Zobacz pełną wersję : Nikkor 14 2.8d a nowe body
arkonsik
28-10-2020, 21:20
Witam, jak spisuję się obiektyw z tematu ze wspoczesnymi nowymi lustrzankami?
Tak jak każdy obiektyw D. Potrzeba silnika w aparacie do AF. Ale jakość obrazka nieco gorsza niż zooma N14-24.
Tak jak każdy obiektyw D. Potrzeba silnika w aparacie do AF.
Nie jest to ogólna prawda. Są obiektywy D z silnikiem.
Ale ten akurat jest na śrubokręt.
Poniekąd racja, ale dotyczy to raczej egzotycznych obiektywów AF-I. Pozostałe muszą mieć oznaczenie AF-S lub AF-P, żeby posiadać silnik, a ten takiego oznaczenia nie ma.
Poniekąd racja, ale dotyczy to raczej egzotycznych obiektywów AF-I. Pozostałe muszą mieć oznaczenie AF-S lub AF-P, żeby posiadać silnik, a ten takiego oznaczenia nie ma.
Nie. Dotyczy topowych obiektywów AF-S, jak 28-70/2.8D, 80-200/2.8D.
Literka D nie ma nic wspólnego z AF.
Mithrandir
02-11-2020, 16:56
"D" oznacza, że obiektyw ma pierścień przysłony. Oczywiście z rodzajem napędu AF nie ma to związku.
"D" oznacza, że obiektyw ma pierścień przysłony. Oczywiście z rodzajem napędu AF nie ma to związku.
Będąc ścisłym, to literka D nie ma też nic wspólnego z przysłoną. Oznacza przekazywanie ustawionej odległości do body.
Dopiero literka G oznacza jednocześnie D i brak pierścienia. W praktyce więc wszystkie obiektywy D mają pierścień przysłony, ale nie odwrotnie. Są obiektywy z pierścieniem i bez literki D.
A tu jest słowniczek
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/glossary#d
Nie. Dotyczy topowych obiektywów AF-S, jak 28-70/2.8D, 80-200/2.8D.
Literka D nie ma nic wspólnego z AF.
Ja nie twierdziłem, że D ma coś wspólnego z AF, chodziło tylko o oznaczenia na szkle. Zwracam jednak honor, bo przegapiłem te obiektywy (jak i AF-S 17-35/2.8D).