Zobacz pełną wersję : Czy ktoś z Wrocławia lub okolic ma d850?
Bartolini82
13-10-2020, 09:11
Kilka dni temu zrodził się w mojej głowie trochę szalony pomysł zmiany aparatu na d850. Jednak chciałbym tak namacalnie sprawdzić jaka jest różnica w zdjęciach między nim, a tym co mam obecnie (d7200). Czy faktycznie różnice są takie aby wydać tak duże pieniądze.
W związku z tym, szukam kogoś kto mógłby się spotkać na chwilkę, podpiąć pod d850 np. mojego Tamrona G2, zrobić ze 2-3 fotki. Następnie ja bym zrobił ich odpowiednik swoim aparatem i na spokojnie miałbym już materiał porównawczy (który nawet z ciekawości moglibyśmy wrzucić na forum).
Ew. może ktoś ma d8550 i d7200 swoje i byłby w stanie takie coś dla mnie wykonać?
Jest tutaj ktoś kto chciałby mi pomóc w takim porównaniu?
nie możesz pobrac z netu RAWów z D850 i sobie w nich porzeźbić tyle ile chcesz ? Zobaczysz jakie możliwości ma puszka i będziesz wiedział.
Bartolini82
13-10-2020, 11:11
To nie to samo. Oglądałem już różne filmiki, dpreview itp. Jednak stwierdziłem, że skoro miałbym wydać taką kasę to wolę to faktycznie zobaczyć w bezpośredniej konfrontacji między tym co mam, a tym co bym chciał. Możliwe bowiem, że dojdę do wniosku, że nie potrzebuję jednak takiej zmiany, a może jednak będzie to WOW i zrobię sobie prezent :)
Nie chcę też zamawiać gdzieś w necie z opcją zwrotu bo różnie z tym później bywa. Za 1 czy 2 zdjęcia potrącą mi kilkaset złotych to bez sensu.
Myszowor
13-10-2020, 11:31
Przeskok jest ogromny, nie wiem nad czym się zastanawiasz, na pewno nie wykorzystasz tych 45,7 Mpix, ale radość pozostaje ;).
Bartolini82
13-10-2020, 11:35
Gdyby ten aparat kosztował tyle co d750 to bym się nie zastanawiał :D Poza tym, trzeba też mieć "twarde argumenty", namacalne, aby pokazać małżonce, że jednak warto taką kasę wydać :) Choć później nie wiem jak się tłumaczyć, że trzeba by jeszcze jakieś 1-2 szkła do tego dokupić ;)
zeberek1
13-10-2020, 13:17
U mnie to wyszło tak, że D850 w 90% zdjęć działa w trybie mRAW... Czyli plus od D750 mam prawie tylko w solidności wykonania no insystemu AF.
przemysl dokłądnie sens tego aparatu. Trzeba miec kompa który to pociagnie to jedna sprawa. Kolejną jest to, że nie widze u Ciebie szkieł które miałyby sens z tym aparatem.
To tak jakbys się wykosztował na super mercedesa i jeździł na kołach od taczki.
Odwróciłbym sprawe i kupił po prostu Nikonowskie szkła bo one zostaną. Puszki się zmieniają.
bomkallo
13-10-2020, 14:10
U mnie to wyszło tak, że D850 w 90% zdjęć działa w trybie mRAW... Czyli plus od D750 mam prawie tylko w solidności wykonania no insystemu AF.
Jeszcze fpsy o ile masz grip :) I napis:P
Co do optyki vs mpix dorzucam jak zwykle : https://www.lensrentals.com/blog/2019/10/more-ultra-high-resolution-mtf-experiments/
Naglowek: Appendix: Why Perceptual Megapixels are Stupid i nizej wzmianka "The camera basically never ‘out resolves the lens.’"
Bartolini82
13-10-2020, 14:18
przemysl dokłądnie sens tego aparatu. Trzeba miec kompa który to pociagnie to jedna sprawa. Kolejną jest to, że nie widze u Ciebie szkieł które miałyby sens z tym aparatem.
Właśnie dlatego stworzyłem ten temat :) Ciekaw jestem bowiem, tak namacalnie, czy w moim przypadku jest sens myśleć o tej zmianie. Po prostu cena d500 wydaje mi się zdecydowanie przesadzona i jak miałbym np. na niego zmieniać to wolę dołożyć nawet te 5000zł i mieć d850 i już Fx.
Z kompem problemu nie ma, a co do szkieł, zdaję sobie sprawę, że trzeba by trochę też w nie zainwestować.
Na razie jednak chętnie bym zobaczył jak dużą różnicę robiłoby lepsze body, ale na tym samym szkle. Czyli np. na tym G2.
może D750 i za reszte szkła. Bo jednak szkła maja kolosalne znaczenie.
Myszowor
13-10-2020, 14:39
Jeśli myślisz o tym: Tamronie SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD G2 to pozostań przy D7200, lepiej Ci się sprawdzi z tym szkłem (jakiś czas temu robiłem taką zmianę z Z6 przesiałem się z D7500 i posiadałem tego Tamrona, szału nie było w obrazku), ale Z6 ma 24Mp, a D850 45Mp więc może będzie inaczej ;)
zeberek1
13-10-2020, 16:26
Ja tylko wiem tyle że niemłoda juz Sigma Sport 150-600 radzi sobie na D850 całkiem spoko w całym zakresie i to nawet bez domykania. Mam, czasem coś tam cykam i zadowolony jestem.
Bartolini82
13-10-2020, 17:53
W necie można znaleźć np. to:
https://www.youtube.com/watch?v=ExFrJr786tA
https://www.youtube.com/watch?v=DfZC9cCV9fo&t=310s
https://www.youtube.com/watch?v=tsUvcEYOe0E
Tylko net to jedno, a co innego zobaczyć to na własne oczy i jeszcze porównać z tym co się ma obecnie.
No nic, mam nadzieję, że ktoś się zlituje i mi tutaj pomoże :P
może wypozyczyc puszke na 1 dzień z wypozyczalni i przestrzelać sobie na swoich szkłach w warunkach terenowych. Pewnie sprawę zamkniesz w 200 czy 300 zł i po temacie.
Bartolini82
13-10-2020, 18:13
Z tego co pogooglowałem to żadna wypożyczalnia we Wrocku nie ma tego modelu.
Na to żeby w jakimś sklepie móc go sprawdzić to już pewnie w ogóle nie ma szans?
Dobra, nie ma co tutaj robić wywodów. Ja będę gdzieś sobie szukał, a może ktoś z forum się w międzyczasie odezwie.
Oj, widzę że ciągle szukasz i zakładasz nowe wątki. Skoro rozważasz wydatek rzędu 12 tys., to może faktycznie pomyśl nad innym szkłem. Do 600 mm w tym budżecie obecnie najlepsza jest Sigma 60-600.
https://www.optyczne.pl/464.4-Test_obiektywu-Sigma_S_60-600_mm_f_4.5-6.3_DG_OS_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html
Bartolini82
13-10-2020, 22:03
Dziękuję za namiar na to szkło. W wolnej chwili poczytam test.
Wiesz, nie śpię na kasie, ale z drugiej strony, póki ew. mam okazję sprzedać za dobre pieniądze d7200 i dołożyć do czegoś LEPSZEGO, to mogę to rozważyć. Tylko jak pisałem, chcę naocznie, namacalnie, zobaczyć jaka jest różnica między tym co mam, a d850. Generalnie z głowy mi wybiliście d750 więc albo zostanę przy tym co mam, albo zafunduję sobie już sprzęt na dobrych kilka lat.
Najpierw chciałbym sobie porównać oba te body, a później podejmę ostateczną decyzję (choć na 90% wiem, że się skuszę jeśli efekt byłby zadowalający i żona nie zaprotestuje).
Szczerze, nie wiadomo ile każdy z nas pożyje. Więc co człowiekowi zostaje z tego porypanego życia. Trzeba mieć jakieś przyjemności jeśli się nie ma nałogów, którzy niektórzy traktują jak przyjemność ;) Pieniędzy do grobu nie zabierzemy, a fotki zawsze miło pooglądać, zwłaszcza jeśli komuś jest dane dożyć fajnego wieku, w dodatku w zdrowiu i pełni świadomości.
Pomijam też koronawirusa, który może jeszcze mocno namieszać w ludzkich życiach :(
Akurat Sigmy można wypożyczyć we Wrocławiu http://sigma-foto.pl/wyprobuj-wypozycz-wybierz/
Natomiast używany D850 jest do kupienia w Interfoto. https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=394033&id=21
Jak kupisz używany, to bez problemu powinni przyjąć zwrot. Kilka klatek już nie stanowi różnicy.
zeberek1
14-10-2020, 09:34
A ja sie tylko zastanawiam dlaczego jeszcze do tej pory nikt nie napisał tutaj wprost i odważnie: D850 nie da koledze Bartolini82 lepszych zdjęć niż te co robi mając D7200?! Nie tędy droga niestety. Dobra książka o fotografowaniu przyrody się tu kłania w pierwszej kolejności. A potem dużo, dużo, dużo czasu i bezmiar cierpliwości w terenie! Życzę powodzenia.
44117
Sigma Sport 150-600 i D700. Dało się... ;-)
Rafał_Sz
14-10-2020, 09:56
A ja sie tylko zastanawiam dlaczego jeszcze do tej pory nikt nie napisał tutaj wprost i odważnie: D850 nie da koledze @Bartolini82 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=83015) lepszych zdjęć
Bo to nie o tym watek?
A ja sie tylko zastanawiam dlaczego jeszcze do tej pory nikt nie napisał tutaj wprost i odważnie: D850 nie da koledze Bartolini82 lepszych zdjęć niż te co robi mając D7200?! Nie tędy droga niestety. Dobra książka o fotografowaniu przyrody się tu kłania w pierwszej kolejności. A potem dużo, dużo, dużo czasu i bezmiar cierpliwości w terenie! Życzę powodzenia.
Sigma Sport 150-600 i D700. Dało się... ;-)
inna sprawa jest to że tą fotografie przyrody wymysliłes Ty :) - autor ani słowa o tym nie wspomniał. Posiadanie długiego szkła nie robi z nikogo fotografa przyrody.
jak ktos chce to nch kupi nawet d6. coz nam do tego. a podobno jak juz cos te lepiej płakac w ferrari niz daci logan :)
Autor pisał w poprzednich wątkach. Ptaki, zwierzaki i samoloty.
zeberek1
14-10-2020, 10:45
Tak to tez racja kokego stock . niemniej jednak skądinad wiem do jakich celów autor tego wątku planuje wykorzystywać wymarzone D850. Stąd też si3 konkrwtnie do tego odnoszę. No ale fakt osoba postronna może tego nie wiedzieć a ja nie wyjasniłem. Mea culpa!
Bartolini82
14-10-2020, 10:56
Ostatnio mam fazę na przyrodę, to fakt. Nigdy nie lubiłem fotografować ludzi. Jednak na pewno nie chcę wybrać aparatu TYLKO pod kątem przyrody, który gdybym chciał się rozwijać, za bardzo by mnie ograniczał. Nigdy nie wiemy co nam w życiu pisane :)
No nic, na razie napisałem do sklepu, który podesłał mi TOP67. Jest szansa, że coś z nimi podziałam :)
Tak to tez racja kokego stock . niemniej jednak skądinad wiem do jakich celów autor tego wątku planuje wykorzystywać wymarzone D850. Stąd też si3 konkrwtnie do tego odnoszę. No ale fakt osoba postronna może tego nie wiedzieć a ja nie wyjasniłem. Mea culpa!
aaa - czyli potejemnie debatowaliście :D :D hehehe
Co prawda nie zajmuję się ptakami, ale fotka z D850 i Nikkor 70-200 2,8 VRII.
44119
Bartolini82
14-10-2020, 11:22
aaa - czyli potejemnie debatowaliście :D :D hehehe
Ja z zeberkiem polubiliśmy się już dość dawno temu na tym forum :) Przy okazji innej sprawy :D
Bartolini82
15-10-2020, 14:26
Dzisiaj dostałem fotki porównawcze z 2 obiektywów. Co prawda zamiast d7200 zdjęcia są z d7000 (wiadomo, jeszcze trochę gorsza jakość niż 7200), ale różnica między nim a d850 to po prostu przepaść.
Jak będę miał chwilkę to wrzucam tutaj te fotki.
Przy okazji porównano mi Tamrona 150-600 G2, którego mam, z Sigmą sport 60-600, którą polecił TOP67. Powiem, że jest różnica, oczywiście na korzyść Sigmy. Założę osobny wątek aby pokazać różnice w tych obiektywach.
bomkallo
15-10-2020, 15:18
Najsmutniejsze jest to, ze do tej pory nie widzialem odpowiednich sampli z aktualnego setu, tj. 150-600 + d7200, ktore mialyby na celu wyodrebnienie maksymalnych mozliwosci tego szkla na roznych ogniskowych. Mam na mysli testy na normalnych czasach migawki oraz statycznych celach, ktore posiadaja duze i drobne detale. Majac w zestawie nikkora 50 1.8 mozna uzyc go jako punktu odniesienia, tj. okreslanie lpmm obrazka droga porownania :)
Niestety, to raczej poszukiwanie wymowki na zakup fx'a. Osobiscie polecam, szczegolnie w tym przypadku, nie bedziesz juz mial pola na badanie obrazkow pomiedzy systemami i nagle dotrze do ciebie ile do zdjecia wnosza tematy niezwiazane ze sprzetem (tez tak mialem :)). Na plus dochodzi fakt, ze nie trzeba wszystkiego mnozyc przez 1.5, no poza cena x3.
Co do d850, puszka fajna, ale ja bym wolal d750 + 70-200 vr ii lub FL'a. Jezeli taki zestaw nie sprawi, ze polubisz swoje zdjecia to albo problem nadal tkwi w technice albo nie lubisz plastyki nikona:P O dluzszych ogniskowych i ciemniejszych szklach ciezko mi sie wypowiedziec, bo to inny kat widzenia, inna perspektywa, inne swiatlo, czyli duzo rzeczy, ktore moga odmienic postrzeganie zdjecia.
PS: przepasc to widac po zwyklym samplu z dpreview miedzy d4s a d750 po exporcie, 24mpix do 48 to juz mniej zauwazalna dysproporcja.
Najsmutniejsze jest to, ze do tej pory nie widzialem odpowiednich sampli z aktualnego setu, tj. 150-600 + d7200, ktore mialyby na celu wyodrebnienie maksymalnych mozliwosci tego szkla na roznych ogniskowych. Mam na mysli testy na normalnych czasach migawki oraz statycznych celach, ktore posiadaja duze i drobne detale.
Przecież jest pełno takich zdjęć
http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=13525&camera=2005&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3
Bartolini82
15-10-2020, 17:56
Najsmutniejsze jest to, ze do tej pory nie widzialem odpowiednich sampli z aktualnego setu, tj. 150-600 + d7200, ktore mialyby na celu wyodrebnienie maksymalnych mozliwosci tego szkla na roznych ogniskowych. Mam na mysli testy na normalnych czasach migawki oraz statycznych celach, ktore posiadaja duze i drobne detale. Majac w zestawie nikkora 50 1.8 mozna uzyc go jako punktu odniesienia, tj. okreslanie lpmm obrazka droga porownania :)
Jak tylko będę miał chwilę wolną i pogoda pozwoli to zrobię taki test bo już dawno miałem zrobić, ale wiecznie brak czasu. Jest masakra teraz.
No, a póki co, dzisiaj przyjechał mi w końcu strój maskujący do zasiadek :)
Bartolini82
16-10-2020, 21:03
Właśnie zrobiłem wątek na podstawie zdjęć, które otrzymałem.
Zapraszam tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/304513-Tamron-150-600-G2-vs-Sigma-Sport-60-600?p=4144818#post4144818
Bartolini82
31-10-2020, 16:20
Zrobiłem krótki wątek z porównaniem https://forum.nikoniarze.pl/threads/304655-d7200-vs-d850-szybki-test-kt%C3%B3ry-mnie-zaskoczy%C5%82?p=4146669#post4146669