugie, tutaj jest tylu specjalistów w tych dziedzinach, że wystarczyłyby ich dobre chęci. Tym bardziej, że są tu specjalistyczne wątki, a nie tylko na zasadzie ogólnej zbieraniny zdjęć. Więc prościej to wszystko ogarniać na 1 forum (tym bardziej z tak ogromną ilością użytkowników) niż skakać po różnych, gdzie często ludzi jest o wiele mniej lub są to fora raczej "martwe'.
Poza tym, mój przykład ze zdjęciem z wczoraj. Wydaje mi się, że to młody perkoz, ale zdjęcia w necie młodych wyglądają inaczej. Gdzieś jednak wyczytałem, że perkozy trochę zmieniają szatę na zimę. Więc nie wiem czy to młody w nowej szacie czy coś innego. Więc sam nie jestem sobie w stanie poradzić.

czapajew24
30-10-2020, 15:03
Oczywiście taki wątek może się przydać, ale polecam koledze forum fotoprzyroda, tam pomogą z rozpoznaniem gatunku, wieku czy płci. Forum na którym rozmawiamy nie jest tematycznie skierowane do fotoprzyrodników. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, a tam masz wszystko w jednym miejscu i wielu fantastycznych ludzi którzy z chęcią pomogą.

Szydlarz
08-11-2020, 17:58
Jak będziesz miał kłopot w rozpoznaniu gatunku i płci to pisz na priv. Pomogę ;)