Zobacz pełną wersję : zdjęcia w słabym świetle
mocnyvito
13-10-2020, 21:15
musze sie przyznać , że mam problem z robieniem zdjęć o zmroku
nie wiem jak to ugryźć , zacząłem od kupna bardzo jasnego obiektywu (1,8) , ale gdy już słońce zajdzie to strzelam nomen oomen po omacku , dziura wiadomo najszersza , ale jak daje za dłuzi czas , zdjecia sa poruszone , za duze iso psuje jakość...
są tu na forum jakies tutoriale fajne ?
A co fotografujesz po ciemku?
mocnyvito
13-10-2020, 21:36
np w sobote na takiej wycieczce offroadowej , na koniec było ognisko , wrzucam 3 zdjecia z tegoż ogniska , każde inne nastawy , sam juz nie pamietam nawet który jaki
44111
44112
44113
robione w zasadzie jedno po drugim , czyli warunki te same, juz było po zmroku tzn calkiem ciemno , a może po prostu należy pogodić sie z tym że nawet 1,8 nie zrobi z nocy dnia ?
z lampą to już wychodzi dokumentna ****nia
Oczywiście, że nie zrobi. Między 1.8 a 3.5, które masz w kitowym obiektywie jest tylko 2EV różnicy (czyli 4 razy więcej światła). To pozwala na obniżenie ISO z 400 na 100 lub z 3200 na 800. Ale w takich warunkach nawet 6400 może być mało. Do tego przy wysokim ISO nie tylko pojawiają się szumy, ale siada też dynamika i pojawiają się kolorowe placki.
Iskry są ostro wyrysowane, może AF trafiał gdzie chce (masz pojedynczy punkt, czy aparat robi co chce, a nie to co ty chcesz?)
Jak jest ciemno, a na zdjęciu jest ogień to czego oczekujesz? Zrobisz jaśniejsze zdjęcia to mocno przepalisz ogień.
Ustaw aparat tak by robił RAW 14 bitowy i wyciągaj cienie w obróbce.
Po pierwsze to musisz trafić ostrością tam gdzie chcesz, czyli jak sądzę w ludzi. Na tych zdjęciach af ustawił się na płomienie z ogniska jako najbardziej kontrastowe. Potem trzeba popracować nad obróbką. To dosyć trudna scena bo spora jest rozpiętość tonalna. Tym niemniej obróbką można na pewno uzyskać lepszy rezultat.
Ustaw aparat tak by robił RAW 14 bitowy i wyciągaj cienie w obróbce.
D3100 ma RAW 12 bit
mocnyvito
14-10-2020, 09:06
pomiar swiatla mam punktowy, af centralny , celowalem chyba w ognisko , ogolnie jedyna zamierzona rzecz na tych zdjeciach to ten efekt "płynacych" iskier (dluzszy czas) na ostatnim
ale to byl przyklad , portety wieczorne tez slabe mi wychodza , pozniej wrzuce , jade dziecko zawiesc
Krzysztofh
14-10-2020, 09:48
Trudny temat, jeżeli chce się połączyć ciekawy efekt iskier, czy np jadących samochodów po zmroku z sylwetkami ludzi w tym samym kadrze. I do tego chce się mieć ostre postacie na zdjęciu. Do tego duża rozpiętość tonalna akurat na tych przykładach.
Kojocisko
14-10-2020, 10:14
To jest klasyczna sytuacja, kiedy warto użyć lampy błyskowej.
Tu masz przykłady:
https://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Oboz_Zegrze_2013/Ognisko/slides/IMG_8715.html
https://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Oboz_Zegrze_2013/Ognisko/slides/IMG_8750.html
mocnyvito
14-10-2020, 16:12
zdjecia z lampa mi sie niezbyt podobaja , bo za bardzo kontrastują pierwszy plan z tłem
no ale to ognisko to juz byla taka prawie noc, natomiast juz z portretami poznym popoludniem tez mialem problem
z tego jestem zadowolony
44143
ale tu już jeszcze cień drzew doszedł i już całkiem dupa wyszła
strasznie tym iso wale na ośleo , jęsli jest na forum jakiś taki poradnik z podpowiedziami , jakie nastawy standardowo sie daje na jakie warunki , to chentie sie zapoznam
44144
Polecam szeroki kadr https://www.szerokikadr.pl/poradnik
Takich poradników jest sporo w sieci, nie koniecznie na tym forum.
Ogólnie warto jednak łapać światło bądź doświetlać, bo nie istniej coś takiego jak fotografia bez światła;)
Na 1 af trafił w kontrastowe ubranie, powinien w twarz, standardowo celuje się w oko, które jest bliżej obiektywu. Widać, że ta 50 na f1.8 mistrzem ostrości nie jest. Wszystko to można podciągnąć w obróbce i odpowiednim przeskalowaniu.
Na 2 było zwyczajnie za ciemno, trudno stwierdzić tak do końca w co trafił af. Czas 1/125s wydaje się wystarczający do statycznego portretu, pozwoli to trochę obniżyć ISO. Ale to już metodą prób i błędów, zależy od techniki, sytuacji, itd.
pomiar swiatla mam punktowy, af centralny , celowalem chyba w ognisko , ogolnie jedyna zamierzona rzecz na tych zdjeciach to ten efekt "płynacych" iskier (dluzszy czas) na ostatnim
ale to byl przyklad , portety wieczorne tez slabe mi wychodza , pozniej wrzuce , jade dziecko zawiesc
Dlaczego w takich warunkach celując w ognisko wybierasz pomiar światła punktowy?