PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia w słabym świetle

mocnyvito
13-10-2020, 21:15
musze sie przyznać , że mam problem z robieniem zdjęć o zmroku
nie wiem jak to ugryźć , zacząłem od kupna bardzo jasnego obiektywu (1,8) , ale gdy już słońce zajdzie to strzelam nomen oomen po omacku , dziura wiadomo najszersza , ale jak daje za dłuzi czas , zdjecia sa poruszone , za duze iso psuje jakość...

są tu na forum jakies tutoriale fajne ?

poste
13-10-2020, 21:19
A co fotografujesz po ciemku?

mocnyvito
13-10-2020, 21:36
np w sobote na takiej wycieczce offroadowej , na koniec było ognisko , wrzucam 3 zdjecia z tegoż ogniska , każde inne nastawy , sam juz nie pamietam nawet który jaki

44111
44112
44113
robione w zasadzie jedno po drugim , czyli warunki te same, juz było po zmroku tzn calkiem ciemno , a może po prostu należy pogodić sie z tym że nawet 1,8 nie zrobi z nocy dnia ?

z lampą to już wychodzi dokumentna ****nia

TOP67
13-10-2020, 21:55
Oczywiście, że nie zrobi. Między 1.8 a 3.5, które masz w kitowym obiektywie jest tylko 2EV różnicy (czyli 4 razy więcej światła). To pozwala na obniżenie ISO z 400 na 100 lub z 3200 na 800. Ale w takich warunkach nawet 6400 może być mało. Do tego przy wysokim ISO nie tylko pojawiają się szumy, ale siada też dynamika i pojawiają się kolorowe placki.

Jacek_Z
13-10-2020, 22:02
Iskry są ostro wyrysowane, może AF trafiał gdzie chce (masz pojedynczy punkt, czy aparat robi co chce, a nie to co ty chcesz?)
Jak jest ciemno, a na zdjęciu jest ogień to czego oczekujesz? Zrobisz jaśniejsze zdjęcia to mocno przepalisz ogień.
Ustaw aparat tak by robił RAW 14 bitowy i wyciągaj cienie w obróbce.

poste
13-10-2020, 22:59
Po pierwsze to musisz trafić ostrością tam gdzie chcesz, czyli jak sądzę w ludzi. Na tych zdjęciach af ustawił się na płomienie z ogniska jako najbardziej kontrastowe. Potem trzeba popracować nad obróbką. To dosyć trudna scena bo spora jest rozpiętość tonalna. Tym niemniej obróbką można na pewno uzyskać lepszy rezultat.

TOP67
14-10-2020, 08:23
Ustaw aparat tak by robił RAW 14 bitowy i wyciągaj cienie w obróbce.

D3100 ma RAW 12 bit

mocnyvito
14-10-2020, 09:06
pomiar swiatla mam punktowy, af centralny , celowalem chyba w ognisko , ogolnie jedyna zamierzona rzecz na tych zdjeciach to ten efekt "płynacych" iskier (dluzszy czas) na ostatnim

ale to byl przyklad , portety wieczorne tez slabe mi wychodza , pozniej wrzuce , jade dziecko zawiesc

Krzysztofh
14-10-2020, 09:48
Trudny temat, jeżeli chce się połączyć ciekawy efekt iskier, czy np jadących samochodów po zmroku z sylwetkami ludzi w tym samym kadrze. I do tego chce się mieć ostre postacie na zdjęciu. Do tego duża rozpiętość tonalna akurat na tych przykładach.

Kojocisko
14-10-2020, 10:14
To jest klasyczna sytuacja, kiedy warto użyć lampy błyskowej.
Tu masz przykłady:
https://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Oboz_Zegrze_2013/Ognisko/slides/IMG_8715.html
https://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Oboz_Zegrze_2013/Ognisko/slides/IMG_8750.html

mocnyvito
14-10-2020, 16:12
zdjecia z lampa mi sie niezbyt podobaja , bo za bardzo kontrastują pierwszy plan z tłem

no ale to ognisko to juz byla taka prawie noc, natomiast juz z portretami poznym popoludniem tez mialem problem

z tego jestem zadowolony
44143

ale tu już jeszcze cień drzew doszedł i już całkiem dupa wyszła
strasznie tym iso wale na ośleo , jęsli jest na forum jakiś taki poradnik z podpowiedziami , jakie nastawy standardowo sie daje na jakie warunki , to chentie sie zapoznam
44144

TOP67
14-10-2020, 16:25
Polecam szeroki kadr https://www.szerokikadr.pl/poradnik

poste
14-10-2020, 16:30
Takich poradników jest sporo w sieci, nie koniecznie na tym forum.
Ogólnie warto jednak łapać światło bądź doświetlać, bo nie istniej coś takiego jak fotografia bez światła;)
Na 1 af trafił w kontrastowe ubranie, powinien w twarz, standardowo celuje się w oko, które jest bliżej obiektywu. Widać, że ta 50 na f1.8 mistrzem ostrości nie jest. Wszystko to można podciągnąć w obróbce i odpowiednim przeskalowaniu.
Na 2 było zwyczajnie za ciemno, trudno stwierdzić tak do końca w co trafił af. Czas 1/125s wydaje się wystarczający do statycznego portretu, pozwoli to trochę obniżyć ISO. Ale to już metodą prób i błędów, zależy od techniki, sytuacji, itd.

Jurek Ż
14-10-2020, 21:40
pomiar swiatla mam punktowy, af centralny , celowalem chyba w ognisko , ogolnie jedyna zamierzona rzecz na tych zdjeciach to ten efekt "płynacych" iskier (dluzszy czas) na ostatnim

ale to byl przyklad , portety wieczorne tez slabe mi wychodza , pozniej wrzuce , jade dziecko zawiesc
Dlaczego w takich warunkach celując w ognisko wybierasz pomiar światła punktowy?