PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki internet mobilny?

spiritus
17-10-2020, 11:46
Umowa z play (na szczęście) się zakończyła. Na początku fajnie i pięknie i 4k śmigało bez niczego a później musiałem nawet czekać na buforowanie filmików 720p).
Co polecacie?

Dużo podróżuję ostatnio i chciałbym aby zasięg był od wioski po miasta. Dotychczas miałem 100GB z "nielimitowaną" prędkością a później prędkość spadała do rzekomego 1 mb/s ale internet dalej był nieograniczony pod wpływem przesyłu danych. Czasami te 100 GB miesięcznie było mało, czasami wystarczyło więc generalnie mogłoby zostać ale jak jest w miarę lepsza oferta z większym transferem to chętnie bym rozważył.

Bartolini82
17-10-2020, 13:05
No tak, Play to padaka :) Miałem też kiedyś, 1 raz umowę. Nigdy więcej nie powtórzę tego błędu. Było tak, że siedziałem na krześle mając pełen zasięg, a nagle rwało rozmowę bo zasięg się gubił. Dodam, że nadajnik mam ok. 400m od domu ;) No, ale oni nie mają swoich, korzystają z usług innych operatorów, a Ci nie dają im pełnej mocy sygnału i stąd te problemy.
Miałem też Business everywhere z Orange jakieś 2 lata. Też nie byłem zadowolony, ale tutaj powodem były bardzo częste awarie i przerwy w dostępie. Średnio co 3 tygodnie net padał :/
Później miałem Plusa, chyba ze 4 lata. Awarii praktycznie nie było, ale prędkość słaba. Na speedtest wychodziło 2-3 Mb/s i to na ogół poza szczytem. W godzinach popołudniowych spadało często poniżej 1Mb/s.
Obecnie od roku mam Magentę L w T-Mobile i moim zdaniem, jest to najlepsza opcja dla osób, którym przede wszystkim zależy na jakości. Jest drożej niż w Plusie, nie ma co ukrywać, ale do tej pory przez rok były tylko 2 awarie (w dodatku w ciągu ostatnich 2 miesięcy), ale prędkości mam rzędu 30 do ponad 40Mb/s, na tym samym routerze ("Hujałej" B535-232) i to w dodatku gdy urządzenie stoi pod biurkiem, bez żadnych dodatkowych anten itp.).
Tylko jeśli byś podpisywał z T-Mobile, to pierwsze co, od razu załóż blokadę na WSZYSTKIE usługi premium, przychodzące, wychodzące, zakupy w aplikacjach itp. Ja miałem bowiem boksowanie przez pierwsze 3 miesiące bo bez mojej wiedzy, gdzie na 100% nigdzie w nic nie klikałem, przychodziły mi płatne smsy na kartę SIM wsadzoną w router! Było trochę pałowania w reklamacjach, ostatecznie uznali, ale nerwów to sporo kosztowało. W necie niestety jest sporo artykułów na ten temat i dziwnym trafem, dotyczą tylko T-Mobile... Choć oni się oczywiście tłumaczą, że to nie ich wina, zrzucają na klienta, że pewnie gdzieś w reklamę kliknął albo coś kupił. Jednym słowem debila robią bo jakoś przez tyle lat w innych sieciach nie miałem premium blokowanych i nie było takich dopłat.
Mimo to, polecam T-Mobile najbardziej z tego co jest na rynku.
Co jeszcze ważne, w Magenta biznes L masz nielimitowany internet. Nic nie spada, nie ma limitu. Nawet jak weźmiesz sobie dodatkowo kartę SIM do telefonu i przeniesiesz numer, to też masz nielimitowany net w telefonie. Co jest świetne bo np. w Plusie jest pakiet dzielony jeśli masz np. 2 numery w jakiejś promocyjnej ofercie i wiadomo jak jest. U mnie np. syn potrafił wyczerpać neta w 2 dni, a żona później wściekła była bo nie mogła korzystać przez prawie miesiąc na swoim numerze. Teraz mam wszystko przeniesione do T-Mobile i problem zniknął.

Jacek_Z
17-10-2020, 14:46
Dużo podróżuję ostatnio i chciałbym aby zasięg był od wioski po miasta.
I tu jest problem. Nie ma jednej sieci wszędzie najlepszej. Ba, ja kiedyś rozkminiałem kto ma najlepszy zasięg u mnie na działce, 30 km od miasta, daleko od małej nawet drogi. Okazało się, że zasięg miał jedynie Plus (a ja kilka lat temu miałem Orange), więc decyzja była prosta, zmieniłem na Plus. Ba, ale tym latem były dni (albo godziny) gdzie internetu nie było, albo był słaby. Coś mi sie tam w roku 2020 Plus skiepścił. Zainstalowałem apkę nPerf i dzięki temu zobaczyłem jak zachowują się wszystkie sieci u mnie na wsi ;) Okazało się, że na równi Orange i Play. Mój telefon ma dwa gniazda SIM, kupiłem więc starter Orange za 5 zł i to mi wystarczyło na 2 tygodnie wakacji.

Kojocisko
17-10-2020, 15:07
Niestety w brzegowych sytuacjach ważna jest umiejętność ustawienia modemu. Funkcje wyboru pasam, reguły przełączania, itp.
Ja mam firmę od lat ustawioną na Play (nasz klient) > 40 kart SIM i wszędzie i zawsze działa. Wiele zależy też od modemu, a czasem anteny.
Na Tmobile złego słowa nie powiem, bo to też nasz klient :-) i wiem, że oferują dobrą usługę.

BTW - Play ma juz od dawna sporo swoich nadajników, a umowy wewnętrznego roamingu działają ciut inczej niż napisano to wyżej.
A w domu, to jednak warto mieć minimum kabel miedziany, nawet jeśli wychodzi drożej. W czasach pracy zdalnej ciągle zachwycam się światłowodem na swojej wiosce (ja i córka non stop siedzimy na wideo, a żona jest grafikiem i przesyła raczej ciężkie pliki na serwery klienta).

spiritus
17-10-2020, 17:48
Wiem, że kabel lepszy ale niestety na obecnym etapie życia to się nie sprawdzi bo nie mam stałego lokum i równie dobrze za miesiąc czy trzy mogę się przeprowadzać gdzieś. Do tego częste wyjazdy w różne rejony Polski... stąd decyzja na mobilny.

jurkarol
17-10-2020, 19:24
Mam T-Mobile internet domowy od lat, teraz bardzo mi chcą dać światłowód ale nie chcę kabli, bo koniec z mobilnościa. i tak sobie ciągnę.

jo44
17-10-2020, 21:05
Też mam T-Mobile domowy od lat, ale tylko dlatego że światłowodu mi dać nie chcą. :) Nie żebym narzekał, ale chciałbym coś szybszego.
Kolega na wsi (dosłownie) ma 300 Mb, a ja, w mieście, 50 metrów od studzienki ze światłowodem doprosić się nie mogę... :(
Jak za komuny z telefonem...

Bartolini82
10-12-2020, 21:40
No to dzisiaj zmieniłem zdanie o T-Mobile. Banda chu...ów i krętaczy, bo czuję się po prostu oszukany przez nich. Mam Magentę L, biznes. Od ponad roku, na każdym kroku powtarzali, że nie ma limitów. No i w sumie nie było. Natomiast dzisiaj mi przycięli transfer. Obecnie mam 0,47Mbit/s !!! Jak zadzwoniłem do nich na infolinię to radośnie powiedzieli, że mam pecha, bo łączę się z nadajnikiem, który jest mocno obłożony, więc musieli nałożyć ograniczenia transferu... Noż k...a mać! Fajna oferta no limit. Szkoda, że cwaniaczki nigdy nigdzie nie mówili, że tak może być. Oczywiście dzisiaj usłyszałem, że przecież to jest w jakimś tam regulaminie.... Ręce opadają. Każdy tylko patrzy jak drugiego wydymać.
Doradzili aby ew. przełożyć kartę SIM z jednego z telefonów bo tam nie przycięli transferu, więc dalej można śmigać na full. Tylko co z tego, skoro 1 numer będzie nieaktywny do rozmów.
Więc mnie już na przedłużenie umowy nie namówią. A postaram się jeszcze z ich winy rozwiązać obecną, choć podobno może to być trudne, właśnie przez to, że się gdzieś tam w regulaminie (a nie nawet w umowie) zabezpieczyli...

spiritus
10-12-2020, 22:09
No to dzisiaj zmieniłem zdanie o T-Mobile. Banda chu...ów i krętaczy, bo czuję się po prostu oszukany przez nich. Mam Magentę L, biznes. Od ponad roku, na każdym kroku powtarzali, że nie ma limitów. No i w sumie nie było. Natomiast dzisiaj mi przycięli transfer. Obecnie mam 0,47Mbit/s !!! Jak zadzwoniłem do nich na infolinię to radośnie powiedzieli, że mam pecha, bo łączę się z nadajnikiem, który jest mocno obłożony, więc musieli nałożyć ograniczenia transferu... Noż k...a mać! Fajna oferta no limit. Szkoda, że cwaniaczki nigdy nigdzie nie mówili, że tak może być. Oczywiście dzisiaj usłyszałem, że przecież to jest w jakimś tam regulaminie.... Ręce opadają. Każdy tylko patrzy jak drugiego wydymać.
Doradzili aby ew. przełożyć kartę SIM z jednego z telefonów bo tam nie przycięli transferu, więc dalej można śmigać na full. Tylko co z tego, skoro 1 numer będzie nieaktywny do rozmów.
Więc mnie już na przedłużenie umowy nie namówią. A postaram się jeszcze z ich winy rozwiązać obecną, choć podobno może to być trudne, właśnie przez to, że się gdzieś tam w regulaminie (a nie nawet w umowie) zabezpieczyli...

No to widzę, że historia taka sama jak z playem ;)

Bartolini82
10-12-2020, 22:16
spiritus, mnie tutaj szlag trafia, bo nikt nie powiedział o czymś takim jak podpisywałem umowę czy przenosiłem numery. A teraz udają, że taki zapis w regulaminie był, ale nie praktykowali go. Nagle teraz przez zdalne nauczanie go aktywowali. Tylko k..a zdalne już było od marca, a jaja z transferem są mniej więcej od października. Bo jest tak, że wszystko śmiga aż miło, a nagle jeb, nawet strony ciężko otworzyć. Napisałem już im maila, że mają przywrócić transfer, albo wypowiem umowę z ich winy. Ciekawe co odpiszą. Wystarczyłoby aby uprzedzali o czymś takim. Wtedy ok. A nie ściema na okrągło, że nie masz limitów ani na necie, ani na telefonach, a nagle zonk. Ale kasę to normalną wezmą na fakturze. Zresztą, powiedziałem im. Mi nie chodzi o kasę, bo takiego syfu jaki dzisiaj od wieczora mam, to ja nawet za darmo od nich nie chcę. Wolę zapłacić więcej, ale mieć jakość. Bo po to przechodziłem do nich. Jeszcze się k..a reklamują, "to jest nonsens". Ja p...ę. Dokładnie, to jest nonsens aby wycinać ludziom takie numery.
Koleś na infolinii mi nawet powiedział, że mają klientów, którzy zużywają po 700GB miesięcznie i nie mają nic przycięte. Ja mam pecha, bo tam gdzie mieszkam jest obłożony nadajnik, z którym się łączę i dlatego przycinają transfer. Tylko jak można go przyciąć z 30-40Mbit do 0,47 :/ Przecież ledwo się strony ładują.

spiritus
10-12-2020, 22:30
No to ja miałem tak z playem i zasięgiem przy granicy na wschodzie gdzie pracowałem.

Początkiem roku odłączyli się od nadajników plusa bo będą swoje stawiać. Zasięgu w robocie nic... nigdzie. Część osób zakończyło z playem i zerwali umowę... mnie trzymała trochę inna. Za nic w świecie (z ich winy) nie mogłem zerwać umowy... znaczy mogłem, gdybym 500zł kary zapłacił xD
Wydzwaniam i mówię, że z ich winy nie mam zasięgu w pracy... ale teraz pan ma, więc wszystko działa, nie widzę podstaw do zrywania umowy. I tak się z koniem kopałem do czerwca. Wtedy szczęśliwy, że umowa się kończy oznajmiono mi, że mamuśka przedłużyła sobie umowę ze starszym bo mieliśmy trzy numery w pakiecie na firmę (nawet korzystne to było). Dzwonię, że zrywam umowę... ok, proszę zapłacić 1200 zł kary za zerwanie umowy. Jaka kara za zerwanie przedłużonej umowy? No by ich czort... Na szczęście od czerwca nadajniki postawili i zasięg był całkiem spoko. Od września jestem w Warszawie i w sumie to mi już wisi, że mam z nimi umowę.

jurkarol
10-12-2020, 22:51
T-Mobile oferuje internet bez limitu w telefonie, tylko faktycznie używalny jest do np. 20GB zależnie od abonamentu, potem zwalnia do ślimaczego.
Chyba każdy operator daje gorsze warunki na przedłużenie... często przeniesienie numeru daje lepsze warunki na czas unowy. Więc wolę pozostać z tym co mam.

Bartolini82
10-12-2020, 22:58
T-Mobile oferuje internet bez limitu w telefonie, tylko faktycznie używalny jest do np. 20GB zależnie od abonamentu, potem zwalnia do ślimaczego.
W Magenta L jest nielimitowany, zarówno w routerze, jak i telefonie. Tylko jak widać, wystarczy, że jest obłożenie nadajnika i sobie przycinają kiedy chcą. Więc to taka ściema. Sami mi doradzili przełożyć kartę z telefonu do routera i jechać dalej. Choć powiedzieli, że jak wyczają, że np. 100 czy 200GB poszło w ten sposób, to też przytną. Jak dla mnie to ch..j nie zasady. Bo wychodzi na to, że robią co chcą i kiedy chcą. Poczekam co mi odpiszą, a później puszczę pisemko do UKE. Niech im zafundują porządną kontrolę i weryfikację tego co robią. UOKiK też ciekawe czy nie będzie zainteresowany takim postępowaniem, które tak naprawdę nie ma jasno określonych zasad i jak pisałem, robią co chcą i kiedy chcą, bo to oni decydują kiedy ich zdaniem jest obłożony nadajnik i kiedy tną transfer. Parodia normalnie.

Ligo
10-12-2020, 23:13
Bo wychodzi na to, że robią co chcą i kiedy chcą.
To taka firma jest, za wodą robią to samo.
Pożegnałem się z nimi już dawno temu i bez żalu.

spiritus
10-12-2020, 23:55
W Magenta L jest nielimitowany, zarówno w routerze, jak i telefonie. Tylko jak widać, wystarczy, że jest obłożenie nadajnika i sobie przycinają kiedy chcą. Więc to taka ściema. Sami mi doradzili przełożyć kartę z telefonu do routera i jechać dalej. Choć powiedzieli, że jak wyczają, że np. 100 czy 200GB poszło w ten sposób, to też przytną. Jak dla mnie to ch..j nie zasady. Bo wychodzi na to, że robią co chcą i kiedy chcą. Poczekam co mi odpiszą, a później puszczę pisemko do UKE. Niech im zafundują porządną kontrolę i weryfikację tego co robią. UOKiK też ciekawe czy nie będzie zainteresowany takim postępowaniem, które tak naprawdę nie ma jasno określonych zasad i jak pisałem, robią co chcą i kiedy chcą, bo to oni decydują kiedy ich zdaniem jest obłożony nadajnik i kiedy tną transfer. Parodia normalnie.

Wrzucaj screeny maili. Chetnie poczytam co pisales i co oni odpisuja.

ASAHI
24-12-2020, 23:30
Ja obecnie, po byciu abonentem Ery od 1998r pożegnałem obecne Tmobile. Niestety potraktowali mnie dość mocno z buta i przeszedłem do konkurencji.

ksh
24-12-2020, 23:57
Najgorsze jest że najczęściej operatorzy mobilni nie mają zainteresowania utrzymaniem klienta co jest dziwne ale jeśli ich cały marketing opiera się na "nowych klientach" to już nie dziwi że kręci się to właściwie na zasadzie cichej zmowy.

jurkarol
25-12-2020, 12:15
Ja obecnie, po byciu abonentem Ery od 1998r pożegnałem obecne Tmobile. Niestety potraktowali mnie dość mocno z buta i przeszedłem do konkurencji.
Ale to w każdej sieci nowi mają lepsze warunki niż przedłużający umowę. Więc za 2 lata też możesz być rozczarowany.

Bartolini82
25-12-2020, 15:16
Wrzucaj screeny maili. Chetnie poczytam co pisales i co oni odpisuja.

Jak będę miał chwilę to wrzucę. Generalnie odpisali mi, że wszystko jest zgodnie z regulaminem, gdzie niby jest taki zapis. Później nawet dzwonili do mnie aby to wyjaśnić. Podobno zapis był, ale nigdy nie praktykowany. Teraz niby z uwagi na przeciążenia, zaczęli przycinać transfer. Jednak co najdziwniejsze, nawet jeśli ja mam wyższy pakiet, ale zużyję więcej danych, to będę miał neta bardziej przyciętego niż ktoś z tańszym pakietem, ale kto zużyje mniej. Więc jak dla mnie to wszystko podpada pod nieuczciwe praktyki na rzecz klientów. Jak będzie chwilka to pójdzie ode mnie zgłoszenie do UOKiK bo to zwykłe sk...o co robią.
Jednak po moim mailu, transfer o dziwo skoczył. Generalnie tak do min. 5Mb/s, a w porywach ponad 20. Tak czy siak, dało się normalnie pracować i już takich sytuacji, że się strony nie chciały nawet ładować, nie było. Przypadek? ;)

jo44
25-12-2020, 15:42
Ale to w każdej sieci nowi mają lepsze warunki niż przedłużający umowę. Więc za 2 lata też możesz być rozczarowany.

Nie bardzo rozumiem po licho przedłużacie i zmieniacie warunki. Mam od T-Mobile Internet Domowy. Gdy zawierałem umowę był tani, w miarę szybki. bez ograniczeń.
Po 2 latach niczego nie przedłużałem, nadal mam tanio, w miarę szybko i bez ograniczeń w downloadzie. Gdybym zawierał nową umowę miałbym drożej i tylko 300GB.

Bartolini82
25-12-2020, 15:56
jo44, otóż to. Czasami lepiej zostawić umowę jaka jest. Ja tak miałem z netem w cyfrowym polsacie. Warunki jakie miałem na wcześniejszej umowie, która później się sama przedłużyła, były już kompletnie nieosiągalne nawet w najlepszej propozycji przy przedłużeniu. Więc czasami lepiej nie dać się naciągnąć cwaniaczkom z telemarketingu i korzystać na warunkach jakie się ma.

ksh
25-12-2020, 16:13
Mam to samo w orange, dwa numery już dawno po zakończeniu umowy i dzwonią z ofertą, więc pytam czy za podpisanie umowy będę miał coś taniej/więcej niż mam teraz, no i tu zawsze konsternacja bo na nowej super wypasionej ekstra świetnej umowie będzie drożej :)
Zmiana umowy ma sens jeśli się coś zmienia w usługach, coś dodaje, przenosi itd wtedy oferujący może zabronować coś z niższego cennik lub z oferty utrzymania klienta ale to nie zrobi jakaś bieda z ofertą tele.

david555
25-12-2020, 17:04
Play nie, T-M nie, orange NIE, to może Plus już trudno za tym wszystkim nadążyć. :-)

Fakt faktem, że T-M jak każdy wzorcowy Teuton, kombinuje jak koń pod górę, oczywiście do czasu, kiedy nie przekonają się że konkretnego Kowalskiego nie można prostacko rolować, ponieważ zna dróżki do rzeczników konsumentów i potrafi pisać reklamacje.
Później to już jakoś idzie, bo 4-ty rok mam umowę na mobilny internet w T-M (oczywiście po pierepałkach) i jest jak być powinno.

Bartolini82
25-12-2020, 17:11
to może Plus już trudno za tym wszystkim nadążyć. :-)

Z Plusem też trzeba uważać. Nie wiem czy to już pisałem, ale kiedyś namówili mnie telefonicznie na zmianę abonamentu bo się umowa kończyła. Miałem płacić podobną kwotę, ale net bez limitu i m.in. umowa na 24 miesiące. Na szczęście, nagrywałem tę rozmowę (oni zresztą też). Jakież było moje zdziwienie, gdy po pierwszym miesiącu nowych warunków, otrzymałem fakturę na kwotę 2x wyższą :P Wczytałem się w dokumenty, które przysłali wtedy kurierem (oczywiście aby je odebrać, trzeba podpisać przez zapoznaniem się z nimi, a biorąc umowę na firmę, nie można i tak zrezygnować w 14 czy 30 dni). No i okazało się, że faktycznie, co innego konsultant powiedział przez telefon, a co innego w umowie. Abonament wyższy, internet jednak limitowany do 12GB miesięcznie, a umowa zamiast 24 miesiące to 36 :P
Złożyłem reklamację i bez problemu ją uznali, ale argumentując, że to niby "wyjątek" bo przecież mogłem przy kurierze przeczytać warunki umowy. Jasne, kilkanaście stron i do tego podpisanych przed ich odbiorem i otwarciem...
Trzeba więc z każdym uważać. Warunki najlepiej wymusić wcześniej na maila, spokojnie się zapoznać. Z Canal+ też mnie ostatnio chcieli w konia zrobić. Miałem przedłużyć umowę zmieniając pakiet na wyższy. Umowa na 15 miesięcy. Konsultanta wyraźnie zapytałem czy od teraz. Potwierdził. A po tym jak przysłali dokumenty okazało się, że 15 miesięcy od chwili zakończenia obecnej umowy... Na sczęście bez problemu uznali reklamację po odsłuchaniu rozmowy z konsultantem. Więc naprawdę. Notujcie nazwiska konsultantów, daty rozmów itp. Bo jak widać każdy wszędzie kombinuje i w skali kraju takich wyrolowanych osób są podejrzewam naprawdę spore ilości.

ksh
25-12-2020, 17:26
Polecam mimo obecnej sytuacji załatwiać w salonach i to tych dużych bezpośrednio związanych z danym operatorem ponieważ kierownik/manager może decydować o przejściu na niższy cennik/ofertę, czego nie mogą robić zdalnie.
Popracowałem kilka lat z orange i play, bywało sie przy okazji na ich szkoleniach, musiałem poznać ogólnie ich materiały do oferowania umów itd.

Za to nie mogę zrozumieć tych wałów jakie robią na ratach np w euro rtv i na obowiązkowym ubezpieczeniu rat ale to inny temat :)

Bartolini82
25-12-2020, 17:41
koesh, z rabatami czasami fakt, w salonie coś tam mogą nieraz więcej (ale nie zawsze bo mi np. ostatnio jak przenosiłem numery to lepiej się opłacało przez infolinię bo np. w punkcie proponowali rabat 5zł/miesiąc, a na infolinii dali co prawda pełen abonament, bez rabatu, ale pierwsze ileś tam miesięcy gratis, co już się lepiej opłacało, a do tego przy przeniesieniu 2 numerów nie policzyli opłat aktywacyjnych, a w punkcie by były naliczone). Poza tym, na infolinii czy przez maila jest jakiś ślad warunków, a w punkcie, lipa, chyba, że sobie dyktafon włączysz :) Mnie np. za pierwszym razem w puncie zapewniali (jak zapytałem, nauczony praktykami Plusa), że nie muszę nic dezaktywować, wysyłać żadnych smsów dodatkowych i że nic nie będzie dodatkowo doliczane. Jak się później okazało, naliczyli mi przez pierwsze 2 czy 3 miechy jakieś opłaty, za rzekome korzystanie z smsów premium, gdzie nikt z niczego nie korzystał, a oni przysyłali jakieś smsy na kartę SIM wsadzoną tylko w router :/ Teraz mam jednak wszystkie premium przychodzące i wychodzące poblokowane, na wszystkich SIMach i jest spokój.

jurkarol
25-12-2020, 20:58
Polecam mimo obecnej sytuacji załatwiać w salonach i to tych dużych bezpośrednio związanych z danym operatorem ponieważ kierownik/manager może decydować o przejściu na niższy cennik/ofertę, czego nie mogą robić zdalnie.
Popracowałem kilka lat z orange i play, bywało sie przy okazji na ich szkoleniach, musiałem poznać ogólnie ich materiały do oferowania umów itd.

Za to nie mogę zrozumieć tych wałów jakie robią na ratach np w euro rtv i na obowiązkowym ubezpieczeniu rat ale to inny temat :)
Moja znajoma wywalczyła w euro agd brak jakiegokolwiek ubezpieczenia rat, za sporą lodówkę. Była jakaś promocja że placa za klienta 3 raty czy coś, no ale tu kruczek że ubezpieczenie. Więc się uparła i po spokojnym namyśle anulowala umowę, wzięła zwykle raty i nie wyszło drożej.

A w salonie załatwić lepiej to racja. Poprzednio jakiś gość w T-Mobile mi tak pokombinowal 3 numery, że było na przedłużenie umowy lepiej, co nie znaczy taniej, jednak brałem dodatkowe usługi. Ale trzeba mieć głowę.

LeonardZelig
25-12-2020, 21:05
Moja znajoma wywalczyła w euro agd brak jakiegokolwiek ubezpieczenia rat
Po co walczyć skoro jest Internet? Sam miałem czasem z tym problem (zazwyczaj w jednym z okolicznych sklepów, w pozostałych jedynie sugerowano ubezpieczenie), ale niedawno kupowałem przez sieć - nikt mi niczego nie sugerował, szybka weryfikacja, bez zaświadczeń. Więc polecam.

ksh
26-12-2020, 00:01
Niestety sporo towaru nie kupisz na raty przez net, wyskoczy ci że masz z doradcą telefonicznie lub stacjonarnie i wtedy masz już inne czary mary.

spiritus
12-01-2021, 22:02
Ponarzekali na wszystko a ja dalej bez internetu xD

Weź ktoś doradz coś dobrego i niezbyt drogiego :D

jurkarol
12-01-2021, 23:17
Czy internet mobilny u jakiegoś operatora wychodzi powyżej 20Mb/s?

jo44
13-01-2021, 02:20
Domowy w T-Mobile czasami dochodzi do 60/30 Mb/s.
Przed chwilą:
47311

Schwefel
13-01-2021, 10:57
47320
Wszystko zależy od miejsca i obciążenia sieci. W Orange najlepszy wynik jak widać ale generalnie powyżej 20 w Warszawie jest zawsze. Wcześniej miałem Plusa i to była tragedia jeżeli chodzi o miejsce gdzie głównie użytkuję.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

OjTam
13-01-2021, 14:27
Play:
https://i.imgur.com/PBnXKRx.png
Zadupie na Pdk. ;)

jurkarol
14-01-2021, 00:04
Ostatnio mi w T-Mobile jeden konsultant mówił że oferuja 300Mbps, dopytalem potem innej konsultantki, to rzekła że nie oferuja więcej niż 20Mbps, i że wyższe prędkości to na światłowodzie, o czym mi nie powiedział ten kolega.
Jednak zastrzegła, że można gdzieś tam, czy owam znaleźć miejsca z prędkością powyżej 20Mb... Więc w końcu ograniczają czy nie?

jurkarol
30-01-2021, 18:58
Właśnie dziś po raz pierwszy w życiu chyba nie wytrzymalem w rozmowie z konsultantem T-Mobile wyjątkowo głupi był.
Dzwoniłem w sprawie niewydolnego rutera zte niedawno kupionego. Ta sama karta w ruterze Huawei dawała nawet chwilami 40Mbps, w mobilnym kieszonkowym do 20, a w tym super duper ledwo do 15Mb dobija, w tych samych punktach.

Konsultant usilnie mnie pytał dlaczego nie chcę światłowodu, ja go nawracalem na właściwe tory a ten swoje.wyjatkowo namolnie. Mówiłem jak do tępaka, czy rozumie, zostawmy światłowod proszę pana, nie o to pytam,
a ten swoje.wiec rzuciłem - widzę ze nie trafia do pana.. ale mnie trafia. Ten dalej te samą melodię. Więcej nie znioslem i rzuciłem - nosz kur..mać! Usłyszałem, że tak to nie... I się rozłączylem.
Kolejny agent zrozumial o co mi chodzi i tylko raz zaproponował światłowód, i pogadaliśmy na temat.
Może mogłem wykładać temu tepemu cierpliwie że pytam o co innego, bez tłumaczenia się, dlaczego nie chcę światłowodu, uczyć go, ale nie dało się.

jurkarol
30-01-2021, 19:07
Domowy w T-Mobile czasami dochodzi do 60/30 Mb/s.
Przed chwilą:
47311
A jaki masz router?

spiritus
30-01-2021, 19:28
Właśnie dziś po raz pierwszy w życiu chyba nie wytrzymalem w rozmowie z konsultantem T-Mobile wyjątkowo głupi był.
Dzwoniłem w sprawie niewydolnego rutera zte niedawno kupionego. Ta sama karta w ruterze Huawei dawała nawet chwilami 40Mbps, w mobilnym kieszonkowym do 20, a w tym super duper ledwo do 15Mb dobija, w tych samych punktach.

Konsultant usilnie mnie pytał dlaczego nie chcę światłowodu, ja go nawracalem na właściwe tory a ten swoje.wyjatkowo namolnie. Mówiłem jak do tępaka, czy rozumie, zostawmy światłowod proszę pana, nie o to pytam,
a ten swoje.wiec rzuciłem - widzę ze nie trafia do pana.. ale mnie trafia. Ten dalej te samą melodię. Więcej nie znioslem i rzuciłem - nosz kur..mać! Usłyszałem, że tak to nie... I się rozłączylem.
Kolejny agent zrozumial o co mi chodzi i tylko raz zaproponował światłowód, i pogadaliśmy na temat.
Może mogłem wykładać temu tepemu cierpliwie że pytam o co innego, bez tłumaczenia się, dlaczego nie chcę światłowodu, uczyć go, ale nie dało się.

A nie wolałbyś światłowodu? :twisted:

Nie no, czasami idzie z nimi ogłupieć. Dzwonisz z jedną sprawą a oni twardo, że coś innego będzie lepsze.
Raz do playa poszedłem do punktu stacjonarnego i mówię, że na linii nikt mi nie może pomóc. Od trzech miesięcy w pracy bez zasięgu kompletnie (początkiem roku odłączyli się od plusa a tam gdzie pracowałem to nic innego nie działało). Mówię babeczce, że chcę zerwać umowę bo to z ich winy nie mam zasięgu a nie ze swojej. Co usłyszałem? "A nie poczekałby pan jeszcze kilka miesięcy?". Nie wytrzymałem i się jej zapytałem czy jest normalna i czy siebie słyszy...

Bartolini82
30-01-2021, 19:58
Ja ostatnio jak do nich o coś dzwoniłem to też mnie namawiali na światłowód. Widocznie mają taki nakaz. U mnie tylko jest taki problem, że jeszcze jak była TP to stwierdziła, że im się kabli nie opłaca ciągnąć. Mimo, iż do mnie było ok. 100-150m do pociągnięcia od ostatniego domu, który ma kabel. Jednak, na całej tej długości są nowe domy, które się chciały przyłączyć! Bo rozumiałbym to gdyby mieli ciągnąć gdzieś przez puste pola.
No i mnie ostatnio namawiał też na przedłużenie umowy, oferując w tej samej kasie download na poziomie max. 200Mb/s. Otwarcie powiedziałem, że chyba go pogięło, bo ja już ze 3 razy składałem reklamacje z uwagi na cięcie transferu do ok.1Mb/s więc ten maksymalny 200 to niech sobie wsadzi :P Co innego gdyby dali gwarancję minimalnego chociaż te 15-20 i nigdy niżej. Jednak ostatnio nie jest źle. Teraz jak to piszę, zrobiłem z ciekawości test. Wyszedł download 50.16Mb/s, upload 5.02 co biorąc pod uwagę, że max. mogę mieć 60, a mamy sobotę wieczór, jest świetnym wynikiem.

jo44
30-01-2021, 21:06
A jaki masz router?

Huawei B525s.

jurkarol
30-01-2021, 21:28
Huawei B525s.
Też mam ten. I lata na nim bardzo dobrze. Ten zte spróbuję reklamować

d90
31-01-2021, 11:59
Mam internetowy nju.
Od bardzo dawna.
Karta w telefonie, połączone z kilkoma urządzeniami.
Dzieci lekcje robią. Grają. Filmy, YouTube, Netflix.
Ja całe dni słucham online wszystkiego.
Działa jak złoto.
Cena - 30 PLN za miesiąc (umowa do zerwania z miesięcznym okresem wypowiedzenia, jeśli kto zechce).

Ps.
Acha.
Karta działa także w Europie. Bez problemu Berlin, Wiedeń, Praga, Litwa. Brat cioteczny kiedyś mi polecił, gdy byłem w sumie zadowolony z Play. Jak się okazuje nie ma porównania :)

spiritus
31-01-2021, 12:20
d90 a jaki pakiet jest za te 30pln?
Jest ograniczenie w GB? Jeżeli tak i się je przekroczy to prędkość spada czy nie ma wtedy internetu?

EDIT:
Dobra, doczytałem co i jak. Spoko oferta ale 40GB przez te pół roku to dla mnie trochę za mało niestety :/

Bartolini82
31-01-2021, 13:11
Mam internetowy nju.
Dzieci lekcje robią. Grają. Filmy, YouTube, Netflix.
Ja całe dni słucham online wszystkiego.
Działa jak złoto.

d90 a jaki pakiet jest za te 30pln?
Spoko oferta ale 40GB przez te pół roku to dla mnie trochę za mało niestety :/

To ja nie wyobrażam sobie jak można 40GB używać przez pół roku, korzystając z wszystkiego co powyżej :D:D Jakoś w to nie wierzę.
U mnie średnio idzie ok. 150GB miesięcznie!!! Bez ściągania jakichś dużych plików. Po prostu jak wyżej, lekcje online, a muzyka z YT. Jeszcze zanim grałem online. Teraz pewnie będzie grubo ponad 200. Nie oglądam Netflixa itp. Więc nie chce mi się wierzyć, że komuś na to wszystko wystarcza 40GB na 6 miechów.

d90
01-02-2021, 10:47
40 było na początku chyba. A to ponad dwa lata temu :)
Po wykorzystaniu prędkości spadają, ale nie ma tragedii. Wszystko działa jak należy.

Po kolejnych miesiącach wszystko rośnie a z 40 robi się więcej. Początek był taki, że miałem kartę jako drugą w telefonie. Cały czas trzymałem też Play, na wszelki wypadek. Teraz Play mam również, ale po prostu ludzie numer mają, więc niech siedzi. Jeśli już dzwonię, to i tak z nju. A mało dzwonię, raczej do mnie dzwonią.

Nju u mnie się sprawdza. Z netu całe dni korzystam. W pracy non stop audycji słucham tzn YouTube ( w Realu, MN itd). Wakacje i wyjazdy bez problemu. Więc jestem zadowolony. Wspomniane filmy bez ograniczeń również. Nie tylko u mnie, ale u dzieci także z tego numeru. Informacje o wykorzystaniu przychodzą oczywiście, ale nie ma to większego wpływu na codzienne działanie.
Chcesz, spróbuj. Dla mnie jest spoko.

I NIE MA abonamentu !!!
Więc telefon wybieram i kupuję sobie sam :) kiedy chcę :)

Nijak się to ma co prawda do tego co jest np w UK, no ale jednak działa. Hot spot też włączony conajmniej pół dnia codziennie. Więc teges majonez...

spiritus
01-02-2021, 19:28
Wszystko spoko tylko te 40GB przez pierwsze pół roku to masakra...
Byłem w plusie dzisiaj. Zaoferowali LTE 90GB za 40zl/msc. Chyba mi to powinno wystarczyc. Malo kiedy potrafiłem wykorzystać 100 GB w miesiąc.
Jest też ewentualnie oferta 120GB za 50zl... lub 200 za 70. Jednak ta pierwsza myślę, że będzie ok.

Ewentualnia orange.
60 zł miesięcznie (lub 70 jak się nie wyrazi zgód marketingowych). 200 GB internetu w strefie do 500m i 50GB poza strefą. Raz w miesiącu można zmienić strefę za 10 zl.

jurkarol
06-02-2021, 19:46
Na komórce - w centrum Krakowa jakieś 2 km od rynku, w mieszkaniu, dość nowe bloki

48184
W innym pokoju już tylko 30-40Mb

Zbyszek
06-02-2021, 21:13
Chciałbym mieć takie pobieranie jakie Ty masz wysyłanie. :razz:

jurkarol
06-02-2021, 22:25
Chciałbym mieć takie pobieranie jakie Ty masz wysyłanie. :razz:
Ja nie wiem co za czary, to u siostry.
U siebie ok 5 km od centrum, pobieranie na komórce wyszło mi teraz trochę ponad 35Mb/s
W mroźne dni fale radiowe lepiej idą

spiritus
07-02-2021, 15:43
Końcem końców postawiłem na plusa.
Zobaczymy ;)