Zobacz pełną wersję : D750 Err Mup
Witam,
Kupiłem używkę w/w modelu i w jednym trybie Mup pojawia się na wyświetlaczu Err.
Po pierwszym naciśnięciu spustu czyli jak podnosi lustro piszę Err, wciskam 2 raz robi zdjęcie i znika.
Na wszystkich innych jest ok, w instrukcji i necie nie mogę doczytać czy to jest normalny kmunikat jak lustro jest podniesione, choć w to wątpię.
Migawka pada?
- - - - kolejny post - - - - - -
Aktualizacja --> zmieniłem barerię i to nie występuje > co jest grane?
Po pierwszym naciśnięciu Mup migawka jeszcze nie pracuje, podnosi się tylko lustro. Widać bateria nie daje tyle energii, żeby podnieść lustro. Miałem kiedyś podobny problem z baterią w D80 od klienta. Na jego baterii waliła błędami, na oryginalnej nie.
Muszę siąść do tej instrukcji tylko że mam cyrk w robocie . Ale tzn że błąd Err dotyczy nie tylko migawki ale różnych innych bolączek?
Err to ogólny błąd sekwencji napędu. Może dotyczyć migawki, lustra, przysłony itp.
Kupiłem do puszki lampkę SB 700 i mam problem.
Gdy ustawiam w body tryb CMD do sterowania zewnętrzną lampą to wbudowaną ustawiam na --, by w ogóle nie dawała błysku tylko sterowała zdalnie SB.
SB się uruchamia ale wbudowana też. Czy jest jakaś opcją jeszcze w menu czy raczej jest jakiś problem ?
madebyzosiek
25-10-2020, 00:43
Kupiłem do puszki lampkę SB 700 i mam problem.
Gdy ustawiam w body tryb CMD do sterowania zewnętrzną lampą to wbudowaną ustawiam na --, by w ogóle nie dawała błysku tylko sterowała zdalnie SB.
SB się uruchamia ale wbudowana też. Czy jest jakaś opcją jeszcze w menu czy raczej jest jakiś problem ?
CLS Nikona steruje lampami za pomocą błysku, więc musi błysnąć wbudowana, żeby błysnąć mogła zdalna. Ale ten błysk nie ma wpływu na zdjęcie. Ot taka dziwność Nikona. Inny sposób do dowolne wyzwalacze radiowe z TTLem.
A jak ma sterować nie błyskając ?....sterowanie lampami odbywa się właśnie poprzez błysk. Można najwyżej ustawić by nie lampa wbudowana nie brała udziału w ekspozycji.
CLS Nikona steruje lampami za pomocą błysku, więc musi błysnąć wbudowana, żeby błysnąć mogła zdalna. Ale ten błysk nie ma wpływu na zdjęcie. Ot taka dziwność Nikona. Inny sposób do dowolne wyzwalacze radiowe z TTLem.
No niby tak, ale w opcjach CLS jest właśnie wybór dla wbudowanej oprócz M i TTL właśnie "--", co dla mnie by oznaczało że nie ma brać udziału w ekspozycji a bierze. Wydaję mi że to chyba nie mam tak wyglądać, myślałem że to ma być sterowane za pomocą przedbłysku czy coś.
madebyzosiek
25-10-2020, 09:58
Nie bierze, tylko wyzwala inne lampy. Nikon tylko tak wyzwala lampy, chyba że mówimy o D500/D850/D5/D6 z odpowiednim urządząnkiem i SB5000.
no właśnie tłumaczę że moja bierze, czyli tak jak myślałem chyba serwis
Mimo ustawienia by lampa nie brała udziału w ekspozycji zawsze można było dojrzeć błysk lampy np. na powierzchniach lustrzanych, szkle. Tak było we wszystkich body które miałem i mam. By tego uniknąc Nikon nawet ma w sprzedaży taki patent. https://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-sg-3ir-filtr.html
Dopiero użycie tego panela pozwoliło mi na całkowite wyeliminowanie (prawie :) odbitego błysku w szkle. Mz. wysyłka di serwisu nic nie , taka już uroda tego CLS-u. Ale nic nie jest idealne.
Dzięki ZEN! już wszystko jasne. Trochę drogawo za kawałek plastiku, może można coś DIY wykombinować, muszę potestować, bo ciekawe jak to przepuszcze sygnał do wyzwolenia zdalnego lampy, bo jak wczoraj przysłoniłem ręką to nie dało się uruchomić zdalnie. Dzięki PZDR
Dzięki ZEN! już wszystko jasne. Trochę drogawo za kawałek plastiku, może można coś DIY wykombinować, muszę potestować, bo ciekawe jak to przepuszcze sygnał do wyzwolenia zdalnego lampy, bo jak wczoraj przysłoniłem ręką to nie dało się uruchomić zdalnie. Dzięki PZDR
Jak chcesz zobaczyć drogo za kawałek plastiku to popatrz na ceny filtrów połówkowych :) Ten plastik działa zdecydowanie lepiej niż ręka.
JA do posiadanej lampy SB-900 dokupiłem dwie SB-800 za niewielkie pieniądze. Wszytskie można używać i w trybie master jaki i remote. Sterowanie za pomocą SB-800,900 jest o niebo lepsze niż wbudowaną i ma dużo większy zasięg. Dodatkową zaletą jest to że nie jestem zmuszony do kierowania światła lampy na wprost. Posiadam również wyzwalacz Quadralite X+ wraz z odbiornikami. Niestety ...co prawda da się tym pracować ale system CLS oparty na lampach SB jest o wiele precyzyjniejszy.