PDA

Zobacz pełną wersję : Ekrany w smartfonach i monitory. Temperatura barwowa bieli.

Michał M
30-10-2020, 02:20
Mam sobie ustawioną temp. barw. bieli w monitorze na 6000k. Jednak jak przeglądam zdjęcia w smartfonie, to mi się rozjeżdża balans bieli między nim a monitorem od komputera. W smartfonie jest chłodniejsza barwa zdjęć o około 10-15 jednostek w lightroomie (Skala od -100 do 100). Większość nowych smartfonów ze średniej półki w wzwyż ma ekrany IPS, jako takiej jakości. I teraz pytanie czy to ekrany w smartfonach (IPS) oddają lepiej temp. barwową czy mój monitor (stare EIZO)? W dodatku smartfon wyświetla troche jaśniej foty, co jest problemem, bo mam na nim przelaone jasne partie wtedy.

LeonardZelig
30-10-2020, 08:12
Monitor masz skalibrowany? Na wydrukach biel jest taka jak powinna? Akurat wczoraj oglądałem to samo zdjęcie na dwóch różnych smartfonach i na każdym wyglądało inaczej (na jednym zbyt ciepłe barwy, na drugim za zimne).

Michał M
30-10-2020, 12:05
Monitor masz skalibrowany? Na wydrukach biel jest taka jak powinna? Akurat wczoraj oglądałem to samo zdjęcie na dwóch różnych smartfonach i na każdym wyglądało inaczej (na jednym zbyt ciepłe barwy, na drugim za zimne).

Nie kalibrowałem, ale wydruki są ok. Białe na nich jest białe.

paparapa
30-10-2020, 12:39
A kalibrowałeś ekran smartfona?

Michał M
30-10-2020, 13:36
A kalibrowałeś ekran smartfona?

Trochę pogrzebałem w telefonie i jest troche lepiej. Ale nadal kontrastu brakuje i trochę nasycenia, ale to pewnie właściwości matrycy.

Tom01
01-11-2020, 20:14
Mam przypadkowy monitor, przypadkowo ustawiony, losowy telefon, losowo wyświetlający. Czemu wyświetlanie się nie zgadza? :D

Kyle
14-02-2021, 14:18
Trochę pogrzebałem w telefonie i jest troche lepiej. Ale nadal kontrastu brakuje... trza było brać OLED ;)