Zobacz pełną wersję : Zrywa obraz w wizjerze.
Tele ze stabilizacją w momencie strzału w wizjerze obraz przeskakuje w bok i natychmiast wraca - czy to normalne ?
model?
Zdjęcie jest dobre?
Zdjęcia dobre. N 200/500.
Zdjęcia dobre. N 200/500.
Tak ma. Przełącz na drugi tryb stabilizacji, tam ten efekt nie jest widoczny.
Sprawdze . Ja w swoim Tamronie mam ok a kolega / bezinternetowiec/ ptasiarz dopiero kupił i mi to zasygnalizował. Czyli trzeba korzystać z funkcji sport jak na normal to zrywanie przeszkadza.
Schwefel
26-10-2020, 11:53
Mój tak nie ma, a przynajmniej nie tak żebym to zauważył. Takie szarpnięcie miałem w Tamronie G2.
Sprawdze . Ja w swoim Tamronie mam ok a kolega / bezinternetowiec/ ptasiarz dopiero kupił i mi to zasygnalizował. Czyli trzeba korzystać z funkcji sport jak na normal to zrywanie przeszkadza.
Mi to zbytnie zamrożenie obrazu w wizjerze przeszkadzało. Daje to pozorny bezruch bo mikroruchy ręki jednak cały czas są i zdarzało się, że punkt ostrości w wizjerze nie pokrywał się z tym faktycznym (oczywiście jak ostrzysz na bok samolotu to większego znaczenia nie ma, ale już przy głowie ptaka ma). Tak sobie to po swojemu wyjaśniłem. Zreszta i tak bardziej przydatny jest dla mnie tryb sport więc na nim działam. Ta cecha w 200-500 z tego co kiedyś tam szukałem jest opisywana na forach.
Bartolini82
26-10-2020, 13:47
Mój tak nie ma, a przynajmniej nie tak żebym to zauważył. Takie szarpnięcie miałem w Tamronie G2.
Ja z kolei mam Tamrona G2 i nie mam takich szarpnięć (ani na trybie 1 ani na 3; z 2 jeszcze nie korzystałem). Natomiast jeden z forumowiczów pisał tutaj kilkanaście dni temu, że też w G2 ma takie coś i go to denerwowało. Więc skoro nie każdy Tamron i nie każdy Nikkor to mają, to zależy to chyba bardziej od konkretnej sztuki, a nie danego modelu.
Mi to zbytnie zamrożenie obrazu w wizjerze przeszkadzało. Daje to pozorny bezruch bo mikroruchy ręki jednak cały czas są i zdarzało się, że punkt ostrości w wizjerze nie pokrywał się z tym faktycznym
nie kminie jak takie cos byloby mozliwe. obraz padajacy z obiektywu jest dokladnie taki sam w celowniku optycznym jak w czujniku AF. a jesli tak nie jest to winna absolutnie nie jest stabilizacja obiektywu i to powinno byc widac z wszystkimi obiektywami.
moze byc roznica w plaszczyznie ostrosci miedzy momentem kiedy AF skonczyl a momentem kiedy zrobione jest zdjecie. taka wynikajaca z bezwladu silnika AF i/lub ruchu soczewek. co mozna zauwazyc przy korpusie skonfigurowanym na wykonywanie zdjec nawet bez potwierdzenia ostrosci (jakas tam forma priorytetu szybkosci). obiektywy stabilizowane troche sobie z tym gorzej radza przez to ze im wiecej soczewek w srodku lata.
IMHO, natknales sie na problem z roznica w czasie. nie przestrzeni :)
nie kminie jak takie cos byloby mozliwe. obraz padajacy z obiektywu jest dokladnie taki sam w celowniku optycznym jak w czujniku AF. a jesli tak nie jest to winna absolutnie nie jest stabilizacja obiektywu i to powinno byc widac z wszystkimi obiektywami.
moze byc roznica w plaszczyznie ostrosci miedzy momentem kiedy AF skonczyl a momentem kiedy zrobione jest zdjecie. taka wynikajaca z bezwladu silnika AF i/lub ruchu soczewek. co mozna zauwazyc przy korpusie skonfigurowanym na wykonywanie zdjec nawet bez potwierdzenia ostrosci (jakas tam forma priorytetu szybkosci). obiektywy stabilizowane troche sobie z tym gorzej radza przez to ze im wiecej soczewek w srodku lata.
IMHO, natknales sie na problem z roznica w czasie. nie przestrzeni :)
Może źle się wyraziłem albo źle zinterpretowałem te objawy. Podsumowując - w trybie normal obraz jest zamrażany bardziej do samego momentu wyzwolenia migawki i wtedy też widoczne jest to szarpnięcie, być może to powodowało u mnie, że miałem gorszą (dla mnie) kontrolę nad kadrem i uciekał mi punkt ostrzenia, nawet w kadrach mało dynamicznych. Mam ustawiony tryb sport nawet do scen statycznych.
P.S. Oczywiście te sposoby zamrażania obrazu w wizjerze nie są jakąś wadą ale wynikają ze specyfikacji tych trybów i są opisane w specyfikacji sprzętu.
Sprawdziliśmy na sport i nie szarpie . Identyczne objawy jak u Ciebie.
To ja może opiszę jak to działa.
Przy pierwszym naciśnięciu spustu, soczewki są ustawiane centralnie. Jeśli teraz przesuniemy obiektyw minimalnie, ale jeszcze w zakresie regulacji VR, to obraz w wizjerze się nie zmienia, chociaż obiektyw jest już wycelowany w co innego. Również zrobione zdjęcie będzie pokazywało taki sam kadr, jak widoczny w wizjerze. Ale zaraz potem następuje reset i soczewki znowu ustawiają się centralnie. Wtedy widoczny jest ten skok.
Włączenie trybu sport powoduje, że stabilizacja działa tylko podczas ekspozycji, a nie kadrowania. Przesunięcia są wtedy dużo mniejsze.
Sprawdziliśmy na sport i nie szarpie . Identyczne objawy jak u Ciebie.
Dlatego też właśnie "sport" to sport ;-). Tryb do dynamicznych scen, śledzenia, dużej wydajności. Tryb "normal" do scen bardziej statycznych. Ale to i tak mocno umowne i do indywidualnego dopasowania.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przy pierwszym naciśnięciu spustu, soczewki są ustawiane centralnie. Jeśli teraz przesuniemy obiektyw minimalnie, ale jeszcze w zakresie regulacji VR, to obraz w wizjerze się nie zmienia, chociaż obiektyw jest już wycelowany w co innego. Również zrobione zdjęcie będzie pokazywało taki sam kadr, jak widoczny w wizjerze. Ale zaraz potem następuje reset i soczewki znowu ustawiają się centralnie. Wtedy widoczny jest ten skok.
Włączenie trybu sport powoduje, że stabilizacja działa tylko podczas ekspozycji, a nie kadrowania. Przesunięcia są wtedy dużo mniejsze.
Oooo! Cytując klasyka - "Pan porucznik to jednak fachowiec jest" ;-) Właśnie tak to widziałem tylko brakowało mi fachowego języka.
Dziękuje za fachową odpowiedz.
Szydlarz
07-11-2020, 20:52
Mój egzemplarz N200-500 też "skacze", ale po przełączeniu w tryb "SPORT" punkt AF w wizjerze jest zawsze tam gdzie go ustawiłem. :)